22/11/09

Ο γόρδιος δεσμός της 2ης γενιάς μεταναστών

Χωρίς να λυθούν βασικά θέματα γίνεται λόγος για την ιθαγένεια

Της Μαριας Δεληθαναση
Την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας «κυρίως της λεγόμενης δεύτερης γενιάς... με τη γέννηση του νέου ανθρώπου στην επικράτειά μας» εξήγγειλε στις 4 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπ. Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης είχε δεσμευθεί στη Βουλή για συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές όσων μεταναστών έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης παραμονής και «απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας για όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες που διαμένουν στη χώρα για ορισμένο χρόνο και για εκείνα που έχουν λάβει ελληνική εκπαίδευση ορισμένης διάρκειας». Ομως, προ ημερών, η υφ. Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε στη Βουλή ότι «το δικαίωμα αυτό επιφυλάσσεται (μόνο) στα παιδιά των νομίμων μεταναστών».
Συνολικά ο αριθμός των παιδιών που έχουν γεννηθεί εδώ ή έχουν έρθει σε μικρή ηλικία και έχουν φοιτήσει στο ελληνικό σχολείο δεν ξεπερνάει τις 200.000 - 250.000. Μικρότερος ο αριθμός όσων έχουν γεννηθεί εδώ (εκτιμώνται σε 150.000 - 170.000 περίπου) και ακόμη μικρότερος ο αριθμός όσων οι γονείς είναι νόμιμοι.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρτιν Μπαλντουιν - Εντουαρντς, από το Μεσογειακό Παρατηρητήριο Μετανάστευσης του Παντείου Πανεπιστημίου, στην απογραφή του 2001 καταγράφηκαν 120.000 παιδιά γεννημένα στη χώρα από αλλοδαπούς γονείς. Οπως σημειώνει στην «Κ», 40.000 από αυτά έχουν γονείς με αμερικανική, αυστραλιανή, γερμανική, βρετανική, κυπριακή και άλλων εύπορων κρατών υπηκοότητα. Αλλα 44.000 παιδιά είχαν τότε γονείς αλβανικής υπηκοότητας.
Επρόκειτο κυρίως για Αλβανούς υπηκόους ελληνικής καταγωγής, των οποίων οι αιτήσεις για ελληνική υπηκοότητα εκκρεμούσαν για μία τουλάχιστον δεκαετία. Από τo 2006 μέχρι σήμερα, 30.000 (10.000 περίπου τον χρόνο) έχουν πολιτογραφηθεί Ελληνες. Εναν επιπλέον αριθμό αποτελούσαν παιδιά ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, των οποίων ο αριθμός εκτιμόταν σε 180.000 και πολιτογραφήθηκαν Ελληνες μέχρι το 2003. Κατά συνέπεια, ο αριθμός παιδιών με γονείς μετανάστες από τρίτες χώρες δεν ξεπερνούσε μέχρι το 2001 τις 50.000 - 60.000.
Μετά το 2001 έχουν γεννηθεί άλλα 100.000 - 110.000 παιδιά από μητέρες τρίτων χωρών (το 60% αλβανικής υπηκοότητας). Οπότε ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 150.000 - 170.000 παιδιά. «Καθώς στην πλειονότητά τους έχουν γεννηθεί μετά το 1996», σημειώνει ο κ. Μπαλντουιν, «θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια μέχρι να βγουν στην αγορά εργασίας. Η χρονική αυτή στιγμή συμπίπτει με αιφνίδια άνοδο της δημογραφικής γήρανσης στην Ελλάδα, οπότε η ύπαρξή τους στην αγορά εργασίας θα είναι απαραίτητη».
Εάν, όμως, ισχύσει η δήλωση της κ. Τσάκρη για νομιμοποίηση μόνο των παιδιών «νομίμων μεταναστών», ένας πολύ μεγάλος αριθμός των παιδιών της 2ης γενιάς θα κληθεί να ζήσει στη χώρα που γνωρίζει ως πατρίδα του μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Αποστόλης Καψάλης εκτιμά ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν μιλάμε για περισσότερα από 80.000 παιδιά. «Αυτό σημαίνει», σχολιάζει, «ότι η 2η γενιά θα αποτελέσει μια πλούσια δεξαμενή φθηνών εργατικών χεριών για πολλά χρόνια.
Χωρίς να διασφαλισθεί η νομιμότητά τους, δεν θα έχουν δικαιώματα που μεταφράζονται σε κόστος για τον εργοδότη. Τα προβλήματα με το νομικό τους καθεστώς σχετίζονται άμεσα με το κόστος της εργασίας τους. Η Ελλάδα είναι ένας παρωχημένος παραγωγικός ιστός που στηρίζεται στο φθηνό κόστος εργασίας. Η οικονομία της δεν στηρίζεται στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στην επιστήμη. Γι’ αυτό παρουσιάζει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας και υψηλότερα ποσοστά παρανόμων μεταναστών διεθνώς».
Η αδυναμία των διαδοχικών μεταναστευτικών νόμων να διασφαλίσουν σταθερότητα και νομιμότητα απεικονίζεται ανάγλυφα στα νούμερα: 550.000 άδειες διαμονής βρίσκονται εν ισχύι. 130.000 άνθρωποι έχουν εκπέσει της νομιμότητας εξαιτίας της αδιάρρηκτης σύνδεσης νομιμότητας και συλλογής ενσήμων, για την απόκτηση των οποίων την ευθύνη φέρει ο αλλοδαπός και όχι ο εργοδότης. Εχουν εκδοθεί 3.265 άδειες μακράς διαμονής (αορίστου και δεκαετούς) και μόλις 102 άδειες επί μακρόν διαμενόντων, παρ’ ότι σκοπιμότητα της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η εργασιακή κινητικότητα των αλλοδαπών εκτός Ελλάδας. Δεν αναμένεται να εκδοθούν στο εγγύς μέλλον άλλες άδειες επί μακρών διαμενόντων, αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας από το ΙΔΕΚΕ (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων) και η διεξαγωγή εξετάσεων. Ομως, εδώ και εννέα μήνες οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ δεν έχουν πληρωθεί, οπότε δεν γίνονται μαθήματα ούτε εξετάσεις (κάθε Οκτώβριο και Μάρτιο).

