18/9/09

"Είστε μία αυτιστική χώρα"!


Το περιστατικό που θα σας αναφέρουμε είναι πέρα για πέρα αληθινό και δείχνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα στις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Σε σύσκεψη ευρωπαϊκού οργάνου υπουργός μεγάλης χώρας είπε επί λέξει στον Έλληνα συνάδελφό του: «Χρόνια τώρα μας λέτε ότι θα μειώσετε το έλλειμμα. Έχω κουραστεί να σας παρακολουθώ, είστε μία αυτιστική χώρα».

Σοκ! Και μη τολμήσει να πει κάποιος ότι την εποχή που εμείς δημιουργούσαμε τον μεγάλο πολιτισμό μας εκείνοι δεν είχαν ακόμη κατέβει από τις βελανιδιές και άλλα τέτοια γραφικά. Ούτε να επικαλεστεί ότι είμαστε «έθνος ανάδελφο» και ότι συνωμοτούν οι πάντες εναντίον μας. Αν κάποιος έχει κάνει κακό σε αυτή τη χώρα είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Είναι προσβλητικό να λέει ένας υπουργός μεγάλης χώρας στον Έλληνα ομόλογό του ότι είμαστε «αυτιστική χώρα». Ούτε και είναι πρέπον να χρησιμοποιεί κάποιος τέτοιες εκφράσεις που να συνδέονται με φυσικές αδυναμίες.

Ας σκεφτούμε, όμως, και τη δική τους θέση. Μας έχουν βαρεθεί. Έχουν πλέον βγει από τα ρούχα τους. Έχουν κουραστεί από τα ψέματα και τις παλινωδίες μας. Καιρό τώρα φωνάζουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και ότι μας περιμένουν δύσκολες μέρες στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν επιμένουμε να είμαστε κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας και να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας, αυτό δεν πρόκειται να μας σώσει απ’ ό,τι επακολουθήσει.

Μας λείπει η σοβαρότητα. Είμαστε αστείοι, όταν κάθε τρεις και λίγο δηλώνουμε διαφορετικά στοιχεία, όταν είμαστε ανακόλουθοι στις υποσχέσεις μας, όταν γινόμαστε κουτοπόνηροι Ανατολίτες και έχουμε ταυτόχρονα την απαίτηση να δέχονται οι άλλοι αδιαμαρτύρητα ό,τι τους σερβίρουμε.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο κοινοτικά κονδύλια και δεξιώσεις. Έχουμε και υποχρεώσεις, τις οποίες συνήθως τις «ξεχνάμε». Επίσης, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχει κάποιος υποχρέωση να μας ανέχεται για πάντα μόνο και μόνο επειδή από αυτά εδώ τα χώματα ξεπήδησε ο δυτικός πολιτισμός. Το «γραμμάτιο» αυτό το έχουμε ήδη εισπράξει και μάλιστα πολλές φορές. Ζητήσαμε την κατανόηση των Ευρωπαίων για χίλια δύο θέματα και μας την έδωσαν. Τι κάναμε εμείς; Όχι μόνο δεν προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά τους είπαμε πολλά και χοντρά ψέματα. Τους δώσαμε ψεύτικα νούμερα, τους παραπλανήσαμε, συμπεριφερθήκαμε με κακοπιστία. Γιατί, λοιπόν, να μας δώσουν τώρα άλλη «πίστωση χρόνου», γιατί να συνεχίσουν να μας ανέχονται;

«Είστε μία αυτιστική χώρα». Σε ποιο σημείο αγανάκτησης θα πρέπει να φτάσει ένας σοβαρός άνθρωπος για να μιλήσει με αυτό τον τρόπο; Ας αφήσουμε τους εγωισμούς και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποια ακριβώς είναι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Ας ακούσουμε, έστω για μία φορά, τι μας λένε. Μπορεί και να επωφεληθούμε. Το βέβαιο είναι ότι αν συνεχίσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε θα ξυπνήσουμε απότομα σε ένα περιβάλλον εντελώς αφιλόξενο...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή capital.gr

5 σχόλια:

