3/11/18

Η βασικότερη, ίσως, αιτία της χρεοκοπίας της χώρας το 2010

, ήταν οι δημόσιες δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα, ιδιαίτερα για το πιο προκλητικό τμήμα του, αυτό των πρόωρων συντάξεων.




Από το 2001 που απετράπη η μεταρρύθμιση Γιαννίτση μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας το 2010, ο κρατικός προϋπολογισμός κατέβαλε στο ασφαλιστικό σύστημα περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά προήλθαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από δάνεια που πήρε το ελληνικό κράτος.
Οι αλλαγές που έγιναν στο ασφαλιστικό σύστημα από το 2010 και μετά, προφανώς δεν κατάφεραν και σπουδαία πράγματα και κυρίως δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν στοιχειωδώς τη δικαιοσύνη στο εσωτερικό του συστήματος.

Τώρα, κάποια Δικαστήρια λένε, μέσα από ένα κυκεώνα απόφάσεων, ότι πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ ως αναδρομικά!
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκεται κυριολεκτικά σε vertigo και αδυνατεί να διαμορφώσει μια θέση στο ζήτημα αυτό. Ίσως να σκέφτεται "ας το αφήσουμε στους επόμενους".
Η αντιπολίτευση, μέχρι στιγμής, απολύτως αμήχανη.

Μ' αυτά και μ' εκείνα, μια τελεσίδικη χρεοκοπία της χώρας δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί, αν σκεφτούμε την κατάσταση των Τραπεζών, την αναχώρηση από την Ελλάδα ελληνικών και ξένων μεγάλων εταιριών, την απόλυτη κατάρρευση της δημόσιας διοίκησης και ένα φορολογικό/ασφαλιστικό σύστημα που στραγγαλίζει κάθε ικμάδα οικονομικής δραστηριότητας.
Η διαφορά με την πτώχευση του 2010 θα είναι ότι τώρα δεν υπάρχει καμία Ευρώπη να στηρίξει και δεν υπάρχει άλλο εσωτερικό "λίπος" να κάψουμε.

Giorgos Floridis

9 σχόλια:

  1. Μια κυρια αγαμη με ενα παιδι 21 ετων...ετων 50...διπλα μας ...παιρνει συνταξη αγνωστου αιτιολογιας..μη εχουσα εργαστει .....ποτε ...ουτε ενα ενσημο.
    Ενας κυριος απεναντι διαγωνια ..ετων 64 με 9.800 ενσημα...δεν παιρνει μια...εως να γινει 67 ετων.!!!....Συμπερασμα ..ολοι ειναι ισιοι στον νομο...αφου η κυρια εφαγε ολα τα λεφτα του δευτερου μη εργαζομενη....και ασφαλισμενη ...ενω ο δευτερος ειναι ανασφαλιστος εως τα 67....!! Σοσιαλιστρικη αποψη ζωης....ακομη και των....καπιταλιστων ...Υπαρχει κι αλλο χειροτερο ..σε αλλη γειτονισα ετων 46..μαναρι κιολας...γυναικος πλουσιου καπιταλιστη βιομηχανου ... συντσξιοδοτηθησα απο 45 ετων....τραπεζουπαλληλου...Πολυ χειροτερο ...πολυ....διοτι καταθεσεις και βιλες ..ειναι εκατομμυριων ευρω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ KAI TON ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΑΓΝΟΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ,ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ Ο ΠΡΩΤΟΣΑΛΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι maria koumi δεν γνωρίζει τίποτε.

      Οι ΠΡΩΤΟΣΑΛΤΕΣ δεν γνωρίζουν τίποτε για:
      - ΕΛΣΤΑΤ (τι είναι αυτό τρώγεται;)
      - Περί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ελληνικό Δημόσιο
      - Dijsselbloem: Τα μνημόνια έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες
      - Ελεύθεροι οι υπεύθυνοι της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, για το «σκάνδαλο των ομολόγων», μιλάμε για Δισσσσσσσ
      - Λίστα Λαγκάρντ, μιλάμε για Δισσσσσσσ
      - Για την Νόμιμη φοροδιαφυγή μέσω off shore
      - Διέγραψαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ΦΠΑ που χρωστούσε η Hochtief
      - Μουζακίτης: 18 μεγαλοοφειλέτες χρωστάνε 58 δισ ευρώ
      - ΣΥΡΙΖΑ μείωσε από 20 σε 5 τον ειδικό φόρο για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις
      και πολλά, πολλά, πολλά άλλα...

      Για αυτά maria koumi οι ΠΡΩΤΟΣΑΛΤΕΣ δεν θα μιλήσουν.
      Η εντολή είναι οι ΠΡΩΤΟΣΑΛΤΕΣ να σου λένε 24/7 «Όλοι μαζί τα φάγαμε»...

      Διαγραφή
  3. Και 5 αλλοδαποί στην πολυκατοικία οπου μένετε παίρνουν επιδομα αλληλεγγύης και δουλεύουν μαύρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεο ...πολυ σωστα ...αλλα δεν χωραει εδω ολο... Ενα δειγμα ηταν....Αυτο που λες ειναι απειρως τρις χειροτερο....Ο παραλογισμος ειναι σαν το σαπουνι.....φουσκωνει...οσο τριβεις....η τρελα παει απ το πλην εως το συν....απειρο.

      Διαγραφή
  4. Αυτά ήταν η αιτία για το φούσκωμα χρέους και ελλειμμάτων, αλλά όχι η αιτία της χρεωκοπίας. Δεν ξύπνησαν ένα πρωί οι αγορές και είπαν "έχετε ελλείμματα και χρέος, παύουμε να σας δανείζουμε". Η μοναδική, Η ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ αιτία χρεωκοπίας μας ήταν ο ΓΑΠ και η πολιτική του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.