18/12/16

Κομίζει Γλαύκα στην Αθήνα των κωφαλάλων ο Μπέρντ Ρίξινγκερ: «Ήταν η γερμανική κυβέρνηση, η οποία εξεβίασε τη δημοκρατικά εκλεγμένη αριστερή κυβέρνηση»

Π. Ήφαιστος
Αξίζει σχολιασμό η θέση του Γερμανού αριστερού γιατί όπως και πολλά άλλα κατακλυσμιαία γεγονότα φωτίζει τα αίτια της συμφοράς των νεοελλήνων. Μεταξύ πολλών άλλων, τρία είναι τα κύρια αίτια: 
europe%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%bd%ce%b5
  • Πρώτον, την ιδεολογική διαίρεσή τους που με ένα αλλόκοτο γελοίο τρόπο συνεχίζει να κυριαρχεί στην σημερινή Ελλάδα παρά τα αμέτρητα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα.
  • Δεύτερον, την απίστευτη άγνοια των «απογόνων» του Θουκυδίδη για την σύγχρονη διεθνή πολιτική και τις κρατοκεντρικές λογικές του μοντερνισμού.
  • Τρίτον, την απύθμενη άγνοια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης –ιδιαίτερα όσον αφορά την εξέλιξή της μετά το 1966 αλλά και την υπερισχύουσα ευρωατλαντική σχέση πριν και μετά το 1992– η οποία εν τούτοις αποτέλεσε κύριο προσανατολισμό εξωτερικής πολιτικής μετά το 1974. Στο τέλος του παρόντος θα παραθέσω τρεις χαρακτηριστικές επιφυλλίδες που προειδοποιούσαν έγκαιρα για το μοιραίο θανατηφόρο άλμα. Το ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός –με την προϋπόθεση μιας ορθολογιστικής διπλωματίας και πολιτικοοικονομικών αποφάσεων– θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο για το αμφιταλαντευόμενο εξαρτημένο νεοελληνικό κράτος, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αντί αφορμή για μια νέα αφετηρία αποτέλεσε θανατηφόρο άλμα.
    • Μετατράπηκε σε θανατηφόρο άλμα από τους ίδιους θλιβερούς «μεγάλους ηγέτες» του
        Kosmo8ewria
      • α) «ανήκουμε στην Δύση» (αντί του «είμαστε ενταγμένοι ως ισότιμο μέλος των δυτικών συμμαχιών»),
      • β) «η Κύπρος είναι μακριά», δηλαδή του πλέον στρεβλού, αλλόκοτου και ανάποδου «στρατηγικού» δόγματος της ιστορίας.
      • γ) και του «στο εξωτερικό πάμε καλά» (για να επαινέσει τον αμίμητο πρώην πρόεδρο της Κύπρου Γιώργο Βασιλείου όταν με τις απίστευτες πρωτοβουλίες και θέσεις που υιοθετούσε δρομολόγησε τους νεοέλληνες στο σημερινό φρικτό και ακραία επικίνδυνο αδιέξοδο του κυπριακού ζητήματος).
        • Το ότι επόμενοι «μεγάλοι» που τους διαδέχθηκαν ήταν ακόμη πιο αξιοθρήνητοι δεν είναι παρηγοριά.

         Συνέχεια: Παναγιώτης Ήφαιστος

  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

    - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
    - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.