2/9/17

Τουρκία, ένας παρά λίγο ισχυρός παίκτης

Απόστολος Αποστολόπουλος
Ο Πούτιν, ο Τραμπ και ο Ερντογάν είναι οι τρεις μεγάλες βεντέτες αυτή την στιγμή στον Κόσμο. Ο Πούτιν, μάλιστα, είναι, σε ισοψηφία με τον Στάλιν και μετά τον Γκαγκάριν, ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Ρωσία. Από τους τρεις ο Ερντογάν είναι ο πιο αμφιλεγόμενος, ο πιο αδύναμος, ο μόνος που δεν διαθέτει πραγματική ισχύ αλλά παίζει με τη συγκυρία και τα ποικίλα, αντικρουόμενα, συμφέροντα των ισχυρών που είναι βαθιά χωμένοι στο «Μεγάλο Παιχνίδι» κυριαρχίας στο ευρύτατo αλλά ενιαίο μέτωπο «Μεσόγειος, Μ. Ανατολή, Βαλκάνια, Ευρώπη, Ρωσία».
 Ο Ερντογάν θυμίζει όντως Σουλτάνο. Εκείνους τους Σουλτάνους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που κατάφερναν να ισορροπούν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής,  Γαλλία, Αγγλία κλπ, διατηρώντας μια σχετική ισχύ κατά μίμηση των Βυζαντινών της παρακμής. Η Τουρκία δίνει την εντύπωση ισχύος επειδή ο ηγέτης της, ο Ερντογάν, έχει ξεχωριστές πολιτικές και διπλωματικές ικανότητες, ξέρει τι αξίζει η θέση της χώρας του, ξέρει τα συμφέροντα των άλλων παικτών και ελίσσεται. Η Τουρκία είναι σήμερα ένας «παρά λίγο» ισχυρός παίκτης. Θα μείνει με τον καϋμό ότι δεν τον άφησαν να μεγαλώσει. Η Τουρκία δεν είναι παράσιτο, δεν ζει σε βάρος άλλου αλλά παραμένει ένας εξαρτώμενος παίκτης. 
       Πρόσφατες (αμερικανικές) μετρήσεις κατατάσσουν τον τουρκικό Στρατό όγδοο στην Κόσμο, υποτίθεται σε ισχύ. Οι μετρήσεις αυτές, όμως, υπολογίζουν ποσοτικά ανθρώπους και υλικό (αεροπλάνα, πλοία κλπ) αλλά δεν μετράνε την εκπαίδευση, γνώσεις και δεξιότητες, ούτε το πολιτικό/  κοινωνικό περιβάλλον και δεν προσμετρούν το «ηθικό» του στρατεύματος, τη θέλησή του για μάχη. Το γεγονός ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας του ΡΚΚ ύστερα από 20 χρόνια αντάρτικου αντί να συντριβούν αναβαθμίζονται σε σχεδόν κανονικό στρατό  αποκαλύπτει οργανικές αδυναμίες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που δεν οφείλονται  στις τελευταίες εκκαθαρίσεις με αφορμή το πραξικόπημα.
       Ο Ερντογάν αποδείχθηκε ικανός σε μεταστροφές και τακτικούς ελιγμούς αλλά κοντόθωρος σε στρατηγικές επιλογές. Νόμιζε ότι επειδή οι ΗΠΑ υποστήριζαν τους τζιχαντιστές εναντίον του Άσαντ, αυτός καβάλα στο άλογο του ισλαμισμού θα έλαμπε, κυρίαρχος στον αραβικό Κόσμο όπως και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμνα για να μη διχάσει τη χώρα και να μην θεωρηθεί τρομοκράτης διεθνώς. Δεν μπορεί πχ να συμμαχεί με τη Ρωσία και να εμφανίζεται ταυτόχρονα ως άγγελος τροπαιοφόρος του Ισλάμ. Έτσι, όμως, το Ισλάμ έπαψε να είναι σύμβολο απελευθέρωσης και έγινε ευτελές εργαλείο πολιτικής. Αρκεί μια ατυχία στα πεδία των μαχών ή/και μια αναποδιά στην Οικονομία ώστε από Σουλτάνος να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος. Ακόμα και γι’ αυτούς που του στάθηκαν στο πραξικόπημα.
       Το καίριο ζήτημα είναι ότι ΗΠΑ και Ρωσία είναι μεν σκληροί αντίπαλοι αλλά δεν επιτρέπουν ενίσχυση της Τουρκίας για να ζημιώσουν η μια την άλλη. Όχι επειδή, όπως λένε οι  πολιτικοί και διπλωματικοί μας αστέρες, ο Ερντογάν είναι εκβιαστής και διάφορα άλλα κακά και ανήθικα. Αλλά αντιθέτως επειδή αναγνωρίζουν σ’ αυτόν ένα ικανό πολιτικό, το ίδιο αδίστακτο με αυτούς. Τους το απόδειξε ότι είναι από την ίδια πάστα, υποκριτής και κυνικός, όταν αυτοί τον υποδέχθηκαν ως σπουδαίο «Ευρωπαίο πολιτικό» (το θυμόμαστε;) και αυτός με την πρώτη ευκαιρία κυριολεκτικά τους άφησε στα κρύα του λουτρού. Ένα τέτοιο ηγέτη ποτέ, φυσικά, οι Δυτικοί δεν τον είδαν με καλό μάτι. Ούτε, όμως, οι Ρώσοι αγάπησαν τέτοιες προσωπικότητες, τον Τίτο, τον Τσέχο Ντούμπσεκ, τον Πολωνό Γκομούλκα.
       Στην Ελλάδα οι ελίτ, (ο πολιτικός κόσμος, το διπλωματικό Σώμα, οι θεσμικοί και ανεξάρτητοι διανοούμενοι) έχουν απεμπολήσει τον ρόλο τους ως ηγεσία της χώρας, από την εποχή Σημίτη τουλάχιστον.  Όλοι τους, υποτίθεται διαμορφωτές της Κοινής Γνώμης, διαλαλούν προς εσωτερική χρήση και κατανάλωση, ότι η Δύση πάσχει από μυωπία επειδή υποστηρίζει την Τουρκία ως φράχτη της Ρωσίας. Λες και Άγγλοι κι Αμερικάνοι περίμεναν να μάθουν το συμφέρον τους από αυτούς τους επαρχιώτες. Είναι τόσο μύωπες, στην καλή περίπτωση, ώστε δεν αντιλαμβάνονται καν ότι και η Ρωσία προσεγγίζει την Τουρκία (όπως τώρα) για τους ίδιους ακριβώς λόγους: θεωρώντας την Άγκυρα, από την εποχή του Λένιν, ως ασπίδα έναντι της Δύσης. Ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά στην Ελλάδα το κατάλαβαν ποτέ αυτό το στοιχειώδες. Το επιχείρημα της ίδιας ελίτ ότι ο Ερντογάν δεν σέβεται τις Αρχές και Αξίες του Δυτικού Κόσμου και γι’ αυτό θα έπρεπε οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να τον τιμωρήσουν, διαβεβαιώνει απλώς τους ξένους ότι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι αφού οι εν Αθήναις ιθύνοντες αποκοιμίζουν τον κόσμο (ή προσπαθούν…) λέγοντας γλυκά παραμύθια για μικρά παιδιά.  

