3/9/09

«Η Γενοκτονία των Αρμενίων και το Διεθνές Δίκαιο»

Η Κύπρος στεκόταν πάντα στο πλευρό των Αρμενίων όσον αφορά στον αγώνα τους για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν.


Η Κύπρος στεκόταν πάντα στο πλευρό των Αρμενίων όσον αφορά στον αγώνα τους για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν σε εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο με θέμα «Η Γενοκτονία των Αρμενίων και το Διεθνές Δίκαιο» που διεξάγεται στη Βηρυτό.

«Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που έχω τη δυνατότητα να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριο υπό την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και ως Αρμένιος», είπε ο κ. Καρογιάν, αναφέροντας ότι η Γενοκτονία ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς, κατά και περί το 1915, αναμφίβολα συνιστά έγκλημα, του οποίου η Τουρκία μοχθεί να αποφύγει την αναγνώριση.

Η Τουρκία, συνέχισε, πρόσφατα στέλνει μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, παριστάνοντας το διαμεσολαβητή, τον ειρηνευτή, το φύλακα της ειρήνης, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μέσω ποικίλων πρωτοβουλιών προς πολλές κατευθύνσεις.

«Αυτή η πολυεπίπεδη προσπάθεια από την Τουρκία θα μπορούσε να ήταν καλοδεχούμενη, εκλαμβανόμενη ως δέσμη πρωτοβουλιών για την επίτευξη και την εδραίωση της ειρήνης σε αυτή την ταραχώδη περιοχή, αν τα φαινόμενα δεν απατούσαν.

Παρόλα αυτά, τι αξία θα μπορούσε να έχει αυτή η προσπάθεια και τι αξιοπιστία θα μπορούσε να δρέψει για την προσπάθεια αυτή στη Μέση Ανατολή, όταν η γειτονική χώρα δεν είχε ποτέ το θάρρος να παραδεχθεί την αλήθεια και να παραδοθεί στην κρίση της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Οθωμανούς προγόνους της;», διερωτήθηκε ο κ. Καρογιάν.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ιδωθεί σοβαρά από τους ειρηνόφιλους ρόλους της στην περιοχή, «όταν δεν σέβεται τις ίδιες τις δεσμεύσεις και την υπογραφή της σε πολλά διεθνή βήματα και μετατρέπει το σεβασμό για διμερείς και διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις σε ραμμένους στα μέτρα της θεατρινισμούς, διασφαλίζοντας ότι αυτές υποβιβάζονται σε εμπορικές ανταλλαγές προϊόντων».

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι στεκόταν πάντα στο πλευρό των Αρμενίων όσον αφορά στον αγώνα τους για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

«Πέραν του γεγονότος ότι, για την Κύπρο, αυτό αποτελεί θέμα αρχής, στο πλαίσιο της δικαιοσύνης, και του διεθνούς δικαίου, είναι επίσης ένα μικρό δείγμα εκτίμησης και ευγνωμοσύνης για τη στάση όλων των Αρμενίων στον αγώνα της Κύπρου για επανένωση της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε αμοιβαία την αλληλεγγύη μεταξύ των Αρμενίων και των Κυπρίων, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «δεν ήταν τυχαίο όταν ο εκλιπών Σπύρος Κυπριανού, τότε Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για πρώτη φορά, στα μέσα του '60, έθεσε το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθύμισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου ήταν ένα από τα πρώτα κοινοβούλια, που υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα το 1975, ακολουθούμενο και από άλλα ψηφίσματά της το 1982 και 1990.

Εξίσου σημαντική, χαρακτήρισε την ανακήρυξη της 24ης Απριλίου από τη Βουλή και την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Η Κύπρος και ο λαός της έχουν πολλούς λόγους για τους οποίους αντιλαμβάνονται την αδικία της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ύπαρξη μιας δραστήριας κοινότητας Αρμενίων που ζει στην Κύπρο, αλλά και στην εφαρμογή της τουρκικής πολιτικής της εθνοκάθαρσης ενάντια στον πληθυσμό της Κύπρου κατά την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της χώρας μας», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι όχι μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κύπρου εκδιώχθηκε με τη βία από τα σπίτια του, αλλά επίσης η Τουρκία προχώρησε σε ένα συνεχιζόμενο ακόμη μαζικό εποικισμό της κατεχόμενης περιοχής και στην καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ίδιας περιοχής.

«Ανάμεσα στους χώρους λατρείας που, είτε καταστράφηκαν, είτε αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου, περιλαμβάνεται η αρμενική εκκλησία και το μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου», πρόσθεσε.

Οι Αρμένιοι, είπε ο κ. Καρογιάν, έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην πρόοδο των χωρών που τους φιλοξενούν, στον πολιτισμό τους, στις οικονομίες τους, στις κοινωνίες τους.

«Στην Κύπρο, όπως και στο Λίβανο και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, είναι περήφανοι, είμαστε περήφανοι, να λέμε ότι είμαστε ακόμη παρόντες. Οτι πάρα τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τον πόνο, δεν έχουμε ξεχάσει και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Είναι για αυτό το λόγο, που τώρα μπορούμε να πούμε ότι η γενοκτονία δεν απέδωσε. Οτι, εάν η ανθρωπότητα δεν επιθυμεί τέτοια εγκλήματα να ξανασυμβούν, πρέπει να θυμάται μαζί μας. Πρέπει να διασφαλίσει ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί», συνέχισε.

Στην ομιλία του, ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τη θέση ότι το θέμα της Αρμενικής Γενοκτονίας, όσο και αν ανήκει στην ιστορία, εμπίπτει στη σφαίρα των σύγχρονων θεμάτων, που βασανίζουν τις κοινωνίες μας, τους λαούς μας, τον κόσμο μας.

Κατέληξε λέγοντας ότι οι κοινοβουλευτικοί, έχουν καθήκον να υψώσουν τη φωνή τους σε όλα τα πιθανά βήματα στη διεθνή αρένα, έτσι ώστε να ακουστεί και να γίνει κατανοητή η αλήθεια, έτσι ώστε η ιστορία να μην επαναληφθεί.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Ο καθηγητής κ. Γεώργιος Μούρτος στο βιβλίο του, "Οι Αν-Ορθόδοξοι της Ορθοδοξίας", αναφέρει στην σελίδα 359, ότι οι Αρμένιοι θεωρούν τους Έλληνες και όχι τους Τούρκους, εμπόδιο στην γεωπολιτική τους ολοκλήρωση!

    Παρακάτω, τονίζει πως ενώ το Ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν το πρώτο Κοινοβούλιο που προέβη στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, οι τελευταίοι παρά τις αρχικές τους διαβεβαιώσεις, υπανεχώρησαν και μέχρι σήμερα δεν έχουν προβεί στην υπησχημένη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων Αδελφών μας !

    Επίσης, αμφισβητούν το δικαίωμα της Ελληνικής πρωτοκαθεδρίας κατά την τελετή της αφής του Αγίου Φωτόςστα Ιεροσόλυμα, με προσφυγή του Αρμενικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην ισραηλινή διακαιοσύνη !

    Κάτι δεν πάει καλά με τους Αρμένιους και τις τακτικές των κινήσεις που υποκρύπτουν παγιωμένες από αιώνες επεκτατικές στρατηγικές !

    Προσοχή λοιπόν !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαλε και το κερασακι στην τουρτα λεγοντας για τις συμφωνιες με τους τουρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.