23/11/18

Μεριάστε βράχια να διαβούμε…

Η αλήθεια είναι πως μετά από τρία μνημόνια και μια οκταετία κοινωνικών και πολιτικών ανατροπών η Ελλάδα έχει πολλές αποτυχίες αλλά και μια επιτυχία.
Το 2009 κατά την τελευταία χρονιά της καταστροφικής διακυβέρνησης Καραμανλή, ο κρατικός προϋπολογισμός είχε φτάσει να έχει πρωτογενείς δαπάνες 74 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα είχαν μείνει στα 55 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές έλλειμμα ήταν στα 18,5 δισ. ευρώ ενώ το συνολικό έλλειμμα ξεπερνούσε τα 30 δισ. ευρώ.
Ήδη, από το 2014 και μετά οι δαπάνες έπεσαν κάτω από τα 50 δισ. ευρώ και τα έσοδα ξεπέρασαν τα 50 δισ. ευρώ. Το 2017 π.χ. οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν στα 49,4 δισ. ευρώ και τα έσοδα στα 51,4 δισ. ευρώ. Πρωτογενείς ονομάζονται οι δαπάνες του προϋπολογισμού χωρίς αυτές για τους τόκους του χρέους.
Επί της ουσίας η προσαρμογή, δηλαδή η μείωση των κρατικών δαπανών κατά 30 και πλέον δισ. ευρώ έγινε την περίοδο 2010-2014. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015 πήρε έναν σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μετά από πολλές δεκαετίες με συνεχή ελλείμματα.
Αντιθέτως κανένα βήμα προόδου δεν έχει γίνει σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και την προσέλκυση επενδύσεων.

Για τη συνέχεια Capital

1 σχόλιο:

  1. Για άλλη μια φορά αυτός ο κ. Στούπας επιβεβαίωσε ότι μια επιλεκτική άντληση λέξεων από την Αγία Γραφή μπορεί κάποιος να δώσει ένα πορνογράφημα. Αυτό ακριβώς κάνει και σε αυτό το άρθρο του διαλέγοντας κάποια στοιχεία ενώ ταυτόχρονα ξεχνά όσα δεν του κάνουν.
    Ενοχοποιεί πολιτικά την κυβέρνηση Καραμανλή επειδή η ομάδα των Καραμανλικών μέσα στη ΝΔ δεν συμπορεύεται με την νεοφιλελεύθερη τάση του Μητσοτάκη και την ακροδεξιά τάση των Σαμαρά- Γεωργιάδη- Βορίδη.
    Ξεχνά σκοπίμως ότι μέχρι και το 2014(Σαμαράς- Μητσοτάκης - Βενιζέλος) η ανεργία έφτασε στο 27%. Χαρακτηριστικό των υμνητών του νεοφιλελευθερισμού η αδιαφορία για όλα όσα πλήττουν την οικονομία των πλατιών κοινωνικών ομάδων. Αρκεί σε αυτούς τους υμνητές να κερδίζει το κεφάλαιο και ας μένει άνεργο το 27% των πολιτών.
    Ξεχνά επίσης ότι μέχρι το 2014 μετανάστευσαν από την Ελλάδα τουλάχιστον 500000 νέοι για να βρουν δουλειά σε άλλα κράτη.Η ανεργία δεν ενδιαφέρει τους νεοφιλελεύθερους.
    Ξεχνά ο κ. Στούπας ότι στην χώρα μας ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε ανοδική πορεία στο 2018 κατά 15%. Μιλά με γενικότητες και με αοριστολογία για προσέλκυση επενδύσεων
    Πέρα από αυτά αποσιωπά με γενικότητες τους στόχους του νεοφιλελευθερισμού πχ
    Μιλά για βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και εννοεί περικοπές των συντάξεων όπως ακριβώς έκανε ο ομοϊδεάτης του ο Μητσοτάκης.
    ΥΓ Καλό είναι να μάθει από την Ελληνική γλώσσα πως προφέρεται στην γενική το σιδηρούν παραπέτασμα.
    Αndpik.Θεωρώ ότι δικαιούσαι να λάβεις το βραβείο καθημερινής προβολής του αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.