27/12/16

Βάζει όρους ο Ερντογάν για να συναντηθεί με Τσίπρα, για το Κυπριακό

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιθυμεί να συναντήσει τις επόμενες εβδομάδες τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Η τουρκική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την συνάντηση καθώς και στην Διάσκεψη της Γενεύης για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, οι συνομιλίες Τουρκίας-Ελλάδας πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στα πλαίσια κάποιων σημαντικών αρχών και στόχων.
Τα προαναφερόμενα επισημάνουν στην «Κ» τουρκικές πηγές από την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής. Οι πηγές της «Κ» που παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της Άγκυρας στο διπλωματικό πεδίο αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για τις επαφές της με την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτή την στιγμή, η προσοχή της Άγκυρας είναι στραμμένη στην Συρία και στο Ιράκ. Στην  Συρία, η Τουρκία στοχεύει στην κατάληψη του Αλ Μπαπ και στην συνέχεια της πόλης Μίμπιτς που ελέγχεται από τους Κούρδους. Στο Ιράκ, η Τουρκία στέλνει νέα προειδοποίηση για την περιοχή του Όρους Σίντζαρ. Αναμένει από τις δυνάμεις του Ομόσπονδου Κουρδιστάν να κινητοποιηθούν για την απομάκρυνση των  δυνάμεων του αυτονομιστικού κινήματος από την περιοχή. Διαφορετικά ο τουρκικός στρατός θα αναλάβει δράση.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η Άγκυρα χρειάζεται την συνεργασία ξένων δυνάμεων. Για αυτό τον λόγο, αυτή την στιγμή η προσοχή της είναι στραμμένη σε ξένες πρωτεύουσες. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να μας οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι τα ελληνοτουρκικά δεν αποτελούν προτεραιότητα για την Άγκυρα.

Οι όροι της Άγκυρας

Οι πηγές μας τονίζουν ομόφωνα ότι από την σκοπιά της Άγκυρας, η συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα και η Διάσκεψη της Γενεύης παρέχουν στις δυο πλευρές την ευκαιρία για μια συνολική διευθέτηση των διμερών ζητημάτων και προβλημάτων. Εξαιτίας των πιεστικών χρονικών περιθωρίων η Άγκυρα δεν αναμένει την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων. Ωστόσο, αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικής που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάδυση ενός ελληνοτουρκικού συμφώνου σε Κύπρο και Αιγαίο. Για αυτό τον λόγο, η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ένα «συνολικό πάρε-δώσε» στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, στο Κυπριακό, υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι η παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί αποτελεί προϋπόθεση για την λύση. Οι δυο πλευρές χρειάζονται μια «μαγική φόρμουλα» που θα ικανοποιεί την τουρκική θέση και δεν θα παραβλέπει τις «ανησυχίες» της ε/κ πλευράς στο συγκεκριμένο ζήτημα.

5 σχόλια:

  1. Χρονια πολλα σε όλους! Το οτι ο Ερντογαν βάζει και όρους δείχνει την απόλυτη κατάντια του ελλαδικού και του κυπριακού κράτους! Πραγματικά αυτοί που το παίζουν ηγέτες πρεπει να ντρέπονται! Αντί να παρακαλάει ο Ερντογαν βάζει και όρους! Πραγματικά ανήκουστα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοιτάξετε τα πράγματα ειναι υπερβολικά απλά! Αν η Ελλάδα αποδεχθεί να εντάξει το κυπριακό στα διμερή θέματα με την Τουρκία αφενός αποδέχεται όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο ανεξεραιτως και αφετέρου αποδέχεται οτι το πρόβλημα της Κύπρου δεν ειναι ζήτημα εισοβολης και κατοχής. Ταυτόχρονα, εξισώνει τη σχέση Ελλαδος-Κύπρου με τη σχέση Τουρκίας-ψευδοκράτους και ακυρώνει ουσιαστικά την ύπαρξη του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, αποδεχόμενη τη θέση της Τουρκίας πως η Κύπρος ειναι defunct state! Αναρρωτιεμαι όμως ποςο ανόητος μπορεί να ειναι κάποιος για να κάνει ένα τέτοιο οφθαλμοφανές και εγκληματικό σφάλμα.....; Ο ρόλος του κυρίου Αναστασιαδη ειναι υπερβολικά ύποπτος, άλλωστε ποσά εκλογικά στραπατσα πρεπει κάποιος για να παραιτηθεί ενω και ο ρόλος του κυρίου Τσίπρα ενός ανθρώπου που διαλαλεί όπου βρεθεί και όπου σταθεί οτι δεν υπαρχει πατριδα εμφανώς και υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων ειναι εξίσου ύποπτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν διμερή θέματα, Αλέξανδρε! Είναι τεράστιο λάθος αυτό, που δημιουργήθηκε από την επάρατη εποχή Σημίτη και μετά.
      Η Ελλάδα έχει ένα και μόνο διμερές θέμα με την Τουρκία, αυτό τής υφαλοκρηπίδας. Κανένα άλλο!
      Μην γράφετε επιπολαίως πράγματα, τα οποία είναι εις βάρος των εθνικών μας θεμάτων.

      Διαγραφή
  3. Καλα ξεκινησαμε πριονίζοντας τον εκπρόσωπό μας στην συνάντηση...
    Αυτός ουσιαστικά είναι μέρος του παιχνιδιού που κάνει ο ταγίπ .Ιστορικά γνωρίζει ότι ο καλύτερος αντίπαλος του Έλληνα είναι ο Έλληνας.
    Καλή χρονιά συννέλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι θα συζητήσει αυτό το άπειρο και άσχετο σχολιαρόπαιδο με το πολύπειρο γεράκι; Ειλικρινά ανατριχιάζω!
    Τα κόμματα (πλην ΧΑ) και ειδικά οι αριστεροί (γιαλαντζί ή μη), ενώ έχουν κάνει κάμποσες πορείες για την Παλαιστίνη, δεν έχουν κάνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, ή την Β. Ήπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.