         

7 σχόλια:

  1. Για ασφαλη συμπερασματα, πρεπει να γινεται αναλυση με γεωπολιτικους ορους. Για να γινει αυτο πρεπει να γνωριζομε ποια κρατη ειναι οι σκακιστες και ποια τα πιονια.
    Κρατη σκακιστες ειναι εκεινα τα οποια εχουν κυριαρχες οικονομικες ομαδες, οπως οι ΗΠΑ, η Ρωσσια και η Κινα. Ολα τα αλλα ειναι κρατη-πιονια διαφορων επιπεδων.
    Στο κατω οριο του φασματος των υποτελων κρατων ειναι οι μπανανιες και στο πανω, κρατη με ψευδαισθηση κυριαρχιας. Φυσικα υπαρχουν και κρατη-παραρτηματα αλλων κρατων οπως η γερμανια.
    Τα συστηματα που κρυβονται πισω απο τους σκακιστες, ειναι για μεν την Αμερικη, το εβραιωσιωνιστικο λομπυ, για την Ρωσια και την Κινα οι κυριαρχες οικονομικες ταξεις των παραγωγων,
    των οποιων τα συμφεροντα προστατευονται απο τον εθνικοκεντρικο χαρακτηρα των πολιτικων συστηματων που κυριαρχουν σε αυτα.
    Οι χωρες πιονια δεν μπορουν να εχουν εθνικοκεντρικο πολιτικο συστημα. Η διαλυση του οποιουδηποτε εθνικοκεντρισμου στα κρατη-πιονια, γινεται με την συστηματικη καλλιεργεια
    διεθνιστικων αντιληψεων. Οι αντιληψεις αυτες ταυτιζονται με αυτονοητες αντικατοπτριστικες εννοιες (προοδευτικος=καλος, αντιπροοδευτικος=κακος) και ετσι επιβαλλεται το αδιανοητο, Οι πολιτες των κρατων αυτων, να γυριζουν την
    πλατη τους περιφρονητικα στην ιδια τους την πατριδα!! Για να γινει αυτο, φροντιζουν αναλογα τα κυριαρχα επι αυτων, κρατη.
    Η αμερικη σαν κυριαχο κρατος επι ολων των δυτικων κρατων, εχει επιλεξει την παγκοσμια κυριαρχια σε αντιθεση με τους αλλους παικτες. Μονο εμποδιο η Ρωσια.
    Ολα τα ιστορικα γεγονοτα μετα την διαλυση του βυζαντιου, περιστρεφονται γυρω απο αυτον τον κυριαρχο στοχο της δυναμης εκεινης που αποτελει το αμερικανικο συστημα.
    Η Τουρκια κατασκευαστηκε για να παιξει τον ρολο του αναχωματος στα νοτια της Ρωσιας. Η Ελλαδα κατασκευαστηκε για να ελεγχεται ο πολυπληθης φιλορωσικος πληθυσμος της.
    Η ΕΕ κατασκευαστηκε ωστε να δημιουργηθει μια νεα μεγαλη γερμανια ωστε να ξαναχτυπηθει η Ρωσια. Ο ισισ κατασκευαστηκε ωστε, μια νεα ελεγχομενη οθωμανικη αυτοκρατορια, να συνδραμει το Δ ραιχ
    οταν ξεκινουσε τις επιχειρησεις του κατα της Ρωσιας.
    Υπο αυτο το πρισμα, οι παραγοντες που θα καθοριζουν τις εξελιξεις, ειναι η ενδυναμωση της Ρωσιας και η εξελιξη του αντιδολλαριακου αξονα των bricks.
    Αυτες θα καθορισουν και το μελλον της περιοχης. Αν πχ παψει να εξυπηρετειται ο ιστορικος ρολος που εξυπηρετει η δημιουργια του ελληνικου κρατους, αυτο θα αλλαξει. Το ιδιο ισχυει για καθε
