7/10/18

Η διάλυση των εθνών

Άρθρο του Απ. Αποστολόπουλου
  • (Φωτ.: Flickr / Mark Doliner)
Η ΕΕ αλλά και όλο το οικοδόμημα της Δύσης κλυδωνίζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι δυτικές ελίτ είναι υποχρεωμένες να κάνουν κρίσιμες επιλογές για το μέλλον. Διακυβεύεται η εξουσία τους, ίσως για πρώτη φορά τόσο σοβαρά από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Μάης του '68 προκάλεσε αναταραχή αλλά αποδείχθηκε ευεργετική ένεση ανανέωσης, μπήκε φρέσκο αίμα στους κύκλους της εξουσίας. Τυπικό σύμβολο ο Κον Μπεντίτ, αν και ο συγκεκριμένος αποδείχθηκε απλή μετριότητα. Η πτώση της ΕΣΣΔ ήταν κι αυτή ευεργετική για το σύστημα, αλλά δημιούργησε αυταπάτες, ειδικά στις ΗΠΑ, περί του τέλους της Ιστορίας (κάτι σαν το χιλιόχρονο, χιτλερικό, Ράϊχ) και οι θετικές επιπτώσεις ήταν προσωρινές.
Τα προβλήματα επανέρχονται με δριμύτητα και ο κόσμος στη Δύση αναδεύεται σαν να ξυπνάει από λήθαργο. Ίσως ο κομουνιστικός κίνδυνος να είναι ακόμα χρήσιμο σκιάχτρο για τους ανόητους. Ίσως οι κραυγές περί φασιστικού κινδύνου να παρασύρουν μερικούς, εξίσου ανόητους. Ωστόσο πρόκειται για ασπιρίνες ενώ ο ασθενής πάσχει από προϊούσα παράλυση.
Ο κίνδυνος για τις ελίτ είναι πλέον η αφύπνιση του κόσμου, των μεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων. Και κυρίως ότι αυτή η αφύπνιση γίνεται αργά αλλά πολύ σταθερά. Αποκτά θεμέλια. Δεν είναι αποτέλεσμα ταραχών (έργο ενίοτε ύποπτων μηχανισμών) και παρορμητικών εξεγέρσεων. Ο κόσμος παρακολουθεί, ενστικτωδώς, προσεκτικά και με περίσκεψη, τα λάθη των ελίτ, την αναίδειά τους, την προσβολή της απλής λογικής, την ακαλαισθησία τους, την υστερική επιδίωξή τους να εμφανίσουν προσωπικές επιλογές (π.χ. τις ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές προτιμήσεις) ως κοινωνικό υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση. Η ξεδιάντροπη παρέμβαση των ελίτ στην προσωπική, πολιτική και οικονομική ζωή, προκαλεί κάθε άνθρωπο ατομικά, χωρίς απαραίτητα την καθοδήγηση ηγετών μηδενικής αξίας.
Δεν υπάρχει εξέγερση αλλά συσσώρευση θυμού, οργής.
Με την υπαρκτή Αριστερά νεκρή (στην καλή περίπτωση) ή υπηρέτη του συστήματος, αλά ΣΥΡΙΖΑ, οι προτάσεις από τα δεξιά έχουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό: είναι αντίπαλες δυνάμεις στις κυρίαρχες ελίτ με αιχμή του δόρατος την αποκατάσταση παραδοσιακών αξιών και την απεξάρτηση από ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως το ευρωιερατείο. Αρέσει δεν αρέσει όταν ο Ιταλός Σαλβίνι αποκαλεί μεθύστακα τον Γιούνκερ και απαιτεί σεβασμό στην Ιταλία, δεν το κάνει ως φασίστας (και ιμπεριαλιστής), αλά Μουσολίνι, αλλά επειδή αρνείται την υποταγή στις Βρυξέλλες/Γερμανία. Το χειρότερο θα είναι αν δεχόμασταν ότι μόνο ακροδεξιοί ή/και φασίστες υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία.
