ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το χθεσινοβραδινό δείπνοέφερε ανατροπή δεδομένων και οι δύο ηγέτες οδηγούνται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την Ελβετία να έχει και πάλι την τιμητική της. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να κορυφωθούν στη Γενεύη της Ελβετίας μεταξύ 9- 12 Ιανουαρίου, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα οι δυο πλευρές 9-10 του Γενάρη θα συνοψίσουν τις εξελίξεις, στις 11 θα γίνει ανταλλαγή χαρτών για το εδαφικό ενώ στις 12 του ιδίου μήνα θα πραγματοποιηθεί η  πολυμερής στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι επαναρχίζουν άμεσα οι συνομιλίες για το Κυπριακό  με εντατικοποιημένη τη μορφή επί όλων των κεφαλαίων με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση.
Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά το δείπνο που παρέθεσε o Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι  στις 9, 10 και 11 του Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 11 του μήνα θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό με τις εγγυήτριες δυνάμεις αλλά και με όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται.
Πρόσθεσε ότι  από τώρα και μέχρι τις 9 του Γενάρη θα συναντούνται τόσο οι ηγέτες όσο και οι διαπραγματευτές.
Ενημερώνει τον λαό ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,θα απευθυνθεί απόψε στον κυπριακό λαό με τηλεοπτικό του μήνυμα, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορεί να μεταδοθεί μετά τις 20:00.
Ικανοποιημένη η Ελλάδα από τις εξελίξεις
Την επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, που αποφασίστηκε χθες βράδυ στην Λευκωσία, χαιρετίζει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης με δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στην Αθήνα βρέθηκε και ο κ. Έιντε ο οποίος συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις, κάτι που έκανε και ο ΠτΔ μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Επιμένει στις εγγυήσεις η Τουρκία
Ευχόμασταν να τελειώσει το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου ωστόσο φαίνεται ότι θα μείνει για την επόμενη χρονιά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.
Μιλώντας σε εκπομπή τους τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT Haber, ο Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι ελπίζουν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν θετικά. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία στηρίζει μια ομοσπονδία δικοινοτική στην βάση της ισότητας και δεν θα εγκαταλείψει το  καθεστώς των εγγυήσεων.
Ενημέρωσε τη «Βουλή» ο Ακιντζί
Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ενημέρωσε  σε κεκλεισμένων θυρών ειδική συνεδρία τη «Βουλή» στα κατεχόμενα για τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες στο Μοντ Πελαράν καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών αργά ψες το βράδυ.

Επιμέλεια: Στέλιος Χαραλάμπους
TVONENews