Η συμμετοχή στις Δημοτικές
Το υπ. Εσωτερικών αυτή τη στιγμή εξετάζει τη συμμετοχή των αλλοδαπών που έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης παραμονής στις δημοτικές εκλογές του 2010 και αφήνει για το μέλλον το θέμα της ιθαγένειας. Βέβαια, σε προηγμένα κράτη της Ε.Ε., μετανάστες με ανάλογα χρόνια νόμιμης διαμονής όχι απλώς είναι νόμιμοι, αλλά αποκτούν υπηκοότητα. «Σε ένα σύστημα με ορθολογική μεταναστευτική πολιτική δεν είναι λογικό να υπάρχουν παράνομοι γονείς με παιδιά 18 ετών που έχουν μεγαλώσει στη χώρα», σημειώνει ο νομικός κ. Βασίλης Χρονόπουλος, υπεύθυνος του διαδικτυακού περιοδικού diavatirio.net.
«Εάν το σύστημα είχε λειτουργήσει, οι γονείς αυτοί σήμερα θα είχαν άδεια μακράς διαμονής ή ακόμη και ελληνική ιθαγένεια. Πάμε να θεραπεύσουμε την ιθαγένεια, χωρίς να έχουμε λύσει βασικά θέματα της μεταναστευτικής νομοθεσίας, με το νομικό καθεστώς των μεταναστών να τίθεται διαρκώς σε αμφισβήτηση». Απαιτείται η δημιουργία ενός ορθολογικού συστήματος που θα καλύπτει όλη την πορεία των αλλοδαπών, από την απόδοση της άδειας παραμονής μέχρι τις άδειες μακράς διαμονής και ίσως την ιθαγένεια, τονίζει ο κ. Χρονόπουλος, από τους πρωτοπόρους του αγώνα για τα δικαιώματα της 2ης γενιάς. «Σήμερα, όμως, πρέπει να λύσουμε άμεσα τον γόρδιο δεσμό της 2ης γενιάς. Οι νέοι που έχουν μεγαλώσει στη χώρα δεν πρέπει να κανένα τρόπο να πληρώσουν την ανεπάρκεια των πολιτικών του παρελθόντος», σημειώνει. «Ακούγονται πολλές φωνές αντίθετες στην απόδοση ιθαγένειας, που κινδυνολογούν ισχυριζόμενες ότι ένα νέο σύστημα θα λειτουργούσε σαν «κράχτης» για παράνομους μετανάστες που θα κατέφθαναν στη χώρα μόνο και μόνο για να γεννήσουν και να κερδίσουν την ελληνική ιθαγένεια. Ομως, η ρύθμιση δεν αφορά αυτούς τους μετανάστες. Οσοι αγωνίστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να αλλάξει ο Κώδικας Ιθαγένειας δεν εννοούσαν κάτι τέτοιο».
Πάντως, μεταβατικά πρέπει να δοθεί με επιεικέστερους όρους δικαίωμα πρόσβασης στην ελληνική ιθαγένεια όλων των νέων που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στη χώρα, ανεξάρτητα από το καθεστώς διαμονής αυτών ή των γονέων τους, σημειώνουν έγκριτοι νομικοί. Γι’ αυτό και η αναθεωρημένη πρόταση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τον νέο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας μιλάει για χορήγηση ιθαγένειας ύστερα από πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής των ενηλίκων και σε όλα τα παιδιά που κατοικούν «μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πενταετία μαζί με έναν από τους γονείς και παρακολουθούν ή έχουν παρακολουθήσει σχολείο στην Ελλάδα».
Καθημερινή