Προπολεμικά, γνήσιες φασιστικές/ναζιστικές δυνάμεις ηγήθηκαν λαϊκών στρωμάτων και είχαν βαθιά διείσδυση και επιρροή στις ελίτ δυτικών χωρών, π.χ. στη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, στη Γαλλία και σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες στις ΗΠΑ που χρηματοδότησαν τον Χίτλερ. Στο παρόν, η συστημική Αριστερά κραυγάζει περί φασισμού για να συγκαλύψει την πειθήνια συνεργασία της με τις καθεστωτικές ελίτ. Στην πραγματικότητα οι ελίτ ελέγχουν καθεστωτικές δυνάμεις και της Δεξιάς και της συστημικής Αριστεράς (που προορίζονται εναλλακτικά για την κυβέρνηση στο δικομματικό παίγνιο) και μάχονται να εξουδετερώσουν όσους αγωνίζονται «υπέρ πατρίδος». Αυτή είναι η αντίθεση που τέμνει τις δυτικές ελίτ και κοινωνίες με πιο χαρακτηριστική την οξύτατη διαπάλη στις ΗΠΑ, επειδή εκεί κρίνεται η ηγεσία του δυτικού κόσμου και κατ' επέκταση στον πλανήτη.
Δεύτερο χαρακτηριστικό: οι αντισυστημικές δυνάμεις στην Ευρώπη δεν κερδίζουν έδαφος στις μητροπόλεις, αλλά σε αδύναμες χώρες, καταπιεσμένες, π.χ. Ουγγαρία, Ιταλία. Στην αυταρχική Γερμανία, με την εξουσιαστική συμπεριφορά έναντι παντός εταίρου, κυριαρχούν ακόμα οι κατεστημένες ελίτ και τα συνεργαζόμενα κόμματα στην κυβέρνηση. Ο κόσμος συσπειρώνεται στις δυνάμεις που εναντιώνονται στις επίσημες πολιτικές, αλλά εξαναγκάζει τα αντισυστημικά δεξιά κόμματα να λειάνουν τις γωνίες στις θέσεις τους. Η ιταλική Λέγκα στην κυβέρνηση δεν θυμίζει πολλά από τις σκληρές θέσεις του κόμματος και η Λεπέν αλλάζει σε βάθος το κόμμα της.
Οι κοινωνίες στη Δύση μοιάζουν με ηφαίστειο εν ενεργεία.
Την κατάσταση επιδεινώνει το ότι οι δυτικές ελίτ αδυνατούν πλέον να κερδίσουν τους πολέμους, που οι ίδιες προκαλούν με πρωτοβουλία κυρίως των ΗΠΑ, π.χ. στο Αφγανιστάν ή στη Συρία. Η αδυναμία αποσυσπειρώνει ακόμα περισσότερο όσους προσκολλώνται ακόμα στις επίσημες πολιτικές με βάση τον κανόνα ότι τα ποντίκια εγκαταλείπουν το καράβι που βυθίζεται. Το επιχείρημα ότι π.χ. στο Ιράκ ή στη Συρία προασπίζονται τις αξίες της Δημοκρατίας φθίνει, επειδή είτε αποδείχθηκε ότι είπαν ξεδιάντροπα ψέματα (Ιράκ) είτε επειδή είναι ανίκανες να νικήσουν. Οι ελίτ αγνοούν και καταπατούν καθημερινά τις όποιες δημοκρατικές αξίες π.χ. στα δημοψηφίσματα, με τελευταίο παράδειγμα το δημοψήφισμα στα Σκόπια και προηγουμένως στην Ελλάδα με την «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ΗΠΑ ως πλανητική δύναμη και η Γερμανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο εργάζονται συστηματικά για τη διάλυση των μικρότερων εθνών. Αυτό δείχνουν τα γεγονότα, πέρα από συνωμοσιολογίες και εικασίες. Τα κράτη στη Μ. Ανατολή ισοπεδώθηκαν από τις ΗΠΑ (Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη) και χωρίς τη Ρωσία θα είχε ισοπεδωθεί και η Συρία. Στα Βαλκάνια διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία από τη Γερμανία και τώρα, όσοι βλέπουν λίγο πέρα από τη μύτη τους, καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύουμε εμείς με αιχμή τον επεκτατισμό των Σκοπίων και πρόσχημα τη σκλαβωμένη (!) «Μακεδονία».

