13/10/18

Πιο πλούσιοι από ποτέ οι πλουσιότεροι Αμερικανοί και μπορούν να ευχαριστούν την τεχνολογία για αυτό

Πιο πλούσιοι από ποτέ οι πλουσιότεροι Αμερικανοί και μπορούν να ευχαριστούν την τεχνολογία για αυτό
Της Angel Au-Yeung
Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί είναι πλουσιότεροι από ποτέ. Ένας βασικός καταλύτης: η ραγδαία άνοδος στις περιουσίες που προέρχονται από την τεχνολογία. Ο Jeff Bezos, ο πρώτος της λίστας Forbes 400 με καθαρή αξία 160 δισ. δολαρίων, είναι κατά 78,5 δισ. δολάρια πλουσιότερος από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Η διαφορά στην περιουσία του από πέρυσι ξεπερνά κάθε άλλη περιουσία της λίστας πλην αυτών του Bill Gates στο Νο2 της κατάταξης (έχασε για πρώτη φορά την πρώτη θέση μετά από 24 χρόνια) και του φίλου του, Warren Buffett. Συνολικά υπάρχουν 65 δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας στη λίστα -έξι παραπάνω σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αθροιστικά, αξίζουν σχεδόν 821 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 17% περισσότερο από πέρυσι.
Ο Jack Dorsey, ο CEO των Twitter και Square, είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος σε όρους ποσοστού –άνοδος κατά 184% στα 6,3 δισ. δολάρια. Η περιουσία του σχεδόν τριπλασιάστηκε κατά το παρελθόν έτος, καθώς οι μετοχές της πλατφόρμας πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, Square, κινήθηκαν ανοδικά.
Πέντε μεγιστάνες της τεχνολογίας κέρδισαν για πρώτη φορά μια θέση στη λίστα, όπως ο Drew Houston, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας διαμοιρασμού και αποθήκευσης αρχείων Dropbox. Ο Houston ανήκει στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων από το 2014, αλλά η καθαρή του αξία έφτασε στα επίπεδα της λίστας Forbes 400 μετά την αρχική δημόσια εγγραφή της Dropbox το Μάρτιο. Τώρα ανέρχεται στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια και τον κατατάσσει στη θέση 302.
Μία ακόμη νέα άφιξη: η Thai Lee, CEO της SHI International, εταιρείας μεταπωλήσεων IT με 17.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Boeing και Johnson & Johnson. Σε μια ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, η Lee γεννήθηκε στην Μπανγκόκ, μεγάλωσε στη Νότια Κορέα και μετακόμισε στις ΗΠΑ στα χρόνια του λυκείου και του πανεπιστημίου. Μαζί με τον τότε σύζυγό της πλήρωσαν λιγότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια το 1989 για έναν μεταπωλητή λογισμικού, τον προκάτοχο της SHI. Σήμερα της ανήκει σχεδόν όλη η εταιρεία και η περιουσία της ανέρχεται στα $2,3 δισ.
Ένας άλλος ιδιοκτήτης εταιρείας μεταπωλήσεων IT που κάνει το ντεμπούτο του στη λίστα είναι ο David Steward. Ήταν ένας εκ των ιδρυτών της παρόχου IT World Wide Technologies το 1990 και τη βοήθησε να εξελιχθεί σε μια εταιρεία 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (πωλήσεις), με την Citigroup, τη Verizon και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ των πελατών της. Έχοντας ταπεινή καταγωγή, ο Steward είναι παιδί 10μελούς οικογένειας και ως παιδί εργαζόταν στο οικογενειακό αγρόκτημα. Εντάχθηκε στη λίστα Forbes 400 με καθαρή αξία 3,4 δισ. δολαρίων, αρκετή για να του χαρίσει τον τίτλο του δεύτερου πλουσιότερου Αφρο-Αμερικανού, πάνω και από την Oprah Winfrey.
Δύο ακόμη νέες αφίξεις: ο Daniel Kurzius και ο Ben Chestnut, οι οποίοι συνίδρυσαν την Mailchimp, γνωστή για τις υπηρεσίες μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Λειτουργεί με 20 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις. Κάθε ένας από τους συνιδρυτές κατέχει 50% της εταιρείας και αξίζει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά την ανάπτυξη, ήταν επίσης μια δύσκολη χρονιά για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Facebook ο CEO της οποίας, Mark Zuckerberg κατέλαβε την 4η θέση στη λίστα, παρά τη συρρίκνωση της περιουσίας του. Η καθαρή του αξία διαμορφώνεται τώρα στα $61 δισεκατομμύρια - 10 δισ. δολάρια φτωχότερος από πέρυσι. Η Facebook βρέθηκε αντιμέτωπη με κατηγορίες κατά το παρελθόν έτος για το χειρισμό των δεδομένων των χρηστών και, πιο πρόσφατα, με μια επίθεση χάκερ που επηρέασε 50 εκατομμύρια λογαριασμούς.
Στη χαμηλότερη καθαρή του αξία συνέβαλε το γεγονός ότι κατέχει πλέον λιγότερες μετοχές του κολοσσιαίου κοινωνικού δικτύου. Ο Zuckerberg πουλά τακτικά μετοχές του Facebook, με τα περισσότερα από τα έσοδα να πηγαίνουν στην Πρωτοβουλία Chan Zuckerberg, μια φιλανθρωπική, συμβουλευτική και επενδυτική με κοινωνικό αντίκτυπο οντότητα. Τον Δεκέμβριο του 2015 δήλωσε ότι στη διάρκεια της ζωής του θα δωρίσει το 99% των μετοχών του Facebook. Ο Zuckerberg είναι ένας από τους 17 δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας της λίστας Forbes 400 που είδαν την καθαρή τους αξία να μειώνεται από πέρυσι.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότεροι από τους δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας στην κατάταξη των 400 ζουν στην Καλιφόρνια -συνολικά 40 φέτος, όπως και πέρυσι. Η επόμενη δημοφιλέστερη πολιτεία μεταξύ των πλουσίων της τεχνολογίας είναι η Ουάσινγκτον, έδρα της Microsoft και της Amazon, με 5 άτομα. Η Μασαχουσέτη φιλοξενεί 4 δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας. Το Τέξας και η Τζόρτζια μοιράζονται την 4η θέση με 3 δισεκατομμυριούχους.
Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.