3/11/18

Στην Ελλάδα βουλιάζουμε με προσλήψεις κομματικών εγκάθετων στο δημόσιο και στην Κύπρο κάνουν άλματα - Πύργοι ύψους 109 μέτρων στον Πύργο Λεμεσού

  Άγγελος Νικολάου    
Μια νέα μικτή τουριστική ανάπτυξη προγραμματίζεται και πάλι στη Λεμεσό, αυτή τη φορά αποτελεί το έργο της εταιρείας Oxley Planetvision στην περιοχή της κοινότητας Πύργου, κοντά στον χώρο του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της ΑΗΚ. Η ανάπτυξη τοποθετείται σε μια σειρά τεμαχίων που ανέρχονται συνολικά σε 102.637 m2 έκτασης, βρίσκονται στην περιοχή Αόρατοι, ανατολικά από το ξενοδοχειακό - παραθεριστικό συγκρότημα Park Tower.
Το κόστους €300 εκατ. έργο περιλαμβάνει δύο πύργους με 20 και 22 επίπεδα διαμερισμάτων αντίστοιχα, οι οποίοι φθάνουν τα 109 μέτρα ύψος, καθώς και βάθρο με ξενοδοχείο, το οποίο θα περιλαμβάνει ρεσεψιόν, αίθουσα εκδηλώσεων, εστιατόρια, γυμναστήριο, αίθουσα γιόγκα, θέατρο, αίθουσα παιχνιδιών, εσωτερική και εξωτερική πισίνα κ.λπ. Επιπλέον, το ξενοδοχείο, που θα είναι πέντε αστέρων, θα αποτελείται από 251 δωμάτια και όλους τους συνοδευτικούς και βοηθητικούς χώρους. Και τα δύο αυτά στοιχεία μοιράζονται ένα επίπεδο σε βάθρο (podium) το οποίο θα φιλοξενήσει τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων καθώς και τις υπηρεσίες του συμπλέγματος. 
Η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον εξετάζεται αυτό το διάστημα από την Περιβαλλοντική Αρχή. Ετοιμάστηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων με τον συντονισμό της Envi Services Ltd & Proplan Ltd, σύμφωνα με τους οποίους το έργο αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους μόνιμους και παροδικούς κατοίκους στην ευρύτερη ανατολική Λεμεσό. Αυτό σημαίνει περισσότερη εμπορική κίνηση στις επιχειρήσεις της περιοχής.
Το έργο βρίσκεται στην περιοχή Αόρατοι και περιλαμβάνει ξενοδοχείο με τρεις πτέρυγες που σχηματίζουν ένα Ε και είναι και ο κυρίως όγκος όπου βρίσκονται οι δημόσιοι χώροι. Η είσοδος, το λόμπυ και το σαλόνι θα βρίσκονται στο επίπεδο 4, ενώ όλοι οι άλλοι δημόσιοι χώροι, περιλαμβανομένων των εστιατορίων και των πισίνων, θα βρίσκονται στο επίπεδο 1. Όλα τα ΒΟΗ (Back of House) δωμάτια θα βρίσκονται στο επίπεδο 1 και οι χώροι στάθμευσης στο Επίπεδο 2. 
Περιλαμβάνει ακόμα δύο πύργους 108 διαμερισμάτων που είναι εντελώς ξεχωριστοί και λειτουργούν ανεξάρτητα από το ξενοδοχείο. Έχουν διαφορετικά ύψη, με τον πρώτο να έχει 18 ορόφους ενώ ο δεύτερος έχει 20. Στον κάθε όροφο υπάρχουν τρία διαμερίσματα, εκτός από τους τρεις τελευταίους ορόφους όπου βρίσκονται ρετιρέ. Οι πύργοι εξυπηρετούνται από τους κοινούς χώρους στο επίπεδο 4 (λόμπυ) και στο επίπεδο 6 που περιλαμβάνει ένα εξωτερικό κατάστρωμα με πισίνα και από το επίπεδο 3 όπου βρίσκονται οι χώροι στάθμευσης. 
Το όλο συγκρότημα θα βρίσκεται σε τοπιοτεχνημένο χώρο και θα είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τους Κανόνες της Πράσινης Δόμησης. Θα διαθέτει συστήματα συλλογής και επεξεργασίας όμβριων και «γκρίζων νερών». Οι ποσότητες των καταναλώσεων έχουν υπολογιστεί από τους συμβούλους μηχανολόγους του έργου και δίνονται στις αντίστοιχες παραγράφους πιο κάτω. Στο έργο προνοείται η χρήση ναστομάτων (pellets) ξύλου σε κεντρικό λέβητα. 
Η ευρύτερη περιοχή εντάσσεται σε δύο πολεοδομικές ζώνες. Τη Ζώνη Τ3β (τουριστική) και τη Ζώνη Γα5 (γεωργική) και χαρακτηρίζεται από την παρουσία οικιστικών και τουριστικών μονάδων. Τα υπό μελέτη παράκτια τεμάχια είναι σχετικά επίπεδα και καλύπτονται από πολύ αραιή θαμνώδη βλάστηση.
 
