19/9/09

Αφιερώνεται στους θιασώτες της διπλής ονομασίας!

Ένας από τους τάφους που ερευνήθηκαν στην Πέλλα και στον οποίο διακρίνεται το κράνος του θαμμένου πολεμιστή

Πλούσια δραστηριότητα
Θεϊκά κεφάλια αγαλμάτων και χρυσά αντικείμενα αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Πλούσια σε ευρήματα αποδείχθηκε η ανασκαφική δραστηριότητα, το τελευταία διάστημα, στη χώρα μας. Στον ναό του Απόλλωνα στο Ακτιο οι αρχαιολόγοι βρήκαν δύο θεϊκά κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων, ενώ δεκάδες χρυσά αντικείμενα αποκαλύφθηκαν στο Αρχοντικό της Πέλλας.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, τα θεϊκά κεφάλια -που πιθανολογείται ότι ανήκουν στον Απόλλωνα και την Αρτεμη- βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση, ολόλευκα, σμιλευμένα από πεντελικό μάρμαρο.
«Στα 40 χρόνια της υπηρεσίας μου δεν μου έχει ξανατύχει να δω να βγαίνουν από το χώμα δύο τέτοιας ομορφιάς κεφάλια, ακέραια» δήλωσε συγκινημένη η επικεφαλής της ανασκαφής κ. Ισμήνη Τριάντη.
Το σημείο της εύρεσής τους, στο βάθος του δυτικού τοίχου του σηκού, αλλά και το μέγεθός τους, που αναλογεί σε αγάλματα ύψους 3,5 μέτρων, δείχνει πως πρόκειται για τμήματα των λατρευτικών αγαλμάτων. Η κ. Τριάντη δήλωσε την Παρασκευή στη ΝΕΤ πως στο σημείο βρέθηκαν τμήματα των αγαλμάτων.

Στο Αρχοντικό της Πέλλας
Την ίδια ώρα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυπταν στο δυτικό νεκροταφείο του αρχαίου οικισμού στο Αρχοντικό της Πέλλας δεκάδες χρυσά, σιδερένια και χάλκινα κτερίσματα (μάσκες πολεμιστών, κράνη, ελάσματα και εντυπωσιακά κοσμήματα στις γυναικείες ταφές).
Σύμφωνα με το Βήμα, τα πολύτιμα αντικείμενα βρέθηκαν στους 50 τάφους πολεμιστών των αρχαϊκών χρόνων.
«Ορισμένοι πολεμιστές εντυπωσιάζουν με τα σύμβολα της υπεροχής τους και την τεχνολογία του οπλισμού τους, αποτελώντας εξαιρετικά παραδείγματα ταφών της αρχαϊκής περιόδου που, μαζί με τις αντίστοιχες γυναικείες, πιστοποιούν την ευημερούσα κοινωνία του Αρχοντικού, αλλά και τον ηρωικό χαρακτήρα και τον ηγετικό ρόλο ορισμένων οικογενειών της στρατιωτικής αριστοκρατίας οι οποίες ήλεγχαν και ρύθμιζαν την ανταλλαγή των αγαθών. Οι εξέχουσες δέσποινες ήταν ενταφιασμένες με τη στολή του γάμου, συνοδευόμενες, εκτός των άλλων κτερισμάτων, με χρυσά, ασημένια, χάλκινα και σιδερένια κοσμήματα» τονίζει ο επικεφαλής της ανασκαφής αρχαιολόγος της ΙΖ' ΕΠΚΑ Παύλος Χρυσοστόμου.
Οι περισσότερες συστάδες τάφων περιλαμβάνουν, εκτός από τις αρχαϊκές ταφές (580-480 π.Χ.), ταφές της ύστερης εποχής του σιδήρου (δεύτερο μισό του 7ου- αρχές του 6ου αιώνα π.Χ.) αλλά και των κλασικών και πρώιμων ελληνιστικών χρόνων (480-279 π.Χ.).

Newsroom ΔΟΛ

7 σχόλια:

  1. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

    Ούτε βόρεια-ούτε-Νότια-ούτε-Δεξιά ούτε-Αριστερά-Πάνω-Κάτω-και-Πλαγίως.
    Ας τους βρούν ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ. Ας ονομαστούν όπως ονομάζονταν πριν τους βαφτίσει ο κομμουνάριος Τίτο και τα τσιράκια του.

    Η Ελλάδα πάνω απ'όλα.
    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eκτός εάν θέλουν να προσχωρήσουν στην Ελλάδα , αποδεχόμενοι την Ελληνικότητά τους . Οπότε να τους πούμε Παιονία .

