24/10/19

Τι αλλάζει στη Συρία μετά το Σότσι



Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Δραστικές αλλαγές στο στρατιωτικό status στη βόρεια Συρία, αλλά και σε ό,τι αφορά την μελλοντική πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης, φέρνει η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν. Με την συμφωνία, και όσα έπονται αυτής, ο Πούτιν αναδεικνύεται πλέον, και τυπικά, ως ο ρυθμιστής των εξελίξεων στην περιοχή, ο Ερντογάν δεν παίρνει όσα ήθελε, αλλά παραμένει βασικός παίχτης, και ο Άσαντ βλέπει να ισχυροποιείται η εξουσία του. Μοναδικός χαμένος της υπόθεσης είναι οι Κούρδοι, ενώ ο ηθικός αυτουργός για όλα αυτά δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ.


Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες, ο Πούτιν και ο Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία, με την οποία αναλαμβάνουν τον έλεγχο της βόρειας Συρίας. Κρατούν, ωστόσο, όσα νωρίτερα είχαν συμφωνήσει η Άγκυρα με την Ουάσιγκτον. Με βάση την συμφωνία του Σότσι, οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη βόρεια Συρία, από την οποία θα απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές των YPG και τον εξοπλισμό τους, σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

Η απόσυρση των Κούρδων θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 150 ωρών, αρχής γενομένης από το μεσημέρι (12.00) της 23ης Οκτωβρίου, και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι κοινές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων, οι οποίες θα γίνονται σε μία έκταση βάθους 10 χιλιομέτρων από τα συροτουρκικά σύνορα. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι περιπολίες αφορούν τις εκτάσεις ανατολικά και δυτικά του τμήματος, όπου διεξήχθη η επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης".


Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

1 σχόλιο:

  1. Οι αμερικανοί πειραματίζονται...
    Μπορεί να τους βγει αυτό που θέλουν...μπορεί και όχι...
    Και αυτό που πάντα ήθελαν είναι η εμπλοκή της τουρκίας με το Ιράν...
    Θα προτιμούσαν την μισή Συρία να την κατείχαν οι τούρκοι...
    Εμπόδιο ίσως οι Ρώσοι...που και αυτό φαίνεται να κάμπτεται από τα οικονομικά ρωσο-τουρκικά "ντήλς".
    Ο Ασαντ ήδη μίλησε γιά "εχθρική τουρκία".
    Το επόμενο διάστημα,έχουμε να δούμε εκ νέου δήθεν προκλήσεις των Κούρδων κατά των τουρκικών δυνάμεων στον Θύλακα Τελ-Αμπιάντ/Ρασουλάϊν...και την εκ νέου προώθηση των τούρκων νοτιώτερα\,ιδίως όσο οι αμερικανοί εμμένουν το Nτέϊρ-εζορ...
    Προσωπικά το βλέπω ως ιδιοφυές σχέδιο των αμερικανο-ισραηλινών και όχι του Τράμπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.