9/1/10

Πώς βλέπουν οι Τούρκοι την... «τουρκική απειλή»

Αλέξης Ηρακλείδης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια από τις πλέον εδραιωμένες αντιλήψεις στην Ελλάδα είναι η περίφημη «τουρκική απειλή». Η θέση περί «εξ ανατολών κινδύνου» είναι σχετικά πρόσφατη, σε σημαντικό βαθμό συνδέεται με την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 και εδραιώθηκε στη συνέχεια με τη διένεξη του Αιγαίου. Πριν επικρατούσε κυρίως η αντίληψη περί του «εκ βορράν κινδύνου».

Όμως, ανεξάρτητα του τι πιστεύουμε εμείς είναι ενδιαφέρον να δούμε και πώς βλέπουν οι Τούρκοι την... «τουρκική απειλή». Οι Τούρκοι απορρίπτουν τα περί τουρκικής απειλής. Τα περί απειλής και επεκτατισμού που τους προσάπτουν οι Έλληνες, τους φαίνονται ακατανόητα, και ενδεχομένως, και εκ του πονηρού. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς στοιχειοθετούν την πεποίθησή τους αυτή.
Κατά την Τουρκία, βασική σταθερά της εξωτερικής της πολιτικής από τότε που ιδρύθηκε (1923) μέχρι σήμερα, αποτελεί το δόγμα του Μουσταφά Κεμάλ, ότι η χώρα παραμένει στα υπάρχοντα σύνορά της. Δηλαδή, είναι κράτος του εδαφικού στάτους κβο και όχι αναθεωρητικό των συνόρων. Το δόγμα αυτό είναι γνωστό και ως «Εθνικό Σύμφωνο» (Μισάκ-ι-Μιλί) από το ιστορικό κείμενο που είχε υιοθετηθεί από την Οθωμανική Βουλή τον Ιανουάριο του 1920. Κατά την έγκυρη τουρκική (αλλά και διεθνή) βιβλιογραφία, η μόνη φορά που η Τουρκία σαφώς παραβίασε το δόγμα αυτό (από το 1923 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα) είναι με την προσάρτηση της Αλεξανδρέττας από την υπό γαλλική εντολή Συρία το 1939.
Σε ό,τι αφορά τις κατά καιρούς «προκλητικές» τουρκικές δηλώσεις, Τούρκοι αναλυτές που διάκεινται φιλικά προς την Ελλάδα (όπως ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ και άλλοι) επισημαίνουν ότι τις περισσότερες φορές οι Έλληνες προσλαμβάνουν τις τουρκικές δηλώσεις από τα ελληνικά ΜΜΕ, επιλεκτικά, εκτός συμφραζομένων και ως επί το πλείστον παραποιημένες. Καταγράφονται μόνο οι ενοχλητικές διατυπώσεις και όχι το αντίθετο, κάτι που συμβαίνει και με τις αντίστοιχες ελληνικές δηλώσεις στα τουρκικά ΜΜΕ, που επίσης χαρακτηρίζονται ως «προκλητικές». Σε σχέση με το Αιγαίο (casus belli, υπερπτήσεις, 4η Στρατιά στη Σμύρνη, κά.), οι ενέργειες αυτές - κατά τους Τούρκους - δεν συνιστούν εκδήλωση επεκτατικών τάσεων αλλά αντίδραση στην τουρκική πεποίθηση – στον εφιάλτη τους - ότι οι Έλληνες θέλουν να καταστήσουν το Αιγαίο «ελληνική λίμνη», με τελική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, κάτι που θα έκλεινε την Τουρκία εκτός Αιγαίου (θα την «φίμωνε»), χωρίς πρόσβαση στην ανοικτή θάλασσα.
Σε σχέση με την Κύπρο, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση του 1974 δεν εκλαμβάνεται από τους Τούρκους ως απόπειρα επεκτατισμού ή προσάρτησης (δηλαδή ως νέα Αλεξανδρέττα) αλλά νομιμοποιημένη ενέργεια για να αποφευχθεί η ένωση της Κύπρου από την Ελλάδα και για να σωθούν οι Τουρκοκύπριοι από τους Ελληνοκύπριους που τους απειλήσουν τότε - κατά την κυρίαρχη μέχρι σήμερα τουρκική άποψη - με διωγμό και σφαγή. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι στην Τουρκία επικρατεί η άποψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει, από το 1954 και μετά, αναβίωση της Μεγάλης Ιδέας. Ο φόβος αυτός θα πρέπει να συνδυαστεί και με το γνωστό ως «σύνδρομο των Σεβρών» που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τους Τούρκους. Πρόκειται για τον τρόμο ότι αν δεν είναι προσεκτικοί κινδυνεύουν με διαμελισμό, όπως στη Συνθήκη των Σεβρών (1920).
Οι αντιλήψεις αυτές -ανεξάρτητα από το αν είναι σωστές ή όχι- είναι ειλικρινείς. Οι Τούρκοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται αγκυλωμένοι σ’ αυτές, όπως οι περισσότεροι Έλληνες στον «εξ ανατολών κίνδυνο». Θα έλεγε κανείς ότι Τουρκία και Ελλάδα κινούνται στους εξοπλισμούς και γενικότερα στη συνεχιζόμενή τους αντιπαλότητα σαν να κυβερνούσαν ή να ποδηγετούσαν την εξωτερική τους πολιτική οι «γκρίζοι λύκοι» (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) και οι «δικέφαλοι αετοί» (ΛΑΟΣ), αντιστοίχως, δηλαδή στη βάση του χειρότερου - και πιο απίθανου - δυνατού σεναρίου.