Δεν βλέπουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις 
Δεν έχουν επισημανθεί άξιες λόγου περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εκτός από την ανάγκη για συντονισμό με τις Αρχές για την έγκαιρη παροχή όλων των υποδομών, όπως αναφέρεται στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Σημειώνεται ότι όλες οι άλλες περιπτώσεις ελέγχονται μέσα από τον καλό σχεδιασμό και δεν υπάρχει άλλο θέμα σχετικά με το περιβάλλον το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και να λυθεί. Για να μην υπάρξει κάποια απώλεια άγριας πανίδας και χλωρίδας ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του έργου, και να μην επηρεαστούν επαπειλούμενα είδη, το φυσικό περιβάλλον θα πρέπει να εμπλουτιστεί ώστε να εποικισθεί από «άγρια ζωή των πόλεων». 
Κατά τους μελετητές, από την περιβαλλοντική σκοπιά θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για την ορθολογική διαχείριση του άμμου που θα αφαιρεθεί, καθώς και να υπολογιστεί προσεκτικά η ποσότητα του ξένου φυτοχώματος που θα χρειαστεί για την τελική τοπιοτέχνηση.
 
Το 2022 αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου 
Το έργο θα εισέλθει στη φάση λειτουργίας σταδιακά από τις αρχές του 2022 με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτό που γίνεται σε μεγάλες ξενοδοχειακές, εμπορικές και ενιαίες οικιστικές αναπτύξεις. Σύμφωνα με τους μελετητές, αυτό σημαίνει ότι η κατάληψη και χρήση τελειωμένων κτηρίων συμπίπτει με την κατασκευή. Για να αποφευχθούν προβλήματα σε αυτό το στάδιο, οι σχεδιαστές θα χρειαστεί να λάβουν υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσουν την ενόχληση προς τους ένοικους των τελειωμένων φάσεων. 
Αυτό επίσης σημαίνει ότι δρόμοι πρόσβασης και βασικές γραμμές υπηρεσιών που θα τοποθετηθούν (ηλεκτρισμός, νερό, αποχετεύσεις, τηλέφωνα, πρόνοια για δροσισμό, εξαερισμό, κεντρική θέρμανση κ.λπ.) σχετικά με την κάθε φάση πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα στην περίοδο της φάσης. Το ίδιο ισχύει για μέτρα για την παρεμπόδιση πλημμυρών, καθώς οι φυσικές απορροές του νερού θα διαταραχθούν και η δυνατότητα της γης να απορροφήσει νερά από τις κατακρημνίσεις σταδιακά θα μειωθεί, μέχρι να ολοκληρωθεί το σύστημα συλλογής των ομβρίων νερών.  
Τονίζεται ότι θα υπάρξει ανάγκη για την εταιρεία διαχείρισης του έργου να εισέλθει σε μια μακροχρόνια σύμβαση με την Τοπική Αρχή για την ανάληψη της ευθύνης και της συντήρησης για όλη τη δημόσια περιουσία εντός των ορίων της. 
Φιλελεύθερος

