9/9/17

Total και Suez: Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα - Ο τομέας ενέργειας στο επίκεντρο

Το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων εξέφρασαν εκπρόσωποι των κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων, Total και Suez με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.Όπως επεσήμαναν στο περιθώριο του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργανώθηκε σήμερα, Παρασκευή, με την παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμ.Μακρόν και του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα, υπάρχει σαφές έδαφος συνεργασίας σε αμφότερους τους τομείς.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Patrick Pouyanne, CEO της TOTAL, «το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα εντοπίζεται σε 4 τομείς. Ο πρώτος εντοπίζεται στην διανομή των πετρελαϊκών μας προϊόντων και ειδικά στην ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς έχουμε ευρύ πελατολόγιο εδώ και είμαστε προμηθευτές σε τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να επιδοθούμε σε έρευνες (σ.σ. υδρογονανθράκων)».

Όπως πρόσθεσε, «έχουν υπάρξει ανακαλύψεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και θέλουμε να κάνουμε έρευνες στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει αίτηση εξασφάλισης των σχετικών αδειών και για αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα».

Αναφερόμενος σε ζητήματα ερευνών, ο επικεφαλής της TOTAL δήλωσε ότι «η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη. Δραστηριοποιούμεθα σε κάθε χώρα σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας. Εάν η Κύπρος επιθυμεί να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Κύπρο. Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Ελλάδα. Είμαστε μία δημόσια (εισηγμένη) εταιρία, μία εμπορική εταιρία και όχι μία διπλωματική εταιρία. Δεν χρειάζεται να επιλύσουμε κάτι. Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να διερευνήσουμε το δυναμικό (υδρογονανθράκων) της Ελλάδας, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μίας νέας βιομηχανίας», σημείωσε και πρόσθεσε: 

«Έχουμε έναν ακόμη λόγο (δραστηριοποίησης στην Ελλάδα). Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Αιολικής και ηλιακής.»

» Ο τέταρτος λόγος αφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένα είδος ενεργειακού κόμβου. Με φυσικό αέριο να μεταφέρεται από την Αίγυπτο, από την Ρωσία, από την Τουρκία η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για φυσικό αέριο». 

«Βλέπετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την παρουσία μας στην Ελλάδα», κατέληξε.

Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όμως, εξέφρασε και ο κ.Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου SUEZ.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιριών διαχείρισης ύδατος, επεσήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιριών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% - 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ, (την διαχείριση) αυτό στο οποίο είμαστε καλοί. Αυτό λοιπόν που θέλουμε από τους Έλληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε.»

» Είναι κάτι που είναι σημαντικό. Το να μπορείς να φέρεις τεχνολογία, νέα τεχνολογία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του μάνατζμεντ, του δικτύου διανομής, της σχέσης με τους πελάτες, όπως κάνουμε παντού και είμαστε καλοί σε αυτό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε».

Από ελληνικής πλευράς υπήρξε ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για το ελληνογαλλικό φόρουμ και τις ευκαιρίες επιχειρηματικών συνεργασιών που αυτό δύναται να διανοίξει.

Απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ν.Καραμούζης πρόεδρος Eurobank και ΕΕΤ δήλωσε ότι «την κρίνω (σ.σ. τη διοργάνωση) πολύ επιτυχή. Είναι μία ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να ενημερωθούμε και να παρουσιάσουμε μία Ελλάδα προοπτικής, μία Ελλάδα που έχει μέλλον και να τονίσουμε την ανάγκη που υπάρχει στην Ελλάδα για επενδύσεις, που είναι απαραίτητες. Κυρίως ξένες επενδύσεις. Και βεβαίως πρόκειται για μία πολύ επιτυχημένη επίσκεψη (σ.σ. του Προέδρου Μακρόν). Οι επιχειρηματίες είναι εδώ και οι τομείς που τους ενδιαφέρουν είναι πολλοί, και όχι μόνον ο τουρισμός, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των τροφίμων, των logistics, και άλλοι. Οι επιχειρηματίες θα ανακαλύψουν μόνοι τους τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα».

Ο κ. Θ.Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ, αναφερόμενος στην διοργάνωση του φόρουμ, δήλωσε ότι «δείγμα εμπιστοσύνης συνιστά οτιδήποτε φέρνει κοντά τους επιχειρηματίες, φέρνει κοντά τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, και βοηθά την επιχειρηματικότητα στον δρόμο προς την ανάπτυξη. Ακόμη κι αν δεν καρποφορήσουν άμεσα συμφωνίες, τουλάχιστον θα αρχίσουν να συζητούνται».

