1/9/09

Ενδιαφέρον Γαλλικών εταιρειών για αγορά της ΕΛΒΟ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΕΛΒΟ έδειξαν οι Γάλλοι στα πλαίσια της παρουσίασης του ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος αναγνώρισης VBL Mk. 2 καθώς και του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) VBCI.

Ενδιαφέρον Γαλλικών εταιρειών για αγορά της ΕΛΒΟ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΕΛΒΟ έδειξαν οι Γάλλοι στα πλαίσια της παρουσίασης του ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος αναγνώρισης VBL Mk. 2 καθώς και του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) VBCI.
Στο ΕΜΠΑΕ 2006-2010 περιλαμβάνονται δύο προγράμματα γαλλικού ενδιαφέροντος, η προμήθεια 209 ελαφρών τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης, προϋπολογισμού 111,5 εκατ. ευρώ (για το οποίο η γαλλική πλευρά προωθεί το VBL Mk. 2, μία αναβαθμισμένη έκδοση των 243 οχημάτων που υπηρετούν ήδη στον Ελληνικό Στρατό) και 84 τροχοφόρων ΤΟΜΑ (κυρίως για ειρηνευτικές αποστολές), συνολικού προϋπολογισμού 435 εκατ. ευρώ (για το οποίο η γαλλική πλευρά προτείνει το VBCI). Ειδικά τα τελευταία είναι επείγοντα και λόγω των απαιτήσεων των Ελληνικών δυνάμεων που έχουν αποσταλεί στο Αφγανιστάν.
Η κίνηση αυτή των Γάλλων υποστηρίζεται από την προοπτική προμήθειας από τον Ελληνικό Στρατό του VBCI, του VBL Μk.2 και των φορτηγών οχημάτων της οικογένειας Sherpa (δυνατότητας μεταφορικού φορτίου 2,5 έως 20 τόνων, που θα προταθούν για την ανανέωση του στόλου οχημάτων κυρίως του Ελληνικού Στρατού), και δικαιολογούν πλήρως το εγχείρημα της απόκτησης της ΕΛΒΟ σε καιρό οικονομικής κρίσης που θα αποτελέσει και την κύρια εγχώρια κατασκευαστική μονάδα.
Στον ανωτέρω όγκο εργασιών θα πρέπει να προστεθεί το βιομηχανικό έργο που αφορά το πρόγραμμα LEOPARD-2HEL αλλά και αυτό που θα ανατεθεί στην εταιρεία στο πλαίσιο προμήθειας του νέου ΤΟΜΑ BMP-3HEL. Ήδη έχει αποφασιστεί στο πρόγραμμα BMP-3HEL η εταιρεία να αναλάβει το πολύ σημαντικό έργο της εγκατάστασης και προσαρμογής όλων των ελληνικής παραγωγής υποσυστημάτων (θερμικά, περισκόπια, ασυρμάτους, καπνογόνα κλπ) την μαγνητομέτρησης, του βαψίματος κλπ. Έργο που θα της αποφέρει περισσότερα από 25 εκ. ευρώ.
sofokleousin.gr

3 σχόλια:

  1. Τα ασημικά του σπιτιού στο σφυρί...
    Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποια ασημικά... μπακίρια τα κατήντησαν... Τέλος πάντων... πριν αρκετά χρόνια οταν παιζόταν το θέμα των νέων αρμάτων μάχης της Ελλάδας ενδιαφέρονταν σφόδρα και οι Άγγλοι και μάλιστα είχαν προτείνει και αυτοί την εξαγορά της ΕΛΒΟ για να γίνει η κατασκευή ή μέρος της εδώ εφ' οσον προκρινόταν το Βρετανικό άρμα. Λέχτηκε τότε ότι για τα μεγέθη της Βρετανικής βιομηχανίας και οικονομίας η ΕΛΒΟ και η εξαγορά της ήταν πολύ μικρό τίμημα για τους Βρετανούς και εφ' όσον έπαιρναν την παραγγελία και αγόραζαν την ΕΛΒΟ, απλά μετά θα την έκλειναν!!! Δεν νομίζω να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε σε αυτόν τον τρόπο σκέψης από τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως είναι και η Γαλλία.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού είναι αργόμισθοι και αργόσχολοι'οι περισσότεροι' και ναι μεν τους ταϊζουμε οι υπόλοιποι, αλλά οι γάλλοι και οι άγγλοι δεν είναι τόσο...λαλακοποιημένοι. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.