6/1/10

Σόου Νταβούτογλου για την υπερδύναμη Τουρκία

Σε «προσωπικό σόου» του Αχμέτ Νταβούτογλου μετετράπη η πρώτη ημέρα του ετήσιου σεμιναρίου των τούρκων πρέσβεων που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Αγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας παρουσίασε το νέο μανιφέστο για τη μεγαλοϊδεατική διπλωματία της χώρας του, η οποία θέλει να αναχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ολίγη από τη σκέψη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο όραμα μιας Τουρκίας που θα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως και θα έχει γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ως το 2023, έναν αιώνα μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το
1923.

«Εχουμε πολλά να πούμε στη διεθνή σκηνή.Και υπάρχει μια πλειάδα μεγάλων εθνών που θα μας ακούσουν» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Και προχωρώντας ένα βήμα πέρα από τη θεωρία του «στρατηγικού βάθους» που ο ίδιος έχει διατυπώσει, προσάρμοσε στη σημερινή εποχή μια φράση που είχε πει ο Κεμάλ πριν από τη μάχη του Σαγγαρίου το 1921 εναντίον των Ελλήνων, όταν πολλοί τον είχαν κατηγορήσει επειδή είχε επιλέξει να υποχωρήσει. «Δεν υπάρχει γραμμική άμυνα, αλλά άμυνα της επιφάνειας.Αυτή η επιφάνεια είναι ολόκληρη η πατρίδα» είχε πει τότε ο Ατατούρκ. Η φράση του κ. Νταβούτογλου ήταν: «Δεν υπάρχει γραμμική διπλωματία, αλλά διπλωματία επιφανείας. Αυτή η επιφάνεια είναι ολόκληρη η υδρόγειος».

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου έγιναν στο πλαίσιο του σεμιναρίου με τίτλο «Δημοκρατία, Ασφάλεια και Σταθερότητα: Προοπτικές για το 2010 στον κόσμο και στην τουρκική εξωτερική πολιτική». Το σεμινάριο άρχισε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Σε αυτό συμμετάσχουν περίπου 200 πρέσβεις, ενώ το «παρών» θα δώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ και της Ιαπωνίας Κατσούγια Οκάντα. Θα παρευρεθούν επίσης ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς.

Σ την εναρκτήρια ομιλία του ο τούρκος υπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη για μια νέα κατανόηση της σύγχρονης διεθνούς τάξης από την τουρκική διπλωματία. Αυτή πρέπει να διακρίνεται σε πέντε πτυχές: την πνευματική προσαρμογή στις νέες συνθήκες, την αυτοπεποίθηση, τη συνοχή μεταξύ εθνικού και οικουμενικού, τον συντονισμό μεταξύ υπουργείων και άλλων θεσμών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και την ικανότητα «ανάγνωσης» των διεθνών εξελίξεων. Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης τόσο της χρηματοδότησης όσο και του προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν παρέλειψε βέβαια να εκτοξεύσει και τις απαραίτητες «κορόνες» για τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής και μέλλουσας παγκόσμιας δύναμης. «Οποιον χάρτη και αν πάρετε, η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στο κέντρο. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει την ίδια θέση με τη δική μας. Πρέπει να είμαστε ενεργοί σε πέντε και έξι περιφέρειες ταυτόχρονα» κατέληξε.ΒΗΜΑ

«Οποιο χάρτη κι αν κοιτάξεις, η Τουρκία βρίσκεται στο κέντρο»
Της Δωρας Aντωνιου

«Το 2023, όταν η χώρα μας θα εορτάζει την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της δημοκρατίας, οραματίζομαι μια Τουρκία πλήρες μέλος της Ε. Ε., που θα έχει εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα κριτήρια, θα ζει σε ειρήνη με τους γείτονες, θα συνεργάζεται μαζί τους στην οικονομία και για το κοινό όραμα της ασφάλειας, θα είναι αποτελεσματικός παίκτης στη διευθέτηση περιφερειακών ζητημάτων, ενεργή σε όλα τα παγκόσμια ζητήματα και ανάμεσα στις 10 πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου». Αυτό είναι το όραμα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, για τη χώρα του, όπως ο ίδιος το περιέγραψε στη σύνοδο Τούρκων πρέσβεων, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Διπλωματία επιφάνειας
Ο συγγραφέας του «Στρατηγικού Βάθους», του βιβλίου που θεωρείται η «βίβλος» της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, στην ομιλία του προς τους πρέσβεις της χώρας, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα: ανέλυσε το όραμα μιας Τουρκίας όχι απλά περιφερειακής υπερδύναμης, αλλά ενεργού παίκτη σε όλα τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, παραφρασμένη, μια ρήση του Κεμάλ Ατατούρκ για να περιγράψει τον ρόλο που ο ίδιος προσδίδει στη διπλωματική δραστηριότητα και το νέο δόγμα που επιθυμεί να εισαγάγει σε αυτή. Ο Ατατούρκ είχε πει, απαντώντας στην κριτική που είχε δεχθεί για την απόφασή του να αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από το μέτωπο κατά την προέλαση του ελληνικού στρατού στη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας, ότι «δεν υπάρχει άμυνα μιας γραμμής, υπάρχει άμυνα της επιφάνειας. Αυτή η επιφάνεια είναι ολόκληρη η πατρίδα». Απευθυνόμενος προς τους Τούρκους πρέσβεις, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι «δεν υπάρχει διπλωματία γραμμής, αλλά διπλωματία επιφάνειας. Αυτή η επιφάνεια είναι ολόκληρη η υδρόγειος».