7 σχόλια:

  1. Υπάρχει όπως λέει το άρθρο ο κλυδωνισμός της εξουσίας του πολιτικού-οικονομικού κατεστημένου της Δύσης, και η αυξανόμενη αμφισβήτηση από τους λαούς και τους πολίτες των επιλογών και των παρεμβάσεών του σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού έχει οδηγήσει σε τεράστια αδιέξοδα, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, και εθνικά.Οικονομική κρίση, πολιτική αστάθεια και πόλεμοι στην Β.Αφρική και Μ.Ανατολή (με πιθανή συνέχεια τα Βαλκάνια), κοινωνική αναταραχή, λαθρομετανάστευση και γενικά μια βίαιη αλλαγή δεδομένων στην περιοχή της Μεσογείου, που προφανώς κάπου στοχεύει και κάπου θα οδηγήσει.
    Ο κόσμος όντως αφυπνίζεται, όμως παρόλο που είναι θετικό να αντιλαμβάνεται τα γεωπολιτικά παιχνίδια και τον παγκόσμιο πόλεμο εξουσίας, και το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους που διαλύουν χώρες και ισοπεδώνουν λαούς για τα συμφέροντά τους, αυτό που πρέπει κυρίως να κατανοήσουμε, νομίζω ότι είναι ο βαθύτερος πόλεμος που γίνεται στα μυαλά μας. Έχουν πέσει πάνω μας από κάθε κατεύθυνση και προσπαθούν (επίσης βίαια και «άτσαλα» θα έλεγα) να περάσουν όσα θεωρούν ότι θα τους βοηθήσουν στη χειραγώγησή μας, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κατηγορίες όπως τα παιδιά.
    Ο στόχος είναι κυρίως το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και η προπαγάνδα στον γενικό πληθυσμό μέσω των ΜΜΕ.'Οσα γίνονται έχουν συνήθως ένα «επιστημονικό» επένδυμα.
    Θέλουν την διάλυση των εθνών όπως λέει το άρθρο, την διάλυση των πατρίδων και των αξιών, να προκληθεί πρώτα μέσα στο κεφάλι μας, με απαξίωση με συκοφάντηση με διαστρέβλωση των εννοιών, ώστε να συμβεί και σε πραγματικό επίπεδο αφού δεν θα υπάρχουν αντιστάσεις. Θέλουν να θεωρηθούν κάποια πράγματα παρωχημένα.
    Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε όλη αυτή τη λαίλαπα που φέρνουν οι εθνο-αποδομητές και διαστρεβλωτές ιδεοληπτικοί, που βρίσκονται μάλιστα σε κρίσιμες θέσεις, είτε στο Υπ. Παιδείας που αποφασίζουν για σχολικά βιβλία, είτε αλλού. Να γίνουμε από δω και πέρα, πάρα πολύ καχύποπτοι με όλα. Δεν περιμένουμε τίποτα θετικό από ανθρώπους με χαλασμένα μυαλά. Μόνο καταστροφή σε όλα τα επίπεδα.
    Αυτοί οι άνθρωποι αν και υποτιθέμενοι αριστεροί, είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της δυτικής ελίτ, ακριβώς γιατί παίζουν το παιχνίδι τους.Επιταχύνουν την αποδόμηση των εννοιών που συγκρατούν τη συνοχή της κοινωνίας και του έθνους.
    Δεν πρόκειται πια για τις 2 όψεις του ίδιου νομίσματος αλλά ουσιαστικά για ένα και μοναδικό νόμισμα.Διάλυση των εθνών και των κοινωνιών με «αριστερή» και με «καπιταλιστική» υπογραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντα ενα ηταν το νομισμα Μαρια.Τα πιατα σερβιρισματος δυο η τρια.Δουλευαν αντιγραφοντας την φυση.Βορειος .νοτιος
      πολος.Ασκωντας πιεση ηξεραν οτι
      προκαλουν αντιδαση.Μαντρωσαν
      και την αντιδραση να ταχουν ολα σε
      ελεγχο.Σερβιραν ..μια ελεγχομενη
      πληρως.Ειτε την λεγαν Μαρξ..ειτε
      πρασινους ..μπλε...Το μαντρι ηταν
      ετοιμο.Η θασαι Γιαννης...η
      Γιαννακης.Ο τρομος τους ηταν να
      μην εισαι ουτε το ενα ..ουτε το
      αλλο.Λογω της πλανητικης εκτασης
      και το βαθος χρονου του ενος
      μοναδικου σχεδιου..οπως και του
      στοχου...του ελεγχου του νου
      μας....το σχεδιο δεν
      μοιαζει...ανθρωπινο........
