17/10/18

Ανάβει φωτιές η Άγκυρα: Βγάζει με NAVTEX ξανά το «Μπαρμπαρός» στη Μεσόγειο

Τη δική της απάντηση με το γνωστό προκλητικό τρόπο επιχειρεί να δώσει η Άγκυρα στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και στην εντατικοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, στέλνοντας με τη NAVTEX 1032/18 το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» («Barbaros») για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα για διάστημα από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ και του Νίκου Μελέτη.
Ο στόχος της Τουρκίας είναι και εμπράκτως να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και η κίνηση αυτή έρχεται σε απάντηση της Διακήρυξης της Τριμερούς, όπου οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους για επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.
Η περιοχή στην οποία η Τουρκία στέλνει (ξανά) το «Μπαρμπαρός» είναι πλησίον του σημείου που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα, και που αμφισβητεί η Τουρκία. Είναι δυτικά της Κύπρου, στα νοητά όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, σε περιοχή που επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρει το philenews.com. Πρόκειται για περιοχή έκτασης 44.000 τετρ. χιλιομέτρων.
Για την Τετάρτη (17/10), κοντά στην περιοχή αυτή, η Τουρκία έχει δεσμεύσει επίσης παράνομα μεγάλη περιοχή για πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Πάντως το «Μπαρμπαρός» μέχρι το βράδυ της Τρίτης δεν είχε ξεκινήσει τον πλου προς την περιοχή και βρισκόταν σε αγκυροβόλιο στις νότιες ακτές της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.