Για να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Τουρκίας και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, χαριτολογώντας, τόνισε: «Ολοι οι χάρτες είναι υποκειμενικοί. Αν δεις έναν χάρτη από την Ιαπωνία, η Ιαπωνία δείχνει να είναι το κέντρο του κόσμου και εάν τον δεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκεί φαίνεται να βρίσκεται το κέντρο του κόσμου. Ομως, όποιο χάρτη κι αν κοιτάξεις, η Τουρκία βρίσκεται πάντα στo κέντρο».

Ως προς τις προοπτικές που μπορεί η Τουρκία να αξιοποιήσει για να αναβαθμίσει τον διεθνή ρόλο της, ο Τούρκος ΥΠ. ΕΞ. ήταν σαφής: κάθε είδους κρίση μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία. «Πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα προς τον κόσμο. Είμαστε σε θέση να παρέμβουμε θετικά στην περιοχή. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να βρίσκεται σε ανάλογη γεωγραφική θέση. Πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα δραστήριοι σε όλα τα μέτωπα. Η τουρκική διπλωματία μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή πέντε ή έξι χωρών στον κόσμο».

Αυτοπεποίθηση
Ως ζωτικές παραμέτρους για την ανάδειξη της τουρκικής διπλωματίας σε καίριο παίκτη στη νέα τάξη πραγμάτων, ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε: μια ιδεολογική διάσταση, που εμπεριέχει το όραμα μιας πολλά υποσχόμενης μελλοντικής θέσης για την Τουρκία, μια ψυχολογική διάσταση με το στοιχείο της αυτοπεποίθησης, επικοινωνιακή διάσταση με συνεκτικότητα στο μήνυμα που εκπέμπεται προς το εθνικό και το διεθνές ακροατήριο, εθνική διάσταση με την ανάγκη συντονισμού των πολιτικών που αναπτύσσονται από διάφορες υπηρεσίες και υπουργεία, διεθνή διάσταση που αφορά την οριζόντια και κάθετη ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων.

Για να υλοποιηθούν, βεβαίως, όλα αυτά, για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της Τουρκίας - αναβαθμισμένου διεθνούς παίκτη, με λόγο για όλα και ρόλο σε όλα, αλλά και ισότιμου συνομιλητή με τις μεγάλες δυνάμεις, απαιτείται ένας μηχανισμός άσκησης διπλωματίας πολυεπίπεδος, επαρκώς στελεχωμένος και με ικανή χρηματοδότηση. Ο κ. Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν σήμερα. Το τουρκικό ΥΠ. ΕΞ. διαθέτει συνολικά 1.464 διπλωμάτες, πολύ λίγους για μια χώρα που φιλοδοξεί να διαδραματίσει τον ρόλο που οραματίζεται ο πολιτικός προϊστάμενός τους. Συγκριτικά, ο αντίστοιχος αριθμός στη Γαλλία είναι 5.809 και στη Βρετανία 5.700. Πάντως, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας στο εξωτερικό, αυξάνεται. Από 136 το 1991, αυξήθηκαν σε 198 το 2009. Επτά νέες τουρκικές πρεσβείες λειτούργησαν το 2009 και σχεδιάζεται η λειτουργία άλλων 26 το 2010. Οι περισσότερες από τις νέες πρεσβείες εγκαινιάζονται σε χώρες της Αφρικής.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

8 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Ποιος Ελληνας πολιτικός ή διπλωμάτης μιλάει με τέτοια γλώσσα εθνικής υπερηφάνειας , με τέτοια πολιτική σκέψη, όπως ο Νταβούτογλου; Τα τελευταία είκοσι χρόνια κανείς. Δεν έχει σημασία αν ο Νταβουτογλου δικαιωθεί ή αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της. Σημασία ε΄χει ότι το προσπαθεί και ενεργεί με σκέψη και φρόνημα. Όπως κάναμε εμείς την εποχή πχ του Βενιζέλου. Τώρα ο πρώτος που χρησιμοποιεί (με κάποια πειθώ) τις λέξεις "εθνικη υπερηφάνεια" είναι ο Σαμαράς. Αλλά χρεια΄ζεται να να προχωρήσει σε ανάλυση των σκοπών και των μέσων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ποιος Ελληνας πολιτικός ή διπλωμάτης μιλάει με τέτοια γλώσσα εθνικής υπερηφάνειας , με τέτοια πολιτική σκέψη, όπως ο Νταβούτογλου;"

    Εμεις δεν ειμαστε εθνικιστες, με επεκτατικες βλεψεις και δε ζουμε με αυτοκρατορικο κομπλεξ και οραμα να γινουμε μεγαλοι και τρανοι!

