1/10/18

Ο μπαμπούλας του «νεοφιλελευθερισμού» και η πικρή αλήθεια για την Ελλάδα

Οποιοσδήποτε θεωρεί οτιδήποτε κακό στη χώρα μας έχει, με λίγες εξαιρέσεις,  την εύκολη εξήγηση: για όλα φταίει ο νεοφιλελευθερισμός. Αυτός είναι υπαίτιος για την αύξηση της αυτόδικης βίας, τον «ωχαδερφισμό» μιας μερίδας συμπολιτών μας, την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής, και –αυτονόητα και πάνω απ’ όλα–  την κρίση και τα μνημόνια.
Όμως ο νεοφιλελευθερισμός, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι ανύπαρκτος. Η πολύ ψηλή και συνέχεια αυξανόμενη φορολογία, η γραφειοκρατία (που με τη μηχανογράφηση αυξήθηκε κι άλλο, αντί να μειωθεί), η αναποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης, οι συνδικαλιστικές αυθαιρεσίες, η εχθρική στάση της διοίκησης προς την επιχειρηματικότητα, η απουσία ιδιωτικών πανεπιστημίων, οι παροχές προς «ειδικές» κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων, η κομματοκρατία, ο μη χωρισμός εκκλησίας - κράτους, η λυσσασμένη αντίδραση όσων αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις, η εκτεταμένη διαφθορά του κράτους, η νέα μετανάστευση μη προνομιούχων, η σύνθλιψη των μεσαίων στρωμάτων και πολλά άλλα δείχνουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι ένας κανονικός «μπαμπούλας», η επίκληση του οποίου αποσκοπεί στο να μην αλλάξουν τα προνόμια όσων τα έχουν.

Για τη συνέχεια AthensVoice


20 σχόλια:

  1. Στο άρθρο διαβάζουμε μεταξύ άλλων:
    "Παρατηρούμε πως πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται:
    Α. Όλες οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας

    Β. Όλες οι κοντινές μας χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία κλπ "...
    Από πότε η ΠΓΔΜ έτσι; Το AthensVoice εφαρμόζει ήδη τη συμφωνία των Πρεσπών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας απαρατατε! Ο Μαυρίκιος και Γεωργία και Λετονία! Ελευθερία στο έλεος των αρπακτικών να πείτε και όχι ευμάρεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Andpik
    Εξακολουθείς να αναρτάς συστηματικά άρθρα που ωραιοποιούν τον νεοφιλελευθερισμό.
    Ποια είναι να χαρακτηριστικά του νεοφιλελευθερισμού είναι γνωστά και κάθε καλόπιστος πολίτης μπορεί να διαπιστώσει ότι ο νεοφιλελευθερισμός κατά κόρο εφαρμόσθηκε και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει οποιοσδήποτε πολίτης ότι ο νεοφιλελευθερισμός επιβλήθηκε στην Ελλάδα των μνημονίων από τους δανειστές.
    Είναι τουλάχιστον αστείο να επιμένουν κάποιοι προπαγανδιστές του νεοφιλελευθερισμού ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει γιατί η χώρα μας είναι υπανάπτυκτη σε πολλούς τομείς.
    Μάθε λοιπόν ότι για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε το 1973 ο νεοφιλελευθερισμός από την χούντα του Πινοσέτ στη Χιλή που δεν ήταν αναπτυγμένη χώρα, και στη συνέχεια εφαρμόσθηκε σε μια σειρά χωρών υπανάπτυκτων.
    Μάθε επίσης( αν το αγνοείς) ότι σήμερα στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευνοεί συστηματικά στελέχη του νεοφιλελευθερισμού εις βάρος των στελεχών της λαϊκής (κοινωνικής ) δεξιάς που πρόσκεινται κύρια στην Καραμανλική ομάδα. Τον Βαγγέλη Μειμαράκη που είναι ανεπιθύμητος ως Καραμανλικός τον τοποθετεί στο Ευρωκοινοβούλιο για να τον διώξει από τη Βουλή των Ελλήνων.
    Μάθε ακόμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλησίασε γνωστά στελέχη της πολιτικής Σημίτη για να τους εντάξει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Τα στελέχη αυτά ήταν σε υπουργικές θέσεις με τον Σημίτη πρωθυπουργό και με τις πράξεις τους έδειξαν περίτρανα τις νεοφιλελεύθερες επιλογές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κι όμως ο νεοφιλελευθερισμος έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον κομμουνισμό και οι δύο αφήνουν πίσω τους συντρίμμια, κατακερματισμενες κοινωνίες, φτώχεια και ζαμπλουτους ολιγαρχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλην φορολογούμενος (1/10/18 8.38 μμ)
      Με τη σειρά μου και εγώ να συμπληρώσω ότι.
      1) Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η ακραία έκφραση του καπιταλισμού και αναθέτει τα πάντα στην ανεξέλεγκτη διαχείριση του ιδιωτικού κεφαλαίου, παραβλέποντας ακόμα και την αρχή της πολιτικής δημοκρατίας.
      2) Ο κομμουνισμός διατυπώθηκε ως σύστημα στο οποίο ο πλούτος που παράγεται θα είναι κοινός (λαϊκή ιδιοκτησία) , το κράτος το καπιταλιστικό θα καταργηθεί, και θα αντικατασταθεί από το (πα)λαϊκό κράτος.Αυτά όλα θα γίνονταν με την δικτατορία του προλεταριάτου.
      3) Ο κομμουνισμός που εφαρμόσθηκε αρχικά στη Σοβιετική Ένωση, μετά από 70 χρόνια εφαρμογής του κατέρρευσε χωρίς να τον υπερασπιστούν οι πολίτες προφανώς γιατί δεν έγινε το (πα)λαϊκό κράτος.
      4)Κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά την θεωρία και τους στόχους ασφαλώς δεν είχαν γιατί
      α)ο νεοφιλελευθερισμός όπου εφαρμόζεται αφήνει συντρίμμια στην κοινωνική ομάδα των εργαζόμενων και όλο το χρήμα στους κεφαλαιούχους.
      β) ο κομμουνισμός έτσι όπως εφαρμόσθηκε απέτυχε και αυτοκαταργήθηκε

