2/9/17

Η πιο πλήρης ιστορική μελέτη για το ρόλο των σοβιετικών στη Μικρασιατική Εκστρατεία

Μικρασιατική Εκστρατεία: Ο Ρόλος των Σοβιετικών
Συγγραφείς:
Βασίλειος Λουμιώτης, Σταμάτης Πανουσάκης, Κωνσταντίνος Σμπρίλιος
Γιατί ενεπλάκησαν οι Σοβιετικοί στη Μικρασιατική Εκστρατεία με τον τρόπο που ενεπλάκησαν; Ποια ήταν τα κίνητρά τους; Με ποιον ακριβώς τρόπο ενεπλάκησαν; Και ποια πρακτική σημασία είχε η εμπλοκή αυτή στην εξέλιξη και την έκβαση της Εκστρατείας; Στα βασικά αυτά ερωτήματα επιχειρείται μια ψύχραιμη ή, ακόμη καλύτερα, μία ψυχρή απάντηση.
Κι ακόμη: υπήρξε ποτέ εναλλακτική πολιτική για τους Σοβιετικούς έναντι της Ελλάδας – και αντιστοίχως, για την Ελλάδα έναντι των Σοβιετικών; Για πρώτη φορά εξετάζεται κριτικά το “επεισόδιο του σοβιετικού απεσταλμένου” που αναφέρεται συχνά σε μια ορισμένη ιστοριογραφική τάση.

Μικρασιατική Εκστρατεία: Ο Ρόλος των Σοβιετικών

€8
Συγγραφέας: Βασίλειος Λουμιώτης, Σταμάτης Πανουσάκης, Κωνσταντίνος Σμπρίλιος
ISBN: 978-618-5219-06-2
Σελ.: 73
Διάσταση: 14 Χ 21
Σειρά: Πολιτική
Γλώσσα: Ελληνικά
Κωδ.: 86979Π19
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, info@infognomon.gr
Infognomon.com

16 σχόλια:

  1. Κύριε Καλεντερίδη,βλέπω μιά επιμονή να ξύνετε παλιές πληγές από τους δυό μεγάλους Διχασμούς
    που γνώρισε η πατρίδα μας,του 1916-1922 και του 1944-1949. Αυτό είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου
    σήμερα,ή το πώς θα ενώσουμε τον λαό μας απέναντι στους νέους κατακτητές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποιος ξεχναει την Ιστορια την ξαναζει και χειροτερα απο πριν φιλτατε...! Καλο ειναι να θμομαστε... και οποιος θελει ας καταλαβει...

      Διαγραφή
    2. Και όχι μόνο αυτό...ο κύριος καλεντεριδης τον τελευταίο καιρό είναι μέσα στη μοδα που υπάρχει τώρα στην Ευρώπη με το αντικομμουνιστικό μένος.μεχρι και ύμνους για τους καημένους ναζί ακούσαμε..

      Διαγραφή
  2. Δεν ειναι λιγες 73 σελιδες για την πικροτερη ηττα της ελληνικης ιστοριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεράσιμε
    η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ο Ελληνισμός.
    Ειδικά το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια μεγάλη προσφορά, για ένα θέμα που κυκλοφορούν διάφορα, που παραπληροφορούν και αποπροσανατολίζουν.
    Όσο για την επικαιρότητα, δεν την καθορίζω εγώ.
    Αν παρασυρθήκαμε κάπου, απολογούμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η ενότης εν τη αληθεία"

    Οι σοβιετικοί επέλεξαν για σύμμαχό τους τον κεμάλ συνειδητά και με αυτό τον τρόπο ο σφαγέας του ελληνισμού βρέθηκε με τα νώτα του καλυμμένα στον Καύκασο.

    Αυτή η αλήθεια γιατί ενοχλεί κάποιους Έλληνες; Αισθάνονται την ανάγκη να απολογηθούν για τα πεπραγμένα των Σοβιέτ ή υπήρξαν πολίτες αυτού του κράτους ώστε να πρέπει να υπερασπισθούν τις επιλογές του οπωσδήποτε;

    Το ίδιο συμβαίνει και για ένα παρόμοιο ιστορικό γεγονός με τη συμφωνία Ρίμπεντροφ - Μολότοφ για το διαμελισμό των βαλτικών χωρών και της Πολωνίας.

    Δίνουν μερικοί την εντύπωση ότι θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα την ιδεολογία και σε δεύτερη την πατρίδα.