    κρατος πιονι. Η δημιουργια και η διαλυση κρατων, ειναι κινησεις επι της σκακιερας. Τα πραγματα σημερα δειχνουν διαδικασια διαλυσης του ελληνικου κρατους αλλα και επαναχαραξης ολοκληρης της
    περιοχης. Αυτο προκαλειται απο το συστημα που ελεγχει το επικυριαρχο κρατος-σκακιστη, δλδ την Αμερικη.
    Οι κινησεις της τουρκιας ειναι κινησεις προσωπικες του ερντογαν και της αυλης του, οι οποιοι βλεποντας οτι ο ιστορικος ρολος του τουρκικου κρατους αλλαξε, προσπαθουν να σωσουν οτιδηποτε μπορει να σωθει.
    Δυσκολο.
    Εμεις εδω, πρεπει να δωσουμε προτεραιοτητα στην δημιουργια παγκοσμιων οργανων στηριξης της ελληνικης ταυτοτητας.
    Να προωθουνται ατομα αναλογα με τις ικανοτητες τους, στην κατακτηση σημαντικων θεσεων παγκοσμιως.
    Το ελληνικο κρατος μοιραια θα ακολουθησει τον δρομο που εχει επιλεξει ο κυριαρχος παικτης δλδ η Αμερικη.
    Αρα ο αγωνας πρεπει να δινεται στα κεντρα ληψης αποφασεων μεσα στην Αμερικη.
    Αυτο απαιτει ελληνικη παρουσια σε ολους, αν ειναι δυνατον, τους θεσμους του αμερικανικου κρατους.
    Η μαχη διναται στα Κεντρα ληψης αποφασεων και μονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορώ να αποφύγω να ρωτήσω (με αφορμή τον ακόμα μια φορά καίριο και διεισδυτικό Αποστολόπουλο): αναρωτήθηκε κανείς ποια πολιτισμική βάση παράγει τέτοιες βλακώδεις ελίτ; Τι διάολο τους λένε οι μαμάδες τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλη μία αμερικανιά,χωρίς έρμα ,βάθος και "τέλος"...!!!τέλος ίσον σκοπός.
    Όταν αυτό το αγγλοαμερικανικό-αλλοπρόσαλλο συνονθύλευμα-μόρφωμα κατανικηθεί και διαλυθεί,(λίαν συντόμως)που τόλμησε με τέτοια ελαφρότητα και απερισκεψία,δηλαδή ιταμότητα,ηλιθιότητα,βαγκαποντιά θρασύτητα κλπ.να βγεί στο προσκήνιο πάλι της ιστορικής επικαιρότητας,θα΄θελα να ξέρω πως θα συμπεριφερθεί ο ψυχικός και συναισθηματικός κόσμος των ανθρώπων αυτών των ¨νεοελλήνων¨ειδικά ....που περιμένουν το "γατόνι " την Κλίντον, τον Τράμπ, την Μέρκελ κλπ"για να μας ξανακοροϊδέψει και να μας βασανίσει και εξαχρειώσει ....για να μάθουμε,Τι ???
    Πως είναι δυνατόν τέτοιοι άνθρωποι να ικανοποιούνται με τέτοιες εμπειρίες,μελέτες, διαδρομές,περιγραφές και να μην ντρέπονται,κοινοποιώντας τες.
    .........
    .....Όρα και τρίτη εκδοχή της εγκληματικής Γερμανίας πάνω στο σώμα του ανθρώπινου γένους,της ανθρώπινης ιστορίας,που μυαλό δεν έβαλε,ούτε και πρόκειται.
    Έχουν την εντύπωση άνθρωποι αυτής της νοοτροπίας ότι θα τακτοποιηθούν συναισθηματικά με κέρδη....και πνευματική ευχαρίστηση??
    Όσο και να το επιθυμούν αυτήν εδώ τη φορά έχουν εξαντληθεί τα πάντα,και η τιμωρία έρχεται αμείλικτη.

