1/9/09

Αποχώρηση ΟΥΝΦΙΚΥΠ...

Η Γενική Γραμματεία των Ην. Εθνών στην Ν. Υόρκη έστειλε εσωτερική οδηγία προς τις Αρχές της στρατιωτικής Ειρηνευτικής της Δύναμης, που εδρεύει στην Κύπρο, να προχωρήσει σε εισηγήσεις που αφορούν στην αναθεώρηση του καθεστώτος της Δυνάμεως της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ακόμη και αυτή την αποχώρησή της από την Κύπρο!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Η Γενική Γραμματεία των Ην. Εθνών στην Ν. Υόρκη έστειλε εσωτερική οδηγία προς τις Αρχές της στρατιωτικής Ειρηνευτικής της Δύναμης, που εδρεύει στην Κύπρο, να προχωρήσει σε εισηγήσεις που αφορούν στην αναθεώρηση του καθεστώτος της Δυνάμεως της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ακόμη και αυτή την αποχώρησή της από την Κύπρο! Ταυτοχρόνως, από την έδρα του ΟΗΕ η ενημέρωση προς την Ειρηνευτική Δύναμη στη Λευκωσία και προς τις Βρυξέλλες είναι ότι ο Γ.Γ. των Ην. Εθνών Μπαν Κι-Μουν, επί του παρόντος, μάλλον προσανατολίζεται να μην επισκεφθεί την Κύπρο πριν από τις αρχές του 2010. Για τα θέματα αυτά η ΕΕ και δη η Σουηδική Προεδρία έχουν ενημερωθεί από τους Βρετανούς.

Όροι εντολής
Τα Ην. ΄Εθνη ισχυρίζονται ότι οι εντολές για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ενταγμένες στο γενικότερο πλαίσιο της αναθεώρησης του τρόπου δράσης και λειτουργίας των Ειρηνευτικών Δυνάμεων του ΟΗΕ ανά τον κόσμο, λαμβάνοντας π.χ. υπόψη το οικονομικό κόστος και τις προτεραιότητες. Ο ισχυρισμός των Ην. Εθνών δεν εξουδετερώνει τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από ενδεχόμενη αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή ακόμη και από αυτήν την αποχώρησή της. Τα προβλήματα αυτά καταγράφονται ως εξής: α) Με τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1964 αναγνωρίστηκε η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τα αιματηρά επεισόδια των Χριστουγέννων του 1963. Αλλαγή των όρων εντολής μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις διάβρωσης της νομιμοποίησης της κυπριακής Κυβέρνησης στον ΟΗΕ. β) Σε περίπτωση αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εγείρεται το ερώτημα ποιος θα ελέγχει τη νεκρή ζώνη. Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει ότι είναι υπό το δικό της έλεγχο και ότι έχει δώσει τη συγκατάθεσή της στα Ην. Έθνη για να επιβλέπουν και να περιπολούν.

Νεκρή ζώνη
Συνεπώς, η νεκρή ζώνη δεν ανήκει στην κατεχόμενη περιοχή, παρότι θεωρείται σίγουρο ότι ο κατοχικός στρατός θα τη διεκδικήσει, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε ένταση, αν η Κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους, ακόμη και σε κρίση. Βεβαίως, μια κρίση θα ήταν μπούμερανγκ για την τουρκική ενταξιακή πορεία στην ΕΕ. Αληθές πάντως είναι ότι η νεκρή ζώνη είναι ενταγμένη το κεφάλαιο του εδαφικού. Οι Τούρκοι παλαιότερα -μια θέση που δεν άλλαξε- στις εδαφικές τους υποχωρήσεις περιλαμβάνουν και τη νεκρή ζώνη.

Πίεση στην Κύπρο
Οι εντολές για εισηγήσεις και ιδέες που αφορούν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ακόμη και σε αυτήν την αποχώρησή της, εκ των πραγμάτων, δεν σχετίζονται μόνο με τη γενικότερη αναθεώρηση δράσης και λειτουργίας των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, αλλά και με τις εξελίξεις του Δεκεμβρίου υπό την έννοια ότι: Εάν η κυπριακή Κυβέρνηση είναι διεκδικητική εντός της ΕΕ και ζητήσει επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει κόστος σε επίπεδο ΟΗΕ, όπου ελέγχουν το παιχνίδι Αμερικανοί και Βρετανοί, αλλά και την ευθύνη για ό,τι δυσάρεστο συμβεί.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Άδεια απειλή χωρίς κανένα αντίκρυσμα. Η παραμονή της δύναμης δεν προσέφερε τίποτε στην Ε/Κ πλευρά παρά μόνο προστάτευε πάντοτε διακριτικά την Τ/κ. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι είναι καλύτερο να φύγουν αφού σίγουρα θα αποτελούσε και βάση παρατηρήσεων νόμιμων και μή των κυπριακών στρατευμάτων και κινήσεων. Τη θεωρώ καλή είδηση. Η Κύπρος θα έπρεπε να είχε ζητήσει την απομάκρυνσή της εδώ και πολύ καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι αλλά χωρίς εθνική φρουρά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα φύγουν για να ολοκληρώσουν τα μογγόλια τη σφαγή.Πλησιάζει η ώρα δυστηχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: ένας ακόμα εκβιασμος ΗΠΑ/ΟΗΕ προς Ελλάδα-Κύπρο για υποχωρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.