    Ειμαστε η μικρα, αλλ εντιμος Ελλας!

    YΓ. H κος Σαμαρας, καλο θα ηταν να αφησει τα λογια και να περασει στα εργα. Αρχιζοντας απο το νομοσχεδιο για την ιθαγενεια. Η ολη αντιδραση του ειναι πολυ χλιαρη και μοιαζε απλως να σκεφτεται πώς θα παρει κι αυτος ενα μερτικο απο το παρθενο σωμα νεων ψηφοφορων, γιατι ειναι κριμα να του το φαει ολο το ΠΑΣΟΚ.

    Τα ιδια λεγατε και οταν ειχε βγει ο Καραμανλης. Ειλικρινα δεν ξερω τι πρεπει να κανει ενας πολιτικος στην Ελλαδα, για να σας κανει επιτελους να σταματησετε να πιστευετε στα λογια και να κοιταζετε μονο τα εργα.

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάλι καλά που δεν τίμησε με την παρουσία του ο ΓΑΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΛΑΚΕΔΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ...

    ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ...

    ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΑΙ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΞΕΥΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ...

    ΑΛΛΑ ΕΔΩ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΓΚΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΛΠ ΚΛΠ (ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ..)ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΝΕΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗ...
    ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΘΑ ΕΙΣΟΥΝΑ ΑΝΤΕ ΠΡΟΕΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΕΛΗ ΣΗΜΕΡΑ...

    ΜΑ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ ΑΝ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙ DEAL ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΔΗΠΛΩΜΑΤΑΡΑ ΜΟΥ????

    ΑΣΕ ΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΣΕΙΣ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ...Η ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΑΝΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΠΡΩΧΝΕΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ...Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΕΝΑ ΚΟΣΣΟΒΟ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΝΞΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΙΓΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥΣ ΚΛΠ.

    ΝΑ ΠΩ ΜΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ/

    ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ..

    1)Η ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΩΛΗ ΗΠΑ,ΙΣΡΑΗΛ ΚΛΠ (Η ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ )ΜΕ ΠΑΜΠΟΛΟΥΣ ΤΡΟΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΛΠ ΑΝ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΛΕΝΧΕΤΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΕΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ.

    2)ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΟ ΟΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ.Η ΘΑ ΚΑΤΟΧΕΙΡΩΣΕΙ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΑΜΕΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ.

    ΤΕΛΟΣ.

    Ο ΕΚΔΗΜΟΚΡΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΛΑΞΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΟΠΩΣ Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΕΙΝΑΙ Η Μ Ε Γ Α Λ Υ Τ Ε Ρ Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ THING TANKS...

    ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Η ΑΛΛΙΩΣ Η ΠΛΗΡΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΙΛΑΝΔΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΣΤΕ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ..

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ!!

    ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΜΠΛΟΦΑΡΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΖΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ..

    ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΒΑΡΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ..

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περιφεριακὴ δύναμις ναί, παγκόσμια ὄχι.
    Ἂς ὑπερεξαπλωθοῦν νὰ φάνε τὸ κεφάλι τους, μπὰς καὶ ἠσυχάσουμε καὶ ἐμεῖς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν υπαρχουνε ελληνικα think tanks (ειναι του κωλου σαν το ελιαμεπ) μερικα tanks υπαρχουν αλλα και αυτα ειναι ασφαιρα.
    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βέβαια το 1923 ήταν το τελευταίο ορόσημο μίας περιόδου μακράς όπου η Τουρκία έχασε τα 2/3 της επικράτειάς της (κι ας κέρδισε στο τελευταίο λεπτό πέναλτυ έναντι της Ελλάδος). Επομένως οι αναφορές στο 1923 πρέπει να είναι λίγο προσεκτικές. Το ίδιο και οι παραλληλισμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΑΣ.
    ΟΣΕΣ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ.ΟΣΟ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ...ΨΑΧΝΕΤΑΙ ΘΑ ΤΡΩΕΙ ΦΛΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΔΕΙ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ.
    ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΔΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙΠΡΑΙΤΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ, ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ. ΑΝ ΟΧΙ...
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.