15/9/09

Η δύναμη και η αδυναμία της Τουρκίας

«Το να προσπαθεί κανείς να κρατήσει έτσι υπό πίεση την Τουρκία, σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δύναμή της».Με δεδομένο το στόχο της Τουρκίας για ένταξη, οτιδήποτε τελματώνει τις ενταξιακές, θα της προκαλούσε σημαντικό κόστος. Τόσο κόστος ώστε ο Νταβούτογλου απειλεί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτό το μοχλό πίεσης. Άλλωστε, η προώθηση των ενταξιακών της Τουρκίας είναι και στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ. Παρεμπόδιση των ενταξιακών θα ενεργοποιήσει πιθανώς δυνάμεις (προφανώς και τις ΗΠΑ) με σκοπό ένα συμβιβασμό στο κυπριακό.


Τις προάλλες, ο Νταβούτογλου (Τούρκος ΥΠΕΞ) απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δυνατότητα να παρεμποδίζει τις ενταξιακές της Τουρκίας δήλωσε: «Το να προσπαθεί κανείς να κρατήσει έτσι υπό πίεση την Τουρκία, σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δύναμή της». Αυτό ερμηνεύτηκε ως απειλή προς την ηγεσία μας να μην χρησιμοποιήσει το μοχλό της Ε.Ε. για πίεση εναντίον της Τουρκίας. Όμως, τα περί δύναμης φανερώνουν και την αδυναμία στην οποία είναι εκτεθειμένη η Τουρκία διότι η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να παρεμποδίζει άμεσα ή έμμεσα τις ενταξιακές της Τουρκίας. Ποιος θυμάται σήμερα τα νταηλίκια ενός άλλου Τούρκου ΥΠΕΞ που απειλούσε με αντίδραση χωρίς όρια αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ;

Με δεδομένο το στόχο της Τουρκίας για ένταξη, οτιδήποτε τελματώνει τις ενταξιακές, θα της προκαλούσε σημαντικό κόστος. Τόσο κόστος ώστε ο Νταβούτογλου απειλεί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτό το μοχλό πίεσης. Άλλωστε, η προώθηση των ενταξιακών της Τουρκίας είναι και στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ. Παρεμπόδιση των ενταξιακών θα ενεργοποιήσει πιθανώς δυνάμεις (προφανώς και τις ΗΠΑ) με σκοπό ένα συμβιβασμό στο κυπριακό.

Η συγκυρία μπροστά μας έχει τη μοναδικότητά της. Αφενός, οι πιέσεις πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν έχουν εκτονωθεί. Αφετέρου, οι χώρες που αντιτίθενται στην Τουρκία, θα έχουν την ευκαιρία να την απορρίψουν στο τέλος της μακρόχρονης διαδικασίας. Ο επικεφαλής μιας Επιτροπής που προωθεί την Τουρκία στην ΕΕ τοποθετεί υπό το πλέον αισιόδοξο σενάριο ενδεικτική καταληκτική χρονιά των διαδικασιών το 2023! Γι αυτό και δεν γίνεται να αφεθεί το κυπριακό στο απροσδιόριστο των ενταξιακών της Τουρκίας. Ο μοχλός πίεσης υπάρχει κατά τη διαδικασία - όχι στο τέλος- και ενόσω η Τουρκία προσδοκεί σε ένταξη. Όπως σήμερα.

Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ της πλειοψηφίας στις ελεύθερες περιοχές για ανακοπή των ενταξιακών της Τουρκίας με σκοπό να διαπραγματευτούμε μιαν αποδεχτή λύση καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις. Το ποσοστό θα αυξηθεί κατακόρυφα αν η πολιτική ηγεσία συνταχθεί με τους πολίτες και αγνοήσει τις απειλές. Και στην ουσία, είναι η ηγεσία και όχι η κοινωνία, που θα πάρει την απόφαση. Εντούτοις, οι «εργολάβοι» επιχειρούν να μειώσουν αυτή την απαίτηση με απίστευτα επιχειρήματα. Έφτασαν στο σημείο να γράφουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει οτιδήποτε που να παρεμποδίζει τις ενταξιακές της Τουρκίας! Μα αν δεν μπορεί να προκαλέσει οτιδήποτε στην πορεία της Τουρκίας, γιατί αγωνιά ο Νταβούτογλου και μας απειλεί να μην το χρησιμοποιήσουμε; Μόνο εκείνοι (εντός και εκτός) που δεν θέλουν να εμποδίσουμε την Τουρκία (κατά τα άλλα ανησυχούν για την παρέλευση του χρόνου), σκαρφίζονται οτιδήποτε για να μειώσουν τις αντοχές και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Μοναδική στρατηγική επιλογή που προκαλεί κόστος στην Τουρκία είναι η παρεμπόδιση των ενταξιακών της. Η επιλογή ανήκει στην ηγεσία. Ήδη, ο Ν. Αναστασιάδης (όπως άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του) αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για όσους δεν στηρίζουν παρεμπόδιση των ενταξιακών της Τουρκίας και ούτε προτείνει επιλογή που να της προκαλεί κόστος. Έτσι, σέρνει το κόμμα του ξανά στα ίδια, όπως το 2004, αρνούμενος να συνταχθεί με την απαίτηση της κοινωνίας για πρόκληση κόστους στην Τουρκία. Αντιθέτως, επιλέγει την προσαρμογή μας στους όρους της όποιας λύσης τώρα. Η περιλάλητη στρατηγική του Ν. Αναστασιάδη είναι στην ουσία η άτακτη υποχώρηση. Από την άλλη όμως, η υπόλοιπη ηγεσία καλείται να συστρατευθεί για τα δύσκολα με στόχο μιαν αποδεχτή λύση.