    .....Ξαναδιάβασε χριστιανέ μου δυό τρεις φορές τον Αποστολόπουλο,και μην βιάζεσαι να πείς τα δικά σου κρυμμένος και....άκομψα.
    Μελέτα,μελέτα και μάθαινε.
    Ανήκεις σε μας τους Έλληνες και έτσι θα σε θεωρούμε και σένα,αλλά μελέτα χριστιανέ μου πιό πολύ.
    Πρέπει να βελτιωθούμε όλοι οι νεοέλληνες,κι εγώ κι εσύ και όλοι μας.
    Μελετώντας, κρίνοντας-σκεπτόμενοι.
    Έλληνες αεί παίδες φιλοσοφούντες.....!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ευλογήσω τα γένια των διαχειριστών του ιστολογίου αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των σχολιαστών λέγοντας ότι τα σωστά που γράφει ο κ. Αποστολόπουλος έχουν διατυπωθεί εδώ από πολλού χρόνου. Κύριε Αποστολόπουλε μας αντιγράφετε...(Περί αντιγραφής πλάκα κάνω κ. Αποστολόπουλε, έτσι; Παραβιάζω θύρες ανοιχτές δηλώνοντάς το αλλά δεν ξέρεις καμμιά φορά...)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ισχυς ενος κρατους* οπως μας λεει η γεωπολιτικη μετραται συνηθως με τεσσερις παραμετρους...οικονομια,πολιτιστικη αξια,στρατιωτικη ισχυς,μεγεθος/πληθυσμος.

