3/9/09

Αποκαλύπτεται με στοιχεία το έγκλημα

Στην παρουσία πολλών Τουρκοκυπρίων φέρεται να δολοφονήθηκαν οι πέντε Ε/κ στρατιώτες που εικονίζονται στη φωτογραφία που λήφθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής στην περιοχή Τζιάους, σύμφωνα με μαρτυρία Τ/κ. Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του Φίλιππου Χατζηκυριάκου, ο πατέρας του οποίου επίσης δολοφονήθηκε, γιατί είχε στρατιωτικά ρούχα στο αυτοκίνητο του… Στο κρανίο του υπάρχουν τρεις τρύπες από τις σφαίρες ενώ στη σπονδυλική στήλη είναι εμφανές και το τρύπημα με ξιφολόγχη.


Αποκαλύπτεται με στοιχεία το έγκλημα
μαρτυρια

Στην παρουσία πολλών Τουρκοκυπρίων φέρεται να δολοφονήθηκαν οι πέντε Ε/κ στρατιώτες που εικονίζονται στη φωτογραφία που λήφθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής στην περιοχή Τζιάους, σύμφωνα με μαρτυρία Τ/κ. Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του Φίλιππου Χατζηκυριάκου, ο πατέρας του οποίου επίσης δολοφονήθηκε, γιατί είχε στρατιωτικά ρούχα στο αυτοκίνητο του…

Τα οστά μαρτυρούν το έγκλημα
Συγκλονισμένοι οι συγγενείς του 18χρονου Φίλιππου που εκτελέστηκε στο Τζιάος
ΤΩΝ ΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Η κηδεία του Φίλιππου Χατζηκυριάκου (πρώτος από αριστερά στη φωτογραφία) θα τελεστεί το Σάββατο στις 11π.μ. στην εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα στον συνοικισμό Αγίου Ιωάννη στα Κάτω Πολεμίδια Την ίδια ώρα θα πέσει και η αυλαία και για τον πέμπτο της ομάδας των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας, τον Πανίκο Νικολάου από το Έξω Μετόχι η κηδεία του οποίου θα γίνει στη Λευκωσία.

Ο αδελφός του Φίλιππου, Ανδρέας Χατζηκυριάκος, απαντώντας σε ερώτηση του «Φ», ανέφερε, ότι επικοινώνησε ήδη με τρία μέλη της Ιεράς Συνόδου, αλλά όλοι δήλωσαν ότι κωλύονται και δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στην κηδεία, γεγονός το οποίο πίκρανε την οικογένεια.

Οι πέντε Ελληνοκύπριοι στρατιώτες του 398 Τάγματος Πεζικού που απεικονίζονται στη φωτογραφία-σύμβολο που λήφθηκε από Τούρκο δημοσιογράφο την ώρα της σύλληψής τους την πρώτη μέρα της δεύτερης εισβολής, εκτιμάται ότι δολοφονήθηκαν στη θέα πολλών Τουρκοκυπρίων και όχι στο σημείο της σύλληψής τους, σύμφωνα με μαρτυρία Τουρκοκύπριου. Τα οστά των πέντε νεαρών εθνομαρτύρων της σύγχρονης κυπριακής τραγωδίας εντοπίσθηκαν το καλοκαίρι του 2006 σε πηγάδι στο Τζιάος και μετά την ενδεδειγμένη ταυτοποίησή τους παραδόθηκαν στις οικογένειές τους. Τρεις από αυτούς έχουν ήδη κηδευτεί.