Ο κ. Ν.Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), υπήρξε γλαφυρός στην τοποθέτησή του για τη σημασία της διοργάνωσης: «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται το πόσο εύστοχο ήταν αυτό το σλόγκαν που πρωτοακούστηκε στην Αθήνα το 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η Γαλλία εξακολουθεί να συμπορεύεται μαζί μας και μας στηρίζει στον δρόμο της ανάπτυξης, απαραίτητης προϋπόθεσης για να ζήσει ο ελληνικός λαός καλύτερες ημέρες».

Παράλληλα, η κα. Χρ.Σακκελαρίδη, πρόεδρος του ΠΣΕ, δήλωσε ότι «είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα (η συνάντηση στο πλαίσιο του φόρουμ) και έχουμε πάρα πολλές ελπίδες σχετικά με την έκβαση της, διότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζονται τρία πράγματα. Εμπιστοσύνη, επενδύσεις –και θα υπογραφούν αρκετές συμφωνίες για επενδύσεις- και μετά βέβαια εξωστρέφεια».

Ο κ. Χρ.Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος τόνισε ότι «μόνον θετική θα χαρακτήριζα τη σημερινή συνάντηση, στο σημείο που βρίσκεται η χώρα μας αυτήν την στιγμή, μια που πιστεύω ότι είμαστε στο σημείο που πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε την πραγματική ανάπτυξη. Τέτοιες προσπάθειες μόνον βοηθούν σε αυτό. Η παρουσία του Γάλλου προέδρου εδώ καθώς και η ομιλία που εκφώνησε, αλλά και η παρουσία των επιχειρηματιών ελπίζω να έχουν ένα πρακτικό αποτέλεσμα στην (σ.σ. εκατέρωθεν) συνεργασία. Υπάρχουν τομείς που μπορεί η γαλλική επιχειρηματικότητα με την ελληνική να συνυπάρξει πάρα πολύ ωραία».

Ο κ. Ν.Κουτσιανάς, πρόεδρος της APIVITA, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «εκείνο που έχει σημασία σήμερα είναι η Ευρώπη να μπει σε διαδικασία συνεννόησης, συναίνεσης. Δηλαδή οι ηγέτες να μπουν σε διαδικασία συναίνεσης για να δημιουργηθεί μία στρατηγική που θα στηρίζεται σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για έναν διαφορετικό τρόπο κατανάλωσης, έχοντας πάντα στο μυαλό μας το ευ επιχειρείν».

Τέλος, ο κ. Γ.Βερνίκος, πρόεδρος της ΟΚΕ και γ.γ του ΣΕΤΕ, τόνισε ότι «η Γαλλία είναι χώρα του Διαφωτισμού και του κοινωνικού διαλόγου. Ιδιαίτερα εγώ ως πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί συνεργαζόμεστε στενά με την αντίστοιχη ΟΚΕ της Γαλλίας, αλλά και σε επίπεδο Τουρισμού οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλες και για επενδύσεις και για τουρίστες. Έχουμε μία καλή χρονιά και ελπίζω το 2018 να είναι ακόμη καλύτερο».
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Αγαπητε Σαββα...
    Μετα τους παπανρεοβενιζελοσαμαραδες που παραδώσανε τα κλειδια της χωρας μας ήρθε και απογινε το κακό με τους ακατανόμαστου; Συριζαίους που οχι μονο βάλανε την υπογραφή τους για μια χωρα προτεκτοράτου,,αλλα με τις επερχόμενες παραχωρήσεις των νερών θα απογορευεται τοσο η αυθεραιτη ιδιωτική άντληση ,μεςω των γαιτρησεων που υπαρχουν ( ολοι θα πληρώνουν τίμημα για να ποτίσουν το χωράφι τους και αυτο ηδη εχει παραχωρηθεί αλλα δεν το ενεργοποιησανε ακομη ) και μην παραξενευτείτε αν δουμε να απογορευεται και η συλλογή ακομη και του βρόχινου νερού...
    Ολοι αυτοι οι Γάλλοι της suez κλπ που ήρθαν μαζι με τοΜacron κατι ξερουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την ιδιωτικοποιηση των δικτυων παροχης νερου, για την οποια ο Ελληνικος λαος ασφαλως και δεν εχει ενημερωθει καταλληλα, μαθαμε οτι οι Γαλλοι θελουν το μανατζμεντ με 20-25% των μετοχων!Λοιπον εγω θα κανω ενα σεναριο μερικης φαντασιας:
    με αυτο το μικρο ποσοστο μετοχων η γαλλικη εταιρεια θα αναλαβει την γενικη διαχειριση ενος αγαθου που αγγιζει την ιδια την ανθρωπινη υπαρξη!Γιατι; Απλως γιατι το υπολοιπο 75% των μετοχων (κρατος; περιφερεια;) θα τους παραχωρησει το δικαιωμα του μανατζμεντ και ετσι το κρατος (Φλαμπουραρης, Δραγασακης κλπ) θα εμφανιζεται στο ποπολο σαν προστατης των δημοσιων αγαθων ( αλλα το χρημα θα πηγαινει στις μιζες και στους ιδιωτες εις βαρος των τιμων του προιοντος)...

