8/9/09

Άκρως τρελό κι απόρρητο

Ιατρός διορίστηκε... οδηγός υποζυγίου και ηλεκτρολόγος βοηθός χειρουργού.Ο ένας χρειάστηκε πέντε χρόνια για να αποφοιτήσει από μία από τις πιο δύσκολες σχολές, την Ιατρική. Η κατάληξη; Με ένα σχοινί να σύρει πίσω του έναν γάιδαρο! Ο άλλος σπούδασε και εξειδικεύτηκε ανάμεσα σε καλώδια, κατσαβίδια, πρίζες, διακόπτες και άλλα σχετικά εργαλεία και υλικά ως ηλεκτρολόγος. Η κατάληξή του; Βοηθός χειρουργού!Πού συνέβησαν αυτά- και άλλα πολλά παρόμοια- σουρεαλιστικά; Μα, στον Ελληνικό Στρατό! Φέτος, στη σειρά κατάταξης νεοσυλλέκτων του περασμένου Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού στην Άρτα.

Τα περιστατικά δεν είναι προϊόν του γνωστού ράδιο-αρβύλα. Περιλαμβάνονται, μεταξύ πολλών άλλων παράλογων, σε έκθεση που συνέταξε στρατευμένος κοινωνιολόγος, μέλος της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας (ΟΨΜ) αντικείμενο της οποίας είναι η ψυχολογική υποστήριξη των στρατευμένων, η καταγραφή των προβλημάτων και η εισήγηση λύσεων, στο μέτρο του δυνατού. Ωστόσο η έκθεση-ντοκουμέντο- με την οποία για μία ακόμη φορά και μάλιστα μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα επιβεβαιώνεται ότι «εκεί όπου σταματά η λογική αρχίζει ο Στρατός»- τελικά έμεινε στο... ντοσιέ του νεαρού, πλην τολμηρού στρατευμένου κοινωνιολόγου. Όπως σημειώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ντοκουμέντο, έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε ο κοινωνιολόγος με τμήμα του Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικού Άρτας, επελέγη τελικά να μην παραδοθεί ποτέ διά της υπηρεσιακής οδού η έκθεση στον διοικητή για υπογραφή. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρεται, άλλα μέλη της «πρότασσαν να γίνει παρουσίαση της κατάστασης με τον πλέον ανώδυνο τρόπο, ούτως ώστε να μη θιγούν τα κακώς κείμενα»... Αποκαλύπτεται ακόμα, όπως επισημαίνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης, ότι «παρά τα μεγάλα λόγια του υπουργού Άμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη και των Επιτελείων για μια θητεία με κέντρο τον άνθρωπο, ο παράγοντας άνθρωπος δεν αποτελεί προτεραιότητα, αλλά την τελευταία παράμετρο των κυβερνητικών σχεδιασμών».

Ιδού μερικές από τις διαπιστώσεις της μεστής επιστημονικά και γενικά μετριοπαθούς έκθεσης που, όπως επισημαίνουν έμπειροι στρατιωτικοί, ισχύουν σε πάρα πολλά στρατόπεδα:

Ειδικότητες
Μπορεί τελικά ο απόφοιτος της Ιατρικής να έγινε οδηγός γαϊδάρου (υποζυγίου όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά) μόνο για μία ημέρα, ωστόσο είναι πάρα πολλοί οι νέοι που χωρίς να έχουν καμία σχέση με τον χώρο της Υγείας επιλέγονται για το Υγειονομικό με «βύσμα» επειδή η θητεία εκεί είναι πιο εύκολη. «Υπήρξαν»- αναφέρεται- «πολλές περιπτώσεις, όπως νοσηλευτές και οδοντοτεχνίτες, που παρά τη διαπιστευμένη γνώση τους πήραν ειδικότητα αποθηκάριου και οδηγού. Από την άλλη, άτομα που δεν έχουν σχέση με τον χώρο της Υγείας, όχι μόνο κατατάσσονται στο Υγειονομικό παίρνοντας την ειδικότητα του νοσηλευτή- κατάσταση που έχει γίνει πλέον αποδεκτή- αλλά και παίρνουν ειδικότητες αρκετά κρίσιμες», αναφέροντας την περίπτωση του... ηλεκτρολόγου που έγινε βοηθός χειρουργού...

