13/9/09

Η 'Αγκυρα δεν σκοπεύει να φιλοξενήσει μια σύνοδο για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να "βοηθήσει τις πλευρές" στον ιρανικό πυρηνικό φάκελο προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές τους αλλά δεν σκοπεύει να φιλοξενήσει μια σύνοδο ανάμεσα στο Ιράν και τα μέλη της ομάδας 5+1, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζουγκεργκίν.


Τουρκία: Η 'Αγκυρα δεν σκοπεύει να φιλοξενήσει μια σύνοδο για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο. (τουρκικό ΥΠΕΞ)

Η Τουρκία είναι έτοιμη να "βοηθήσει τις πλευρές" στον ιρανικό πυρηνικό φάκελο προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές τους αλλά δεν σκοπεύει να φιλοξενήσει μια σύνοδο ανάμεσα στο Ιράν και τα μέλη της ομάδας 5+1, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι επιθυμεί να αποσαφηνίσει δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη, τις οποίες μετέδωσε νωρίτερα το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΡΝΑ.

"Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των πλευρών και να επιτευχθεί μια συμφωνία όσο το δυνατό συντομότερα", δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά από την Τεχεράνη.
Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να δυναμιτίσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, κυρίως της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) και υπό την έννοια αυτή δεν προτίθεται να φιλοξενήσει μια τέτοια σύνοδο.

Νωρίτερα σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ μετέδωσε ότι ο Νταβούτογλου "δήλωσε ότι το πακέτο των ιρανικών προτάσεων αποτελεί καλή βάση για συζήτηση για τα μεγάλα διεθνή θέματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αρχίσουν το συντομότερο δυνατό".

Σύμφωνα με το ΙΡΝΑ και αρκετά ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η "Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες αυτές".

Ο Οζουγκεργκίν είπε πως πιστεύει πως το ΙΡΝΑ δεν απέδωσε σωστά τις δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράν.


ΕΞΠΡΕΣΣ

1 σχόλιο:

  1. ΑΧΤΙΣΑΑΡΙ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΕ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ.

    ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην Πρόεδρος της Φιλανδίας Μααρτί Αχτισαάρι δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, γι αυτό και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτόν χρειάζεται προσοχή. Είναι ο δημιουργός στα χαρτιά του ΚΟΣΟΒΟΥ, και ο άνθρωπος που έχει εμπλακεί σε όλες ανά τον κόσμο τις ειρηνευτικές διαδικασίες(πχ ACEH/ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ-ΣΟΥΔΑΝ κλπ).Είναι μέλος πολλών διεθνών THINK TANKS και τακτικός συνομιλητής όλων σχεδόν των ξένων ηγετών. Όταν ετοίμασε το Σχέδιο Αχτισαάρι για το ΚΟΣΟΒΟ, έγραψα ότι “το θέμα της ανεξαρτησίας είναι λήξαν”.Γιατί τα λέω όλα αυτά;

    Πριν δυο ημέρες κυκλοφόρησε η 28 σελ έκθεση της Επιτροπής Αχτισαάρι με τίτλο “TURKEY IN EUROPE:BREAKING THE VICIOUS CIRCLE”, η οποία εστάλη σε όλους τους αποφασίζον τες και συναποφασίζοντες για το μέλλον της Τουρκίας και τις σχέσεις με την ΕΕ .Δυστυχώς λόγω προεκλογικής περιόδου στην χώρα μας, αλλά και μιας ανύπαρκτης ως αναιμικής εξωτερικής πολιτικής δεν δώσαμε την πρέπουσα σημασία,ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα ενταθούν οι πιέσεις για Κυπριακό, σχέσεις ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ κα. Ο Φιλανδός διαμεσολαβητής, καθώς και η τρέχουσα Σουηδική προεδρία της ΕΕ δεν έχουν διαχρονικά επιδείξει ιδιαίτερη κατανόηση για τις θέσεις μας. Το να αναμένουμε θετικές τάσεις και διάθεση από την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ ,το πρώτο εξάμηνο του 2010 είναι ουτοπία γιατί η Μαδρίτη έχει ήδη θέσει άλλες προτεραιότητες.

    Η Επιτροπή Αχτισαάρι δεν αποτελείται από τυχαία πρόσωπα. Τουναντίον είναι όλοι τους γνωστοί και με υπολογίσιμη επιρροή. Πρόκειται για τους Χανς Βαν ντε Μπρουκ(πρώην Ολλανδός ΥΠΕΞ),ΕΜΜΑ Μπονίνο(πρώην Επίτροπο της ΕΕ και Ευρωβουλευτή),Αντονι Γκίντενς(πρώην Πρύτανη του LSE και σύμβουλο στο παρελθόν των Κλίντον-Μπλερ), Αλμπέρτ Ρόχαν (πρώην ΓΓ Αυστριακού ΥΠΕΞ και μέλος της Επιτροπής για το ΚΟΣΟΒΟ)Μπόρισλαβ Γκέρεμεκ (πρώην Πολωνός ΥΠΕΞ),Μισέλ Ροκάρ(πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Κουρτ Μπίτενκοπφ(πρώην Πρωθυπουργός του Γερμανικού κρατιδίου της Σαξωνίας).

    Τα κεφάλαια της μελέτης(που ως επί το πλείστο κινείται προς την ΑΓΚΥΡΑ) επικεντρώνονται στα εξής:Η μεταχείριση της Τουρκίας να είναι έντιμη/Προς νέα εσπευσμένη λύση στο Κυπριακό/Κουρδικό/ΗΤουρκία και οι γύρω περιοχές -ενέργεια/Ισλάμ και κοσμικό κράτος/Το άνοιγμα με την Αρμενία/οικονομική προσαρμοστικότητα. Δεν παραλείπει να εκθειάζει την γείτονα για την πρόοδο που έκανε την περίοδο 2000-2005(γιατί μετά παρουσιάστηκε στασιμότητα), για τις προσπάθειες να πλησιάσει την ένταξη της στην ΕΕ, για την μείωση του πρωταρχικού ρόλου των στρατιωτικών στην Τουρκία,τον καθοριστικό της ρόλο σε ΚΑΥΚΑΣΟ-Κ.ΑΣΙΑ-Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ-ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ,ενώ προτείνει να έρθει η προσέγγιση και από τις δυο πλευρές. Σημειώνω ότι ο Αχτισαάρι την ημέρα που παρουσιάστηκε η Έκθεση , είχε και άρθρο στην μεγάλης κυκλοφορίας Πανευρωπαϊκή εφημερίδα INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE .Αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε την επιρροή τέτοιων προσωπικοτήτων ,και θα πρέπει να διερωτόμαστε γιατί η πατρίδα μας δεν έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει τέτοιους διεθνείς παράγοντες .Μπορεί το ΒΕΡΟΛΙΝΟ και το ΠΑΡΙΣΙ να κλείσουν το δρόμο της Άγκυρας προς την ένταξη στην ΕΕ,αλλά δεν μπορούμε να έχουμε ως πολιτική θέση αυτά που έλεγε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, ότι “εμείς στηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας”.Αυτές δεν είναι σοβαρές θέσεις .Είναι περισσότερο για καφενειακές συζητήσεις .Ανεξάρτητα αποτελεσμάτων είναι προτιμότερο να “μην γελάμε πολύ και να έχουμε κινητικότητα και όχι απραξία”

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.