      Διαγραφή
    2. Ελληνα φορολογούμενε φώτισε μας περισσότερο. Ακούμε προσεκτικά...

      Διαγραφή
    3. Ρωτώ αλλά απάντηση δεν παίρνω. Ο εργάτης που περνά καλύτερα, στο νεοφιλελεύθερα κράτη ή στα σοσιαλιστικά; Γιατί ρεύμα μετανάστευσης υπάρχει πρός τα νεοφιλελεύθερα κράτη και όχι στους "προοδευτικούς" παραδείσους.
      Παρακαλώ εξηγήστε το φαινόμενο...

      Διαγραφή
    4. Άρη μου,αν πας στη Βαρκελώνη θα δεις χιλιάδες Χιλιανους, όπως και στο Λονδίνο Ρωσσους στη Χιλή του Πινοσετ και στη Ρωσία του Γιελτσιν εφαρμόστηκε το δόγμα του σοκ του Μιλτονα του Φριντμαν του πατέρα του δογματος του Σοκ..
      Ας μη μιλάμε με στερεότυπα και ας δούμε την πραγματικότητα χωρίς ιδεοληψιες, αλλά με αγάπη στον άνθρωπο και την πατρίδα

      Διαγραφή
    5. Αυτό ακριβώς λέει και ο andpic, οι Χιλιανοί γιατί δεν πάνε στη Βενεζουέλα που είναι και διπλα, οι Ρώσοι γιατί δεν πάνε στη Κούβα ή στη Β. Κορέα; Βλέπεις παράξενα πράγματα;
      Τώρα ότι το καθεστώς Γέλτσιν ήταν φιλελευθερο, με την ίδια την κόρη του Γέλτσιν να κερδοσκοπεί στα ομόλογα της πατρίδας της, πρώτη φορά το ακούω...
      Αυτα τα καθεστώτα λέγονται ολιγαρχικα και δεν λειτουργεί ούτε δικαιοσύνη, ούτε θεσμοί, ούτε τίποτα.

      Το ότι διάβασες και συμφωνείς με το "Δογμα του Σοκ¨ καλό είναι που το παραδέχεσαι δημόσια.