Ο Αντρέας Χατζηκυριάκος, αδελφός του 18χρονου τότε Φίλιππου από την περιοχή Αγίας Ζώνης Αμμοχώστου, με οργή και πόνο ανέφερε στον «Φ» τις ανατριχιαστικές διαπιστώσεις που έκανε με την παραλαβή των οστών του αδελφού του. «Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι από πίσω ενώ είχε συλληφθεί και τον κρατούσαν γονατιστό μαζί με τους άλλους στρατιώτες που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι και στη συνέχεια αφού έπεσε νεκρός τον πυροβόλησαν και από μπροστά…». Στο κρανίο του υπάρχουν τρεις τρύπες από τις σφαίρες ενώ στη σπονδυλική στήλη είναι εμφανές και το τρύπημα με ξιφολόγχη. «Ο αδελφός μου είναι ένας από τους ελάχιστους των οποίων έχουν βρεθεί σχεδόν όλα τα οστά… Όλη η οικογένεια είμαστε ένα ράκος από την ώρα που τα παραλάβαμε και είδαμε τον κτηνώδη τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε και βασανίστηκε ο Φίλιππος ενώ ήταν αιχμάλωτος…», επισημαίνει ο Αντρέας Χατζηκυριάκος μη μπορώντας να κρύψει τη συγκίνηση και τον πόνο που αναμφίβολα προκαλούν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Ανέφερε επίσης πως όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα Τουρκοκύπριος έδωσε σε Ελληνοκύπριο την πληροφορία ότι «στην πλατεία του Τζιάους εκτελέστηκαν πέντε δικοί σας». Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, αυτοί που παρέλαβαν τους Ελληνοκύπριους από τον τουρκικό στρατό ήθελαν να τους περιφέρουν στο χωριό για να τους δουν οι κάτοικοι. Θυμάται ότι ο αδελφός του δεν είχε ενηλικιωθεί όταν κατετάγη στην Εθνική Φρουρά και μάλιστα για να τον δεχθούν υπέγραψε ο πατέρας του. Ο Φίλιππος υπηρετούσε σε άλλη μονάδα αλλά όταν πολλοί επικεφαλής αξιωματικοί μονάδων εγκατέλειψαν τους στρατιώτες τους, αυτός βρέθηκε στην περιοχή του Τζιάους όπου συνάντησε τους άλλους τέσσερις στρατιώτες της φωτογραφίας. Ο κ. Ανδρέας Χατζηκυριάκος θεωρεί πως κάποιοι δεν είπαν την αλήθεια ή αντιμετώπισαν την οικογένειά του ως παίγνιο. Όπως εξηγεί, η οδύσσεια της οικογένειας για να ενημερωθεί σχετικά με την τύχη του Φίλιππου άρχισε από τις 19 Αυγούστου 1974, όταν δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Μάχη» οι φωτογραφίες των πέντε. Από την εφημερίδα, του είπαν ότι οι πέντε συνελήφθησαν και είναι κρατούμενοι. Ακολούθως ο κ. Χατζηκυριάκος αποτάθηκε στον κ. Λέανδρο Ζαχαριάδη (τότε συνεργάτη του προεδρεύοντος κ. Γλαύκου Κληρίδη) και για το θέμα ζητήθηκε η παρέμβαση του κ. Ντενκτάς. Αυτός ενημέρωσε τον κ. Κληρίδη ότι οι πέντε συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν.

Ο κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος ενημερώθηκε πληρέστερα, ανέφερε στον κ. Χατζηκυριάκο, πως μετά την ανάκριση, οι πέντε ίσως εκτελέστηκαν. Ακολούθως ο κ. Χατζηκυριάκος ενημερώθηκε ότι ο ένας εκ των πέντε μίλησε από τον τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό Μπαϋράκ, οπόταν οι ελπίδες αναπτερώθηκαν. Ύστερα κάποιος είπε ότι είδε τον Φίλιππο δίπλα από μια φυλακή στην Κερύνεια...
Οι τελευταίες μύχιες ελπίδες πέθαναν πρόσφατα με την αναγνώριση των οστών του. “Για την οικογένεια μας ήταν μια μαχαιριά...”.

Δολοφόνησαν και τον πατέρα του
KATAτη διάρκεια της εισβολής, εκτυλίχθηκε μια άλλη τραγική ιστορία για την οικογένεια Χατζηκυριάκου. Σε τουρκικό μπλόκο σταματησαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο πατέρας του Φίλιππου και στο πίσω μέρος βρήκαν στρατιωτικά ρούχα.

Ένας Τουρκοκύπριος ρώτησε: «Έχεις γιον που σκοτώνει τους Τούρκους;». Ένας συνάδελφός του στο λιμάνι (επίσης Τ/κ) τον οδήγησε πίσω από τη δεξαμενή και ύστερα η γυναίκα του, που την πήγαν στην αντίθετη κατεύθυνση, άκουσε πυροβολισμούς. Γνώριζε, αν και δεν είδε, ότι ο σύζυγος της είχε εκτελεστεί. Ο χαμός του άντρα της την πλήγωσε, αλλά δεν τη λύγισε. Περίμενε το γιο της. Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηκυριάκος, όταν την ενημέρωσε για τον Φίλιππο, αυτή έπεσε σε κατάθλιψη. Άντεξε τα δύο εγκεφαλικά που προηγήθηκαν αλλά αυτό το κτύπημα ήταν φαίνεται πιο βαρύ. Ισχύει και εδώ αυτό που λέγεται ότι «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία», λέει ο κ. Χατζηκυριάκος. Πάντα ήλπιζε, πάντα είχε μια κρυφή ελπίδα, προσθέτει.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

3 σχόλια:

  1. Ο "σύντροφος" Δημήτρης όμως δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι να πει κανείς?
    να τα βλέπουν οι υπέρμαχοι της Ελληνοτουρκικής φιλίας και να προβληματιστούν γιά τις αυταπάτες που τρέφουν (και εννοώ σε Ελλάδα και Κύπρο)!
    Και μην μου πουν οτι αυτά εχει ο πόλεμος... αντε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή κυρία Χατζηκυριάκου, σαν κύπρια, θα ήθελα να σας πω δύο λέξεις: ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.