24/10/18

«Η Τουρκία κατέχει παράνομα μέρος στο Ευρωπαϊκό μας σπίτι»

Τη συστηματική καταστροφή και λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και το πάγωμα της χρηματοδότησης προς την Τουρκία ανέδειξε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με δύο παρεμβάσεις του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.  
Με αφορμή τον ορισμό του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις 2000 βυζαντινές εικόνες που βρέθηκαν στο Κάστρο της Κερύνειας, ο κ. Μαυρίδης ζήτησε για ακόμη μια φορά την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διάσωση του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού στα κατεχόμενα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το 2018 είναι Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ωστόσο δυστυχώς, σε ένα μέρος της ΕΕ, στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου από όπου κατάγομαι και έγινα πρόσφυγας μετά την εισβολή της Τουρκίας το 1974, ένας θησαυρός του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού καταστρέφεται ακόμη και σήμερα. Εκατοντάδες εκκλησίες έχουν λεηλατηθεί και χιλιάδες βυζαντινές εικόνες έχουν κλαπεί». Συνεχίζοντας, ο Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι «τις τελευταίες μέρες μάθαμε μετ’ εκπλήξεως στην Κύπρο, ότι 2000 από τις βυζαντινές εικόνες βρίσκονται «αιχμάλωτες» στο Κάστρο της Κερύνειας. Σε εκείνο λοιπόν το Κάστρο της Κερύνειας υπάρχει μέρος του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού και αναμένουμε από την ΕΕ να πάρει τα κατάλληλα βήματα για να δοθούν πίσω στην εκκλησία της Κύπρου».
 
Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής ζήτησε το πάγωμα της προενταξιακής χρηματοδότησης προς την Τουρκία στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2019. Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε σε δύο στοιχεία που τα θεωρεί περίεργα σε μια ΕΕ που ισχυρίζεται ότι υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες της και τόνισε: «είναι πολύ περίεργο που η προέδρευσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία) έχει μια πολύ σωστή θέση. Η Τουρκία δεν έπρεπε καν να είναι σε ενταξιακό καθεστώς  διότι δεν ικανοποιεί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Δεύτερον, η Τουρκία έχει δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ που αφορούν μεταξύ άλλων την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλοι μιλάμε για το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι που διέπουν οι αρχές και αξίες μας αλλά ένα δωμάτιο σε αυτό το σπίτι μας κατέχεται παράνομα από την Τουρκία στην Κύπρο».
 Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.