10 σχόλια:

  1. Ο Γόρδιος Δεσμός, που αναφέρει η συντάκτρια της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, αφορά αποκλειστικά την φοβερή υπογεννητικότητα που μαστίζει την χώρα μας.

    Ήδη, από τον καιρό του Καραμανλή, του "Μεγάλου Φρυδερίκου" κατά την ΕΣΤΙΑ της εποχής, είχε αρχίσει η τρομερή αιμορραγία με την μετανάστευση στην Δ. Γερμανία και την Αυστραλία, των πλέον παραγωγικών ηλικιών του Ελληνικού πληθυσμού!

    Όλα τα άλλα που από καιρό διαβάζει κανείς στις στήλες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (όπου δημοσιογραφεί η Δεληθανάση) και σε άλλα ΜΜΕ είναι καθαρή αριστερίστικη (υποτίθεται!) φιλολογία και συστηματική πλύση εγκεφάλου.

    Απλά καταβάλεται μεγάλη προσπάθεια από τους αυτοαποκαλούμενους αριστεριστές, να αποκτήσουν περισσότερους ψηφοφόρους για να καταφέρουν ελέγχουν την χώρα μας.

    Στην Ελλάδα η νεολαία έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη της.

    Η ονομαζόμενη γενιά των 700 Ευρώ, η οποία κάθε άλλο παρά έχει την δυνατότητα να ιδρύσει οικογένεια και να τεκνοποιήσει, βρίσκεται σε δεινή θέση.

    Η μόνη χώρα στην οποία η υπογεννητηκότητα φαίνεται πως έχει αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, είναι η Γαλλία!

    Εκεί ο πατριώτης Στρατηγός ντ Γκώλ μερίμνησε ώστε κάθε Γάλλος να είναι εξασφαλισμένος από πριν από την γέννησή του μέχρι το 18ο έτος της ενηλικίωσής του.