    Καλα οι Συριζαιοι,εκτος απο απατες τυπου Kalogritsas gate,ειναι ασχετοι στις διεθνεις διαπραγματευσεις...αλλα τουλαχιστον δεν ρωτησαν τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ που εχουν στην οργανωση τους για το αποτυχημενο μοντελο του ΜΕΙΚΤΟΥ τυπου επιχειρησεων (μανατζμεντ σε ιδιωτες των δημοσιων εταιριων)που εφαρμοσαν εδω και χρονια οι ΠΑΣΟΚΙΚΕΣ κυβερνησεις?
    (π.χ περιπτωση Sea Container & Διωρυγα Κορινθου).

    Οσο για τις επενδυσεις, ας μας πει καποιος επενδυτης αν προτιμα μια χωρα με capital control για να επενδυσει, με τοσο μεγαλη διαφθορα και ασφαλως ανυπαρκτη Δικαιοσυνη (καθυστερηση απονομης δικαιοσυνης=μη δικαιοσυνη)...

    Αν οι Γαλλοι ηταν φιλοι μας (νομιζω οτι ποτε οι Γαλλοι/Φραγκοι δεν υπηρξαν φιλοι της Ελλαδας),θα φροντιζαν να μην καταστραφει η Ελλαδα η οποια χρεωθηκε αδικα και με ατιμια μετα το 2011,για να καλυψει την εκθεση και των γαλλικων τραπεζων σε ελληνικα ομολογα,σε βαρος του λαου μας φυσικα.Επισης να πουμε οτι για μια αμοιβαια επενδυτικη κινηση θα επρεπε και ο Τσιπρας να βγαλει μπροστα τους πραγματικους Ελληνες επενδυτες (εφοπλιστες) για να επενδυσουν στη Γαλλια που ειναι σε κριση,διευρυνοντας τις αληθινες εμπορικες σχεσεις αναμεσα σε χωρες και οχι να επιτρεπουν στους φραγκους να γυρνουν σαν τα κορακια ψαχνοντας ευκαιριες σε ρημαγμενες χωρες...

    Γιατι αραγε δεν φροντιζουμε σαν Ελληνες να προβαλουμε την αμοιβαιοτητα στις διεθνεις επενδυσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια χαζη ερωτηση :"τι θα πει επενδυω ??"..Τι επενδυω ? Δηλαδη τι κανω ? Επιπλοποιος ειμαι και βαζω..μελαμινη στα ντουλαπια ? Δηλαδη τι ακριβως κανω ? Υπσρχει κατι κι εγω εχω οικο μοδας και το καλοπιζω ..απ εξω ?? Τι ακριβως λεει η λεξη αυτη η ...παπαρια ανευ προηγουμενου ?? Δηλαδη τι θα κανουν οι Γαλλοι ?? Και εμεις ..δεν μπορουμε ?? Ακατανοητο ειναι...τι θα κανουν στο....νερο δηλαδη ?? Και τι μας νοιαζει εμας το νερο τωρα ...δεν εχουμε πιο σοβαρα να κανουμε ? Νερο εχουμε...και πινουμε..και τελος...Γιαυτα που ..ΔΕΝ εχουμε νιαζομαστε ! Γιαυτα τι θα κανουν οι Γαλλοι ? Το νερο τοχουμε..πινουμε...τελος.Δεν το δινουμε. Δεν πανε στο διαβολο ? Παρα κατω ...Ακου θα ..επενδυσουν στο νερο πουχουμε ηδη και τρεχει..! Αυτοκινητα ..εργοστασια ..τρενα ..προιοντα παραγωγης θελουμε . Οσο για την γη μας..δεν την δινουμε διοτι ο πατερας μου πολεμησε να την ..εχουμε ! Δεν πολεμησε για να την κανουμε ..βολτες εμεις για ..κονομα προσκερη...Η γη και το νερο μας δεν ειναι ...μετοχες ανωνυμες..Εδω υπαρχει αιμμα..πανω της ποταμι..κοκκαλα προγονων..δεν ειναι θυριδα τραπεζας..ειναι ΙΕΡΟ μερος..δεν ειναι μπιζνες..το κοκκαλο του πατερα μου...δεν ξεφτηλιστηκαμε εντελως..Οσο για τους Γαλλογερμανους..αποικιομαλακ@ ες... δεν πανε στο διαβολο να παρουν μια πιπ@...??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.