21/9/09

Αναζητεί λύσεις για την οικονομική κρίση η Ρωσία

Οπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές στο Reuters, το τελευταίο διάστημα η ρωσική κυβέρνηση προωθεί μια δυναμική διπλωματική εκστρατεία με στόχο να βάλει φρένο στις τάσεις ορισμένων κρατών να υπαναχωρήσουν από τις αρχικές διακηρύξεις τους για δραστικές μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.


ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ της Ρωσίας στο μέτωπο της οικονομικής διπλωματίας αποκαλύπτουν ότι η χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και εξέρχεται σταδιακά από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, εξακολουθεί να αισθάνεται ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς. Οπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές στο Reuters, το τελευταίο διάστημα η ρωσική κυβέρνηση προωθεί μια δυναμική διπλωματική εκστρατεία με στόχο να βάλει φρένο στις τάσεις ορισμένων κρατών να υπαναχωρήσουν από τις αρχικές διακηρύξεις τους για δραστικές μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές πετρελαίου και με έναν τραπεζικό τομέα που δεν είναι αρκετά ισχυρός να αντισταθεί στις διεθνείς αναταράξεις, η Μόσχα φοβάται ότι εάν η παγκόσμια οικονομία δεν επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θωρακιστεί, πολύ δύσκολα θα εξέλθει από την κρίση. Κύριος στόχος της λοιπόν είναι να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από μεγάλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και των αγορών.

Η ευκαιρία να το πετύχει της δίνεται στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών της ομάδας του G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς είναι ότι επηρεαζόμαστε άμεσα από τις συνεχείς αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, τις έντονες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές του πετρελαίου», παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στο Reutersο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Νμίτρι Πάνκιν.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι προτεραιότητα της Μόσχας στη Σύνοδο του G20, θα είναι να εξασφαλίσει ότι οι μεγάλες οικονομίες της υφηλίου θα επιμείνουν στη δέσμευση για «σταθερό συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής». Υπενθυμίζεται ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας συρρικνώθηκε 10,1% το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Το τρέχον τρίμηνο η εικόνα αναμένεται να είναι σαφώς βελτιωμένη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι προκλήσεις έχουν παρέλθει. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Κουντρίν.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.