21/9/09

Ο ενεργειακός «κόμβος»... λύθηκε!


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Το πρώτο θύμα του νέου πολιτικού σκηνικού που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα είναι, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν πλέον, ο περιβόητος και «στοιχειωμένος» πια πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Πυκνώνουν, δε, οι υποψίες ότι υπό το κράτος των πολιτικών εξελίξεων στη Σόφια και στην Αθήνα καθόλου βέβαιη δεν πρέπει να θεωρείται η κατασκευή και του στρατηγικής σημασίας αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ», ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας. Η στάση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για το μέλλον της Ελλάδας ως «ενεργειακού κόμβου», που είχαν οραματιστεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και μια μικρή ομάδα κορυφαίων υπουργών και στενών συνεργατών του.

Αν μάλιστα ο Κ. Καραμανλής, μετά την αναμενόμενη βαριά ήττα στις εκλογές, εγκαταλείψει και την αρχηγία της ΝΔ και τον αντικαταστήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν θα απομείνει σε πολιτικό επίπεδο κανένας ισχυρός υποστηρικτής της ενεργειακής συνεργασίας της χώρας μας με τη Ρωσία.

Την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν στο Στρασβούργο υπέρ ενός ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που τασσόταν υπέρ της κατασκευής μόνο του αγωγού φυσικού αερίου «Ναμπούκο», ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο αμερικανικών συμφερόντων από την Κασπία και τον οποίο υποστηρίζει και προωθεί με πιεστικότητα αφόρητη η Ουάσιγκτον. Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν την απόφαση αυτή, παρόλο που απορρίφθηκε τροπολογία της σοσιαλιστικής ευρωομάδας να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα αναφορά και στον «Σάουθ Στριμ»!

Είναι εξόφθαλμα πολιτικά ύποπτη η στάση της ΝΔ. Πώς γίνεται η κυβέρνηση της ΝΔ να δίνει μάχη, υποτίθεται, υπέρ της κατασκευής του αγωγού «Σάουθ Στριμ» και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ να ψηφίζουν στην Ευρωβουλή υπέρ του ανταγωνιστικού και μόνο αγωγού «Ναμπούκο» που προωθούν οι Αμερικανοί, αρνούμενοι να πιέσουν να γίνει έστω αναφορά και στον «Σάουθ Στριμ»;

Από ποιον ακριβώς καθοδηγούνται οι ευρωβουλευτές της ΝΔ σε τέτοια στρατηγικής σημασίας θέματα; Αδιαφορούν για τις θέσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, τώρα που είδαν ότι χάνει και πιθανότατα φεύγει, ή ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός άλλαξε ανομολόγητα θέση;

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αυτήν τη φορά είχε ουσιαστικά δώσει το τελειωτικό πλήγμα στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, μιλώντας στην... Αλεξανδρούπολη. Αναφερόμενος στον αγωγό αυτό είχε δηλώσει ότι «η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μίας πλευράς», εννοώντας τη Ρωσία. Εξέφρασε, δηλαδή, τη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία του με την υπογραφείσα συμφωνία και έθεσε ζήτημα ουσιαστικά επαναδιαπραγμάτευσής της! Αυτονόητο είναι πως αυτό σημαίνει παραπομπή του έργου στις ελληνικές καλένδες. Δεν πρόκειται να κατασκευαστεί ποτέ αυτός ο πετρελαιαγωγός, αν όντως ο αυριανός πρωθυπουργός ζητήσει από τους Ρώσους επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, γιατί η υπό ισχυρότατο αμερικανικό έλεγχο νεοεκλεγείσα τον Ιούλιο βουλγαρική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ έχει ήδη ταχθεί υπέρ της επ αόριστον αναβολής τόσο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης όσο και του αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ», γιατί δήθεν οι σχετικές συμφωνίες «βλάπτουν τα βουλγαρικά εθνικά συμφέροντα».

Την 1η Σεπτεμβρίου ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Μπορίσοφ και του είπε, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Μόσχα τού ζητάει μόνο να αποφασίσει σύντομα αν θέλει ή όχι να κατασκευαστούν αυτά τα έργα, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι «θα λύσουν με άλλον τρόπο» το πρόβλημα μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, εγκαταλείποντας αμέσως την κατασκευή όποιου αγωγού ο Μπορίσοφ δεν θεωρεί συμφέροντα για τη Βουλγαρία. Προφανώς την ίδια απάντηση θα πάρει και η Αθήνα, αν θέσει τέτοιο θέμα.

ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η Ρωσία έχει άλλες λύσεις

Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης είναι ένα έργο εντελώς ασήμαντο για τη Ρωσία. Ο Πούτιν αποφάσισε να το κάνει «δώρο» στον Καραμανλή, για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή του για την κατασκευή του «Σάουθ Στριμ», που έχει όντως στρατηγική σημασία για τη Μόσχα. Αν Αθήνα και Σόφια έχουν αντιρρήσεις, το Κρεμλίνο ενθουσιωδώς θα εγκαταλείψει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Αν Παπανδρέου και Μπορίσοφ μπλοκάρουν τελικά και τον «Σάουθ Στριμ», σίγουρα ο Πούτιν θα στενοχωρηθεί. Θα διοχετεύσει, όμως, το αναλογούν φυσικό αέριο προς την Ιταλία μέσω Ρουμανίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας ή Σλοβενίας. Προβλέπεται, άλλωστε, ήδη βόρειος κλάδος του «Σάουθ Στριμ», με τη Βουλγαρία στην αρχική θέση αντί της Ρουμανίας.
Πηγή ethnos.gr

6 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα ανήκει στους Τούρκους που μέσω Αμερικής μας χρεώθηκε... το κεφάλι στο φούρνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο George Papadreou αν εκλεγεί έτσι κι αλλιώς σαν κυβέρνηση, θα έχει ημερομηνία λήξης. Δεν πρόκειται να προλάβει να ακυρώσει απολύτως τίποτα. Η ιστορία με τον αγωγό πήρε δημοσιότητα υποκινούμενη από την Ν.Δ. (της έκατσε μια χαρά η αναφορά του George στην Αλεξανδρούπολη)για να καταλάβει επιτέλους ο κόσμος, ποιός υποκινείται... και κυρίως από που...
    (Πάντως κρατήστε όλοι κάποιες επιφυλάξεις, μπορεί να δούμε και καμμία περίεργη ανατροπή... έχουμε δρόμο μπροστά μας...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπερμεγέθη αγγούρια έρχονται κατά το μέρος μας.
    Πολιτικάντηδες καλό είναι να μαζέψετε και καμιά βαλίτσα να μην τα έχετε όλα για τελευταία στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Υπάρχουν δύο τάσεις μέσα στην ΝΔ. Η μία τάση είναι αυτή που υποστηρίζει την ελευθερία των αγορών στην κυριολεξία της και η άλλη η τάση που υποστηρίζει την ελευθερία των αγορών όπου επιτρέπεται από τις ΗΠΑ. Η πρώτη είναι αυτή την στιγμή η κυρίαρχη τάση στην ηγετική ομάδα και η δεύτερη εκφράζεται κυρίως από την απερχόμενη υπουργό εξωτερικών. Τώρα ίσως η απόφαση για εκλογές εδώ και το συνακόλουθο «ξεκαθάρισμα» των «φθαρμένων» μπορεί να έχει να κάνει και με εσωκομματικό ξεκαθάρισμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά αυτό θα φανεί μετά τις εκλογές από τα τελικά αποτελέσματα και τα πρόσωπα της ΚΟ της ΝΔ. Στο ΠΑΣΟΚ η ηγετική ομάδα είναι αυτή που υποστηρίζει την εξάρτηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας από τις ΗΠΑ με κάθε κόστος για τα εθνικά συμφέροντα γιατί θεωρεί ότι η Ελλάδα σαν χώρα αδύναμη δεν μπορεί να έχει επιλογές στην εξωτερική πολιτική της αντίθετες από τις επιλογές των ΗΠΑ. Αλλά υπάρχει ένα τμήμα μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ που δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με αυτή την προσέγγιση και ίσως οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα εξ’ αιτίας της επικείμενης αναμέτρησης δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τις θέσεις της ηγετικής ομάδας, αύριο να αλλάξουν ριζικά στάση όταν θα αναλάβει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να μετουσιώσει τις εξαγγελίες σε εφαρμοσμένη πολιτική. Η ουσία είναι