4/3/19

Προετοιμαστείτε για άλλη μια "εθνική επιτυχία" - Ν. Κοτζιάς: Να μπει και η Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι - Να μην είμαστε μοναχοφάηδες

Ν. Κοτζιάς: Να μπει και η Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι - Να μην είμαστε μοναχοφάηδες
Για «συμμετοχή της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επεσήμανε πως η γειτονική χώρα θα πρέπει «να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει «μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε ιδιαίτερα θερμά τις δηλώσεις Κοτζιά, τις οποίες ανέδειξαν χθες κεντρικά ΜΜΕ της γειτονικής χώρας όπως η Sabbah και η Ηurriyet, αναφέροντας ότι υποστηρίζουν τα εθνικά τους συμφέροντα.
Συγκεκριμένα, στη συζήτηση για την νοτιανατολική Ευρώπη, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στη σχέση της Τουρκίας με τη Δύση, τονίζοντας πως ο ίδιος είναι «οπαδός μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας» και πως «ο Ερντογάν ταλαντεύεται μεταξύ των δύο δρόμων: Της ευρωπαϊκής Τουρκίας και της μοναρχίας».
Για το ενεργειακό ζήτημα, ο πρώην ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «προοπτική της Τουρκίας όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά» ώστε η γειτονική χώρα να «να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει».
Ειδικότερα, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ερωτηθείς για τα ενεργειακά ότι «θα πρέπει να κάνεις δύο πράματα: Πρώτον να εξασφαλίσεις πως  - ό,τι άποψη και να έχει η Τουρκία - ότι οι ενεργειακοί πόροι θα εξαχθούν και θα μεταφερθούν, γιατί είναι κέρδος για όλη τη Δύση και όλη την Ευρώπη να υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, σε σχέση με τους άλλους δύο».
Το δεύτερο είναι, συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς, «αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας 'όλα δικά μου', τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος» είπε ο κ. Κοτζιάς. «Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια – με τις δύο τετραμερείς – και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση. Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, της μπίζνες της δουλειάς όχι της γεωπολιτικής, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει. Ποιος είναι αυτός θα κάτσουμε να το συζητήσουμε».
«Αν νομίζεις όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι ξέρω 'γω το Καστελόριζο έχει 100% όλη την περιοχή, δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να κατευνάζει, όχι να τον βάλεις απέναντι» είπε ο κ. Κοτζιάς.
Τέλος ανέφερε πως «στα θέματα Ελλάδας Τουρκίας δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς η Αμερική να παίξει το ρόλο του δικαστή, και μα πει "καλή η Ελλάδα ή καλή η Τουρκία, είναι δύο σύμμαχοι που τους θεωρεί εξίσου απαραίτητους. Πιστεύω πως οι Αμερικάνοι θέλουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θέλουν να υπάρχουν δυνάμεις που θα αναστατώσουν την ανατολική Μεσόγειο. Μου έκαναν κριτική πως η πολιτική μου ήταν η πιο φιλοαμερικανική πολιτική. Θέλω να υπενθυμίσω πως ακόμα και τα πιο σκληρά καθεστώτα- όπως η Σοβιετική Ένωση ή ο Μάο Τσετούνγκ-συμμάχησαν με την Αμερική».
Δείτε το επίμαχο σημείο:


Πηγή: Liberal

5 σχόλια:

  1. Κάποιος πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί ο κύριος Κοτζιάς, εκδιωχθηκε από το ΥΠΕΞ αλλά εξακολουθεί να απασχολεί με τις απόψεις του. Χασαμε φλουρί Κωνσταντινάτο ή βαρέλι δίχως πάτο; Αυτά που λέει δεν φαίνονται για χρυσός. Ποιος λοιπόν επιμένει να τον κρατάει στον αφρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανεις οτι δεν ξερεις AP η απλα ειναι ρητορικη η ερωτηση?

      Διαγραφή
  2. Λίγο οθωμανικό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν 1η φορά αριστερό, ίσα - ίσα που επιβεβαιώνει το αριστερό τους πρόσημο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν οι εναπομειναντες Ελληνες αντικρισουν την πραγματικοτητα , οτι δηλαδη η Ελλας κυβερνατε απο τουρκους τοτε κατι μπορει να γινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτός ο άνθρωπος φέρεται [υποτίθεται] ως μορφωμένος(sic!) και ως ειδικός σε θέματα όπως οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις;;;

    Είναι μάλιστα [υποτίθεται] μορφωμένος, ξέρει Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις, είναι δε και Καθηγητής Πανεπιστημίου;;;

    Άραγε θα είχε τις ίδιες απόψεις, αν επρόκειτο να δωρίσει σε τρίτους τα συμφέροντα της πάλι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης;;;

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.