Κώστας Μαυρίδης
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

9 σχόλια:

  1. Μόνο εάν σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα επέλθει βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Τότε θα αντιληφθούν οι Τ/Κ ότι το συμφέρον τους είναι με την υπόλοιπη Κύπρο και θα αντιδράσουν έντονα και οι ίδιοι και σε κάποια στιγμή θα πάψουν οι ίδιοι το πατρονάρισμα από την Άγκυρα.

    Οποιαδήποτε άλλη λύση θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί όλο το νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από Ελληνικής μεριάς στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου... Συγκεκριμένα, δεν αρκεί μόνο να ανοίξουν τα τούρκικα αεροδρόμια και λιμάνια. Θα πρέπει οι τούρκοι να επιστρέψουν α) το 15% του κυπριακού εδάφους που κατέχουν και β) να δεχτούν την Ελληνική κυριαρχία σε όλα τα νησιά και τις νησίδες που αμφισβητούν. Διαφορετικά, Η Ελλάδα και η Κύπρος να θέσουν άμμεσα βέτο και να σταματήσουν οι συζητήσεις για είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ επ' ΆΠΕΙΡΟΝ.... Έτσι, μόνο καταλαβαίνουν οι τούρκοι!!! Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για μικρά παιδιά και αφελείς Έλληνες (και Ε/Κ) πολιτικούς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκία δεν έχει κανέναν λόγο στην Κύπρο. Λόγο έχει ΜΟΝΟ ο κυρίαρχος Κυπριακός λαός και η Κυβερνησή του.

    Η Δύναμη της Κύπρου για σταμάτημα της Τουρκίας είναι τέτοια που ούτε κάν την φαντάζονται οι ίδιοι οι Κύπριοι (οι Τούρκοι το ξέρουν τι μπορούν να πάθουν με το θέμα της ένταξης απο την Κύπρο αλλά και απο την Ελλάδα.)

    Αρκεί να μην ενδώσουν στις απειλές απο όπου και αν προέρχονται.

    Ας ελπίσουμε ότι τον Δεκέμβρη Κύπρος και Ελλάδα θα πράξουν σύμφωνα με τα συμφέροντα του Ελληνισμού και θα γονατίσουν τους μεγαλομανείς πασάδες που δεν έχουν καμία θέση στην ΕΕ.

    Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ (αν έχουμε πραγματική Δημοκρατία) και θα δείτε που θα πάνε όλα αυτά τα πέρι ένταξης.

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. En to metaksi, gia na mh trwme kai allo koutoxorto. Sto vivlio tou Davoutoglou "stratigiko vathos" einai fanero oti i torini tourkiki eksousia de thewrei kalo gi aytous ti monimi dixotomisi tou nisiou.

    Gia na mi ksanapipilisoun to kefali tou kosmou oti an den poune NAI ayth th fora h dixotomisi tha einai oristiki. Kanis de thelei dixotomisi. oute oi tourkoi.

    Alla dystixws vlepw th kyvernisi Xristofia apo th prwth mera pou vghke, oxi mono na dinei polla (ligoi kseroun posa akrivws) alla na prospathei siga siga na apokopsei ton Kypriako lao apo th mitera Ellada.

    Den imastan pou den imastan kaloi stis diapragmateyseis aderfia, irthan kai oi pseftokoumounistes kai ap oti vlepw de sevodai tipota. Energontas me enan, oxi kai toso dimokratiko tropo merikes fores.

    yg: Gia na mi ksexniomaste. H teleytaia diplomatiki niki ths Kyprou edw kai polla xronia eixe mia katagalani Elliniki sfragida panw tis. H entaksi ths sthn EE. Na doume...tha paei strafi ki ayto??


    laikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε Λιακο...

    Εσύ τα διαβάζεις αυτά που γράφεις, γιατί εγώ αδυνατώ.

    Τόσο κόπος να γράφεις Ελληνικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζούμε σε περίεργες εποχές.
    Φτάσαμε να λέμε ότι η τουρκία θα ενταχθεί στην Ε.Ε.