    Παρακολουθώ από καιρό όλες τις δημοσιεύσεις στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, όπου διαφαίνεται η συστηματική προσπάθεια για την αλλοίωση της πραγματικότητας όσον αφορά την ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, με την ταυτόχρονη μερική αποσιώπιση των δημογραφικών στοιχείων που αφορούν άμεσα την επιβίωση της Ελλάδος.

    Οι Έλληνες, ποτέ δεν ήσαν ούτε και είναι ρατσιστές, απλά η κατάσταση έχει πλέον εκτραχυνθεί επικίνδυνα και οι Έλληνες έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν !

    Ο υποφαινόμενος έχω ζήσει πολλά χρόνια σε άλλες χώρες και γνωρίζω καλά τι σημαίνει να είσαι αλλοδαπός (Auslaender ή Foreigner)!


    Ε. ο Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα πίστευα ότι το Έθνος των Ελλήνων πρέπει να μείνει ομοιογενές γιατί έτσι εξασφαλίζονται το "Ομόαιμον","Ομόθρησκον" και "Ομόγλωσσον", δηλαδή εκείνο το υπόβαθρο της ένωσης των Ελλήνων σε Εθνική οντότητα.
    Ανέκαθεν έβλεπα τον ανεξέλεκτο αριθμό των αλλογενών, ως απειλή.
    Όμως σκέπτομαι και το εξής και ούτε πληρωμένος είμαι, ούτε προβοκάτωρ.
    Με την ομοιογενή σύνθεση της Ελλάδας,είχαμε έναν αδελφοκτόνο εμφύλιο,μια Χούντα,ένα ξενοκίνητο Πολυτεχνείο,χάσαμε τη μισή Κύπρο, φάγαμε το ΠΑΣΟΚ στη μάπα για είκοσι χρόνια, χάσαμε τα Ίμια και σε λίγο και το όνομα της Μακεδονίας,μπορεί και τη Θράκη.
    Με ομοιογενή σύνθεση πληθυσμού οι αριστεροί είναι 65% και 35% δεξιοί τους οποίους έκανε πρώτη απ΄όλους η ίδια τους η Παράταξη να ντρέπονται να λένε ότι είναι δεξιοί.
    Διαπιστώνω ότι οι αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής είναι δουλευταράδες, ενώ οι περισσότεροι Έλληνες τεμπέληδες ή τουλάχιστον θέλουν να μπούν στο Δημόσιο.Οι Αλβανοί προκόβουν, βγάζουν χρήματα και κάνουν αγορές.Οι Έλληνες έπιασαν τους καναπέδες.Αν πάρουμε ένα παιδί Αλβανού που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, έχει σπουδάσει σε Ελληνικό Σχολείο και έχει ακούσει από τους γονείς του τα μύρια όσα έπαθαν από το καθεστώς του Χότζα και το παιδί αυτό αποκτήσει περιουσιακό συμφέρον στην Ελλάδα, υπηρετήσει τη θητεία του και ζεί τίμια με τον ιδρώτα του προσώπου του, σε τι είναι κατώτερο από τον Έλληνα ΣΥΡΙΖΑΙΟ της Εκάλης, τον ΠΑΣOΚΟ της Κηφισιάς και τον ΚΟΥΚΟΥΕ του Διονύσου;
    Το παιδί του μετανάστη θα δουλέψει σα σκυλί στη βιοπάλη της ζωής,διότι γι'αυτό καμμιά δουλειά δεν είναι ντροπή,ενώ του Έλληνα των Βορείων προαστείων θα βάλει εκρηκτικό μηχανισμό σε...κατσαρόλα.
    Δεν ισοπεδώνω τα πάντα, αλλά μήπως τελικά για την Ελλάδα, θα πολεμήσουν όσοι αγωνίζονται για τα αναγκαία και όχι όλοι αυτοί που ζούν με τα περιττά;
    Στη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821, δεν πολέμισαν και Αρβανίτες;Και μην καθίσουμε να τσακωθούμε τώρα αν είναι ή δεν είναι οι Αρβανίτες Έλληνες...τουλάχιστον να δεχτούμε ότι είχαν Ελληνική συνείδηση, πράγμα αναμφισβήτητο.