      Διαγραφή
    6. ο νεοφιλελευθερισμος δεν γεννήθηκε από κάποια ανάγκη της κοινωνίας, δημιούργηθηκε για να αιτιολογησει την μεγάλη μεταφορά πλούτου από την κοινωνία σε κάποιους, να αιτιολογησει την απληστια, η οποία θα έπρεπε να ήταν με απόφαση του ΟΗΕ έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα.

      Διαγραφή
    7. "δημιούργηθηκε για να αιτιολογησει την μεγάλη μεταφορά πλούτου από την κοινωνία σε κάποιους"
      Δηλαδή ο Bill Gates, o Larry Ellison, o Thomas Edison , o Warren Buffett τι είναι για σένα, πώς τους βλέπεις;

      Διαγραφή
    8. είναι απληστα καθικια που συσσωρευουν πλούτο, στεροντας τον από τους άλλους ανθρώπους.
      Εργαζομουν σε μια τεχνική εταιρία και το αφεντικό μας θεώρησε απλό να σωρταρει (με τις προτροπες μιας τράπεζας) στα ομόλογα του Μαντωφ ή της Lehman, την μισθοδισια μας και τα χρήματα των προμηθευτων, αποτέλεσμα φεσωσε τους πάντες έκλεισαν μαζί του άλλες τρεις επιχειρήσεις που τον εμπιστευτηκαν.
      Τα λεφτά γεννουν λεφτά πίστευε ο κακομοιρης

      Διαγραφή
    9. Και για το φέσι του εργοδότη σου φταίει ο νεοφιλελευθερισμος ;

      Διαγραφή
    10. ακριβώς! τα χρήματα δεν είναι ποτέ αρκετά.
      Αν πιστεύεις στον Σάντα Κλάους, τότε σίγουρα θα πιστεύεις και στη φιντα, το παραγωμενο κέρδος θα πηγαίνει σε μισθούς και στην αύξηση της απασχόλησης.
      Οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν πλούτο και η μεγάλη πίτα θα.. .. πλάκα θα έχει να πιστέψεις αυτές τις π@παριες

      Διαγραφή
  5. ούτε ο Μπαφετ τις πιστεύει και αντί για επενδύσεις παγιων, επενδύει σε κερδοσκοπικα funds, αφού μπόρει τους φόρους που έπρεπε να πληρώνει να τους δανειζει στι κράτος του και να παίρνει τόκους, να μοχλευει τα ομόλογα και να ασφαλιζει με CDS το χρέος ΤΩΝ ΗΠΑ.
    πράγμα που αν δεν είσαι ο Warren δεν μπορεί να κάνεις... στον νεοφιλελευθερισμο δεν είμαστε άλλωστε όλοι ίσοι . Κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Andpik,
    Άκουσε να σου πω κύριε. Για μόρφωσμενο άτομο ή το αγνοείς ή το κρύβεις.
    Ο εργάτης καλοπέρνα στης οικονομίες που εχουν ΜΙΞΗ.