      Κατι αλλο γινεται...μη
      ανθρωπινο..Οσο και να μας
      ξεκουφαινει αυτο.Ουδεποτε στην
      ιστορια υπηρξε τοσο μεγαλοπνοο
      σχεδιο..Ειναι λιγα τα ατομα
      της.Ελιτ....καπου ειναι αδυναμα ..να
      κινουνται φανερα λογω
      αριθμου.Ετσι οτι κανουν το κανουν
      κρυφα γιατι ετσι και καταλαβει ο
      κοσμος ποσο λιγοι
      ειναι...χαθηκαν.Οι λεσχες..τα
      κλειστα κλαμπ..κλπ...αυτο το
      κουσουρι καλυπτουν...εκτος.που
      φτιαχνουν κι ενα πεπλο μυθικης
      ισχυος ψιθυρων..που ενεργει σαν
      ενισχυτης ισχυος.Αν πεις αυτο
      ειναι
      αδιανοητο...φαντασια..τρελα..δεν
      γινονται αυτα...εχουν πετυχει την
      αποκρυψη..Αν πεις...για ενα λεπτο
      να το εξετασω σαν
      πιθανο...εχασαν.Αν το πουν εκατο
      μονο δεν τρεχει κατι.Αν το πουν
      εκατο εκατομμυρια τρεχει.Η
      πιθανοτητα ομως να το πουν
      τοσοι....ειναι μικρη.Οι τυποι αυτοι
      πρωτο εργαλειο εχουν την
      στατιστικη.Μ αυτην δουλευουν
      παντου..Απ τις τραπεζες..εως την
      πολιτικη.Κανουν πχ.μια απατη και
      λενε " εστω οτι μας πηραν μυρουδια 5%.....οκ...πληρωστε το 5% να το
      ικανοποιησουμε οτι ταχα
      αποκαταστησαμε τα πραγμστα και
      το δικιο.Και κρατηστε το υπολοιπο
      95%..κερδος απ τους αλλους που
      δεν πηρσν χαμπαρι."...Εβγαλαν
      κερδος 95% σντι 100 %. Εεε και ??
      Λιγο ειναι ?? Αυτο κανουν παντου
      με την στατιστικη.Ταχα στα
      μνημονια αυτο δεν κανουν ??
      Εχω πιθανοτητα 99% να φανω γραφικος εδω σε σενα και σε ολους.Κι 1% οχι....Το ηξερα πριν γραψω...Γιατι λοιπον εγραψα ? Μα διοτι εχω εστω μια ! Δεν εχω μηδεν.!

      Διαγραφή
    2. Δεν είσαι καθόλου γραφικός Δημήτρη, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια αόρατη(;) δικτατορία, καμουφλαρισμένη με επικάλυμμα ελευθερίας. Η προσπάθεια χειραγώγησης υπήρχε πάντα στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά γινόταν συνήθως με φανερούς βίαιους τρόπους, οι οποίοι δημιουργούσαν αντίδραση.Τα τελευταία 50 χρόνια υπάρχει η τρομακτική "δύναμη της εικόνας" της τηλεόρασης, και γενικότερα η δυνατότητα μέσω των ΜΜΕ της μεγαλύτερης και αφανέστερης χειραγώγησης στην ιστορία, και του ελέγχου του ανθρώπου (όπως είπες).
      Τι να πρωτοπούμε;; Η βρώμικη δουλειά σε όλα τα επίπεδα (μετάλλαξη της κοινωνίας, αποχαύνωση, και καθυπόταξη) γίνεται ΚΥΡΙΩΣ από την τηλεόραση, και γενικά τα ΜΜΕ.Ευτυχώς υπάρχει σήμερα το διαδίκτυο, αλλά και από κει μπορεί να γίνει κάθε είδους προπαγάνδα.
      Ως προς το ποιοί και πόσοι είναι αυτοί που κινούν τα νήματα, προφανώς υπάρχει μια κλειστή ελίτ σε παγκόσμιο επίπεδο, που θεωρεί ότι κρατάει τη μοίρα του πλανήτη στα χέρια της. Αυτό δεν είναι συνωμοσιολογία, αλλά πραγματικότητα.
