25/11/18

Αγρότες στην Κύπρο ζητούν προστασία από τα αγρινό!!!

  Ανδρέας, Παναγιά
Το θέμα των ζημιών που προξενούν τα αγρινά λόγω του υπερπληθυσμού τους είναι πολύ σοβαρό για μας που έχουμε καλλιέργειες στην περιοχή που ζουν. Δεν είναι κουβέντες του αέρα κάποιων που ψάχνουν ευκαιρία για αποζημιώσεις, αφού και οι κοινότητες έστειλαν κοινό υπόμνημα. Είναι προστατευόμενο είδος, όμως δεν θα έπρεπε να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα για έλεγχο του πληθυσμού τους, έτσι ώστε να προστατευθούμε και εμείς από αυτά;
Ανδρέας, Παναγιά
Ο αριθμός των αγρινών δεν έχει αυξηθεί και δεν προκαλούνται προβλήματα και ζημιές σε καλλιέργειες εξαιτίας ενός τέτοιου γεγονότος, απαντούν οι αρμόδιες κρατικές Αρχές, με αφορμή το πρόσφατο διάβημα έντεκα κοινοτικών Αρχών που γειτνιάζουν με το Δάσος Πάφου, στο οποίο αναφέρεται ο αναγνώστης.
Εκπρόσωποι των τμημάτων αυτών επισημαίνουν στην ανταποκρίτριά μας στην Πάφο Ντόρα Χριστοδούλου (που ανέλαβε τη σχετική διερεύνηση) ότι το πρόβλημα μπορεί να εντοπίστηκε πρόσκαιρα εξαιτίας της μετακίνησης πληθυσμών του προστατευόμενου ζώου έξω από τη συνήθη ακτίνα διαβίωσής τους εντός του Δάσους Πάφου, προκειμένου να εξεύρουν ευκολότερα φαγητό κατά τις περιόδους ξηρασίας.
Ωστόσο, διευκρινίζουν, οι πληθυσμοί των αγρινών δεν έχουν αυξηθεί ώστε να δικαιολογούνται οι παραστάσεις των τοπικών Αρχών ή των γεωργών για επέμβαση των αρμοδίων.
Οι έντεκα κοινότητες που βρίσκονται περιμετρικά του Δάσους Πάφου, με την κοινή παρέμβασή τους προς το κράτος έθεταν θέμα επιπτώσεων που υφίστανται από τα προστατευόμενα αγρινά. Επικαλούνταν πρωτίστως ζημιές που προκαλούν, όπως υποστηρίζουν, σε δημόσιους χώρους και καλλιέργειες τα προστατευόμενα αγρινά, ζητώντας οικονομικές αποζημιώσεις και αντισταθμιστικά μέτρα.
Οι κοινότητες αυτές υποστηρίζουν ότι από τις συχνές επισκέψεις των αγρινών σε περιοχές των κοινοτήτων προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες και σε άλλες περιοχές με έργα των κοινοτήτων, για τις οποίες δεν έχουν ευχέρεια παρέμβασης λόγω της προστασίας του είδους. Για τον λόγο αυτό, οι 11 κοινότητες ζητούσαν την αποζημίωσή τους από το κράτος.
Στην ιστοσελίδα το Ταμείου Θήρας και Πανίδας αναφέρεται ότι το κυπριακό αγρινό, λόγω της μοναδικότητάς του, της σπανιότητας και της χάρης του, θεωρείται σύμβολο για την Κύπρο. Στην κυπριακή νομοθεσία ορίζεται ως αυστηρά προστατευόμενο. Το Ταμείο Θήρας, εδώ και 15 περίπου χρόνια, είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του είδους αυτού.
Το ενδημικό αγρινό της Κύπρου Ovis orientalis ophion ζει στο νησί για περισσότερα από 8.000 χρόνια. Σήμερα διαβιοί σε μια ορεινή, δασώδη περιοχή περισσότερων από 700 χλμ², με πυρήνα το Κρατικό Δάσος της Πάφου.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.