Υπηρεσίες- αγγαρείες
«Η κατανομή δεν γινόταν το ίδιο ορθά και ισότιμα προς όλους τους οπλίτες»- προτείνεται χρησιμοποίηση προγράμματος σε υπολογιστή.

Όσον αφορά τους στρατιώτες που υπηρετούν σταθερά στην Άρτα (όχι νεοσύλλεκτοι) αναγκάζονται να κάνουν σκοπιές και σε μέρη που καλύπτονται και ελέγχονται από κάμερες - κάτι που συμβαίνει βέβαια σε πολλά στρατόπεδα, προφανώς λόγω... ανασφάλειας των διοικητών τους. Ελεύθερος χρόνος
«Το Κέντρο, παρόλο που διαθέτει βιβλιοθήκη και γυμναστήριο, δεν τα θέτει σε λειτουργία προς τους φαντάρους (...) ειδικά μέχρι να ορκιστούν (...) όπου η πλήξη και η ανία κυριαρχούν δημιουργώντας γόνιμο έδαφος για εντάσεις (...) αλλά και όξυνση πιθανών διαταραχών (...)».

«Ο ελεύθερος χρόνος των νεοσυλλέκτων περιορίζεται στον χώρο του ΚΨΜ με την παρακολούθηση τηλεόρασης, συμμετοχή σε παιγνίδια (κυρίως τάβλι, χαρτιά), τσιγάρο (...)». Συμπεριφορά στελεχών
«Δεν λείπουν οι περιπτώσεις στελεχών που συμπεριφέρονται προσβλητικά με το πρόσχημα της εξασφάλισης πειθαρχίας».

Κατά την επιλογή του βαθμού Σωματικής Ικανότητας (Ι1-12, Ι3 κ.λπ.) διαπιστώθηκε αφενός ότι αυτή «δεν γίνεται πάντοτε αντικειμενικά και ανιδιοτελώς» και αφετέρου ότι «δεν απουσιάζουν από στελέχη και από οπλίτες (σ.σ.: προφανώς «παλιοσειρές») συμπτώματα στιγματισμού και ρατσιστικής, υποτιμητικής αντιμετώπισης οπλιτών με βαθμό Σωματικής Ικανότητας διαφορετικό από το Ι1, κυρίως με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τύπου “γιωτάς”, “γιωτόμπαλο” κ.λπ.».

Εγκαταστάσεις
Ειδική αναφορά γίνεται για τους χώρους στρατωνισμού των στρατιωτών που υπηρετούν μόνιμα στην Άρτα (όχι τους νεοσυλλέκτους). Αναφέρεται ότι υπάρχει μία τουαλέτα ανά 30 ή 40 ανθρώπους χωρίς στοιχειώδη στάνταρτς υγιεινής, ελλείψεις λουτρών κ.ά.

Έξοδοι
Για τους νεοσυλλέκτους διαπιστώνεται ότι οι έξοδοι είναι «πολύ συχνές για τους περισσότερους», ενώ καταγράφεται ότι η αντιμετώπισή τους από την τοπική κοινωνία «δεν είναι πάντοτε ευχάριστη»...

Για τους άλλους υπηρετούντες επισημαίνεται ότι οι τρίωρες έξοδοι που δίδονται λειτουργούν πιεστικά, με αποτέλεσμα κάποιοι που έχουν Ι.Χ. να τρέχουν να προλάβουν για να πάνε στα σπίτια τους με κίνδυνο ατυχημάτων- προτείνεται να δίδεται «υπηρεσιακή έξοδος» μεγαλύτερης διάρκειας. Επίσης καταγράφεται ότι δεν δίδεται η «άδεια απολύσεως».