    Το θέμα με τους Μουσουλμάνους πρέπει να μας ανησυχεί...εκεί είναι ο πραγματικός κίνδυνος και αν τους νομιμοποιήσουμε την έχουμε βάψει.
    Προσωπικά και Έλληνας είμαι και δεξιός και δεν ντρέπομαι καθόλου, να δηλώσω αυτές μου τις ιδιότητες!
    Όμως αναλογιστείτε...όσο και αν δεν μου αρέσει...η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο δεν θέλω να την βλέπω, αλλά οφείλω να την υπακούω, διότι είναι νόμιμα και Δημοκρατικά εκλεγμένη, λέτε να μην έλαβε υπόψη τα νούμερα;
    Θεωρώ λοιπόν ότι τα παιδιά που θα νομιμοποιηθούν, θα εξασφαλίσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας μακροπρόθεσμα, διότι η πλειψηφία τους δεν είναι Μουσουλμάνοι.Σας θυμίζω τους YENI ITCERI (=Nεοεισερχόμενοι...ας με συγχωρήσουν οι Τουρκομαθείς για το Ορθογραφικό λάθος αλλά δεν προλαβαίνω να αλλάξω τη γλώσσα στο πληκτρολόγιο).Δεν ήταν Τούρκοι...αλλά Οθωμανοί και το καλλίτερο πεζικό της εποχής τους.Διαβάστε την Ιστορία των Επαναστατικών κινημάτων στην Κρήτη μέχρι την απελευθέρωσή της και θα ανατριχιάσετε!Για ποιό λόγο έμειναν οι Τούρκοι τόσο καιρό στο Νησί αυτό, που αν τολμήσεις έστω να "στραβoκοιτάξεις" Κρητικό...θα σε πάνε...τέσσερις!Γιατί η Κρήτη ήταν Άντρο Γενιτσάρων!
    Δείτε τους σημερινούς Πόντιους...όλο μεγάλα λόγια είναι, οι περισσότεροι σφάχτηκαν σαν αρνιά, βέβαια κάποια παλικάρια πολέμισαν.Αλλά προσέξτε...σε τι να θεωρήσω καλλίτερο έναν Πόντιο που όταν νυχτώσει κοιτάζει πως θα χωθεί σε κανένα στριπτιτζάδικο με δίμετρες Ρωσίδες...με την Αρβανιτιά που είναι έτοιμη να θυσιαστεί για τον Ελληνισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια χαρά τα έγραψες ανώνυμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσείς το ξέρετε, όλοι αυτοί που μας βρίζουν καθημερινά με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς, επειδή έτυχε να γεννηθούμε έλληνες, δεν ξέρουν (ή μάλλον κάνουν πως δεν ξέρουν) πώς είναι ο πραγματικός ρατσισμός... Στην πραγματικότητα, αυτοί οι ίδιοι είναι το χειρότερο είδος ρατσιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην γειτονία μου ήδη είμαι μειονότητα, αυτή την στιγμή αισθάνομαι άσχημα απο τα καρικευματα των λαθρομεταναστών,τα Ελληνικά μαγαζιά είναι άδεια, ενώ έχει γεμίσει ο τόπος με μικρομάγαζα των λαθρομεταναστών. Οι κύριοι που γράφουν αυτά περί ξενοφοβίας και ρατσισμού, και ταυτότητας με ιθαγένεια,ενω αρνήθηκαν την ψήφο στους Έλληνες της διασποράς, ας έρθουν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα να ζήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είμαι Πόντιος, γνωρίζω όμως την Ιστορία τους.

    Οι Πόντιοι είναι πολύ σκληρή ράτσα και ορισμένοι από αυτούς ήσαν πολεμιστές Πάππου προς Πάππον!