  1. Εάν είμαστε αυτιστική χώρα τότε γιατί η ίδιοι οι Ευρωπαίοι θέλουν να βάλουν την Τουρκία στην Ευρώπη;;;;;;;; ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι αλλα αν μειωνόταν το έλειμμα, πως θα αγόραζε κότερο ο Βουλγαράκης,γνωστός για το διαχρονικό του απόφθεγμα "ό,τι ειναι νόμιμο, ειναι και ηθικό";
    "ΠΑΡΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΟΤΕΡΑΚΙ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ" και (ξανα)μπες-για τα επομενα 20 χρονια- στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας", μαζι με τα αλλα "παιδακια" του "σεμνά και μετρητά".Πιστεύω οτι μια "ομφαλοσκόπηση" για το "τις πταίει" που χάσατε πανηγυρικά, θα σας κάνει καλό!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε (για κ. Μαυρίδη). Ηρεμείστε κ. Μαυρίδη. Μη συγχύζεστε για όσα λένε εναντίον μας,ακόμα και αν έχουν δίκιο, ακόμα και αν φταίμε για όσα μας καταλογίζουν-και συχνά φταίμε. Αν διαβάζατε ή αν θυμάστε όσα σούρνουν κατά καιρούς οι Άγγλοι στους Γάλλους, τις χυδαίες ύβρεις, δεν θα λέγατε με τόση ευκολία όσα λέτε. Αλλά οι Γάλλοι, επειδή είναι ισχυροί στην Ευρώπη τουλάχιστον και έχουν αυτοπεποίθηση, αδιαφορούν και ανταποδίδουν τα ίσα. Ο Δράκοντας σωστά λέει για τα περί Τουρκίας. Μήπως δεν ήταν όλη η ευρωπαϊκή Δύση αυτιστική όταν βομβάρδιζε την Σερβία παίζοντας το παιχνίδι των ΗΠΑ εις βάρος της΅ΕΕ; Και αυτοί έκαναν κακό σε άλλους. Εμείς τουλάχιστον βλάπτουμε μόνο τον εαυτό μας. Για το Κυπριακό δεν είναι αυτιστικοί; Συμφέροντα είναι και αλαζονεία. Δεν δίνουμε εξετα΄σεις κ. Μαυρίδη. Ανταγωνισμούς έχουν οι χώρες, όπου και η επ'ιδειξη περιφρόνησης είναι όπλο. Λίγο σθένος χρειάζεται και λίγος νους για να αντιμετωπίσουμε τις αντιδράσεις όταν επιδείξουμε σθένος πχ το βέτο στο Βυκουρέστι για το Σκοπιανό. Δυστυχώς λείπουν και τα δυο και όταν υπάρχει το ένα λείπει το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρόβλημα είναι ότι ο υπουργός ή ο υπεύθυνος δεν είχε την παιδεία, την ειλικρίνεια και το κουράγιο να του απαντήσει ότι:
    1) Το Ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, των κομμάτων εξουσίας κατά βάση σε συμεργασία με το κόμματα της Αριστερας, είτε εκτελώντας εντολές "ξένων φίλων και συμμάχων" είτε προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, η κατα πάσα πιθανότητα και για τους δύο λογους εργάστηκαν συστηματικά και με υπομονή για να καταστρέψουν την βιομηχανική παραγωγή της χώρας.
    2) Σε ΤΕΡΑΣΤΙΟ ποσοστό το Ελληνικό έλλειμα χρηματοδοτεί την βιομηχανία των χωρών της ΕΕ
    3) Εάν οι Έλληνες πολιτικοί τολμούσαν να ζητήσουν αποζημιώσεις για τις πραγματικές (και μόνο υλικές)καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα από την συμμετοχή της σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους με την πλευρά των νικητών (!!!) να δούμε για ποια ελλείματα θα μιλούσαμε. Βέβαια εάν είχαμε τέτοιους πολιτικούς δε θα συνέβαινε αυτό που περιγράψαμε προηγουμένως (αποβιομηχάνιση της χώρας).
    4)Τα δάνεια του Ελληνικού κράτους συμβάλουν στην κερδοφορία καταά δεκαδες δις τον χρόνο των ξένων (και Ευρωπαικών) τραπεζών.