Έξοδος ανά τρεις ημέρες

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ χορήγηση άδειας εξόδου κάθε τρεις ημέρες σε όλους τους στρατιώτες προβλέπει διαταγή προς όλους τους διοικητές στρατοπέδων, την οποία εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος. Καθώς τους τελευταίους μήνες- και ιδιαίτερα μετά τη βιαστική μείωση της θητείας για προεκλογικούς λόγους - έχουν δημιουργηθεί εκρηκτικές καταστάσεις σχεδόν στο σύνολο των στρατοπέδων από την έλλειψη προσωπικού, υπήρχαν καταγγελίες ότι διοικητές κρατούσαν μέσα τους στρατιώτες ακόμα και 20 και 30 ημέρες! Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης ο νέος αρχηγός ΓΕΣ με επείγουσα σήματά του δίνει εντολές για τις εξόδους ανά τρεις ημέρες και τονίζει ότι αν δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό συνεχώς, να χορηγείται υπηρεσιακή άδεια εξόδου μερικών ωρών. Επίσης, για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) αναφέρει ότι δεν πρέπει να κάνουν περισσότερες από 7 υπηρεσίες (διανυκτερεύσεις) τον μήνα.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Φράγκος απηύθυνε ομιλία σε επιτελείς και διοικητές στην Αθήνα, αλλά και σε σχηματισμούς που επισκέφθηκε. Κάλεσε μάλιστα τους διοικητές να αντιμετωπίζουν τα θέματα υπηρεσιών και σκοπών «με ευελιξία και αποτελεσματικότητα».


23 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο που αναρτήσατε. Δεν το περίμενα από το μπλογκ αυτό. Είναι φανερό ότι η ύπαρξη υποχρεωτικής στράτευσης δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα στους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της θητείας. Όποιος θέλει να τον διατάζουν ας πάει να γίνει μόνιμος.
    Η στέρηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων, και ο στιγματισμός και ρατσισμός παραπέμπει αλλού και όχι σε ένα σύγχρονο πολιτισμένο κράτος. Ο στρατός πρέπει να καταργηθεί επιτέλους και όλα τα έθνη να ζήσουν κάτω από την προστασία του διεθνούς δικαίου που με την δικαιολογία της άμυνας το καταστρατηγούμε.
    Ι26

