4/11/16

Ψυχρολουσία για Μέι - Brexit μόνο με σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου


Η βρετανική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 χρησιμοποιώντας το βασιλικό προνόμιο. Θα πρέπει οι βουλευτές να ψηφίσουν για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Έτσι ο λόγος τώρα δίνεται στο Κοινοβούλιο, το οποίο όχι μόνο θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη διαπραγματευτική θέση της Μέι και των υπουργών της, αλλά θα απαιτήσει τακτικούς ελέγχους επί της διαδικασίας και θα είναι αυτό που θα αποφασίσει πότε τελικά θα επικαλεστεί η χώρα το άρθρο 50.Η βρετανική κυβέρνηση άσκησε έφεση ενάντια στην απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου, η οποία θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας πως η εκδίκαση της υπόθεσης δεν αφορά το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου προκαλεί τριγμούς στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ήδη οι επικρίσεις σχετικά με την έλλειψη στρατηγικής για το πολλά υποσχόμενο «επιτυχημένο Brexit» πληθαίνουν.

«Οδεύουμε προς μίσο Brexit... Είμαι όλο και πιο ανήσυχος, είπε στο BBC ο Νάιτζελ Φάρατζ.

"Ακούω βουλευτές από όλα τα κόμματα να υποστηρίζουν πως θα πρέπει να παραμείνουμε τμήμα της ενιαίας αγοράς". Νομίζω ότι η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία όπου υπάρχει σκόπιμη, ηθελημένη προσπάθεια από την πολιτική τάξη να προδώσει 17.400.000 ψηφοφόρους", είπε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού UKIP.

Κέρδη για τη λίρα
Η απόφαση του δικαστηρίου έφερε μίνι ράλι για τη βρετανική λίρα που έχει «χτυπηθεί» το τελευταίο διάστημα.  Την ίδια στιγμή και οι βρετανικές τραπεζικές μετοχές κάνουν ράλι έως και 3,5%.

Το Λονδίνο μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit, δηλώνει ο συντάκτης του άρθρου 50
Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιό της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο BBC ο άνθρωπος που συνέταξε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εάν μία χώρα αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε, μπορεί όλοι να είναι πολύ θυμωμένοι που χάθηκε τόσος χρόνος. Μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν κάποιο πολιτικό τίμημα, αλλά από νομικής απόψεως δεν μπορούν να επιμείνουν για να αποχωρήσουμε», είπε ο Τζον Κερ.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε στο Ανώτερο Δικαστήριο τον περασμένο μήνα ότι η επίκληση του Αρθρου 50, πιθανότατα μέσω μίας επιστολής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι αμετάκλητη.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η επίκληση του Αρθρου 50 θα γίνει μέχρι το τέλος του Μαρτίου.
 
Πηγή: protothema

6 σχόλια:

  1. Το δημοψήφισμα, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αποφάσεως του Κοινοβουλίου.
    Μετά από αυτό, τι δουλειά έχει το Κοινοβούλιο, εκτός από την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελλαδα για άδειες , Βρετανία για μπρεξιτ βίοι παράλληλοι δικαστικού πραξικοπήματος.Η δικαστική εξουσία ειναι ο τελευταίος πόλος ελέγχου των λαών απο τους παγκοσμιοποιητές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι εχουν χεσμ.. τον εκάστοτε λαο. Ο χρησιμος ηλίθιος. Ο Βρεττανικος λαος ψηφισε και απαιτείται τωρα εγκριση του Κοινοβουλίου, δηλαδή αυτους που ο λαος ψηφισε. Καλα εχουν τρελλαθη ολοι η είναι τοσο πιονα στο PAY ROLL καποιων. Πρόκειται για έναν πλανητη ο οποιος δεν είναι πραγματικα καλα. Θα πρεπει να γινη ενας γενικευμένος πολεμος για να εξαφανισθούμε αρκετοι και η ζωη να γυριση στην πρωτερα της μορφη. Η δικτατορια παγκοσμίως είναι στο ζενιθ της. Ένα απεραντο τρελοκομειο αυτος ο πλανήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρελλοι και αρχιμαφιοζοι-κλεφτρονια ειναι οι εγγλεζοι...γιατι να χολοσκαμε για δαυτους;
    δε μπανα πνιγουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν παίζει μόνο στην Ελλάδα αντιδραστικό ρόλο η Δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το άρθρο είναι ως συνήθως.

    Το θέμα έχει ως εξης. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50, παύει να ισχύει στο ΗΒ η ευρωπαϊκή νομοθεσία και το πιο σημαντικό, παύει να ισχύει και η βρετανική νομοθεσία που συνδέεται με την ευρωπαϊκή.
    Αυτό έχει νομοθετηθεί απο το βρεττανικό κοινοβούλιο και θα καταργηθεί απο αυτό, όχι απο τον εκάστοτε προθυπουργο.
    Αυτό λέει η απόφαση.

    Τα τελευταία χιλια χρόνια έχουν πεσει τα κεφάλια 2-3 βασιλιάδων που ήθελαν να καταργήσουν νόμους χωρίς το κοινοβούλιο.

    Ουτε η ουσία της απόφασης έχει να κάνει με το brexit. Θα ψηφιστεί στο κοινοβούλιο. Θα δουμε ποιος θα ψηφίσει εναντιον και που θα βρεθεί μετα τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.