16/11/18

Η πρόοδος και οι φράχτες που δεν πρέπει να χτίσουμε

Ο πλανήτης άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα προχωρά προς τα εμπρός. Θα ήταν, όμως, ολέθριο σφάλμα να θεωρήσουμε την πρόοδο δεδομένη. Ποιες είναι οι νέες απειλές.

Όταν πρωτογνώρισα τον Γιόχαν Νόρμπεργκ, το 1980 στην Στοκχόλμη, ήταν ένας ακροαριστερός πρωτοετής φοιτητής που παρακολουθούσε στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Σουηδίας μαθήματα της ιστορίας των ιδεών.
Σε μία χώρα που τότε είχε το τρίτο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, σχεδόν μηδενική ανεργία και ένα εντυπωσιακό σύστημα κοινωνικής προστασίας, ο Γιόχαν ήταν βλοσυρός και απαισιόδοξος απέναντι στο μέλλον. Μου έλεγε ότι ήθελε να αλλάξει τον κόσμο, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκάθαρη άποψη περί της αλλαγής αυτής και του περιεχομένου της.
Είκοσι χρόνια αργότερα, ο απαισιόδοξος φοιτητής του 1980, έγραψε ένα εντυπωσιακό βιβλίο υπέρ της παγκοσμιοποίησης και με στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς, πολύ καλά μελετημένα, κατέρρίπτε όλα τα τότε θεωρητικά σχήματα των «εμπόρων φόβου» και των τραμπούκων που, για να μάς «σώσουν», έκαιγαν πόλεις και ανθρώπους. Σήμερα, ο Γιόχαν Νόρμπεργκ, πολιτικός αναλυτής και ανώτερος εταίρος (senior fellow) του γνωστού φιλελεύθερου Ινστιτούτου Catο στις ΗΠΑ, είναι ο συγγραφέας ενός νέου εντυπωσιακού βιβλίου που έχει τίτλο «Πρόοδος, δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον» (εκδόσεις Παπαδόπουλου).

Για τη συνέχεια Euro2Day

6 σχόλια:

  1. Απορώ με τον επιφανειακό τρόπο που κρίνει τα πράγματα το συγκεκριμένο άρθρο..
    Αναφέρεται σε ένα «περιβάλλον γενικευμένης καταστροφολογίας και ακατάσχετης παρελθοντολογίας», που οι άνθρωποι «αναπολούν τις «παλιές καλές μέρες» –τότε που δεν υπήρχαν κλιματιστικά μηχανήματα και κάναμε αέρα με εφημερίδες»... και καταλήγει ότι σήμερα «έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος... γιατί το πολιτικό απότοκο του Διαφωτισμού, ο κλασσικός φιλελευθερισμός, άρχισε να απελευθερώνει τους ανθρώπους από τα δεσμά του απολυταρχισμού.. και με την παγκοσμιοποίηση του ύστερου 20ου αιώνα, οι νέες τεχνολογίες και ελευθερίες άρχισαν να διαδίδονται σε όλο τον κόσμο..»