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Διαβάστε Περισσότερα...<

    Προτιμώ να μη διαβάσω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τώρα «οδηγός υποζυγίου»… Και που θα βρεθούν τα υποζύγια; Πόσοι γάιδαροι προς επιστράτευση υπάρχουν ώστε να χρειάζεται ο ελληνικός στρατός «οδηγούς υποζυγίων»; Πέρα από το χιούμορ πάντως όντως υπήρχε πρόβλημα κυρίως στον τρόπο που αντιμετωπίζονταν οι ανθρώπινοι πόροι. Δουλειές που στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας θα γινόταν όταν υπηρετούσα στις αρχές με μέσα της δεκαετίας του ’90 με τα κατάλληλα μηχανήματα και ελάχιστο προσωπικό στον στρατό γινόταν με ελάχιστα μηχανήματα και με πολύ προσωπικό. Παράδειγμα οι ατέλειωτες νυσταλέες σκοπιές σε εκτεθειμένες θέσεις όταν υπήρχαν ήδη του κόσμου τα μηχανήματα για επιτήρηση χώρου. Βέβαια πολλοί θα μιλήσουν για την απαξίωση του στρατιωτικού πνεύματος στην σημερινή Ελλάδα αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι στην νοοτροπία που κληρονομήθηκε από προηγούμενες δεκαετίες όπου υπήρχε το θεώρημα του αστείρευτου ανθρώπινου δυναμικού που είναι άμισθο και μπορείς να το χρησιμοποιείς κατά το δοκούν. Οι στρατεύσιμοι είναι όντως άμισθοι αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι τα κριτήρια παραγωγικότητας της εργασίας τους (άμισθης βέβαια αλλά εργασίας) πρέπει να εφαρμόζονται και εκεί. Δηλαδή κάτι που μπορεί να γίνει από μηχανές πρέπει να γίνεται από μηχανές και όχι από ανθρώπους. Πολλοί κάνουν το κλασικό ερώτημα «Κι αν γίνει πόλεμος; Τι θα κάνεις αν έχεις όλες αυτές τις ανέσεις και δεν είσαι σκληραγωγημένος;». Η απάντηση είναι ότι οι στρατιωτικοί θα πρέπει να έχουν κατά νου αυτό το ενδεχόμενο και την εκπαίδευση που παρέχουν αλλά και τα εφόδια που έχουν θα πρέπει να έχουν σαν βασική παραδοχή την απόδοση σε περίπτωση πολέμου. Ο πόλεμος δεν ανατρέπει την παραγωγικότητα της εργασίας. Απλά μπορεί να αλλάξει τις διαδικασίες και τα εφόδια που χρησιμοποιούνται αλλά καθήκον των στρατιωτικών είναι να προσαρμόσουν τις διαδικασίες και τον εξοπλισμό ώστε να ανταπεξέλθει στον πόλεμο με τις λιγότερες απώλειες. Άρα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της «αγκαρίας» όλων μας τόσο των μονίμων στελεχών του στρατού αλλά κυρίως των στρατεύσιμων. Η στράτευση είναι μια πολύ σοβαρή προσφορά ένοπλης υπηρεσίας στο κοινωνικό σύνολο και δεν είναι ούτε χαμένος χρόνος ούτε χρόνος που πρέπει να σπαταλιέται σε άσχετες ασχολίες. Σε κάθε πτυχή αυτής της προσφοράς πρέπει να εφαρμοστούν απ’ την διοίκηση κριτήρια οικονομίας ανθρώπινων πόρων τόσο αυστηρά όσο αυτά που υπάρχουν και εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Ι26....μάλλον έχεις χάσει τη μπάλα άσχημα..!!κατ'αρχάς που τα είδες τα δυσεπίλυτα προβλήματα??στο οτι δεν θα δούν τη μαμά τους για μερικές μέρες ή στο ότι κοροιδευουν τους "Γιωτάδες" οι οποίοι στο 90% των περιπτώσεων προφασίσονται ασθένειες και άρα είναι άξιοι κοροιδίας και χλευασμού??
    Αυτό πάλι με την σκέπη και τις φτερούγες προστασίας του διεθνούς δικαίου πώς σου προέκυψε???ωραία...θα σε προστατεύει το διεθνές δίκαιο...πώς???αφού λες δεν θα υπάρχουν στρατοί...πως θα σε προστατεύει?θα πετάει τριαντάφυλλα και θα τραγουδάει Θεοδωράκη, και ο εχθρός θα βάλει τα κλάματα μπρος στο μεγαλείο του??χαχαχαχα...μόνο για γέλια είναι αυτά ή για παιδάκια που έχουν ψυχολογικά προβλήματα και αρνούνται να δούν τι γίνεται στον κόσμο..!!
    αα...μια παρένθεση, γιατί κάπιοι έχουν μπερδέψει τον πολιτισμό με την δειλία......!Φίλτατε, την έννοια του πολιτισμού την έχεις πάρει απο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, κινεζικό κλπ κλπ..!!είδες κανένας απο τους πολιτισμένους αυτούς λαούς να μην΄εχει στρατό???το αντίθετο μάλιστα...άσε που ο Περικλής, ο Σωκράτης και όλοι οι αρχαίοι σοφοί και ηγέτες, είχαν όλοι πάει στρατό και πολεμήσει..!!τι ήταν δηλαδή ο Σωκράτης...βάρβαρος???αυτό μην το πείς πουθενά γιατι θα γελάνε μαζί σου και θα αναρωτιέσαι το γιατι..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ¨οπου τελειώνει η λογική ,τι αρχίζει;;;;;Ο στρατός !!!! Και πιθανόν ο οπλίτης ιατρός να έμαθε πράγματα και θάματα σαν ημιονηγός παρά σαν ιατρός σε καποιο κιχνε σε αποθήκευση μακράς διαρκείας(δεν μπορώ να ισχυρισθώ ότι το λέω σοβαρά ή αστεία,όμως έτσι το αισθάνομαι).Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μένω άφωνος "Ανώνυμε" με την ανάρτησή σου της 8ης Σεπτεμβρίου 2009 (ώρα 9:57 πμ).