6 σχόλια:

  1. κ Σάββα Καλεντερίδη.
    Ο αρθρογράφος Άγγελος Νικολάου περιορίζεται με το γραπτό του να διαφημίσει ένα πύργο στην Λεμεσό της Κύπρου, χωρίς να επεκτείνεται σε πολιτικές, οικονομικές χωροταξικές, αισθητικές κλπ επιπτώσεις (αρνητικές και θετικές)
    Εσείς αναρτήσατε το άρθρο και επιλέξατε τίτλο γράφοντας κατά λέξη « Στην Ελλάδα βουλιάζουμε με προσλήψεις κομματικών εγκαθέτων στο δημόσιο κλπ», και σας ερωτώ.
    1)Θεωρείτε ότι οι κομματικές προσλήψεις στο δημόσιο είναι η αιτία που αποτρέπει κατά την άποψη σας την ανέγερση πύργων στην Ελλάδα;
    2) Γνωρίζετε ότι η σημερινή ελεύθερη Κύπρος έχει έκταση ίση με την έκταση δυο νομών στην Ελλάδα , ότι σε αυτόν τον περιορισμένο χώρο ζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο Ελληνοκύπριοι, ότι η σε ύψος επέκταση των οικοδομών είναι αναγκαίο κακό στις περιοχές όπου ασφυκτιούν οι κάτοικοι όπως συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο;
    3)Γνωρίζετε ότι στη Κύπρο από την προηγούμενη δεκαετία υπάρχουν οικοδομές πάρα πολύ υψηλές;
    4)Δεν γνωρίζω αν σήμερα γίνονται κομματικές προσλήψεις στο δημόσιο. Εσείς που δυσφορείτε και καταγγέλλετε τις σημερινές κομματικές προσλήψεις (αν βέβαια γίνονται) πως αντιδρούσατε με τις κομματικές προσλήψεις στο δημόσιο την εποχή που ο ακροδεξιός Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός και εσείς είσαστε τότε το άτομο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος;
    5) Εφόσον έχετε υπόψη σας κάποια περιστατικά με κομματικές προσλήψεις εγκαθέτων γιατί δεν προβαίνετε ευθέως και ευθαρσώς σε σαφή καταγγελία με ονόματα ;
    ΥΓ. Eνα site με βαρύτητα σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας αδικείται με αναρτήσεις και τίτλους όπως συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Eνα site με βαρύτητα σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας αδικείται με αναρτήσεις και τίτλους όπως συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση."

      Παρόλα αυτά Χρηστάκο και παρά τις μόνιμες αντιρρήσεις και υποδείξεις σου, το βγάζεις φαίνεται το "μεροκάματο σχολιάζοντας" το εν λόγω ιστολόγιο, ενώ το λογικό θα ήτανε να μην το ξανά επισκεφτείς έχοντας τόοοοοοσες διαφωνίες οι οποίες ξεκινάνε ήδη από τους τίτλους!!!