    Αλλά να υπογράψουν δηλώσεις μετανοίας . Μην την πατήσουμε όπως με τους Μπολσεβίκους που βγήκαν και από πάνω.

    PRO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το χρυσοφόρο νεκροταφείο του Αρχοντικού της Πέλλας
    Τα ευρήματα αποκαλύπουν ευημερία, πλούτο και οργάνωση

    Της Γιωτας Mυρτσιωτη

    ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ. Αστείρευτο φαίνεται πως είναι το χρυσάφι των αρχαίων Μακεδόνων στο γνωστό πλέον χρυσοφόρο νεκροταφείο του Αρχοντικού της Πέλλας. Η εκτενής νεκρόπολη, όπου η αριστοκρατία των αρχαϊκών χρόνων έθαβε τους πολεμιστές της χρυσοφορεμένους κι οπλισμένους από την κορυφή ώς τα νύχια, τις συζύγους με βαρύτιμα κοσμήματα και τις κόρες με στολές γάμου και πολύτιμα αντικείμενα, εξακολουθεί να αποκαλύπτει θησαυρούς και πολύτιμες πληροφορίες.

    Νέα δεδομένα

    Περισσότερους από 950 τάφους και χιλιάδες κτερίσματα έφερε στο φως από το 2000 ώς σήμερα η ανασκαφή στην εύφορη περιοχή της Κάτω Μακεδονίας όπου πιθανότατα έφθασε στο απόγειο της ακμής της η γνωστή από ιστορικές πηγές Τύρισσα -πόλη του τυριού- από το 560 π.Χ. ώς το τέλος περίπου του 5ου αιώνα όταν από τις Αιγές, η πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου μεταφέρεται στην Πέλλα.

    Τα πλούσια ευρήματα από τους νεκρούς που ανήκαν στις ίδιες κοινωνικές ομάδες και ενταφιάζονταν κατά οικογενειακές συστάδες, πατριές και γένη είναι πλέον αρκετά για να επιβεβαιώσουν ότι η προέλαση των Μακεδόνων ώς τον Αξιό είχε συντελεστεί πολύ παλιότερα, από τον 7ο π.Χ. αιώνα, και όχι μετά τους περσικούς πολέμους, όπως υποστήριζε έως πρόσφατα η πλειονότητα των ερευνητών.

    Χρυσά, ασημένια, χάλκινα, σιδερένια, ειδώλια και αγγεία εισαγωγής από τον Νότο, που δείχνουν οργάνωση στη διοίκηση, στην οικονομία και στο εμπόριο, ήταν τα κτερίσματα των επιφανών νεκρών σε 24 τάφους της αρχαϊκής περιόδου (580-480 π.Χ.) της φετινής έρευνας. Την έρευνα διενήργησε η ομάδα της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τους αρχαιολόγους Παύλο και Αναστασία Χρυσοστόμου, φέρνοντας συνολικά στο φως 50 τάφους της ύστερης εποχής του Σιδήρου (β΄ μισό του 7ου - αρχές του 6ου αι. π.Χ.) αλλά και των κλασικών και πρώιμων ελληνιστικών χρόνων (480-279 π.Χ.).

    Ευημερούσα κοινωνία

    «Ορισμένοι πολεμιστές εντυπωσιάζουν με τα σύμβολα της υπεροχής τους (λιοντάρια και ρόδακες) αλλά και την τεχνολογία του οπλισμού τους που μαζί με τις αντίστοιχες γυναικείες ενδυμασίες πιστοποιούν την ευημερούσα κοινωνία του Αρχοντικού, τον ηρωικό χαρακτήρα και τον ηγετικό ρόλο ορισμένων οικογενειών της στρατιωτικής αριστοκρατίας που είχε τον έλεγχο και ρύθμιζε την ανταλλαγή των αγαθών», σημειώνει ο κ. Παύλος Χρυσοστόμου.

    Πλούσιες ήταν κυρίως οι ταφές κατά μήκος των αρχαίων δρόμων - στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου στη Βοττιαία, τη χώρα των βουκόλων, στην πεδιάδα, δηλαδή, ανάμεσα στους ποταμούς Αλιάκμονα και Αξιό όπου επεκτάθηκαν οι Μακεδόνες μετά τα μέσα του 7ου αι. π.Χ.