      Από τα αρχαία χρόνια κάποιοι άνθρωποι πίστευαν ότι ξεχωρίζουν από τη μάζα. Οι κάθε είδους "γαλαζοαίματοι" έφταναν στο σημείο να παντρεύονται μεταξύ τους για να έχουν "καθαρόαιμους" απόγονους. Και σήμερα έχουν αυτή την αντίληψη της ανωτερότητας, ίσως όχι σε βιολογικό επίπεδο όπως ο Χίτλερ (παρόλο που οι διάφοροι πρίγκιπες και βασιλιάδες της Ευρώπης θεωρούν ότι ανήκουν σε βασιλική ανώτερη "γραμμή αίματος"), αλλά σίγουρα σε νοητικό (όσο και αν μας φαίνεται περίεργο) οι διάφοροι υψηλά ιστάμενοι, που καλλιεργείται ήδη από συγκεκριμένα Κολλέγια στα οποία σπουδάζουν όσο και από τις οργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν. Θεωρούν το εαυτό τους "φωτισμένο".
      Εκτός από το γεγονός ότι κάποιοι είναι εξουσιομανείς, συμφεροντολόγοι και αδίστακτοι, υπάρχει και στους υπόλοιπους ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης ώστε να θεωρούν ότι "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" ή ότι μεταξύ δύο κακών "το μη χείρον βέλτιστον". Και έτσι μπορεί να κάνουν χείριστες πράξεις όπως π.χ. νομιμοποίηση των εκτρώσεων με την αιτιολογία ότι θα ελεγχθεί ο πληθυσμός της γης.
      Ακούγαμε τον ΓΑΠ να μιλά για παγκόσμια διακυβέρνηση. Έτσι έχει γαλουχηθεί αυτός ο άνθρωπος, και πιθανόν να νομίζει ότι αυτή είναι η λύση για τα παγκόσμια προβλήματα της ανθρωπότητας (πείνα, αρρώστιες στον τρίτο κόσμο, μετανάστευση, πόλεμοι, οικονομική κρίση, περιβάλλον, κ.ο.κ.).
      Υπάρχει αυτό το παγκοσμιοποιημένο πνεύμα, με βάση το οποίο χρειάζεται εξάλειψη (όσο γίνεται) των διαφοροποιήσεων των λαών. Όπως καταλαβαίνουμε, οι πρώτες έννοιες που θέλουν να εξαλείψουν είναι του έθνους και της θρησκείας.
      Φυσικά δεν αγνοούμε ότι στο βάθος αυτής της κατάστασης δεν βρίσκονται οι καλές προθέσεις της υποτιθέμενης σωτηρίας του πλανήτη (ακόμα και αν κάποιοι που εμπλέκονται στο σύστημα τις έχουν), αλλά η επιθυμία για δύναμη, πλούτο, εξουσία και παγκόσμια κυριαρχία.
      Όμως νομίζω ότι αυτά από μόνα τους, δεν αρκούν για τις κολοσσιαίες αλλαγές που έχουν συμβεί στην ανθρωπότητα τον τελευταίο αιώνα.
      Τα πράγματα είναι βαθύτερα. Όσο χρήμα και δύναμη και αν έχουν κάποιοι άνθρωποι, είναι δύσκολο να μεταλλάξουν έτσι ριζικά την ανθρωπότητα, αν δεν συμβούν και κάποια άλλα πράγματα.
      Τον τελευταίο αιώνα είχαμε τεράστιας σημασίας γεγονότα όπως η θεωρία της σχετικότητας που άλλαξε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων (κατέρρευσε η αντίληψη της "σταθερής αλήθειας" σε όλα τα θέματα), είχαμε διαστροφικές κοσμοθεωρίες που κατέκλυσαν τις κοινωνίες και επιπλέον τους 2 φονικότερους Παγκόσμιους Πολέμους της ιστορίας με αποκορύφωμα την ατομική βόμβα, που λειτούργησε σαν ένα παγκόσμιο σοκ, και οδήγησε τον πλανήτη σε μια μόνιμη ψυχολογία ανασφάλειας και καχυποψίας.