    Η Τουρκια του Ερντογαν ικανοποιει και τις τεσσερις διαστασεις σε μεγαλο βαθμο (ας μην πρασυρθουμε σε συγκριση πολιτιστικων στοιχειων της τουρκιας με την Ελλαδα γιατι το τουρκικο αφηγημα απευθυνεται σε μουσουλμανικους λαους).Οικονομικα, η τουρκια ανηκει στις χωρες της G-20.Στρατιωτικα, υπαρχει ενας μεγαλος στρατος που εξοπλιζεται με εγχωρια οπλικα συστηματα σε μεγαλο βαθμο.Επισης, ο πληθυσμος της Τουρκιας ειναι οσο της Γερμανιας και η μεγαλη εκταση της ειναι ενα γεωστρατηγικο ατου οπως και της Ελλαδας αλλωστε (εδαφη πρωην ανατολικης βυζαντινης αυτοκρατοριας).Στα πολιτιστικα στοιχεια να αναφερουμε οτι η αυτοκρατορικη σκεψη της Τουρκιας ερχεται μετα απο αιωνες εμπειριας (1071,Ματζικερτ) στην διακυβερνηση, εχοντας συνδιαλαγει στο περασμα του χρονου με τις εκαστοτε Μεγαλες Δυναμεις ουκ ολιγες φορες , καταγραφοντας επιτυχιες και αποτυχιες.

    Το Ανατολικο Ζητημα αν το γνωριζουν οι διπλωματες ολου του κοσμου, ασφαλως το γνωριζουν και οι Τουρκοι συναδελφοι τους.Επιπλεον ο Ερντογαν απεδειξε οτι εχει οραμα (αυτο που νομιζει τελως παντων) και δεν αυτοσχεδιαζει.Ανεξαρτητα αν θα αποτυχει στο μελλον η θα τα καταφερει η τουρκια σαν αναθεωρητικη δυναμη,ειναι σιγουρος ο αρθρογραφος οτι η Τουρκια δεν ειναι μια ισχυρη δυναμη?Τοτε γιατι εμεις εχουμε τον Στρατο μας σε ετοιμοτητα τα τελευταια χρονια?Γιατι γραφονται αρθρα για την επιρροη της Τουρκιας στα Βαλκανια,στους Παλαιστινιους,στην Ουκρανια,στην Κριμαια (ταταροι),στην Κινα,στο Καταρ και προσφατως στην Αφρικη?Γιατι η εισβολη της Κυπρου δεν εχει καταδικαστει ΕΜΠΡΑΚΤΑ απο τον ΟΗΕ?

    Η λαθος εκτιμηση για εναν αναθεωρητικο περιφερειακο παιχτη οπως η Τουρκια δεν βοηθα στην κατανοηση του κινδυνου απο αυτην και η χρονικη στιγμη δεν παρεχει ανεση χαλαρωσης.

    Σημ. δεν συμφωνω οτι το μονο εμποδιο των ΗΠΑ ειναι η Ρωσια. Η Κινα δεν ειναι? Οι διαλυτικες για το ΝΑΤΟ τασεις που εκφραζονται μεσα στην ΕΕ και ειδικα στην Γερμανια τελευταια, δεν ειναι εμποδιο?
    Οσο για τους παραγοντες που θα καθοριζουν τις εξελιξεις, δεν ειναι μονο η ενδυναμωση της Ρωσιας και η εξελιξη του αντιδολλαριακου αξονα των bricks αλλα πρωτα απ'ολα η οικονομικοπολιτικη κατασταση μεσα στις ΗΠΑ.



    *https://dspace.lib.uom.gr/bitstream/2159/17078/3/VladikasArgyriosMsc2014.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΣ Δ.ΤΣΙΠΛΙΚΩΦ.
    Πουθενά δεν λέω, σε αυτό το κείμενο, ότι μόνο εμπόδιο των ΗΠΑ είναι η Ρωσία. Σε ένα άρθρο δεν μπορεί κανείςνα τα πει όλα ούτε να επαναλάβει όσα αναφερει σε άλλα άρθρα.
    Η Τουρκία είναι όντως αναθεωρητικη δύναμη, αλλά ουδέποτε έχει κάνει επιθετική ενέργεια χωρίς άδεια-των ΗΠΑ πχ στην Κυπρο. (Η Συρία θέλει ειδική αναφορά, δεν μπορώ σε ένα σχ'ολιο) Η Τουρκία, λοιπόν, είναι εξαρτωμενος παίκτης αφού θέλει άδεια για να κινηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστω για την παρατηρηση στην σημειωση! Εγω αναφερθηκα κατα λσθος στο πρωτο σχολιο αντι του αρθρου.Ο δαμων του κινητου με μικρη οθονη οθονη ενιοτε λανθανει...Καλη συνεχεια στις προσπαθειες σας.Παντα σας διαβαζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.