    Και αφού λόγω της αφωνίας μου δε μπορώ να μιλήσω, θα γράψω.

    Αν υποθέσουμε ότι με κάποιον τρόπο καταργούνται οι στρατοί όλου του κόσμου, μπορώ εύκολα να σε φανταστώ να καθυβρίζεις αυτούς που το έκαναν, την ώρα που θα σφαγιάζεται η οικογένειά σου μπροστά στα μάτια σου από ομάδες ατάκτων.

    Πάνω από κάθε είδους δίκαιο, ακόμη και αυτού του διεθνούς δικαίου, υπάρχει η κοινή λογική.

    Όταν δεν θα υπάρχουν στρατοί, ποιός θα είναι ο θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου. Μήπως η ηθική των ανθρώπων;

    Ποιά "ανώτερη" δύναμη θα καταφέρει να εξαλείψει τους στρατούς σήμερα, ενώ δεν το κατάφερε στην ιστορία της ανθρωπότητας;

    Η λύση δεν είναι να εξαλείψουμε επί τούτου τους στρατούς. Πολύ περισσότερο, η λύση δεν είναι να δώσει η Ελλάδα το καλό παράδειγμα.

    Η λύση είναι να κοιτάξουμε τί πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε την ψυχή μας, δηλαδή να ακολουθήσουμε (ο καθένας όσο αντέχει) το παράδειγμα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Αν και όταν γίνει αυτό, σιγά και αθόρυβα, θα ακυρωθεί η ανάγκη ύπαρξης όχι μόνο των στρατών, αλλά και των αστυνομιών, των φυλακών, των δικαστηρίων και των ίδιων των νόμων - ναι, ακόμη και αυτού του διεθνούς δικαίου.

    Γιάννης Ευφραιμίδης
    (Επώνυμος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. " Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της θητείας. Όποιος θέλει να τον διατάζουν ας πάει να γίνει μόνιμος".
    Μα που ζει ο ανωνυμος φίλος μας, σε ποιο πλανήτη. Για να καταργηθεί ο στρατός θα πρέπει να έχουμε αξιόλογο επαγγελματικό στρατό, θα πρέπει να έχουμε καλούς "γειτόνους" που να μην διεκδικούν την μισή πατρίδα μας. Ο φίλος ανώνυμος φαίνεται οτι δεν έχει διαβάσει εδώ μέσα οτι η μείωση της στρατιωτικής θητείας γίνεται καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, και οτι πρέπει να αυξηθεί για να μην κλαίμε για την θράκη, την Μακεδονία μας ή για κάποια νησιά. Ολα τα άλλα είναι ανοησίες και λουφαδόρικα πράγματα. Έχουμε μια χώρα μια πατρίδα και πρέπει με την σειρά μας, ΟΛΟΙ να την υπηρετούμε, δεν θαρθουν σήμερα μερικοί "προοδευτικοί" να μας πουν το αντίθετο. Να πάνε να πούν πρώτα στους σκοπιανούς, τους τούρκους, τους βούλγαρους, ακόμα και στους αλβανούς και αν συμφωνήσουν και τους εμπιστευθούμε?? τότε κύριοι "προδ.." τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ι26
    Απο ποιόν πλανήτη μας ήρθες;


    Μίνως.(ενας φανατικός "στρατοκαυλος"!Καλά το γράφω Ζαφείρη;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αστον εχει τις μαυρες του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ...ΣΤΡΑΤΟΚΑΥΛΟΣ ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ Ο ..ΠΡΩΤΟΣ ΜΕ 36 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ...ΣΤΡΑΤΟΚΑΥΛΟΣ ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ Ο ..ΠΡΩΤΟΣ ΜΕ 36 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑ!!!!!"


