3/10/18

Η κυβέρνηση εάν δεν προσέξει….θα βρεθεί αντιμέτωπη με τραπεζικό πρόβλημα – Είναι λύση η προσωρινή κρατικοποίηση;

Η κρατικοποίηση είναι η λάθος λύση προφανώς - Η προσωρινή κρατικοποίηση όμως μπορεί να είναι μια λύση όταν υπάρχει αδυναμία άντλησης κεφαλαίων.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η HSBC στην ανάλυση της ότι οι επενδυτές έχουν χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες αποκαλύπτει μια μεγάλη αλήθεια. 
Το bankingnews από το Καλοκαίρι του 2017 αναλύει γιατί οι τράπεζες κινδυνεύουν να βρεθούν σε αδιέξοδο.
Αναλύουμε γιατί οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια και εμπροσθοβαρή λύση στην αντιμετώπιση των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων. 
Η ελληνική κυβέρνηση δια μέσω του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη ενός προσώπου ήπιου και σχετικά φιλικού με τις αγορές προσπάθησε να κατανοήσει το τραπεζικό πρόβλημα και να βρει λύσεις. Όμως η αντικατάσταση του Δραγασάκη από τον Αλέκο Φλαμπουράρη υπουργού Επικρατείας φαίνεται ότι αποτελεί μια νέα στρατηγική της κυβέρνησης για γρήγορες αποφάσεις. 
Οι ερμηνείες που δίδονται είναι τρεις
1)Δεν υπήρχε ικανοποίηση από την ταχύτητα με την οποία αντιμετώπιζε ο Δραγασάκης τις τράπεζες 
2)Αναθέτουν στον Φλαμπουράρη τις τράπεζες με στόχο να επιταχύνει σχέδια και αποφάσεις 
3)Αναθέτουν στον Φλαμπουράρη τις τράπεζες με στόχο να τις ενεργοποιήσει για να καλύψει τις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης.
Προφανώς η 3η ερμηνεία είναι και η χειρότερη δυνατή για τις τράπεζες. 
Όμως εάν η κυβέρνηση δεν προσέξει θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο τραπεζικό πρόβλημα που ονομάζεται αδυναμία πρόσβασης στις αγορές.
Το ελληνικό κράτος αδυνατεί να βγει στις αγορές όταν το 10ετές ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 4,31% λόγω εσωτερικών αβεβαιοτήτων και Ιταλίας. 
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο έχει καταρρεύσει στο 3,48% η απόδοση του.
Όμως οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων, οι ανησυχίες ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις της απομακρύνουν τους επενδυτές. 
Το ελληνικό κράτος δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και αυτό είναι ξεκάθαρο. 
Όμως το ελληνικό κράτος έχει συγκεντρώσει 30 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα, που ναι μεν δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει αλλά από την άλλη έχει εγκλωβίσει τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες αδυνατούν να υλοποιήσουν ΑΜΚ και αδυνατούν να αντλήσουν κεφάλαια όπως μέσω ομολογιακών tier 2.
Με επιτόκια 9% ή 12% ή 14% είναι ξεκάθαρο ότι οι αγορές έχουν κλείσει τις πόρτες στις ελληνικές τράπεζες. 
Το βασικό ζήτημα είναι τι μπορεί να γίνει. 
Η καλύτερη λύση για τις τράπεζες – ίσως όχι για όλες – είναι η προσωρινή κρατικοποίηση και εν συνεχεία άμεση ιδιωτικοποίηση. 
Με την λύση αυτή το κράτος βάζει νέα κεφάλαια και εν συνεχεία το κράτος μέσω placement πουλάει πλήρως τις συμμετοχές του.
Οι ελληνικές τράπεζες παραδίδονται στους ιδιώτες εξυγιασμένες και έτοιμες να ενεργοποιηθούν και να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο. 
Προφανώς η κρατικοποίηση θεωρείται και είναι κάτι κακό. 
Ειδικά σε όλους – και σε εμάς – που ασπαζόμαστε την φιλελεύθερη προσέγγιση στις αγορές αλλά και στις ΗΠΑ αυτή η λύση της προσωρινής κρατικοποίησης υπερίσχυσε.
Η κρατικοποίηση είναι η λάθος λύση προφανώς. 
Η προσωρινή κρατικοποίηση όμως μπορεί να είναι μια λύση όταν υπάρχει αδυναμία άντλησης κεφαλαίων. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.