    Χάλκινα κράνη διακοσμημένα με χρυσά ελάσματα, σιδερένια όπλα (ξίφος, αιχμές δοράτων, μαχαίρια), χρυσά ελάσματα που κάλυπταν πρόσωπα, χέρια και υποδήματα, πήλινα ειδώλια, χάλκινα και πήλινα αγγεία συνόδευαν δέκα από τους Μακεδόνες πολεμιστές στον άλλο κόσμο.

    Οικονομία και οργάνωση

    Περίτεχνα είναι τα χρυσά επιστόμια και τα μενταγιόν, τα χάλκινα αγγεία, τα πήλινα αττικά, κορινθιακά και χιώτικα αγγεία αλλά και οι αττικίζοντες κρατήρες με ζώα και πουλιά, προϊόντα μαζικής παραγωγής εργαστηρίου της Χαλκιδικής που μιμείται έργα του Λυδού, αγγειογράφου του αττικού κεραμικού. Τα προϊόντα εισαγωγής μαρτυρούν άνοιγμα της οικονομίας και πολυσύνθετη οργάνωση στη διοίκηση και το εμπόριο, σημειώνει ο κ. Παύλος Χρυσοστόμου. «Η απόκτηση αντικειμένων γοήτρου και πολύτιμων υλικών προϋποθέτει πρόσβαση σε νέες πηγές πλούτου, παραγωγή και διάθεση πλεοναζόντων προϊόντων καθώς και πολιτική οργάνωση με την εδραίωση της δυναστείας των Τημενιδών και την ενίσχυση της αριστοκρατίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τα 2 παραπανω σχόλια είναι επί του στόχου.Στην καρδιά του ψευτοπροβλήματος. Ας προσέχουν οι προδότες πολιτικοί και ας μάθουν την τύχη των προδοτών ανα τους αιώνες.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα αυτά είναι γνωστά. Τα ξέρουμε. Δεν έχω δει μέχρι σήμερα άρθρο της επιστημονικής κοινότητας που να αμφισβητεί την ελληνικότητα των Μακεδόνων. Όμως ΟΛΟΙ πλέον αποκαλούν τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Πχ. τώρα στο πανευρωπαϊκό του Μπάσκετ. Στις ειδήσεις, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον τύπο. Όλος ο πλανήτης έχει αποδεχτεί αυτή την ονομασία. Και το ερώτημα είναι, τέλος πάντων, τι κάνουμε. Τι θέλετε δηλ. να κηρύξουμε πόλεμο εναντίων τους; Να επαναλάβει η Ελλάδα έναν οικονομικό αποκλεισμό; Τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 3:42,απλά πράγματα :οι σκοπιανοί εισέρχονται στην Ελλάδα με διαβατήρια που γράφουν δημοκρατία της Μακεδονίας αντι του επισήμου ΦΥΡΟΜ.... καιόχι μονον,επίσης από το 1991 ολα τα ΝΟΤΑΜ έρχονταιαπό την ίδια διεύθυνση και τα εμπορεύματα επίσης. Και κανένας ,μα κανένας πολιτικός δεν απαίτησε να εφαρμοσθεί η απόφαση του ΟΗΕ,κανένας, επί 18 χρόνια.Και ναί,οι ξένοι χρησιμοποιούν το ονομα Μακεδονία γιατί τους βολευει,όμως πολύ σύντομα θα την πούνε δαρδανία ή παιόνία ή βαρντάρσκα μπανοβίνα. Και να σκεφτείτε ότι η ιστορία άλλαξε από το 1945,τότε απεφάσισε ο τίτο να γίνουν Μακεδόνες.Κατέχουν βέβαια το 38% της ιστορικής Μακεδονίας , αλλά αυτό είναι μόνον 11% του σημερινού κρατιδίου. Και εμείς περί άλλα τυρβάζωμεν.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα σας κοινοποιήσω μια λεπτομέρεια απίστευτης σημασίας την οποία αγνοούμε. Δεν είμαι θιασώτης των θεωριών καταγωγής των εθνών με βάση μελέτες DNA, όμως εκ των πραγμάτων η ενασχόληση με αυτές στο μακεδονικό ζήτημα είναι αναπόφευκτες μιας και μια μεγάλη μερίδα του λαού αυτού εμποτίζεται με τέτοιες θεωρίες και κινητοποιείται πολιτικά στο άκουσμα τέτοιων θεωριών. Δηλαδή της φυλετικής του καταγωγής από τους αρχαίους Μακεδόνες. Τελευταία προβάλεται από τα μμε τους, μια έρευνα της εταιρίας γενετικών ερευνών iGENEA (www.igenea.com) για την καταγογή τους. Εκεί παρουσιάζονται τα εξής στοιχεία για τα γενετικά προφίλ αρχαίων λαών τα οποία απαντώνται σε διάφορες χώρες του κόσμου, αλλά συγκεκριμένα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ http://www.igenea.com/index.php?content=49a&id=40):