    Μαλλον ναι, καθότι εγω υπηρέτησα μόνο...28!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "...Είναι φανερό ότι η ύπαρξη υποχρεωτικής στράτευσης δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα στους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της θητείας. Όποιος θέλει να τον διατάζουν ας πάει να γίνει μόνιμος.
    Η στέρηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων, και ο στιγματισμός και ρατσισμός παραπέμπει αλλού και όχι σε ένα σύγχρονο πολιτισμένο κράτος. Ο στρατός πρέπει να καταργηθεί επιτέλους και όλα τα έθνη να ζήσουν κάτω από την προστασία του διεθνούς δικαίου που με την δικαιολογία της άμυνας το καταστρατηγούμε.
    Ι26"

    Φιλε Ι26 λυπάμαι που θα σου το πω κι εγώ αλλα μάλλον είσαι λίγο εκτός πραγματικότητας... Είναι δυνατόν να γράφεις για μη ύπαρξη στρατών και προστασία μας από το Διεθνές Δίκαιο; ποιός προστάτευσε τους Κύπριους από τους Τούρκους το 1974; μηπως ο ΟΗΕ η το ΣΑ; εδώ υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις για την εισβολή, για την καταστροφή της πολιτιστικής κλγηρονομιάς κλπ οι οποίες καταπατούνται και δεν εφαρμόζονται και συ μας λες για κοινωνία και κόσμο δικαίου;;

    Ας προσγειωθούμε λίγο στην πραγματικότητα. Προφανώς φίλε μου όλα αυτά τα λές (ή μάλλον τα γράφεις) από την ασφάλεια της Αθήνας ή τέλος πάντων της κεντρικής Ελλάδας. Για πήγαινε και ανέλυσε τις απόψεις οτι δεν χρειάζεται στρατός κλπ, στους Έλληνες που μένουν στην Νέα Βύσσα, 10 χλμ πιο πάνω από την Ορεστιάδα, που το ποτάμι μπαίνει μέσα στην Τουρκία και με τους "φίλους" μας έχουμε χερσαία σύνορα, το περίφημο προγεφύρωμα του Κάραγατς. Πήγαινε να πεις σε αυτούς τους Ακρίτες -που μαγειρεύει ο Τούρκος και μπορούν να σου πουν τι ψήνει γιατί φτάνουν οι μυρωδιές ως εκεί- οτι δεν ειναι αναγκη να πηγαίνουμε στο Στρατό και να ταλαιωρούμαστε, να χαλάμε την βολή μας (που λένε και στην Κρήτη) για ένα χρόνο, οτι δεν προσφέρει δα και τίποτα ο Στρατός κλπ.

    Λυπάμαι ειλικρινά που υπάρχουν Έλληνες που σκέφτονται κατ' αυτόν τον τρόπο σήμερα... Οι Τούρκοι πάλι περασαν πανω από το Φαρμακονήσι, το γνωρίζουμε;

    Ο Θουκιδίδης έγραψε οτι " Μονο οταν ετοιμάζεσαι για πόλεμο, ενισχύεις πραγματικά την ειρήνη".

    Ευχαριστώ.