    Μια τουρκία χωρίς δημοκρατία αλλά με καμουφλαρισμένη χούντα (και αυτό είναι γνωστό σε όλες της χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο)

    Μια τουρκία με γενοκτονίες κατα Ελλήνων Ποντίων και Αρμενίων μη (αναγνωρισμένες καν).
    Με εισβολή και παράνομη κατάληψη της Κύπρου.
    Με ορέξεις πάνω στο Αιγαίο και την Θράκη.
    Με απειλές κατά πάντων αν δεν την προωθήσουν να ενταχθεί στην Ε.Ε.
    Με παρενοχλήσεις πολιτικών αεροσκαφών της Ελλάδος και αεροσκαφών της FRONTEX ;;;;;;
    Τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ με τις πιέσεις ένταξης της τουρκίας στην ΕΕ, μήπως την διάληση της;

    Παιδιά, η γιαλός είναι στραβός η εμείς στραβά αρμενίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Μια τουρκία χωρίς δημοκρατία αλλά με καμουφλαρισμένη χούντα (και αυτό είναι γνωστό σε όλες της χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο)"


    Μα αυτο ειναι και το ζητούμενο για την κωλοαμερική.Η Τουρκία να μπει στην Ε.Ε. ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ.Διοτι αν αλλάξει-εστω και κατ'ελαχιστον- επι το δημοκρατικότερον, θα διαλυθει "εις τα εξ ων συνετέθη".Και αυτο δεν το θελουν με τιποτα οι Αμερικάνοι και τα τσανάκια τους.Ειδατε τι τεραστιες επενδύσεις εκαναν σ'αυτην την χωρα με το αγωγό!Λετε να ειναι τοσο βλακες που να θελουν να πεταξουν τους "παραδες" τους στα σκατά;ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΣ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν δεν δρομολογηθούν ΤΩΡΑ διαδικασίες αναχαίτησης της τουρκικής προκλητικότητας και ενταξιακής πορείας οι Τούρκοι θα κερδίσουν υπερπολύτιμο χρόνο σε άλλα καίρια θέματα που είναι φλέγοντα(Κυπριακό,Αιγαίο,ενεργειακά,Κουρδικό,κ.α).Έχουν ανοίξει πολλά θέματα και παίζουν φουλ επίθεση.Όταν μια ομάδα παίζει έτσι δεν προσέχει τα νώτα της και σε μια καλή αντεπίθεση τρώει εύκολα γκολ...Αν όμως η αντίπαλη ομάδα δεν αντεπιτεθεί και ταμπουρωθεί είναι σίγουρος ο διασυρμός...Στο άρθρο γίνεται λόγος για χρονικό ορίζοντα μετά το 2023 και λέω εγώ τώρα,είναι αναγκαστικά κακό αυτό για την Τουρκία;Απαντώ πως νομίζω οτι δεν είναι καθόλου!Αν αυτοί καταφέρουν και κλείσουν τα θέματα που ανέφερα πριν με την λήξη της επόμενης θητείας της κυβέρνησης(ο Ερντογάν είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί),το 2023 θα είναι πολύ κοντά...Μην ξεχνάει κανείς βεβαια ποια θα είναι η σύνθεση του ευρωπαικού πληθυσμού τότε...!Πόσοι θα έχουν γίνει οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη ως τότε και ποια θα είναι η τύχη των όποιων δημοψηφισμάτων μπορεί τότε να διεξαχθούν...Άρα ποια η βιασύνη για τους Τούρκους;Συμπερασματικά καταλήγω πως αν δεν γίνουν σοφές και έγκαιρες κινήσεις η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φίλε Μίνωα συνήθως συμφωνώ μαζί σου.εδώ θά μού επιτρέψεις νά διαφωνήσω.η τουρκία θά διαλυθεί λίαν συντόμως.δέν συμφέρει τήν αμερική,αλλά κυρίως τούς εξουσιαστές αυτής-ναί τούς γνωστούς...-,νά συνεχίσει νά υπάρχει μέ τή μορφή πού έχει.δέν θά επεκταθώ ιδιαιτέρως αλλά τό συμφέρον τών εξουσιαστών είναι η πολυδιάσπασις κρατών καί όχι η αύξησις τής δυνάμεώς των.ειδικώς εκείνων πού εν δυνάμει ΙΣΩΣ τά βάλουν μέ τούς εξουσιαστές.η τουρκία ανήκει σέ αυτήν τήν κατηγορία.τό 'λίαν συντόμως',ιστορικώς μιλώντας,είναι ένα βάθος γενεάς.25-30 έτη.ελπίζω νά ζούμε ως τότε γιά νά τό δούμε.αυτό πού φοβάμαι είναι πως στήν επερχόμενη 'πολυδιάσπασιν' θά περιλαμβάνεται καί η Ελλάς.εκτός άν τό προλάβουμε.αλλά αυτό είναι μιά άλλη ιστορία. ευχαριστώ.
    Περικλής(Π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.