μία. Η Ρωσία έχει στην πραγματικότητα πολλές δυνατότητες να φτάσει τα ενεργειακά δίκτυά της στην Ευρώπη χωρίς την βοήθεια της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Από μια στάση εξόφθαλμα φιλοαμερικανική όπως αυτή διακηρύχθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μόνο το πιθανότατα αυριανό κυβερνών κόμμα έχει να χάσει. Μην ξεχνάμε ότι πριν από όχι και τόσο πολλά χρόνια έπαιζε το χαρτί του αντιαμερικανισμού. Όταν η πολιτική του αρχίσει να έχει απτά αποτελέσματα αρνητικά για την Ελλάδα υπάρχουν όλες εκείνες οι δυνάμεις μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ που θα ανατρέξουν τις επιλογές αυτές γιατί αλλιώς θα τις χρεωθούν και οι ίδιοι. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά μπορεί να γίνουν πολύ αργά για την αξιοπιστία της χώρας μας και την δυνατότητά της να σχεδιάζει και να εφαρμόζει εξωτερική πολιτική ως ανεξάρτητη χώρα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσωπικά διαφωνώ απολύτως με την άποψη ότι ο Πούτιν έκανε δώρο τον αγωγό Burgas – Αλεξανδρούπολη στον Καραμανλή. Το αντίθετο συνέβη. Η Ρωσία πέτυχε μια συμφωνία με πολύ συμφέροντες όρους γι’ αυτήν (αυτό αποδεικνύεται από τα όσα αναφέρονται και όσα δεν αναφέρονται στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, αλλά όχι μόνο εκεί) ενώ η χώρα μας αρκέστηκε μόνο στις εντυπώσεις και αοριστολογίες του τύπου «θα φέρει ανάπτυξη», «θα θωρακίσει τη Θράκη», «η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος» και άλλα γραφικά… Ο ίδιος ο συντάκτης υποστηρίζει (μάλλον άθελά του) την ίδια άποψη, γράφοντας στο τέλος του άρθρου πως ο αγωγός αυτός δεν είναι σημαντικός για τη Ρωσία (ενώ θεωρείται προφανώς πολύ σημαντικός για την Ελλάδα), συνεπώς είναι λογικό να υποθέσουμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το ειδικό βάρος κάθε πλευράς στις συνομιλίες, ότι ο Πούτιν για να δώσει τη συγκατάθεσή του υπαγόρευσε του όρους του («πήρε»), ενώ ο Καραμανλής για να πάρει αυτό που ήθελε, την εκτέλεση του έργου, τους αποδέχτηκε («έδωσε»). Συνεπώς, παρά το ότι διαφωνώ με τη συνολική αμερικανόδουλη προσέγγιση του Παπανδρέου, θα το χαρώ πολύ αν το συγκεκριμένο έργο παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, γλιτώνοντας έτσι την πόλη όπου γεννήθηκα και έζησα επί 28 χρόνια από το να θυσιαστεί στο βωμό μιας ετεροβαρούς ελληνορωσικής προσέγγισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με το :
    " το Κρεμλίνο ενθουσιωδώς θα εγκαταλείψει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης."
    και αυτό διότι πρόκειται για 200 χλμ που αποτελούν την παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου και όχι κάποια μεγάλη διαδρομή με σοβαρό όφελος για τους Ρώσους.
    Αν όμως ακυρωθεί ο Σάουθ Στριμ τότε τα πράγματα αλλάζουν,πχ. θα μπορούσε και ο Ναμπούκο να ακυρωθεί.Ξέρετε από πόσους οπλαρχηγούς περνάει;Και αν πάει μέσα από την Κασπία τότε θα χρειασθεί το οκ Ρωσίας και των παρακασπίων χωρών.Λέτε να το δώσουν οι Ρώσοι και να κάθονται να βλέπουν από μακριά;
    Δεν μου φαίνεται πιθανόν.Δεν νομίζω να πάνε τα πράγματα όπως τα λέει ο κος Δελαστίκ.
    Όσον αφορά την πιθανή διαδοχή Καραμανλή από την κα Μπακογιάννη,ε! μη θεωρείται την αγία οικογένεια και τόσο δεδομένη.Είναι εύκολη στην αλλαγή ρότας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.