    Οι Πόντιοι δεν σφαχτήκανε σαν αρνιά, επειδή ήσαν δειλοί αλλά επειδή τους επρόδωσαν τόσο οι Έλληνες, όσο και οι ... Σύμμαχοι Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικανοί και Ιταλοί !

    Οι Πόντιοι το 1922 είχαν περίπου 20.000 με 30.000 ατάκτους στα βουνά του Πόντου !

    Αν το Ναυτικό μας αποβίβαζε το 1922, έστω και ένα Σύνταγμα Πεζικού και 6 Πυροβολαρχίες στον Πόντο και οργάνωνε και εξόπλιζε τους Ποντίους, θα είχε πλευροκοπηθεί ο Μουσταφά Κεμάλ και δεν θα είχε χαθεί η Μικρά Ασία !

    Βλέπετε μας έφαγε η "υψηλή στρατηγική" του Ξενοφώντος Στρατηγού και του Χατζανέστη (ο τελευταίος δεν είχε διοικήσει ποτέ του ούτε μία Μεραρχία ....!), και πήγαμε από την Αλμυρά Έρημο και επιτεθήκαμε σε φυσικά οχυρές και πρόσθετα οχυρωμένες θέσεις των Τούρκων, γεμάτες πολυβόλα και οργάνωση εδάφους !

    Όποιος έχει κάποιες αμφιβολίες για τις πολεμικές αρετές των Ποντίων, ας διαβάσει το "Μνήμα της Γριάς" του Αγγέλου Βλάχου (που πολέμησε στην Βόρεια Ήπειρο), για να δεί πως πολεμούν οι Πόντιοι !

    Λοιπόν μην τα βάζετε με τους Ποντίους.

    Επαναλαμβάνω, δεν είμαι Πόντιος. Είμαι Μακεδών !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Δεν μας λέει η Δεληθανάση, ποιός πληρώνει την περίθαλψη των ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ και όλα τα άλλα τους έξοδα;

    Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί βέβαια, τα μόνιμα υποζύγια αυτού του τόπου!

    Μας ποτέ ρώτησε κανείς, αν εμείς οι νόμιμοι κάτοικοι, οι γηγενείς, θέλουμε όλες αυτές τις χιλιαδες των δυστυχών και εξαθλιωμένων ανθρώπων που έπεσαν στην χώρα μας σαν τις ακρίδες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (Αν το Ναυτικό μας αποβίβαζε το 1922, έστω και ένα Σύνταγμα Πεζικού και 6 Πυροβολαρχίες στον Πόντο και οργάνωνε και εξόπλιζε τους Ποντίους, θα είχε πλευροκοπηθεί ο Μουσταφά Κεμάλ και δεν θα είχε χαθεί η Μικρά Ασία !

    Βλέπετε μας έφαγε η "υψηλή στρατηγική" του Ξενοφώντος Στρατηγού και του Χατζανέστη)

    Φίλε Ευμένη, αυτά πότε θα τα έκανε ο Χατζηανέστης, που πρόλαβε να διοικήσει μερικές έβδομάδες πριν από την κατάρρευση; Όλα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει επί Βενιζέλου, εάν, βεβαίως, το επέτρεπαν οι πονηροί "σύμμαχοι".

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΣ -ΟΧΙ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΩΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ - ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ.
    ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΝΕ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς τον Φίλο Κωνσταντίνο εκ Κύπρου

    Θα επανέλθω σε επόμενη ανάρτηση του Ιστολογίου για την Μικρασιατική Εκστρατεία, με πλήρη στοιχεία σχετικά με τον Χατζανέστη (μάλλον αναλώσιμου ανώδυνου ατόμου που εξυπηρετούσε κάποιους!) και τους λοιπούς συνεργούς της αποτυχίας της εκστρατείας και της τραγωδίας που επακολούθησε !


    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O εποικισμός της χώρας από αλλόφυλους και εχθρικούς πληθυσμούς σε πλήρη εξέλιξη.
    Είτε θα αντιδράσουμε είτε θα σφαγιαστούμε σα τους χριστιανούς του Σουδάν στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.