    Το λεγόμενο welfare Capitalism. Είναι ο θεσμός που έκαναν τα κράτη να ανθίσουν. Ολλανδία,Ελβετία,Σουηδία, Αυστραλία, Καναδάς κτλ
    Η πανούκλα άρχισε όταν αυτές οι αρχές πετάχτηκαν στα σκουπίδια γιατί φέρατε τον νεοφιλελευθερισμο. Αυτή είναι η αλήθεια.
    Δεν λειτουργεί, το ξέρετε αν και δεν πέφτετε από τον εγοισμο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Χένρυ Φορντ άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Με την γραμμή παραγωγής, το πενθήμερο, το οκτάωρο και τα πριμ παραγωγικότητας τετραγώνισε τον κύκλο, βρίσκοντας τον τρόπο να βγάλει τεράστια κέρδη, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων σε τέτοιο ύψος, ώστε να αποτελέσουν στο καθεξής την μεσαία τάξη. Ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς έσωσε τον καπιταλισμό που έφαγε συμπαντικών διαστάσεων φάπα το 1929-30, προτείνοντας την κρατική παρέμβαση σε περιόδους ύφεσης και την καταναλωτική κοινωνία. Οι "κλασσικοί" οικονομολόγοι έλεγαν πως μακροπρόθεσμα η οικονομία θα ισορροπήσει, για να λάβουν την κλασσική απάντηση : "Μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί". Αυτοί οι δύο έδωσαν λύσεις ώστε οι άνθρωποι να εργάζονται ΟΛΟΙ 8 ώρες την ημέρα, 40 ώρες την εβδομάδα και να αμοίβονται αξιοπρεπώς, με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Το κτήνος όμως πάντα διψάει γιά αίμα. Δεν τους έφταναν τα υπερκέρδη από τον ψυχρό πόλεμο, θέλανε κι άλλα. Πάρε λοιπόν κόσμε το Βιετνάμ που κανείς δεν κατάλαβε ποτέ γιατί έγινε, εξόν τα κολοσσιαία κέρδη του βαθέως κράτους ( τραπεζικού- στρατοβιομηχανικού συμπλέγματος). Πάπαλα ο μερικός κανόνας του χρυσού. Πάρε μετά και "ενεργειακή κρίση" για να κουμπώσει το πρασινόχαρτο με το πετρέλαιο και φτάνουμε στην σύνοδο των G7 στο Ραμπουγιέ το 1975 όπου ο Χέλμουτ Σμιντ δηλώνει:" Ο Φορντισμός πέθανε". Βάλε και το ταξίδι του Νίξον στο Πεκίνο,την κατάργηση του νόμου Glass- Steagall, την θεοποίηση του Μίλτον Φρίντμαν και την ανάσταση του Χάγιεκ και έδεσε η σάλτσα.Και βέβαια δεν μπήκαμε καθόλου στα μαύρα κουτιά του καπιταλισμού. Πως γίνεται ιδιώτης (Τράπεζα της Αγγλίας,FED )να εκδίδει νόμισμα και να το δανείζει στο κράτος; Ή, πως επιτρέπεται στις τράπεζες να δανείζουν χρήματα που δεν έχουν (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, μόχλευση κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αφίσα Σοσιαλισμος είναι ψέμα κύριε μου η αηδία. Αυτά δεν τα έφερε ο σοσιαλισμός ,τα έφερε ο οικονομικός πόλεμος κατά της Βενεζουέλας από τους Αμερικανούς. Ρίξτε την τιμή του πετρελαίου για να φάμε την Βραζιλία,Ιράν και Ρωσία.
      Απάτες μεγάλες κύριε ΑΝΔΠΙΚ! Κρίμα .

      Διαγραφή
  8. Απο ...ικανοτητες ατομων εγιναν ιδιωτικες συγκεκριμενων ατομων οι κεντρικες τραπεζες που δανειζουν κρατη ?? Αν ναι....αν......τοτε αυτοι οι κολοσσοι της διανοιας και τιτανες ικανοτητων ...ατομικων .....αν διαγωνιστουν με ολους τους αλλους διανοουμενους θα βγαζουν και λαγους απο καπακια μπυρας....θα εγειρουν τυφλους χωλους και νεκρους....και το σκορ θαναι ...χιλια ..μηδεν υπερ τους.....Θαναι ??? Καλα ειναι τα ονειρα αλλα ...το τρελοκομειο ειναι διπλα...Απο ποτε η κοζα νοστρα απεκτησε φιλοσοφικο υποβαθρο και θεωριες νεφελωδεις ? Διοτι εδω εχουμε μια κοζα νοστρα διεθνη ..ακουνητη...ανεγκιχτη ακομη και στην σκεψη...Αν ηταν ολες αυτες οι φιλοσοφικες
    επιθυμιες υπαρκτες ...πως διαβολο ο ευγενης ελευθερος ανταγωνισμος δεν εβγαλε εκατο διαφορετικους κεντρικους ιδιοκτητες ?? Και πως δεν κατεθεσε ενας αλλος αιτημα με μισο τα εκατο εκπτωση να παρει την δουλεια ?? Και ποσο θα ζουσε αν το εκανε ? Διοτι γιαυτον τον κοσμο μιλαμε....με θεωριες ανυποστατες .Δωστε οτι ονομα θελετε...αλλα στην γλωσσα που μιλαμε ...ενα ονομα εχει ολο αυτο.Κι οι θεωριες ειναι κωλοβαρεμα να μην το ξεστομισουμε ωμα....απο φοβο.Τι ονομα θα διναμε στην κοζα νοστρα ?? Αυτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.