7/3/18

Άξαμος, λυδία λίθος & προεξάρχοντα…

Λάζαρος Μαύρος
Π Ρ Ο Ε Χ Ε Ι  κατεπειγόντως η κλιμάκωση επιδέξιου, παντού, του διπλωματικού αγώνα. Ώσπου «εν’ βραστόν το σίερον». Για την αποδοτικότερη αξιοποίηση, διεθνώς, εναντίον των Τούρκων Κατακτητών, της νέας επιδρομής που το πολεμικό τους ναυτικό διέπραξε πασιφανώς στην κυπριακή ΑΟΖ. Και της επικίνδυνης κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας κατά της ελλαδικής επικράτειας από τον Έβρο, στα Ίμια, στο Αιγαίο, την Στρογγύλη του Καστελλορίζου, ώς τη Γαύδο της Κρήτης…
Π Ρ Ο Ε Χ Ε Ι  κατεπειγόντως η αποτελεσματικότερη σύζευξη, διαρκώς συντονισμένων των σχεδίων, των ενεργειών και των δράσεων, αμφοτέρων των κυβερνήσεων, Λευκωσίας και Αθηνών. Επί του ιδίου στόχου. Σε όλα τα πεδία διπλωματικών μαχών. Εναντίον των Τούρκων Κατακτητών και Επιδρομέων. Η επωφελέστερη αξιοποίηση πάντων των εμπλεκομένων συμφερόντων. Κι η αποτελεσματικότερη εξουδετέρωση των ενάντιων μεθοδεύσεων και συσχετισμών.

Π Ρ Ο Ε Χ Ε Ι  κατεπειγόντως η έξυπνη, τετραπέρατη, πολλοπάητη κι αβλαβής, αποφυγή επανεγκλωβισμού και αιχμαλωσίας της Λευκωσίας και των Αθηνών, στο διαχρονικώς ευνοϊκό για τους Τούρκους Κατακτητές, πολυχρόνιο μαγγανοπήγαδο των διαδικασιών - συνομιλιών παράδοσης της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον «Συνεταιρισμό» Ισότιμης Τουρκικής Συγκυριαρχίας.
Π Ρ Ο Ε Χ Ε Ι, συνάμα, κατεπειγόντως η ενδυνάμωση, πειστικής και αξιόπιστης της Αποτρεπτικής Ισχύος Κύπρου και Ελλάδας. Από τον Έβρο και το Αιγαίο ώς την Κύπρο. Υπομονετική, μεθοδική, επίμονη κι ανυποχώρητη, κατά προτεραιότητα ενίσχυση, εμπράγματων των συντελεστών ισχύος των δύο κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ικανών να πείθουν όχι μόνο την Τουρκία, πόσο θα ζημιώσει αν παραλογιστεί «ν’ ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου». Αλλά να πείθουν συνάμα και τα συνεργαζόμενα με την Κύπρο και την Ελλάδα κράτη της περιοχής, Αίγυπτο, Ισραήλ, όπως και τις άλλες συμφεροντολογικώς ενδιαφερόμενες για την περιοχή μεγάλες δυνάμεις, γι’ αυτήν ακριβώς την ισχύ και την ικανότητα και την αποφασιστικότητα Αποτροπής.
Γ Ι Α  ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ αυτών των στόχων προέχει η ευσυνείδητη Πανστρατιά ευψυχίας και ομόνοιας όλων των Ελλήνων. Όλων των πολιτικών και κομματικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Για την οικοδόμηση της απολύτως αναγκαίας οικονομικής ευρωστίας. Για τη διασφάλιση της απολύτως απαραίτητης κοινωνικής συνοχής. Και την εξύψωσή του υπέρ ελευθερίας αγωνιστικού φρονήματος.
Α Υ Τ Ο Ι , φρονούμε -κατά πλειοψηφία βεβαίως- οι Ελληνίδες και Έλληνες, στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Διασπορά, είναι οι όροι πρωταρχικής σημασίας, για να κρίνονται καθημερινά τα έργα και ημέραι, οι αποφάσεις, οι δράσεις, οι παραλείψεις, οι συμπεριφορές των κυβερνώντων στη Λευκωσία και στην Αθήνα.
- Η λυδία λίθος και ο άξαμος για να δοκιμάζονται οι πολιτικές και κομματικές ηγεσίες. Και όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πολιτεύουν ή επιχειρούν να επηρεάζουν και να καθοδηγούν τις σκέψεις της Κοινής Γνώμης, συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργών των Μέσων Συλλογικής Ενημέρωσης, δημοσιογράφων, αρθρογράφων και σχολιογράφων.
ΠΡΟΧΘ Ε Σ , ΤΡΕΙΣ του Μάρτη 2018, ήταν η 61η επέτειος της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Κρησφύγετο της Ε.Ο.Κ.Α. στον Μαχαιρά. Οι τότε απεσταλμένοι των διεθνών μέσων ενημέρωσης,  που κουβάλησε εκεί απ’ το χάραμαν του φου, 3 Μαρτίου 1957, ο αιμοσταγής Εγγλέζος Κυβερνήτης της Colony of  Cyprus, για ν’ απαθανατίσουν και να διαπομπεύσουν παγκοσμίως την παράδοση και τον εξευτελισμό του καταζητούμενου κι επικηρυγμένου «αρχιτρομοκράτη» (κατά την φρασεολογία των Αποικιοκρατών της Her Majesty) υπαρχηγού του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού - αντιαποικιακού αγώνα της Κύπρου, αρχιαντάρτη 29χρονου Εφέδρου Ανθυπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού, Γρηγόρη Αυξεντίου, διέδωσαν τελικά και διαμήνυσαν σε όλον τον κόσμο το μεγαλείο της ενδοξότερης στους αιώνες ελληνικής ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ:
- Άκουσαν, είδαν, κινηματογράφησαν επί δέκα ώρες μάχης στον Μαχαιρά, το Μολών Λαβέ του Λεωνίδα των Θερμοπυλών που ξαναζωντάνεψε και ξανάγινε ολοκαύτωμα υπέρ ελευθερίας στο Κρησφύγετο του Αυξεντίου, εκεί στο μοναστήρι της Παναγίας της Μαχαιράδος.
ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ποιητές, κατέγραψαν τα ανέκαθεν αυτονόητα τοις Έλλησι:
- Τ’ αληθινό μπόι του ανθρώπου μετριέται  π ά ν τ α  με το μέτρο της λευτεριάς. Και:
- Να πάρουμε μια σταγόνα απ’ το αίμα σου να καθαρίσουμε το δικό μας […] να μπολιάσουμε […] να βάψουμε το δικό μας, να μην μπορέσει πια ποτές να το ξεθωριάσει ο φόβος.
- Να πάρουμε την τελευταία σου εκπνοή, να ‘χουμε οξυγόνο ν’ αναπνέουμε χιλιάδες χρόνια.
- Να πάρουμε τις τελευταίες σου λέξεις, να ‘χουμε να τραγουδάμε, ανεξάντλητα εμβατήρια για τη λευτεριά…
Ε Χ Ο Υ Μ Ε, λοιπόν, και άξαμο και λυδία λίθο και αειθαλή γνώση για να κρίνουμε, για να έχουμε γνώμη και για ν’ απαιτούμε πράξεις…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Ρε παιδια,εν φταινε οι τουρκοι...
    Οι τουρκοι απλα παιζουν την κυπρον και την ελλαδαν στα ζαρια και τους τις δινουν οι αλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.