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι αλλα δεν βλέπω πουθενά τον Ζαφείρη και ανησυχώ!Τώρα επρεπε να κάνει την παρέμβαση του και να μας πει-με στεντόρεια φωνή- τα "πιστευω" του για τον στρατό!
    "ΖΑΦΕΙΡΗ, ΖΑΦΕΙΡΗ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ";
    Βγες ρε αγόρι μου να σε καμαρώσω!Μην φοβάσαι!Μετα τις 19.00 δεν δαγκώνω!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνώ και γω οτι η διάλυση του στρατού είναι ουτοπικό και άκρως επικίνδυνο σενάριο και η επιβολή του διεθνούς δικαίου είναι αποδεδειγμένα ανεφάρμοστη(το παράδειγμα της Κύπρου είναι χαρακτηριστικότατο) και σταματάω εδώ.Δεν με λυπεί όμως τόσο η άποψη αυτή,όσο το γεγονός οτι αυτή η θητεία δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα σε αυτά τα νέα παιδιά που προσφέρουν τον πολύτιμο χρόνο τους στην πατρίδα.Το φοβερό δε είναι ότι σε διάφορες συζητήσεις με στρατιώτες(ακόμα και αυτούς που δικαίως ή αδίκως δεν έχουν κριθεί Ι1),βλέπεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους επιθυμεί έναν στρατό πιο απαιτητικό και σκληροτράχηλο και θα ήθελαν να εκπαιδευτούν καλύτερα απ' το να σέρνοντε σε σκοπιές και αγγαρείες.Η εξήγηση είναι απλή. Ο στρατός έχει καταντήσει τόσο γραφειοκρατικός και βαρετός που δεν προσφέρει καμία συγκίνηση πλέον.Οι νέοι αυτοί διψούν για μάθηση,αλλά ποιος είναι αυτός που θα τους την δώσει;Πάντως όχι τα παρωχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις.Πρέπει να βοηθηθούν αυτοί οι νέοι,πρέπει να προσελκυστεί το ενδιαφέρον τους και να είστε σίγουροι οτι δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας με το τι μπορούν να κάνουν.9 μήνες είναι αρκετός χρόνος για να γίνει καποιος ικανός μαχητής,αρκεί να θέλεις να τον κάνεις και αυτός να γίνει.Για το δεύτερο είμαι σίγουρος,για το πρώτο δεν ξέρω.Είναι γενικά ανάγκη για τον στρατό όπως και για την κοινωνία να γίνουν βαθιές αλλαγές και τομές για να αντιστραφεί το πολύ άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί.Λύσεις υπάρχουν αλλά χρειάζεται βούληση.Από εκεί ξεκινούν όλα.Μακάριος αυτός που θα έχει τη βούληση,μακαριότεροι αυτοί που θα την εφαρμόσουν.Ελπίζω να υπάρχουν άνθρωποι που να καταλαβαίνουν αυτά που λέω και να μπορούν να τα προωθήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. I 26 μηπως μπερδεψες τους ιστοτοπους;Ινφογνώμων λεγεται ο ιστοτοπος και οχι indymedia.Μην μας μολυνετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα πρέπει να δούμε λίγο και την ειδική συμπεριφορά του στρατού προς τους κοινωνιολόγους-ψυχολόγους οι οποίοι έχουν μια προνομιακή θητεία.
    Φαντάροι άλλων επιστημών ή δεξιοτήτων είτε αναλάβουν καθήκοντα σχετικά με αυτά που έχουν σπουδάσει είτε όχι, κάνουν όλες τις υπηρεσίες που κάνουν και οι άλλοι φαντάροι (σκοπιά, μαγειρεία κτλπ). Οι ψυχολόγοι ξύνουν τα @@ τους όλη μέρα, δεν κάνουν τίποτα και αποτελούν πρόκληση για τους υπόλοιπους φαντάρους.

