9/9/17

Γερμανία: Δεν υπάρχει θέμα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων στην Πολωνία

Η Γερμανία δεν υποχρεούται να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Πολωνία, καθώς το θέμα έχει διευθετηθεί «από το 1953», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη δήλωση της Βαρσοβίας ότι μπορεί να αξιώσει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.
«Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί η νομική ισχύς της αποκήρυξης των αποζημιώσεων του 1953. Από τότε για εμάς το θέμα αυτό έχει οριστικά διευθετηθεί από νομική και πολιτική άποψη», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. 
Ο Ζάιμπερτ υπογράμμισε πως η Βαρσοβία «επιβεβαίωσε (την αποκήρυξη των αποζημιώσεων) πολλές φορές, κυρίως το 1970 και το 2004».

Η πολωνική κυβέρνηση αμφισβητεί την εγκυρότητα της παραίτησής της από αξιώσεις το 1953, εκτιμώντας πως η Βαρσοβία, που ήταν τότε μέλος του κομμουνιστικού μπλοκ, ενήργησε υπό την πίεση της ΕΣΣΔ.
Η πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο, που προέρχεται από το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα PiS, εκτίμησε χθες πως η χώρα της έχει «δικαίωμα» σε αποζημιώσεις, αλλά πως η «πολιτική απόφαση» να ζητηθούν δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Ο επικεφαλής του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αρνείται την ευθύνη της στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ υποστήριξε σήμερα πως η Γερμανία «αναλαμβάνει την ευθύνη της για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και δεν μπορεί να «υπάρχει καμία αμφιβολία για το θέμα αυτό».

«Η Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία. Ήταν η αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ξεκίνησε η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία και η αρχή αδιανόητων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του πολωνού γείτονά μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
ΒΗΜΑ

6 σχόλια:

  1. Τουλάχιστον στην Πολωνία το 1971, όπως και στην Γιουγκοσλαβία το 1956, επέστρεψαν το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Εμείς ούτε αυτό, το οποίο είναι συγκεκριμένο και μη διαπραγματεύσιμο, αξιωθήκαμε να πάρομε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μοναδική οικονομική διευκόλυνση που έτυχε η χώρα μας μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου,ήταν η διαγραφή των χρεών της πριν από αυτόν.

      Το 1963 όμως ο Μητσοτάκης δέχθηκε να αναγνωρίσει τα διεγραμμενα χρέη ως τωρινά,ως προϋπόθεση για να λάβει δάνειο η χώρα μας.

      Αποτέλεσμα αυτού να εξοφληθεί μόλις το 2000 δάνειο του 1826-8

      Οσα χρέη δημιουργήσαμε από ιδρύσεως μας (1824-7,ανεπίσημης) εως το 2002 (175 δις), άλλα τόσα δημιουργήσαμε από το 2002 έως το 2010 (σύνολο 340+)


      Κατά τα άλλα το ευρώ μας ευεργετησε και συνεχίζει να μας ευεργετει ενώ μια επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα θα μας κατέστρεφε.

      Διαγραφή
    2. Πέστα χρυσόστομε.Σε καμια 10αρια χρονια θα μας στον παροσυσιάσουν σαεν εθνάρχη και αυτόν.αν υπάρχει ακόμη το προτεκτοράτο.

      Διαγραφή
    3. @Νέμεσις

      >Η μοναδική οικονομική διευκόλυνση που έτυχε η χώρα μας μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου,ήταν η διαγραφή των χρεών της πριν από αυτόν<

      Μετά την λήξη τού πολέμου, δεν ξέρω να έγινε κάτι τέτοιο. Πριν τον πόλεμο και συγκεκριμένα το 1938, έγινε μία διευθέτηση μόνο για το χρέος τής Ελλάδος προς την «Societe Commerciale de Belgique» και κανένα άλλο. Γνωρίζεις εσύ κάτι διαφορετικό;

      Διαγραφή
  2. Τα χρεη πουχουμε δεν ειναι αυτα τα νουμερα τα επισημα που λετε.Απορω γιατι τα λενε ετσι κι εσεις τα επαναλαμβανετε εδω..Ανοιξτε τον επισημο απολογισμο του γεν.λογιστηριου του κρατους.Τον επισημο.Απο που λεγονται ολα αυτα..χωρις κανεις να διαβαζει ..αλλα λεγονται απο στομα σε στομα ? Τα χρεη οπως λεει επισημα η ετησια εκθεση ειναι 550 δις βραχυπροθεσμα..και 325 δις επισημο χρεος ..συν τα ιδιωτικα χρεη...Δηλαδη ...1 τρις χρεος..Γιατι δεν διαβαζει κανεις και λεει οτι λενε οι διπλανοι ατεκμηριωτα .?? Μονο ο βραχυπροθεσμος δανεισμος ειναι περιπου 500 δις..Μα ποιος τα λεει αυτα τα σκετα 325 δις ??? Η αυτος δεν ξερει τι λεει η το λογιστηριο του κρατους !! Δεν ειναι δυνατον πια να λεει οτι θελει κανεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.