1/10/18

Ελληνοτουρκική συμμαχία στο real estate λόγω Χρυσής Βίζας

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Στο πρόσφατο παρελθόν συμμάχησαν για τη διεκδίκηση της μακροχρόνιας μίσθωσης του ξενοδοχείου King’s George στο Σύνταγμα. Πλέον, η ελληνική μελετητική εταιρεία Salfo & Associates δημιούργησε κοινοπραξία με την τουρκική εταιρεία ανάπτυξη ακινήτων Varyap με στόχο την πώληση πολυτελών διαμερισμάτων με κίνητρο τη χορήγηση άδειας διαμονής σε επενδυτές-υπηκόους τρίτων χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Salfo του Ιωάννη Φωτεινού, η Varyap και η εταιρεία Astik Red με επικεφαλής τον Γιάννη Σαλπέα (γιό του Γ.Σαλπέα προέδρου της Salfo) έλαβαν, πρόσφατα, το πράσινο φως για την κατασκευή οκταώροφου κτηρίων κατοικιών στην Αθήνα.
Τα ακίνητα
Το κτήριο θα αναπτυχθεί στην οδό Πνυταγόρα 4, στο Μετς σε οικόπεδο περίπου 500 τ.μ., περιλαμβάνοντας συνολικά 19 διαμερίσματα από 79 τ.μ. έως 102 τ.μ. Από αυτά πέντε θα αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα, ενώ κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι τα ψηλά ταβάνια, με ελάχιστο ύψος 2,5 μέτρων, καθώς επιδιώκεται να παραπέμπουν στα νεοϋρκέζικου τύπου λοφτ. Την αρχιτεκτονική μελέτη της ανάπτυξης υπογράφει το γραφείο "Θύμιος Παπαγιάννης και συνεργάτες".
Το σύνολο των ιδιοκτησιών επιδιώκεται να πωληθεί, μέσω του καθεστώτος χορήγησης άδειας παραμονής για επενδύσεις με ελάχιστη αξία 250.000 ευρώ. Ήδη, τα διαμερίσματα  διατίθενται, προς πώληση, από τα σχέδια, κυρίως σε εύπορους Τούρκους που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν.
Το οικόπεδο ανήκει στην Salfo, η οποία ελέγχει το 40% της κοινοπραξίας, με την ελληνική θυγατρική της Varyap και την Astik να συμμετέχουν με 50% και 10%, αντίστοιχα, στο κοινό σχήμα.
Η τουρκική εταιρεία, που προωθεί στην αγορά το project, κάνει λόγο για διαμερίσματα "με απαράμιλλη θέα στην Ακρόπολη που βρίσκονται στην "Αθήνα, στην καρδιά της Ευρώπης". Το κτήριο θα διαθέτει 24ώρη φύλαξη, κοινόχρηστο χώρο αναψυχής στην ταράτσα, αίθουσα γυμναστικής, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους αγοραστές να ενοικιάζουν το ακίνητό τους με προνομιακούς όρους.
Η Varyap προσφέρει ως επιπρόσθετες παροχές την κάλυψη του κόστους συναλλαγής, την απορρόφηση του ΦΠΑ των διαμερισμάτων και την παροχή νομικών υπηρεσιών.
Οι επενδυτές
Η Salfo, με επικεφαλής τον Ιωάννη Φωτεινό, ανήκει στις μεγαλύτερες ελληνικές μελετητικές εταιρείες, ενώ συγκαταλέγεται για τα έτη 2016, 2017 και 2018, στην λίστα των 225 μεγαλύτερων μελετητικών εταιρειών του κόσμου που δημοσιεύει το περιοδικό ENR.
Η Varyap ιδρύθηκε το 1975 ανήκει στον όμιλο Varlıbaş Group και έχει κατασκευάσει εμβληματικά κτήρια στην Τουρκία, όπως το ξενοδοχείο Meridian, το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, εμπορικά κέντρα και αθλητικά στάδια. Στο δ.σ. της κοινοπραξίας συμμετέχει ο αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Varyap Erdinc Varlibas που ανήκει στην οικογένεια που έχει ιδρύσει τον ομώνυμο όμιλ (Varlibas).
Πηγή: capital.gr

1 σχόλιο:

  1. While we seek investors at such low levels, Cyprus offers papers to investors of 2 million and Up. Past year it attracted 3,000 people bringing in 6 billion. We would need 30,000 to get to the same money and having to sell half of Greece.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.