      Διαγραφή
    2. Babylonian (3/11/18 5.56 μμ)
      Κάθε ελεύθερος πολίτης γράφει αυτά που πιστεύει γράφει τις απόψεις του.
      Κάθε αντικειμενικός πολίτης βλέπει ότι εγώ επιχειρηματολογώ ενάντια στις φασιστικές - ακροδεξιές - φιλοναζιστικές θέσεις.
      Όποιος φασίστας δεν μπορεί να δεχθεί την διατύπωση διαφορετικών απόψεων από τις δικές του, και δεν μπορεί να αρθρώσει αντίλογο με επιχειρήματα, τότε η μόνη διέξοδος του είναι η λασπολογία η χυδαιολογία η συκοφαντία.Ο φασίστας ως μόνο επιχείρημα έχει τον αντικομμουνισμό που έχει αυτοκαταργηθεί. Δηλαδή ο φασίστας σκοτώνει το σκοτωμένο φίδι.
      Αν θέλεις να μάθεις για «μεροκάματο σχολιάζοντας», σε παραπέμπω στα 9 από τα δέκα site που έχουν τους ίδιους χορηγούς για να επιβιώσουν και να γράφουν όπως γράφουν κατά παραγγελία του χορηγού
      Αν θέλεις να μάθεις για «μεροκάματο σχολιάζοντας » σε παραπέμπω και στη λίστα των «ΜΜΕ» που μόνο το 2014 πήραν από το ΚΕΛΠΝΟ 4.300.00 ευρό για «διαφήμιση»
      Επειδή δεν κατάλαβες που και πότε έχω διαφορετική άποψη ,σε πληροφορώ ότι διαφωνώ όταν ένας τίτλος είναι άσχετος με το περιεχόμενο του κειμένου. Πχ όταν ο τίτλος αναφέρεται σε προσλήψεις κομματικών εγκαθέτων , ενώ το άρθρο αναφέρεται στους ουρανοξύστες της Λεμεσού και μόνο.
      Τέλος για την ενημέρωση σου και μόνο σε πληροφορώ ότι είμαι επισκέπτης και ενίοτε σχολιαστής στον Ινφογνώμωνα επειδή είμαι βέβαιος ότι το site αυτό δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνων που έχουν τους ίδιους χορηγούς, δηλαδή δεν γράφει ο Ινφογνώμων επί πληρωμεί, και ακόμα γιατί ο Ινφογνώμων δεν πήρε χρήματα από το ΚΕΛΠΝΟ για «διαφήμιση»
      Τέλος αν δεν το κατάλαβες εκφράζομαι ελεύθερα για πολιτικά οικονομικά κλπ θέματα όχι όμως με κομματική λογική, γιατί δεν ανήκω σε κανένα κόμμα.
      ΥΓ. Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.
      Ρήγας Φεραίος

      Διαγραφή
    3. Εχεις εναν φιλο Χρηστο...που τον χρησιμοποιεις σαν βαλιτσα για τα μπαγκαζια σου.Βολικο...ευχρηστο..με χωρο καλο.Πολυχωρο.Ουτε να ψαχνεις ουτε τιποτε.Ολα τα χωραει.Εχει κι ενα ...πρεστιζ.Τον δειχνεις κι αναπτερωνεσαι.Εχει ειδικο...βαρος.Τακα τακα ..μαμ ολα.Προκαλει θαυμασμο στο ποιμνιο.Λεει πχ το ..αρνι...αυτος ειναι...." ιντελετουαλε".....Ο φιλος σου αυτος ειναι ο εφευρετης της λεξης ...Φασισμος. !! Αυτος ο τυπος ..τα βρηκε ολα.Μια κι εξω.Δεν χρειαζεται πια αλλη ερευνα.Βρηκε την φιλοσοφικη λιθο.Ενα παγκοσμιο συστημα αναφορας
      ολων των συστηματων αναφορας.Προκειται για την ανακαλυψη ολων των εποχων.Τι θακανες πχ. Εσυ ..χωρις αυτην την λεξη ?? Τιποτε... Σε εσωσε ο ανθρωπος...Σκεφτεσαι να ζουσες στην αρχαια Αιγυπτο...χωρις αυτην ?? Τι θαλεγες στο ποπολο για τον Φαραω ?? Για τις δεκα πληγες ?? Οτι τις εκανε ...ποιος ??? Πολυ σε βολεψε ο εφευρετης.Γλυτωνεις το ...ψαξιμο....

      Διαγραφή
  2. Δημήτρης (3/11/18 8.14 μμ)
    Η γενικολογία και τα αοριστολογία δεν προσφέρει απολύτως τίποτα όταν χρησιμοποιείται στη αντιπαράθεση σε ένα σαφέστατο κείμενο όπως αυτό το δικό μου (3/11/18 7.05 μμ)
    ΥΓ Εγώ ισχυρίζομαι ότι ο φασισμός είναι υπαρκτός.
    Είναι ένα φαινόμενο ιστορικά υπαρκτό.
    Έχουμε φασίστες που διακήρυξαν την φασιστική «ιδεολογία» τους
    Εσύ πως αιτιολογείς τη διαφωνία σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.