    Εάν κάποιος φέρ' ειπείν μιλήσει για τις ευθύνες των άγγλων στο ξέσπασμα του εμφυλίου τότε χαρακτηρίζεται ως ένας κάθ´ όλα έντιμος μελετητής της ιστορίας. Εάν όμως μιλήσει για τις πασιφανέστατες ευθύνες του σοβιετικού κομμουνισμού που κατηύθυνε τον εγχώριο κομμουνισμό, τότε είναι προκατειλημμένος και δεν αντιλαμβάνεται το θέμα...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και σοφα ομιλησες,αυτο σε τιποτα δεν δικαιωνει τους αγγλους.
      Και κυριως δεν δικαιωνει οσους συμμαχησαν με αυτους εναντιον των αδελφων τους.

      Διαγραφή
    2. Οι Άγγλοι υπήρξαν σύμμαχοί μας και κατά τον Α' και κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι επίσης γνωστή η εξάρτηση του νέου ελληνικού κράτους από την αγγλική εξωτερική πολιτική από την μέρα ιδρύσεώς του.

      Όποιος ήθελε να αμφισβητήσει αυτά τα δεδομένα έπρεπε να έχει μια αξιόπιστη εναλλακτική (που δεν αποδείχθηκε ιστορικά ως τέτοια) και να μην παίζει απροκάλυπτα το παιχνίδι εκείνων που αφού πήραν όσα πήραν με τη συνθήκη της Γιάλτας έψαχναν για κομπάρσους στο έργο του τυχοδιωκτισμού ανά τον κόσμο.

      Οι ίδιοι δε όταν είδαν το αδιέξοδο που δημιούργησαν αναφώνησαν "ΣΒΑΡΝΟΥΤ" τον Φεβρουάριο 1948 αφήνοντας εκτεθειμένους τους εδώ φίλους τους.

      Διαγραφή
  5. Η Σοβιετική Ένωση τα πρώτα χρόναι ήταν κυριολεκτικά έργο και δημιούργημα της Γερμανίας και της Αγγλίας. Ο Λένιν υπήρξε υπάλληλος, και οι Σοβιετικοί με τη συμφωνία του Ραπάλο παρέδωσαν τη χώρα τους στο Γερμανικό κεφάλαιο. Με την καθοδήγηση Γερμανών έγινε η γενοκτονία μας που άρχισε το 1914 και τελείωσε, σε πρώτη φάση στον 20ο αιώνα, το 1922. Τα Γερμανικά σχέδια για εξαφάνιση του Χριστιανικού στοιχείου μέσα στην Οθωμανία τα αποδέχθηκαν τελικά και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι. Πιόνι τους ο κομμουνισμός τότε. Μετά τα χάλασαν για τα καλά, το 1922 όμως Κομμουνισμός και Καπιταλισμός ήταν το ίδιο νόμισμα, με θύμα όλους τους μπλεγμένους λαούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλα...μην εχεις εσυ μυαλο και περιμενε απο τον κομμουνισμο και τον καπιταλισμο να σε σωσει...

      Διαγραφή
  6. Η σοβιετικος δακτυλος εδρασε,απ'οσο γνωριζω,στην εξεχουσα κυριως...
    Ο καταιγιστικος βομβαρδισμος της εξεχουσας απο σοβιετικα τηλεβολα εγινε μετα την οπισθοχωρηση στον Σαγγαριο...
    Δεν ημουν εκει.Δεν μπορω να ξερω ολες τις παραμετρους.Αλλα κιαν ημουν, παλι δεν θα μπορουσα να τις ξερω ολες...
    Ομως,οταν ματωνεις να ριξεις τις δυο απο τις τρεις αμυντικες γραμμες,δεν υποχωρεις στην τριτη,εστω κιαν τα πρωτοβροχια δυσκολευουν την κινηση σου,εστω κιαν νομιζεις οτι το ηθικο ειναι χαμηλο ή οτιδηποτε αλλο...
    Επιμενεις εως το τελος...
    Η ηττα ηταν σχηματισμενη ηδη στο μυαλο των Ελληνων επιτελων απο το φθινοπωρο του '21.
    Τους λογους,μονο αυτοι τους ξερουν...
    Ισως μαλλον δεν πιστευαν οτι θα μπορουσε να ακολουθησει οτι ακολουθησε...
    Ισως γιατι ξεμειναν απο τηλεβολα και οι Εγγλεζοι δεν ηταν προθυμοι να τους δωσουν,μιας κιο φιλος τους ο Βενιζελος ειχε αποχωρησει απο την πισω πορτα...
    Ισως ομως και για αλλους λογους.
    Ας μην ξεχναμε την απαραδεκτη σταση των βενιζελικων και βασιλικων στρατιωτικων το 1916...
    Οπως και να μην ξεχναμε τον εμφυλιο του '44-'48 και την σταση των ενωτικων και Μακαριακων στην Κυπρο το '74...
    Δεν υπαρχει μεγαλυτερη καταστροφη απτο ο Ελληνας να στρεφεται εναντιον Ελληνος ή να τον εχθρευεται εστω για πολιτικους ή οικονομικους λογους...Ποσον μαλλον αν ειναι και στρατιωτικος.
    Οι σοβιετικοι,βρετανοι και λοιποι επονται αυτης της καταστροφης,οπως συνηθως...
    Εξαλλου,ας μην ξεχναμε και το φιασκο της εκστρατειας στην Κριμαια...
    Τι θελατε δηλ.; Να μας πετουν γαρυφαλλα οι Σοβιετικοι;
    Ας ειχαμε μυαλο ή την θεληση να φτιαχνουμε μονοι μας βαρεια πυροβολα...
    Που πας ωρε Καραμητρο χωρις πολεμικη βιομηχανια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ... ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ μισο-υπονοούμενα ΚΑΙ ΜΕΙΩΤΙΚΟΎΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ:
    1. ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ 150 ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΕΝΩ ΑΡΝΙΟΝΤΟΥΣΤΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΙΜΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝΕ,
    2. ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗς ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ;
    3.ΠΟΙΟΣ Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΩΦΗ ΤΟΥ 1922
    4.ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΡΩΦΗΣ ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΚΑΝΑΝΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΤΙΜΗ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΤΑΝ ΠΙΑ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟΝ ΔΙΩΞΑΝΕ ΜΕ ΒΡΙΣΙΕς ΤΟΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ .

    ΠΑΛΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ;

    ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΝΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ,ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ α΄ ΜΕΡΟΣ ,ΤΟ ΒΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΕΛΙΔΑ 18,ΑΡΘΡΟ 7ο ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΛΛΑΣ..
    Η λαικη σοσιαλιστικη Δημοκρατια Ελλας να θεσπισει νομους και λαβη μετρα ...κλπ.
    ΜΗΝ ΒΡΙΣΕΤΕ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ σελιδα 19 αρθρο 4ο τα μελη του συνδεσμου δεον να εκλεγονται.....δια τε την εγκρατειαν της γλωσσης και των πραξεων , ως και την αδιάσειστον πιστιν των προς την Λαικην Σοσιαλιστικής Λαικην Δημοκρατία.
    εχει και αλλο
    Αθηνα 1943 προγραμμα του εδες σελιδα 23 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ (...ΘΑ ΜΑς ΔΩΣΟΥΝ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗς ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΩΤΟς ΟΡΟΦΟς ΕΙΣΟΔΟς ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΟΙΧΟΚΟΛΗΜΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. αΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΑΔΑ.

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΝΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι γαλλοι ως αρχιτεκτονες της ολοκληρωσης της μικρασιατικης καταστροφης,αφενος εκλεισαν συμφωνια με τον κεμαλ για το θεμα της συριας οποτε εδωσαν το υλικο ως ανταλλαγη για την μην οχληση των κουρασμενων γαλλικων στρατευματων απο τους τουρκους και αφετερου η τραπεζα της γαλλιας θεωρησε οτι η τουρκια ειναι καλυτερο πεδιο οικονομικων επιχειρησεων-επενδυσεων απότι η Ελλας,οποτε οι γαλλοι επιχειρηματιες πιεσαν την κυβερνηση τους στο να μην υποστηριξη την Ελληνικη προσπαθεια στην Μ.Ασια...

      Διαγραφή
  8. Τι έχουμε να κάνουμε άλλο από το να καθορίσουμ'εμείς την επικαιρότητα και να αφήσουμε τον αντίπαλο ενεό,χωρίς αντικείμενο;Οι ξένοι έχουν οργανωτικότητα,προσαρμοστικότητα,μεθοδικότητα,αποτελεσματικότητα/αποδοτικότητα,κάτι που 'στην Ελλάδ'αγνοείται(και δεν εννοώ μόνον τους Γερμανούς-το γερμανικό λαό)και διαφεύγει της προσοχής όλων σχεδόν.Εκκλησία,στρατός,λαός/έθνος(τρίπτυχο-χωρίς κανέναν Παπαδόπουλο/Παττακό/Ιωαννίδη ασφαλώς πλέον ή και Χριστόδουλο μαζί..-).Ενότης επί της γνώσεως της αληθείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χωρίς αυτή τη γνώση δεν βγαίνει άκρη: http://deltio11.blogspot.gr/2009/08/110.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάλιν αυτόν,το βλάκα,το δημοσιογραφίσκο της ακατάσχετης συνωμοσιολογίας περί Εβραιοσιωνισμού κοιτάς;Οι Έλληνες-νεοέλληνες,οι συμπατριώτες σου,δε φέρουν ευθύνη,δηλαδής;Οι Εβραίοι/Ιουδαίοι/Ισραηλίτες σού φταίνε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.