    Το είχα αποθημένο να το πω κάπου, από την εποχή που ήμουν φαντάρος ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στρατό πρέπει να έχουμε,το θέμα είναι πως πρέπει να είναι.Αυτό χωράει πολύ συζήτηση,προσωπικά είμαι υπέρ της εκπαίδευσης όλου του πληθυσμού της χώρας και των γυναικών (έστω και για τρεις μήνες),αλλά εκπαίδευση σωστή,σύντομη,μεθοδική,σε καλές εγκαταστάσεις και χωρίς τα γνωστά κομπλεξικά των μόνιμων...
    Όσο για το "στρατόκαυλος" όχι δεν είναι αυτός που υπηρέτησε πολύ.Είναι αυτό που λέει η λέξη,ακούει στρατό και ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οτι ειναι οπως τα λεει το αρθρο ειναι αληθεια, αλλα οχι και οτι οι γιατροι περνανε ασχημα.Ουτε βολες κανουν ουτε τιποτα το πολυ πολυ μια γυμναστικη το πρωι και τιποτα παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 1:42 Μα ο οπλίτης δεν υπηρετεί ως ιατρός αλλά ως ημιονηγός.Υποθέτω σε ΛΟΜ=Λοχοι Ορεινων Μεταφορών.Ψάξε και δες που εδρεύουν αυτές οι μονάδες και σκέψου το ξανα.Βέβαια αν υπηρετεί σε κτηνιατρικό νοσοκομείο, σε μεγάλη πόλη, μπορεί να έβαλε και δόντι.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τετάρτη, 9 Σεπτέμβριος 2009
    Ο γιος πρώην κορυφαίου δικαστικού στον Άρειο Πάγο υπηρετεί την θητεία του σε βίλα του αρχηγού του ΓΕΝ

    Ο γιος πρώην κορυφαίου αξιωματούχου του Αρείου Πάγου υπηρετεί τη... θητεία του στη βίλα που διαθέτει ο αρχηγός ΓΕΝ στον Σκαραμαγκά. Ισως εκτιμήθηκε ο ρόλος του πατέρα του στην...

    (διόλου «βρωμύλη»...) υπόθεση των ομολόγων και σε άλλες δυσώδεις γαλάζιες ιστορίες. Παρεμπιπτόντως, λέγεται ότι στην ίδια βίλα υπηρετούν τη θητεία τους... 116 ναύτες! Λίγοι είναι...
    εθνος

    http://troktiko.blogspot.com/2009/09/blog-post_5761.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "...Είναι φανερό ότι η ύπαρξη υποχρεωτικής στράτευσης δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα στους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της θητείας. Όποιος θέλει να τον διατάζουν ας πάει να γίνει μόνιμος.
    Η στέρηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων, και ο στιγματισμός και ρατσισμός παραπέμπει αλλού και όχι σε ένα σύγχρονο πολιτισμένο κράτος. Ο στρατός πρέπει να καταργηθεί επιτέλους και όλα τα έθνη να ζήσουν κάτω από την προστασία του διεθνούς δικαίου που με την δικαιολογία της άμυνας το καταστρατηγούμε.
    Ι26"
    Kαλά...έχεις χάσει επεισόδια φίλε μου! Δεν είμαστε ούτε πολιτισμένο κράτος ούτε υπάρχει διεθνές δίκαιο...Αχ Αχ Αχ...κάτσε Αθήνα study management or somethiing trendy...have fun...take care...see ya!!!!!
    Θα τα χάσω τα μαλλιά μου...
    Βλάχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "...,προσωπικά είμαι υπέρ της εκπαίδευσης όλου του πληθυσμού της χώρας και των γυναικών (έστω και για τρεις μήνες),αλλά εκπαίδευση σωστή,σύντομη,μεθοδική,σε καλές εγκαταστάσεις και χωρίς τα γνωστά κομπλεξικά των μόνιμων..."


    Πως θα σου φαινοταν το Ελβετικό σύστημα στράτευσης(όλοι οι πολίτες υπο τα όπλα μεχρι το 54 ετος της ηλικίας τους);Απο ό,τι κατάλαβα,κάτι παρεμφερές προτείνεις και εσυ.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το βρίσκω ένα πολύ καλό σύστημα για την χώρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.