23/10/18

Οι απειλές Οζερσάι και η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ θα αντιδράσει στη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η ExxonMobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ… Ακόμα και εάν βρίσκεται μία διαδικασία συνομιλιών σε εξέλιξη, η Άγκυρα δεν θα κρατήσει χαμηλούς τόνους στην αντίδρασή της». Το απειλητικό αυτό μήνυμα μετέφερε εκ μέρους προφανώς της Άγκυρας, ο εν δυνάμει εγκάθετος της στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι. Αυτές οι προειδοποιήσεις δεν διατυπώνονται για πρώτη φορά, έχουν εκφραστεί και από αξιωματούχους του καθεστώτος Ερντογάν και στο παρελθόν και λέγονται συχνά πλέον ενόψει της γεώτρησης της αμερικανικής εταιρείας. 
Ο ΚΟΥΝΤΡΕΤ Οζερσάι, στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν διακηρυγμένες περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της… υφαλοκρηπίδας της, σπεύδοντας να αναφέρει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις με πλοία εταιρειών και η τοποθεσία θα επιλεχθεί, με βάση τα ευρήματα των ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Σισμίκ.
Έχει ενδιαφέρον να αξιολογήσει κάποιος τις δηλώσεις του κ. Οζερσάι στα ζητήματα που αφορούν τα ενεργειακά και το πρόγραμμα που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος είπε πολλά, κωδικοποιούμε τα σημαντικότερα:
* «Αν συζητάμε για μια θαλάσσια περιοχή όπου η Τουρκία έχει νόμιμο συμφέρον, η Άγκυρα λέει ότι δεν θα επιτρέψει σε εταιρεία να κάνει γεώτρηση σε εκείνη την περιοχή».
* «Το οικόπεδο 10 εμπίπτει σε μια περιοχή που κι εμείς έχουμε κάποια δικαιώματα ως Τουρκοκύπριοι και θεωρούμε ότι είναι αδιαμφισβήτητες περιοχές για εμάς. Αλλά υπάρχουν κάποιες περιοχές σε αυτή τη μεγάλη εικόνα που μπορούμε να τις αποκαλούμε ως αμφισβητούμενες, διότι δεν έγιναν συμφωνίες γι’ αυτές».
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, ο κ. Οζερσάι  υπογράμμισε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει με τη δική της γεώτρηση σε τεμάχια που κατά την έκφρασή του «ανήκουν» στο ψευδοκράτος και τα οποία έχουν αδειοδοτήσει, όπως έκανε  η Κυπριακή Δημοκρατία.
Για τον χρόνο που θα γίνουν οι γεωτρήσεις, αυτό το άφησε ανοικτό κι αυτό ήταν αναμενόμενο. Θα αφήσει τούτο για να αιφνιδιάσει. Δήλωσε ότι θα αποφασιστεί με βάση τις άλλες δραστηριότητες του πλοίου στην Αντάλια και υποδεικνύει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν θα επηρεαστούν από το ενδεχόμενο συνομιλιών.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που τίθεται είναι κατά πόσο η Τουρκία –και όχι βέβαια ο Οζερσάι και το κατοχικό καθεστώς– θα επιχειρήσει να σταματήσει τη γεώτρηση της ExxonMobil. Αυτό είναι αμφίβολο και εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο για την Τουρκία και τον ίδιο τον Ερντογάν. Σημειώνεται πως η ExxonMobil αν και είναι ιδιωτική εταιρεία, αποτελεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα εργαλείο προώθησης και εφαρμογής των στρατηγικών της σχεδίων και επιδιώξεων. Ως εκ τούτου είναι εκτίμησή μας πως η Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση Τραμπ, δεν θα επιτρέψει παρεμπόδιση του προγράμματος της αμερικανικής εταιρείας. Αυτό προφανώς το ξέρουν οι Τούρκοι, οι οποίοι θα αναζητήσουν άλλους τρόπους αντίδρασης.
ΤΟ ένα, συνεπώς, θέμα είναι ο τρόπος αντίδρασης της Άγκυρας. Το δεύτερο είναι ο τρόπος που θα πρέπει να κινηθούμε εμείς αποτρεπτικά. Γιατί εάν δεν αντιδράσουμε, οι… αμφισβητούμενες περιοχές θα μετατραπούν σε «κεκτημένο» της Τουρκίας.

1 σχόλιο:

  1. Μήπως αυτό κρύβει το από "ακριβοδίκαια σε ισομερή" κατανομή των πόρων από το Στειτ στέιτ ντιπάρτμεντ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.