22/9/09

Αναγνώριση Αμπχαζίας έναντι ψευδοκράτους

ΩΣ ΟΡΟ για την αναγνώριση της Αμπχαζίας στον Καύκασο, η Τουρκία θέτει την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνεργασία για την κατάσταση στον Καύκασο, υπάρχει ο ισχυρισμός για αμοιβαία αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Τουρκία και του ψευδοκράτους από τη Ρωσία.

Το θέμα, προστίθεται, που είχε ανακύψει από καιρού εις καιρόν και στο παρελθόν, προέκυψε μετά την επίσκεψη του Βοηθού ΥΦΕΞ, Ουνάλ Τσεβικόζ, στην Αμπχαζία. Αναφέρεται, ωστόσο, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Γεωργία, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη Τσεβικόζ στην Αμπχαζία, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι στόχος ήταν να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις Τουρκίας - Γεωργίας.

Υπενθυμίζεται στο ίδιο δημοσίευμα, ότι η Ρωσία μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία πέρυσι, αναγνώρισε τόσο την Αμπχαζία που έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από το 1992, όσο και τη νότια Οσετία. Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται ιστοσελίδες ρωσικών ή τουρκορωσικών ΜΜΕ που σχολιάζουν το θέμα της «αμοιβαίας αναγνώρισης» Αμπχαζίας και ψευδοκράτους, ενώ αναφέρεται επίσης ότι ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πως η ρωσική εταιρεία πετρελαίου Ροσνέφτ μπορεί να δώσει πετρέλαιο στον αγωγό Μπακού - Τσεϊχάν.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. Πολύ έξυπνη κίνηση από τους Τούρκους μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε ύφεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά από τη γείτονα μπορούμε να πάρουμε πολύτιμα μαθήματα.
    Γιατί να μην προτείνει η Ελλάδα στη Ρωσία να αναγνωρίσει την Αμπχαζία και την Οσσετία υπό τον όρο η Ρωσία να άρει την αναγνώριση ως "Μακεδονία" των Σκοπίων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κομνηνέ η Τουρκική διπλωματία φάσκει και αντιφάσκει και σε λίγο κανείς δεν θα την παίρνει στα σοβαρά

    1) Κουρδικό ζήτημα - Κυπριακό Πρόβλημα

    2) Μειονοτητα Θράκης - Ναγκορνο Καραμπάχ

    3) Τουρκομάνοι Β.Ιράκ,Ουιγουροι- Καταδικες απο το ΕΔΑΔ

    4)Κόσοβο και Γενοκτονίες.

    Προσπαθεί να φορέσει μανδύα δημοκρατικότητας και πέφτει πάνω στο ενοχο παρελθόν της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι τουρκομογγολοι ανεκαθεν εφαρμοζαν το ¨"χερι που δεν μπορεις να το δαγκωσεις , γλυψτο".
    Εκ των πραγματων ομως και μαλιστα στο αμεσο μελλον θα αναγκαστουν να δαγκωσουν τους Ρωσους.
    Και τοτε θα εχουμε πανηγυρια.
    Οσο για τα μαθηματα που μπορουμε να παρουμε απο αυτους, ειναι απαραδεκτο να λεγεται.
    Γιατι απλα ξερουμε ολοι μας πολυ καλα οτι δεν ειμαστε σαν αυτους.
    Μαθηματα παιρνεις απο καποιον που σεβεσαι και τιμας για τις γνωσεις του και την εμπειρια του.
    Για καποιον που σε βασανιζει κατ εξακολουθησιν και προσπαθει με εμμονη να σε αφανισει απο προσωπου γης, τι μαθηματα να παρεις!!!
    Μαθηματα θα μπορουσαμε ΜΟΝΟ να δινουμε, αν δεν ειχαμε επιτρεψει να διαβρωθει η Ελληνικη σκεψη μας.
    Ειναι κατεπειγον να αυτο-διορθωσουμε τις αδυναμιες μας, μαθαινοντας μεσα απο τα λαθη μας.
    Ποτε δεν ειν αργα.Μπορουμε.
    Ο Νταλλες σαν υπουργος εξωτερικων των ηπα, ειχε (χοντρικα)το δογμα οτι, "ειναι ανηθικο να μην ανηκεις πουθενα και να παριστανεις τον ουδετερο"....δεν ειχε πει τιποτα για την περιπτωση που ανηκεις σε ολους και σε κανεναν.
    Αυτο το ξεχναει η ανατολιτικη κουτοπονηρια και προσπαθει να τα παρει ολα και να τα δωσει ολα εν ονοματι του συμφεροντος.
    Καποτε ομως θα ερθει και η στιγμη του λογαριασμου και να δουμε σε ποιον θα πρωτοπληρωσει.

    Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω κ.κ. Sub92 και Αλέξανδρε.
    Δεν αντιφάσκει μόνο η Τουρκία, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ρωσία και η Αγγλία (βλ. π.χ για την τελευταία το βορειοιρλανδικό θέμα τη στιγμή που υποστηρίζει κόσοβο κ.λ.π). Αυτή είναι η πολιτική αυτών που είτε είναι είτε πιστεύουν ότι είναι ισχυροί και έχουν το ελεύθερο να κρίνουν το δίκαιο κατά τα συμφέροντά τους. Αυτό διατηρείται μέχρις ότου βρεθεί κάποιος και με τη βία (συνήθως) αρνηθεί το δικαίωμα αυτό σε αυτές τις δυνάμεις και τους δείξει το δικό του δίκαιο.
    Τώρα όσον αφορά για το από που πρέπει να παίρνουμε μαθήματα, είναι πιστεύω πολή χρήσιμο να αναγνωρίζουμε στους αντιπάλους μας τη στρατηγική δεινότητα που εμείς δεν έχουμε ή έχουμε τέλος πάντων απωλέσει. Εάν δε κάποιος έχει όρεξη για διάβασμα θα του συνιστούσα να μελετήσει το βιβλίο "Βυζαντινή Υψηλή Στρατηγική" όπου θα διαπίστωνε ότι οι Οθωμανοί και η μετέπειτα Τουρκία υιοθέτησαν αυτούσιες τις Βυζαντινές τεχνικές στρατηγικής, διεθνών σχέσεων και διαπραγματεύσεων (το βιβλίο κάνει αναφορές και σε αντίστοιχες στρατηγικές μεγάλων δυνάμεων που αντέγραψαν βυζαντινές τεχνικές). Δυστυχώς η Ελλάδα αντί να αντλεί συμπεράσματα από το απόθεμα γνώσης, παράδοσης και ιστορίας που της δώσανε οι πρόγονοί της επιμένει να πιθηκίζει ό,τι της πασάρουν οι της Εσπερίας. Το πως χειρίζεται η Τουρκία τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή δεν μπορεί να μας δώσει κάποια μαθήματα τα οποία μπορούν να μας χρησιμεύσουν κι εμάς. Το ότι η τουρκία αρνήθηκε σύσσωμη να δώσει την άδεια διέλευσης των αμερικανών στο Ιράκ και σήμερα βλέπουμε τη στρατηγική της αναβάθμιση δεν μπορεί να αποτελέσει μάθημα για εμάς?
    Τέλος η τακτική της να εκμαιεύσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Αμπχαζίας δεν μπορεί να μας δώσει μαθήματα για το Σκοπιανό? Μπροστά μας είναι. Ας τα δοκιμάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κομνηνέ στο μάθημα αυτό δώσαμε εξετάσεις με την παράδοση του Οτζαλάν και με το συλληπητηριο τηλεγραφημα για τους ηρωες νεκρούς τουρκους στρατιωτες απο τους Κουρδους ΤΡΟΜΟΚΡΆΤΕΣ.Επέτρεψε μου όμως να σου πώ οτι η Τουρκία εχει βρεθεί μπροστά στο ένοχο παρελθόν της, ότι η τουρκική διπλωματια θα καταστει συντομα ανυποληπτη, οτι η πολιτικη των μηδενικών προβλημάτων μόνο μηδενικά προβλήματα δεν παράγει.Δεν υπάρχει καμιά στρατηγική αναβάθμιση, εκτός αν μας αρέσει εμάς να το λέμε να το γράφουμε και να το βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.