1/9/09

Διπλωματικές σχέσεις θα συνάψουν Τουρκία και Αρμενία μετά από έναν αιώνα «ψυχρότητας»


Ο «οδικός χάρτης» εξομάλυνσης συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με διπλωμάτες, άνοιγμα των συνόρων Τουρκίας και Αρμενίας (κλειστά από το 1993) και εγκατάσταση διπλωματικών αποστολών.


Διπλωματικές σχέσεις θα συνάψουν Τουρκία και Αρμενία μετά από έναν αιώνα «ψυχρότητας»
Με ελβετική διαμεσολάβηση

Την πρόθεσή τους να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις, μετά από «εσωτερικές διαβουλεύσεις», ανακοίνωσαν από κοινού Αγκυρα και Γερεβάν.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι εβδομάδες, ενώ οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει από τον Απρίλιο να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, οι οποίες ήταν ουσιαστικά παγωμένες από την ίδρυση του αρμενικού κράτους το 1918.

Ο «οδικός χάρτης» εξομάλυνσης συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με διπλωμάτες, άνοιγμα των συνόρων Τουρκίας και Αρμενίας (κλειστά από το 1993) και εγκατάσταση διπλωματικών αποστολών.

«Οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν μέσα σε έξι εβδομάδες, μετά από τις οποίες τα δυο Πρωτόκολλα θα υπογραφούν και θα υποβληθούν στα κοινοβούλια των δυο χωρών για την επικύρωση από την κάθε πλευρά» αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα ΥΠΕΞ Τουρκίας και Αρμενίας και η Ελβετία ως διαμεσολαβητής.

Εκτός από το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελεί και η διαμάχη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο οποίο η Αγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Γαλλία: Συγχαρητήρια για την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας

Η Γαλλία συνεχάρη χθες τις αρμενικές και τουρκικές αρχές, έπειτα από την ανακοίνωση για την επανέναρξη χωρίς χρονοτριβή των διαπραγματεύσεων για η αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων και την «επαναλειτουργία των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες».

«Η Γαλλία συγχαίρει τις αρμενικές και τουρκικές αρχές και τις παροτρύνει να εντείνουν τις προσπάθειες για να καταλήξουν τάχιστα στην υπογραφή μίας συμφωνίας», τονίζεται στο ανακοινωθέν της γαλλικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εκτιμά πως η «εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία θα αποτελέσει ένα ιστορικής σημασίας γεγονός, το οποίο θα συμβάλλει σαφώς στην σταθερότητα στην περιοχή», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει τη συμφωνία Αρμενίας-Τουρκίας


Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση σήμερα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας για την επανέναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων με σκοπό την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων τους.
«Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν θερμά την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από την Τουρκία και την Αρμενία για μια συμφωνία», ύστερα από δεκαετίες δυσπιστίας και αλληλοκατηγοριών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κ. 'Ιαν Κέλι.
«Η θέση των ΗΠΑ ήταν πάντα και παραμένει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα».

Νταβούτογλου: "Δεν θα ανοίξουν ακόμη τα σύνορα"
Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία δεν σημαίνει το άμεσο άνοιγμα των συνόρων των δύο χωρών, όπως διευκρίνισα αργά το βράδυ της Δευτέρας ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζεται το θέμα του ανοίγματος των συνόρων. Δεν αποτελεί προτεραιότητα", δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι μια εξομάλυνση των σχέσεων με το Γερεβάν εντάσσεται "στο περιφερειακό όραμα της Τουρκίας για την ειρήνευση στον Καύκασο".

Σε δηλώσεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Hurriyet της Τρλίτης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε την εκτίμηση ότι η συμφωνία η οποία υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει επίσης τη συγκρότηση μικτής επιτροπής ιστορικών η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την αποσαφήνιση του θέματος των σφαγών των Αρμενίων στην οθωμανική αυτοκρατορία (1915-1917), τις οποίες η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία και βρίσκονται στο επίκεντρο των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ,ΝΕΑ,ΒΗΜΑ,ΕΘΝΟΣ

5 σχόλια:

  1. Ο Τουρκος φιλος δεν πιανεται. Παληο σοφο γνωμικο που θα το θυμηθουν αργα η γρηγορα οσοι πονταρουν στη συνεργασια με το Τουρκικο κρατος. Μακαρι να μην θρηνησουν νεες γενοκτονιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλο ένα κράτος βάζει την ουρά στα σκέλια, φοβούμενο την τουρκία την περιφεριακή "δύναμη", αντί να την απομονώσουν εντελώς και να προσπαθήσουν να την στείλουν εκεί που ανήκει. Άντε και έγινα "τούρκος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν ακουω για "οδικους χαρτες" προτρεπω στην Παλαιστινιακη εμπειρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προσέξτε Αρμένιοι μην καταντήσετε σαν τους πολιτικούς της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο λόγος των συμφωνιών είναι το χρήμα. Μπροστά στα συμφέροντα και ιδίως τα οικονομικά δεν υπάρχει εμπόδιο κανένα...

    "Φίλοι" γίνονται και οι πιο άσπονδοι εχθροί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.