    5) Επειδή όταν εκπροσωπείς την χώρα στο εξωτερικό δεν μπορείς να δέχεσαι την ιταμή συμπεριφορά κάθε ξένου κρετίνου που τυχαίνει να είναι υπουργός. Όταν η κριτική είναι έντιμη και η γλώσσα αυστηρή αλλά δίκαιη την αποδέχεσαι και προσπαθείς με σοβαρότητα να αναπτύξεις τα επιχειρηματά σου. Όταν ο συνομιλητής σου συμεριφέρεται ως αποικιοκράτης προς δούλο του κόβεις τον αέρα κατευθείαν με σκληρό και άμμεσο τρόπο. Αυτό βεβαίως προυποθέτει ότι δεν είσαι ραγιάς, οπότε είναι μάλλον δύσκολο να είσαι υπουργός ή καλοπληρωμένος γραφειοκράτης-ευρωκράτης. "...σε ποιο σημείο αγανάκτησης έφτασε σοβαρός άνθρωπος"..... Ποιος είναι αυτός ο κύριος αγαπητέ κ.Μαυρίδη?? Ή το μόνο εχέγγυο σοβαρότητας είναι η ... υπουργική του θέση????
    6) Δεν εξετάζω κάν την ουσία της υπόθεσης. Δεν μπορείς να συζητάς καν με κάποιον που δείχνει αυτή την συμπεριφορά. Δεν συνομιλείς καν με κάποιον που συμπεριφέρεται ως Άγγλος "σαχίμπ" σε Ινδό δούλο.
    7)Τ'ότι πληγώνουμε την χώρα μας το γνωρίζω. Εάν αισθανόμαστε μειονεκτικά απέναντι σε ξένους και αποδεχόμαστε μειωτικούς χαρακτηρισμούς αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουμε πραγματική παιδεία. Εάν είχαμε πραγματική παιδεία δεν θα υπολογίζαμε τους χαρακτηρισμούς των άλλων. Θα οργιζόμασταν αφάνταστα με την κατάντια της πατρίδας μας και θα προσπαθούσαμε ν΄αλλάξουμε την κατάσταση. Όσο το εκπαιδευτικό μας σύστημα προσανοτολίζεται στην παραγωγή ραγιάδων και χαρούμενων καταναλωτών και όχι ελεύθερων και σκεπτόμενων πολιτών ελπίδα δεν υπάρχει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μας ενόχλησε ο όρος και όχι η ουσία;Μας ενοχλεί ο χαρακτηρισμός και όχι ότι στην πραγματικότητα αυτό είμαστε;ΜΑς ενοχλεί το ποιος το λέει ή αν έχει δίκιο;
    1. Εμείς δεν είμαστε που σε μόνιμη βάση ζητάμε βοήθεια την οποία αντί να την χρησιμοποιήσουμε προς την σωστή κατεύθυνση την κάνουμε πράσικο μπλε κοκινα κίτρινα κότερα και βίλλες;
    2 Εμείς δεν είμαστε που βασίζουμε την εξωτερική μας πολιτική στο ζεμπείκικο της ευδοκίας και σε μεγαλοστομίες
    3. Εμείς δεν είμαστε εκείνοι που φροντίζουμε ένα τηλεγράφημα να κάνει 5 μέρες να φτάσει στο γραφείο της υπουργού;
    4. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που λειτουργούμε σαν ηττημένοι κατα κράτος στις μόνιμες προκλήσεις των Τούρκων;
    5. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που περιμένουμε οι άλλοι να μας λύσουν το όποιο πρόβλημα και να μας καταλάβουν αντί να προσπαθήσουμε εμείς να το κάνουμε ;
    ΚΑλά μας κάνουν και μας φέρονται όπως μας φέρονται και μας αντιμετώπίζουν γιατί ενοχλούμαστε ; Εμείς δεν λέμε ότι μας κυβερνάνε οι πολιτικοί που μας αξίζουν; Ε το ίδιο ισχύει και στην αντιμετώπιση από τους ξένους....έχουμε αυτή που μας αξίζει αυτή που επιζητούμε αυτή για την οποία ΄΄δουλεύουμε'' να έχουμε;
    Ας γίνουμε και εμείς σοβαρός λαός με σοβαρούς πολιτικούς και ας αντιμετωπίζουμε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά θέματα με σοβαρότητα για να αξιώνουμε και την ανάλογη αντιμετώπιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.