      Η περίοδος μάλιστα του ψυχρού πολέμου, έθεσε τις βάσεις για τον σημερινό "καπιταλισμό της πληροφορίας", και όλο αυτό τον απίστευτο παγκόσμιο χρηματιστηριακό τζόγο, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, και εκτός αυτού δημιούργησε τον σύγχρονο άνθρωπο της ανασφάλειας και της "μπλόφας", όχι μόνο στις συναλλαγές του, αλλά και στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του.
      Και κάπως έτσι μεταλλάχθηκαν και οι σύγχρονες κοινωνίες.

      Διαγραφή
    3. Υπάρχει ένα εξαιρετικό βιβλίο σχετικά με αυτά που συζητάμε.Λέγεται "Το παιχνίδι της ζωής" του Frank Schirrmacher.
      «Εκφράζεται η ελπίδα ότι το βιβλίο αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη φύση του σύγχρονου καπιταλισμού - επειδή μόνο όταν κατανοήσουμε το λειτουργικό σύστημα, μπορούμε και να το αλλάξουμε», γράφει ο συγγραφέας Jens Berger στην Nachdenkseite.
      Αντιγράφω την περίληψη:
      "Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και οι φυσικοί επιστήμονες κατάφεραν τελικά να κερδίσουν το σοβιετικό αντίπαλο δέος, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τα εργαλεία της θεωρίας των παιγνίων.
      Μετά το τέλος της Σοβιετικής Ενωσης, οι επιστήμονες του κλάδου των μαθηματικών και της Φυσικής πήγαν στη WallStreet και στα υπόλοιπα κέντρα της οικονομικής εξουσίας - στους εργοδότες ουσιαστικά της Πολιτικής.
      Έκτοτε, προσπαθούν να κυβερνήσουν τον πλανήτη, καταστρέφοντας και υποτάσσοντας ολόκληρους λαούς - με τη βοήθεια της συγκεκριμένης θεωρίας, καθώς επίσης των υπολοίπων όπλων αιχμής της υπερδύναμης.
      Μεταξύ άλλων, είμαστε αντιμέτωποι με τον καπιταλισμό της χειραγωγούμενης πληροφορίας, καθώς επίσης με αλγορίθμους, οι οποίοι καθορίζουν αυτόματα την ψηφιακή αλήθεια – η οποία διεισδύει παντού, καλύπτοντας όλο και περισσότερο την ίδια την πραγματικότητα μας..."


      Αντιγράφω κάποια αποσπάσματα απ΄τον πρόλογο του βιβλίου:

      "Βιώνουμε την νέα εποχή του καπιταλισμού της πληροφορίας. Αυτός ο καπιταλισμός άρχισε να μεταβάλλει τον κόσμο (...). Κάνει και σχεδιάζει μεγάλα πράγματα. Θέλει να διαβάζει, να ελέγχει και να πουλά τις σκέψεις.
      Ο εγκέφαλος του δουλεύει συνέχεια με σκοπό να ανακαλύψει τι κάνουν οι άνθρωποι, τι λένε, τί αγοράζουν και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζουν. Όπου και να τον συναντήσετε, συναντάτε ένα σύστημα που τα ξέρει όλα καλύτερα.
      Ο καπιταλισμός της πληροφορίας δεν γνωρίζει συμπεριφορές «χωρίς λόγο». Φιλία, εντιμότητα, αγάπη, έχουν μπροστά στα μάτια του λόγους που εξυπηρετούν το ίδιον όφελος του ατόμου. Για τον λόγο αυτό υπάρχει παντού ένας πληθωρισμός «incentives», επιβραβεύσεων, που ξεκινούν από τα boni στη Wall Street και φτάνουν μέχρι τα εικονικά παράσημα και τα «Like it» για τα πιο προσωπικά πράγματα.

      Υπάρχουν ανοικτά παιχνίδια, όπως το σκάκι, και παιχνίδια όπως το πόκερ, όπου ο ένας δεν μπορεί να δει τα χαρτιά του άλλου. Η οικονομία της πληροφορίας μυρίζει σαν ατμόσφαιρα όπου παίζεται πόκερ. Ο κόσμος της είναι ένας κόσμος όπου κανείς δεν λέει και δεν κάνει αυτό που πραγματικά σκέφτεται. Ο καθένας όμως γίνεται διαφανής όταν υποτεθεί ότι έχει εγωιστικές βλέψεις. Για τον λόγο αυτό υπάρχει αυτή η τεράστια ανάγκη για πληροφορία. Γι’ αυτό και ο καταναγκασμός προς παραποίηση, μπλόφα και παραπλάνηση.
