21/12/16

Ο Κέρι λυπάται για το Χαλέπι. Ποιος υπονόμευσε μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη Συρία;

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε τη Δευτέρα τη λύπη του για την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για τη Συρία, επιρρίπτοντας την στις διαιρέσεις εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Κέρι έκανε αυτές τις παρατηρήσεις σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα The Boston Globe η οποία αποκάλυψε ότι η διαφωνία του με τον ομόλογό του στο υπουργείο Άμυνας, Άστον Κάρτερ, υπονόμευσε την εκτέλεση μιας συμφωνίας για κοινή στρατιωτική επιχείρηση μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία.

« Δυστυχώς, υπήρχαν διαφωνίες στις τάξεις μας. Γεγονός που έκανε δύσκολη την εκτέλεση μιας τέτοιας συμφωνίας », δήλωσε ο Κέρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται ότι τώρα είναι πάρα πολύ αργά τώρα, δεδομένου του τι συνέβη στο Χαλέπι.

« Αλλά στην πραγματικότητα είχαμε καταλήξει σε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα μας χορηγούσε μιαν αναστολή των υπερπτήσεων της και της όλης συμπεριφοράς της, στη περίπτωση που θα είχαμε αναλάβει μια κοινή προσπάθεια », αποκάλυψε επίσης ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Κατέληξε: « Υπάρχουν άνθρωποι στην κυβέρνησή μας που αντιτίθενται σφοδρά σε αυτή την ιδέα. Λυπάμαι για αυτό. Ήταν ένα λάθος νομίζω. Νομίζω ότι η κατάσταση θα ήταν διαμετρικά διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα, αν είχαμε το είχαμε κάνει ».

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 21.12.2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.