13/9/09

Δύσκολη η εκλογή του Μπαρόζο

Η παραμονή ή όχι του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφασίζεται αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα 736 μέλη του οποίου καλούνται να κρίνουν την ως τώρα θητεία του, αλλά και τις εξαγγελίες που ο ίδιος παρουσίασε πρόσφατα.


Αν και ο Μπαρόζο έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας- του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει-, αυτό δεν του αρκεί για να εκλεγεί. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας χρειάζεται τις ψήφους άλλων, μικρότερων ομάδων για να εκλεγεί.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μπαρόζο εμφανίστηκε ενώπιον των πολιτικών ομάδων (της Σοσιαλιστικής, των Πρασίνων και της Φιλελεύθερης) για να τις πείσει να τον ψηφίσουν, αλλά, όπως δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Πολωνός Γέρζι Μπούζεκ, η προσπάθεια του κ. Μπαρόζο θα είναι δύσκολη. Ο κ. Μπούζεκ, ο οποίος προέρχεται και αυτός από το ΕΛΚ, προσέθεσε ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για την παροχή στήριξης στον κ. Μπαρόζο από τις άλλες πολιτικές ομάδες.

Το οξύμωρο είναι ότι ο κ. Μπαρόζο έχει τη στήριξη και των 27 κυβερνήσεων, αλλά με τους ευρωβουλευτές δεν συμβαίνει το ίδιο. Δεν αποκλείεται βέβαια να καταφέρει να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να παραμείνει στην Επιτροπή, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής και από το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποκλίσεις από την επίσημη γραμμή της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πόουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, οι ιδέες και οι προτάσεις του κ. Μπαρόζο είναι παλαιάς κοπής και χρειάζονται νέα επεξεργασία για να εγκριθούν από την ομάδα του.

Αν το Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την ανανέωση της θητείας του κ. Μπαρόζο με την πρώτη φορά, θα υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία είτε με τον ίδιο ως υποψήφιο είτε με κάποιο άλλο- άγνωστο για την ώρα- πρόσωπο.

Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε το όνομα του γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, αν και επισήμως η γαλλική κυβέρνηση το διαψεύδει. Ολα αυτά σημαίνουν βέβαια παράταση της αβεβαιότητας και ενίσχυση της εσωστρέφειας, σε μια περίοδο κατά την οποία κρίνεται η βιωσιμότητα της Συνθήκης της Λισαβόνας. Οι Ιρλανδοί ψηφίζουν, ως γνωστόν, για δεύτερη φορά στις 3 Οκτωβρίου και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξαρτάται το θεσμικό μέλλον της ΕΕ. Αρχικά οι Σοσιαλιστές επιθυμούσαν να διεξαχθεί η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα αλλά, όπως τόνισε ο κ. Μπούζεκ, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να παρατείνει τέτοιου είδους θεσμικές εκκρεμότητες. Oκ. Μπαρόζο παρουσίασε τις προτάσεις του για τη δεύτερη θητεία του στην Επιτροπή, αλλά δεν κατόρθωσε να συγκινήσει εκείνους οι οποίοι δεν έχουν πειστεί ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τη θέση αυτή. Σε μια έκθεση 41 σελίδων- μανιφέστο την αποκάλεσαν κάποιοι- ο πρόεδρος της Επιτροπής εκθέτει τις απόψεις και τις προτάσεις του σε βασικά θέματα, όπως η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση των πηγών ενέργειας, το μεταναστευτικό και οι αλλαγές στην ΕΕ. Αναλυτικά:

Για την οικονομική κρίση: * Η Επιτροπή πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ και στις 16 που χρησιμοποιούν το ευρώ, για να αποφευχθεί μια κρίση στο μέλλον.

* Πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

* Τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. * Χρειάζονται νέοι κανονισμοί για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές.

* Τα κοινοτικά κονδύλια πρέπει να κατευθύνονται κυρίως στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Για την κλιματική αλλαγή: * Η ΕΕ πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

* Χρειάζονται νέες προτάσεις για την «αποανθρακοποίηση» της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και του τομέα μεταφορών.

* Πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες «πράσινες» δουλειές και βιομηχανίες που σέβονται το περιβάλλον.

Για την ενέργεια και το εμπόριο:

* Oλοκλήρωση του αγωγού Νabucco για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη και ανάληψη νέων ενεργειακών πρωτοβουλιών για τη διασύνδεση της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου και της Αφρικής. * Η ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχας αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, παράλληλα με τη σύναψη διμερών συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών με άλλες χώρες.

Για τη μετανάστευση: * Απαιτείται μια ουσιαστικά κοινή μεταναστευτική πολιτική μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης.

* Η μετανάστευση για οικονομικούς λόγους πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Για τη μεταρρύθμιση στον προϋπολογισμό:

* Χρειάζεται πλήρη αναθεώρηση ως το 2014.

* Το σημερινό περίπλοκο και αδιαφανές σύστημα κατάρτισής του πρέπει να απλοποιηθεί.

Για την έρευνα και την ανάπτυξη:

* Απαιτείται αύξηση των κονδυλίων στον τομέα αυτόν, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.

* Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα μπορεί να ενισχυθεί με την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών.

* Χρειάζεται νέα επιχειρηματική κουλτούρα και αύξηση κατά 50% του ποσοστού του πληθυσμού που ασχολείται με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την κατάθεση των προτάσεών του, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι θεσμικές δυσλειτουργίες της ΕΕ την εμποδίζουν να παίξει τον ρόλο που της αρμόζει ως παγκόσμιας υπερδύναμης. Για τον ίδιο λόγο- την αβεβαιότητα δηλαδή ως προς τη Συνθήκη της Λισαβόναςυπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί αποδυναμωμένη η ΕΕ στην κρίσιμη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ότι ως το 2014- όταν θα λήξει η θητεία της νέας Επιτροπής- η ΕΕ θα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως υπερδύναμη.

Μιλώντας για τις προτάσεις που κατέθεσε, τόνισε ότι τις έγραψε ο ίδιος και όχι οι συνεργάτες του και υποσχέθηκε ότι αν επανεκλεγεί, θα επισκέπτεται συχνότερα το Κοινοβούλιο για να απαντάει σε οποιαδήποτε ερώτηση του τεθεί. Και, απευθυνόμενος προς τα μέλη του σώματος, ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να επιζητούν μια ισχυρή Ευρώπη χωρίς μια ισχυρή Επιτροπή με έναν ισχυρό πρόεδρο. Σαν τον ίδιο.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.