    Λοιπόν επιφανειακά τα πράγματα μπορεί να είναι έτσι, και όντως υπάρχει χαώδης διαφορά ως προς τον τρόπο ζωής, τα στοιχειώδη αγαθά της καθημερινότητας, την υγεία, την παιδεία, τον μέσο όρο ζωής, και όλα τα υπόλοιπα. Δεν είδα όμως πουθενά να αναφέρει τις νέες μορφές δουλείας που είναι πολύ πιο επικίνδυνες από άλλων εποχών.
    Επί χιλιάδες χρόνια η δουλεία περιοριζόταν στο σώμα, και αυτό ναι μεν προκαλούσε ένα φρικτό τρόπο ζωής ΑΛΛΑ αφύπνιζε το πνεύμα. Χιλιάδες και εκατομμύρια άνθρωποι εξεγέρθηκαν και έκαναν όλες αυτές τις επαναστάσεις που αναφέρονται ακριβώς γιατί κανείς δεν μπορούσε να υποτάξει το πνεύμα τους που παρέμενε ελεύθερο, και μάλιστα πολλές φορές δυνάμωνε λόγω ακριβώς αυτής της φανερής δουλείας.
    Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα από τον Σπάρτακο και τα 10 εκ. μαρτύρων στους διωγμούς μέχρι τις εθνικο-απελευθερωτικές επαναστάσεις, βλέπουμε ελεύθερα, δυνατά πνεύματα.
    Ποιος μπορεί σήμερα να παραβλέψει ότι η αυτή η ίδια η τεχνολογία που μας ελευθέρωσε από περιττό κόπο και δυσκολίες αιώνων, και μας έδωσε τη δυνατότητα τόσο τεράστιας βελτίωσης της καθημερινότητας, δεν χρησιμοποιείται ως ένα εργαλείο νέων μορφών ιδεολογικής υποδούλωσης, πολύ πιο επικίνδυνων από άλλες (όπως π.χ. μέσω του φόβου); Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την τεράστια δύναμη της εικόνας και της κάθε είδους προπαγάνδας;
    Άκουγα προχθές (και γέλασα) ότι στην Ινδία παρακολουθούν πάνω από 10 ώρες την ημέρα (με επίσημα στοιχεία) σαπουνόπερες του Bollywood, και έχουν καταγραφεί κάποια εντυπωσιακά πράγματα από κοινωνικές μελέτες που αγγίζουν τη γελοιότητα.
    Όταν ο πρωταγωνιστής συνηθίζει να πίνει, καταγράφεται σημαντική αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ, και όταν έχει παραβατική συμπεριφορά, υπάρχει αύξηση της παραβατικότητας.. Μιλάμε λοιπόν για τέτοια χειραγώγηση της ανθρώπινης φύσης ακόμα και από γελοία πράγματα όπως τα προϊόντα του Bollywooyd, όταν δεν υπάρχουν ψυχικές αντιστάσεις.
    Και αν επηρεάζεται από αυτά τα γελοία, τότε πόσο μπορεί να επηρεαστεί από όσα είναι ντυμένα με επιστημονικό επένδυμα;;
    (συνεχ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέπουμε στη Δύση να χειραγωγούνται σήμερα μαζικά οι άνθρωποι (με χρήση της τεχνολογίας) από τη δεκαετία του 60 μέσω της βιομηχανίας της μουσικής της μόδας και του θεάματος, μέσω των θεωριών των Φρόιντ, Γιουνγκ, Φρομ, μέσω μιας μαζικής ομαδικής (υπο-)κουλτούρας από την οποία δεν τολμά κανείς να διαφοροποιηθεί. Έχει επιπλέον δομηθεί μια ψευδο-επιστήμη ουμανισμού που προσπαθεί απλώς να ανακουφίσει την εσωτερική ανθρώπινη ανισορροπία (και το δράμα του λεγόμενου ζόφου της αγνωσίας) με διάφορες «υπαρξιακές ντόπες» (ας μου επιτραπεί η έκφραση).
    Η ανθρωπότητα δεν στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν οδηγείται ο άνθρωπος προς την αυτογνωσία ώστε να βρει τη ρίζα της ανισορροπίας του, και να αποκτήσει πραγματική εσωτερική ελευθερία. Ο άνθρωπος έχει πλαστεί να είναι ελεύθερο πρόσωπο. Αυτά τα δύο συστατικά τον διαφοροποιούν από το ζώο. Η ελευθερία και το πρόσωπο.
    Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου των πάντων, και των ανθρώπων και των αγαθών. Όλος ο πλανήτης είναι under control.
    Στο παγκόσμιο οικονομικό-πολιτικό πεδίο έχουμε την παγκόσμια κυριαρχία των λεγόμενων Αγορών, κάποιων λίγων κολοσσιαίων Τραπεζών που ανήκουν σε ελάχιστους ανθρώπους.
    Από την χρηματοδότησή τους (έτσι όπως φτάσαμε σήμερα με τα κρατικά ομόλογα) εξαρτάται η ύπαρξη των ίδιων των εθνικών κρατών. Οι κυβερνήσεις είναι όμηροι των Αγορών..
    Οι ίδιοι που έχουν την παγκόσμια οικονομική εξουσία, χρησιμοποιούν άτομα όπως π.χ. τον Σόρος ώστε να ανεβοκατεβάζουν τα παγκόσμια χρηματιστήρια να προκαλούν στημένα γεγονότα και επαναστάσεις, να κατευθύνουν τις κοινωνίες με χίλιους δύο τρόπους...
    Ελέγχουν ακόμα και την παραγωγή τροφής και το πόσιμο νερό.. Μπορούν εκβιαστικά να μας υποτάξουν ολοκληρωτικά την κατάλληλη στιγμή..
    Τέτοια δύναμη δεν δόθηκε ποτέ σε εξουσιαστές σε όλη της ιστορία της ανθρωπότητας.. Δύναμη να ελέγχουν ακόμα και το μυαλό σου. Η ελευθερία σήμερα κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο συγγραφέας του βιβλίου έχει φασιστική νοοτροπία, γιατί όποιος διαφωνεί μαζί του πρέπει να διώκεται ως οπισθοδρομικός-δικτάτορας-απολυταρχικός κτλ.
    Στην ΕΡΤ είχε δείξει ένα ντοκιμαντέρ για τους Ρώσους επιστήμονες που αποφάσισαν να ζήσουν μόνιμα στην Γαύδο, εκεί είπαν: «Η πληροφορία δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Οι πολλές πληροφορίες που δέχονται σήμερα οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν τον άνθρωπο-τον τρόπο σκέψη τους». Η φιλοσοφία και η θρησκεία αλλάζουν τον άνθρωπο όχι οι πληροφορίες, τα ανοιχτά δεδομένα, τα ανοιχτά σύνορα, οι ανοιχτές κοινωνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.