    Antic Peoples in Greece: Hellenic People 35%, Phoenician 20%, Slav 20%, Teuton 10%, Illyrian 10%, Antic Macedonians 5 %.
    Antic Peoples in Macedonia: Antic Macedonians 30%, Teuton 20%, Hellenic People 15%, Slav 15%, Illyrian 10%, Hunnians 5%, Phoenician 5%.
    Η μελέτη αυτή δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό κατάγονται από τους αρχαίους Μακεδόνες (30%) και σε ένα 15% από τους Αρχαίους Έλληνες, όπως επίσης και από άλλους λαούς που πέρασαν από την περιοχή στο πέρασμα των αιώνων. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό που περνάει απαρατήρητο (ή αποσιωπείται) γιατί είναι γραμμένο στα γερμανικά σαν υποσημείωση είναι ότι οι Αρχαίοι Μακεδόνες (antic Machedonians) θεωρούνται Ελληνικού σιναφιού άνθρωποι με κάποιες μικρές γενετικές επιρροές από τους αρχαίους Θράκες, Ιλλυριούς και Φοίνικες! Σας παραθέτω αυτούσια το κείμενο στα Γερμανικά:
    * Das heutige Mazedonien umfasst nur gewisse Teile des antiken Makedoniens. Die Makedonier werden einerseits als hellenistischer Stamm betrachtet, andererseits ans eine Vermischung von Phrygier, Thraker und Illyrer. Sicher ist aber, dass sich Makedonen genetisch differenzieren lassen. Im 5.Jh. fielen Hunnen und Goten ein und im 6. Jh. trafen die Bewohner des heutigen Mazedoniens auf die Slawen und auf die Protobulgarer.
    Το ποιο συγκλονιστικό στοιχείο για την άμεση συγγένεια των Αρχαίων Ελλήνων (σύμφωνα με την iGENEA πάντα) με τους Αρχαίους Μακεδόνες είναι μια παραδοχή του iGENEA σε ερώτηση στο Φόρουμ της, αν οι Αρχαίοι Μακεδόνες έχουν ίδιο γενετικό προφίλ με τους Αρχαίους Έλληνες. Σας παραθέτω αυτούσια την συζήτηση σε όλο της το μεγαλείο (http://www.igenea.com/index.php?content=132&st=318):
    J. Papadopoulos to 15.10.08
    i would like to know the specific distinction of how the antic Macedonian gene, is different from the Hellenic gene?
    iGENEA to 15.10.08
    Yes, but the difference is not so big. The Hellenic profile demands specific allelvalues from the Y-DYS in Locus 2-8 and the macedonian profil from locus 2-10. The genetic profile is nearly identical, but the antic macedonian demands two more mutations.
    Inma Pazos
    j. Papadopoulos to 15.10.08
    Thank you.
    iGENEA to 15.10.08
    Please, we cannot describe here each profile. There are genetic differences and please don't use the determination GENE. It is not correct. There doesn't exist a antic macedonian gene. There are some mutations more frequent under celtic, under illyrian, under thracian and these enable us to determine the different tribes. To get all genetic details, I beg you to read the genetic studies listed in our bibliography.
    Inma Pazos

    iGENEA to 17.10.08
    There are some relationsships or genetic apperances between these profiles, but they haven\'t been analysed to give you specific details about the differences and the degree of relativness.
    Inma Pazos
    Που σημαίνει ότι Αρχαίοι Μακεδόνες και Αρχαίοι Έλληνες είναι το ένα και το αυτό! Και αν το προχωρήσουμε σημαίνει ότι οι Σκοπιανοί (εξαιρώντας τους Αλβανούς) είναι τουλάχιστον σε ποσοστό (30% + 15% = 45%), απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων! Το ποσοστό καταγογής από τους Αρχαίους Έλληνες είναι μεγαλύτερο ακόμη και απο το ποσοστό των σημερινών Ελλήνων (Antic Peoples in Greece: Hellenic People 35 % + antic Machedonians 5% = 40%!). Μήπως είναι η ώρα για τους Σκοπιανούς να αρχίσουν να μαθαίνουν Ελληνικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.