24/11/09

Συνάντηση Παπανδρέου, Μπερίσα, Γκρούεφσκι την Παρασκευή στις Πρέσπες, για την προστασία των λιμνών

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσκάλεσε τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι σε άτυπη τριμερή συνάντηση στις Πρέσπες, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του πάρκου Πρεσπών (Κέντρο Πληροφόρησης Πύλης).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, την οποία αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στα θέματα του περιβάλλοντος και έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και δύο μήνες πριν από τη συμπλήρωση δέκα ετών από την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος των τότε πρωθυπουργών των τριών χωρών (2 Φεβρουαρίου 2000, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων), με το οποίο διακήρυξαν τη δέσμευσή τους να συνεργασθούν για την προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών.

Ερωτηθείς εάν στη συνάντηση θα συζητηθούν και άλλα θέματα μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Γκρουέφσκι, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι «στα πλαίσια και διμερών συναντήσεων οι οποίες πιθανόν να γίνουν, θα συζητηθούν και ό,τι θέματα αφορούν τις χώρες».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται εδώ και χρόνια: διαβούλευση μέσω του ΟΗΕ και μόνο».

«Η 'Τριμερής των Πρεσπών' δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε προκάλυμμα διμερών διαπραγματεύσεων 'Γκρουέφσκι-Παπανδρέου' για το όνομα. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, καθώς και τη -σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας- eλληνική θέση, ότι το θέμα του ονόματος δεν είναι διμερές, αλλά ζήτημα Περιφερειακής Ασφάλειας και Σταθερότητας» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.