3/9/09

Αβεβαιότητα για το μέλλον του πετρελαίου


Τώρα ωστόσο, μετά και την περυσινή εκτίναξη των τιμών πάνω από τα 140 δολ. το βαρέλι, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά γύρω από το μέλλον του πετρελαίου. Τα παγκόσμια αποθέματα αρχίζουν να συρρικνώνονται, ακόμη και στις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς του κόσμου, όπως τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.


Αβεβαιότητα για το μέλλον του πετρελαίου

Τώρα ωστόσο, μετά και την περυσινή εκτίναξη των τιμών πάνω από τα 140 δολ. το βαρέλι, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά γύρω από το μέλλον του πετρελαίου. Τα παγκόσμια αποθέματα αρχίζουν να συρρικνώνονται, ακόμη και στις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς του κόσμου, όπως τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

Οι ελπίδες στηρίζονται έτσι στην ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων στη Ρωσία, την Αφρική, τη Βραζιλία και τον Κόλπο του Μεξικού. Η BP μόλις χθες ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τεράστιο κοίτασμα στον Κόλπο του Μεξικού. Εκτιμά ότι η εκμετάλλευσή του θα αυξήσει την παραγωγή της στην περιοχή κατά 60%, στα 650.000 βαρέλια ημερησίως σε 15 περίπου χρόνια από τώρα.

Οι σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουν περιοριστεί και οι ανησυχίες για την επάρκεια επιμένουν. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), σήμερα καταναλώνουμε τρεις φορές την ποσότητα του πετρελαίου που ανακαλύπτουμε ετησίως. Καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο, αλλά και πιο δαπανηρό να διατηρήσουμε τα τρέχοντα επίπεδα της προσφοράς -περίπου 85 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

sofokleous10.gr

2 σχόλια:

  1. Κοίτασμα-μαμούθ μαύρου χρυσού από την BP

    Την ανακάλυψη ενός νέου «γιγαντιαίου» πετρελαϊκού κοιτάσματος στον Κόλπο του Μεξικού ανακοίνωσε σήμερα η BP, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της περιοχής για τις πολυεθνικές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσπάθειές τους σε άλλα σημεία του πλανήτη.

    Το κοίτασμα βρίσκεται 1.259 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και η γεώτρηση αποκάλυψε ότι το συνολικό βάθος του κοιτάσματος ανέρχεται σε 10.685 μέτρα, «πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι ένα από τα βαθύτερα κοιτάσματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της βρετανικής εταιρίας.

    Τη συγκεκριμένη περιοχή όπου έγινε η ανακάλυψη, τη διαχειρίζεται η BP με ποσοστό 62%, ενώ η βραζιλιανική Petrobras συμμετέχει με 20% και η αμερικανική ConocoPhilips με 18%.

    Η πρώτη ανακάλυψη πετρελαϊκού κοιτάσματος από την BP στο Κόλπο του Μεξικού έγινε, το 2006, στην Κασκίντα. Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των αποθεμάτων της Κασκίντα, οι εκτιμήσεις της BP τα τοποθετούν στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.

    Η βρετανική εταιρία, η οποία είναι ήδη αυτή με τη μεγαλύτερη παραγωγή υδρογονανθράκων στον Κόλπο του Μεξικού (400.000 βαρέλια την ημέρα), θεωρεί ότι τα αποθέματα του νέου κοιτάσματος είναι «στην ίδια κατηγορία».

    Ο Κόλπος του Μεξικού αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τις δυτικές πολυεθνικές, καθώς οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα και η Ρωσία, όλο και πιο πολύ αναθέτουν την ανάπτυξη των πλουσιότερων πεδίων στις κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες τους

    Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4534360&ct=2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. swstos o zulu, opws kai oti xreiazetai na einai psila h timh tou petrelaiou gia na mporoun na adlisoun apo tetoiou idous phges logo tou megalou kostous pou dimiourgitai epidi einai poly vathia. exoun vrei vathia koitasmata prin apo 18 mhnes kai sta nera ths brasilias. episis oi times tha einai psila giati etsi yparxei kalh dikaiologia gia dimiourgia prasinis energeias, peran tou oti para polla apo ta erga gia prasinh energeia ta ftiaxnoun oi idies petrelaikes etairies. opote...psiles times sto petrelaio=perissotera erga gia enalaktikh energeia.

    epipleon to 60% twn koitasmatwn sto Irak den exoun arxisei na ta ekmetaleyodai akoma...

    Ypame...siga siga mh kai pesoun oi times...

    Akouw to paramythi oti teleiwnei to petrelaio polla xronia twra alla einai apla mia parafilologia kai tipota parapanw.

    eyxaristw

    laikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.