16/10/18

ΟΗΕ, Ε.Ε., ΑΟΖ, Ενεργειακά - Αποπροσανατολισμός και η ανάγκη για νέα στρατηγική

Σπύρος Πετούσης  
Αντί να αποπροσανατολιζόμαστε στο πόσο χαλαρή / αποκεντρωμένη θα πρέπει να είναι η ομοσπονδία, σαν να έχουνε γίνει όλα τα υπόλοιπα, καλό είναι να ξυπνήσουμε και να δούμε τον ορατό κίνδυνο αντίδρασης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι ολοφάνερο ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να εμποδίσει τη γεώτρηση της Αμερικάνικης εταιρείας Exxon-Mobil στο οικόπεδο 10 μέσα στον Νοέμβριο.  Μπορεί όμως να επιχειρήσει δικές της γεωτρήσεις στα δικά μας οικόπεδα ίσως στο 8,9 σε αντιπερισπασμό. Καλά είναι λοιπόν να σταματήσουμε τη φλυαρία και να επικεντρωθούμε στην προετοιμασία μας γι’ αυτό το ενδεχόμενο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ με όλα τα δικαιώματα σεβασμού της κυριαρχίας της. Σε συνεννόηση με την Ελλάδα να μελετηθεί η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 51 για παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα να εξεταστεί η έκτακτη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ενεργοποίηση του άρθρου 42 της συνθήκης της Λισαβόνας σχετικά με την πολιτική κοινής ασφάλειας και άμυνας. Η παράγραφος 7 του πιο πάνω άρθρου αναφέρει ότι όταν ένα μέλος κράτος είναι θύμα εξωτερικής επίθεσης στην κυριαρχία της, τότε τα υπόλοιπα μέλη έχουν υποχρέωση να το βοηθήσουν με οποιαδήποτε μέσα σύμφωνα με το άρθρο 51 του ΟΗΕ. Υπάρχει ειδική πρόνοια για χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ότι οι ενέργειές τους θα είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις τους στη συμμαχία.
Πέραν της στρατιωτικής επιλογής μπορεί να ζητηθεί η επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων στην Τουρκία, όπως έγινε στην περίπτωση της Ρωσίας. Η αποτυχία εξάσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έχει αποθρασύνει την Τουρκία που πιστεύει ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι θεωρητική.
Την ίδια ώρα, αναμένοντας την έκθεση της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ, που θα βασισθεί η έκθεσή του προς το ΣΑ του ΟΗΕ στα μέσα Οκτωβρίου, δεν εξυπηρετεί η δική μας παραφιλολογία για χαλαρότερη Ομοσπονδία, το άνοιγμα οδοφραγμάτων και η δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας όπως προτείνει ο Κουντρέτ Οζερσάι.
Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες και αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε διεθνώς είναι τον σεβασμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας διαδηλώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητά μας για συμφωνία μετεξέλιξής της σε μια σύγχρονη και δημοκρατική Ομοσπονδία που θα λειτουργεί ως ένα κανονικό κράτος μέλος της ΕΕ.
Το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου είναι υπέρ μας λαμβάνοντας υπόψη τις καλές σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και φυσικά την Ελλάδα. Χρειάζεται να χαράξουμε μια νέα στρατηγική που θα έχει βάθος και ουσία.
Ας τολμήσουμε επιτέλους.
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Από την φάση χάραξης των τεμαχίων, ένα σοβαρό κράτος διαμορφώνει στρατηγική (μη υποχρεωτικά ανακοινωσιμη)αλλά και τακτική , σε περίπτωση αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.