11/11/09

Εκδηλώσεις μνήμης για το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου

Ενενήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, από όπου οι δύο ηγέτες μετέβησαν από κοινού στην Αψίδα του Θριάμβου και συμμετείχαν για πρώτη φορά μαζί στον εορτασμό της επετείου της λήξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μία εκδήλωση σύμβολο μιας νέας εποχής στη γαλλογερμανική προσέγγιση.

Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της γερμανικής κυβέρνησης συμμετείχε στο πλευρό του προέδρου της Γαλλίας στον εορτασμό της επετείου της κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο 1914-1918 και της ήττας του γερμανικού στρατού.

Στο Λονδίνο, η βασίλισσα και οι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας συμμετάσχουν σε εκδήλωση στο Αβαείο του Γουέστμινστερ για το πέρας της γενιάς του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μετά τους θανάτους και των τριών τελευταίων βετεράνων του πολέμου που ζούσαν στη Βρετανία.

Πάντως ο τελευταίος ζων Βρετανός βετεράνος του πολέμου, που διαμένει στην Αυστραλία, δεν παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης καθώς, σύμφωνα με την οικογένειά του, τάσσεται εναντίον της εξύμνησης και ωραιοποίησης του πολέμου.

Ο Κλοντ Τσάουλς, 108 ετών, διαμένει στο Περθ της Αυστραλίας και τον Ιούλιο απέκτησε τον τίτλο του τελευταίου Βρετανού επιζήσαντα του πολέμου, μετά το θάνατο του Χάρι Πατς, στην ηλικία των 111 ετών.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Άραγε, η Ελληνική Κυβέρνηση μερίμνησε να υπάρχει εκεί και επίσημη Ελληνική Αντιπροσωπεία, ή πάλι πήγανε όλα στα κομματικά, καθώς και στην γνωστή ασύγνωστη αδιαφορία ;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.