13/11/09

Μια νέα Ρωσία οραματίζεται ο Μεντβέντεφ.Το ετήσιο διάγγελμα προς το Έθνος

Την ανάγκη ενός νέου οικονομικού μοντέλου επισήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του σήμερα απευθυνόμενος στον ρωσικό λαό, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και εξέφρασε το όραμά του για μια νέα κοινωνία, όπου οι πολίτες θα συμμετέχουν στα κοινά, αντί να αφήνουν τους άλλους να αποφασίζουν γι΄αυτούς.

Στην αρχή της ομιλίας του κατά τη διάρκεια του ετήσιου διαγγέλματος προς το έθνος, το δεύτερο για τον Μεντβέντεφ, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι το παλιό οικονομικό μοντέλο δεν λειτουργεί πλέον και έκανε λόγο για γενναίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βοηθηθεί η ανάπτυξη.

"Η Ρωσία δεν μπορεί να επιρρίπτει ευθύνες σε εξωγενείς παράγοντες για τη σημερινή κρίση", τόνισε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη "το έθνος να εκμοντερνίσει την πρωτόγονη και βασισμένη στην παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου οικονομία" και να ανυψωθεί η χώρα σε ένα νέο και υψηλότερο πολιτισμικό επίπεδο.

Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, είπε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους και γι΄αυτό το λόγο, όπως είπε, πρέπει να συζητηθούν τα κοινωνικά θέματα που προκύπτουν.

"Θα δημιουργήσουμε μια ελεύθερη κοινωνία, με έξυπνους και υπεύθυνους πολίτες, αντί για μια απαρχαιωμένη κοινωνία, όπου οι ηγέτες θα αποφασίζουν για τον κόσμο", είπε ο Ρώσος πρόεδρος και σύμφωνα με αναλυτές η σημερινή ομιλία του ίσως είναι μια προσπάθεια από μέρους του να αποδείξει ότι έχει δική του πολιτική σκέψη και δεν εξαρτάται από τον πρωθυπουργό και μέντορά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσης κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του ο Ρώσος πρόεδρος, τάχθηκε κατά της διαφθοράς, λέγοντας πως αν και δεν λύνεται το πρόβλημα της διαφθοράς μόνο με φυλακίσεις θα πρέπει όλοι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι να μπουν στη φυλακή.

Ακόμη μιλώντας σε αυστηρό τόνο, προειδοποίησε όσους προφασίζονται ότι προασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση του κράτους και το διχασμό της κοινωνικής συνοχής.

"Η ελευθερία προϋποθέτει υπευθυνότητα και ελπίζω να το κατανοούν όλοι αυτό" επισήμανε ο Μεντβέντεφ.

Ωστόσο υποσχέθηκε ότι είναι θέμα χρόνου να καταργήσει την προϋπόθεση της συλλογής συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών, προκειμένου ένα κόμμα να μπορέσει να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία.

Αναφερόμενος στον Βόρειο Καύκασο, είπε ότι θα συνεχιστεί η μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ είπε ότι η διαφθορά στην περιοχή ανθεί και πως η κρατική οικονομική βοήθεια που δίνεται από τη Ρωσία γίνεται λεία κάποιων επιτήδειων.

Προανήγγειλε δε, τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων οπλικών συστημάτων και με περισσότερους από 30 πυρηνικούς πυραύλους και τρία πυρηνικά υποβρύχια, μέσα στο επόμενο έτος.

Στο ζήτημα της χορήγησης βίζας για όσους θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν πιο ελαστικοί οι ισχύοντες έως σήμερα όροι για την χορήγηση βίζας για όσους θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα.

Ακόμη προανήγγειλε τον περιορισμό των 11 χρονικών ζωνών που ισχύουν στη Ρωσία, προκειμένου η χώρα να διοικείται πιο αποτελεσματικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να εργαστούν από κοινού προκειμένου να συντάξουν μια νέα συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.

"Πρέπει να πάρουμε από κοινού σοβαρές αποφάσεις για να εδραιώσουμε την ασφάλεια στην Ευρώπη" τόνισε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε πως εάν υπήρχε ένα αποτελεσματικός φορέας που θα μπορούσε να σταματήσει τους εισβολείς, η Γεωργία δεν θα είχε το θράσος να εξαπολύσει πόλεμο ενάντια στο λαό της Νότιας Οσσετίας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.