      Αλγόριθμοι αποκρύβουν συναλλαγές μετοχών, ώστε να παραπλανηθούν αρπακτικοί αλγόριθμοι. Οι αρπακτικοί αλγόριθμοι όμως μπορεί και να τροφοδοτούν με ταχύτητα φωτός μεσάζοντες με ψευδείς πληροφορίες, ώστε να εκτιναχθούν οι τιμές στα ύψη.
      Ολόκληρα κράτη στέλνουν εσφαλμένα σήματα για να συγχύσουν τις αγορές.
      Αυτή είναι μια κοινωνία, όπου οι άνθρωποι όχι απλά δεν εμπιστεύονται τους άλλους, αλλά ούτε και τον εαυτό τους.(...)
      Η νέα οικονομία χρησιμοποιεί μηχανές και ερμηνεύει και κωδικοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις με την βοήθεια των μαθηματικών.
      Αγαπά το «δίλημμα του φυλακισμένου». Πρόκειται για μια αρχαϊκή σκηνή της θεωρίας των παιγνίων, όπου δυο άνθρωποι που μοιράζονται την ίδια τύχη αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, λαμβάνουν μια προσφορά, να επωφεληθεί ο ένας εις βάρος του άλλου. Η προδοσία μέσα στο παιχνίδι αυτό όχι μόνο προβλέπεται, «είναι αποδεκτή ως κανόνας σώφρονους συμπεριφοράς».

      Διαγραφή
    4. (Συνέχεια)
      Έχει φανεί, πως άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με αυτή την νοοτροπία, αλλάζουν την συμπεριφορά τους.
      Μια κοσμοθεωρία που πίσω από κάθε ανθρώπινη πράξη βλέπει την αναπόφευκτη λογική του ιδίου συμφέροντος, παράγει εγωισμό σαν σε κορδέλα συναρμολόγησης.
      Τελευταίως όμως ο καθένας μας έρχεται σε επαφή με αυτό το δεδομένο.
      Χωρίς να το προσέξουμε, οι οικονομολόγοι ανέλαβαν το νοικοκυριό της ψυχής του μοντέρνου ανθρώπου.
      Με σκοπό την απλοποίηση του κόσμου και την επιτάχυνση του εμπορίου, εμφανίστηκε στα παρασκήνια ένα μοντέλο, που αλλάζει ριζικά την ζωή μας.
      Οι οικονομολόγοι δημιούργησαν ένα σύστημα όπου ο καθένας κάνει αυτό που είναι το καλύτερο για τον εαυτό του. Αυτό το σύστημα το εφηύραν ως αντίποδα, ωθούμενοι ψυχολογικά από τον φόβο, ότι τα ολοκληρωτικά συστήματα όπως η Σοβιετική Ένωση, θα αφαιρούσαν από τους ανθρώπους την ελευθερία της γνώμης, υποστηρίζοντας ότι ξέρουν τι είναι το καλύτερο γι’ αυτούς.
      Αυτό το νέο σύστημα είχε καταστεί ένα από το πιο σημαντικά στρατηγικά όπλα του Ψυχρού Πολέμου, με το οποίο η Δύση κέρδισε το παιχνίδι των υπερδυνάμεων.

      Αυτό όμως δεν ήταν το τέλος, αλλά η αρχή. Το παιχνίδι των υπερδυνάμεων είχε τελειώσει, το παιχνίδι με την κοινωνία μπορούσε να ξεκινήσει.."

      Διαγραφή
  2. Εχουν πρόβλημα οι δείκτες (αστείο, συναρπαστικό κλπ) και ο δεικτης για την ύπαρξη σχολίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΡΓΗ! και πάλι ΟΡΓΗ!
    Βαθαίνει η ΟΡΓΗ, εκτείνεται παντού η ΟΡΓΗ,επί τέλους κάτι πάει να γίνει.
    ή ΑΥΤΟ !!!!ή τίποτ΄άλλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.