Αλέξης Ηρακλείδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

51 σχόλια:

  1. Η ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ.Ο κ. ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ .Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ Ο ΒΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΣ

    ΠΕΡΣΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O κύριος Ηρακλείδης, αντί να αναλίσκεται σε αναλύσεις χωρίς νόημα, καλά θα κάνει να ρίξει μια απλή ματιά στον αποβατικό στόλο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
    Η Τουρκία διαθέτει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στον κόσμο, ένα καθαρά επιθετικό "όπλο".
    Γιατί διατηρεί τον αποβατικό στόλο η Τουρκία κύριε Ηρακλείδη, απέναντι από τα ελληνικά νησιά;
    Για να αποκρούσει την ελληνική επιθετικότητα;
    Καλά θα κάνουν κάποιοι στην Ελλάδα να ενημερώσουν αρμοδίως τον κ. Ηρακλείδη, γιατί αυτά πυο αναπαράγει προέρχονται σαφώς από ενημέρωση που του γίνεται από την άλλη πλευρά.
    Αυτό έχει τραγικά αποτελέσματα, όσον αφορά τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα κείμενά του.
    Αν ενημερωθεί αρμοδίως και συνεχίσει να γράφει τις άστοχες, πέραν κάθε πραγματικότητας και εξαιρετικά επικίνδυνες αναλύσεις του, τότε θα συμπεράνουμε ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα και αν ο αρθρογράφος επισημαίνει μέρος της πραγματικότητας, μήπως ξεχνά πως η καλή πίστη, η συνεργασία και τελικά στην τελευταία φάση της μεταπολίτευσης, ο ραγιαδισμός, η υποτέλεια και η δουλοπρέπεια των κυβερνήσεών μας, απλώς ανοίγει την όρεξη των Τούρκων? Αυτά που γράφει ο Ηρακλείδης είναι καλά, αν ξεχνάει τους 500.000 νεκρούς και 2.000.000 ξεριζωμένους Ελληνες της Μικρασίας, στην τραγωδία που κατάστρεψε τον Ελληνισμό 25 αιώνων της Ανατολής. Μήπως ξεχνά και τον διωγμό 100.000 στην Κωνσταντινούπολη? Ναί, υπό το πρίσμα αυτό , δεκτά τα γραφόμενα. Μπορούμε να ξεχνάμε τους συνδετικούς κρίκους της Ιστορίας όμως, όταν οι πράξεις των Τούρκων δείχνουν πάντα τα αντίθετα? Διακρίνω ψήγματα απόψεων της πολιτικής μας ελίτ στα γραφόμενα, η οποία δεν διακρίνεται για την φιλοπατρία της, γενικότερα......Μήπως και ο αρθρογράφος είναι ένας από αυτούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΣΤΟΧΕΣ ΟΙ ''ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ'' ΤΟΥ Κ. ΗΡΑΚΛΕΙΔΗ..ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ...ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...
    -ΑΡΜΕΛ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει ελεγκτικός φορέας των πανεπιστιμιακών?

    Αν όχι μήπως πρέπει να δημιουργηθεί ένας?

    Ας τους μαζέψει επιτέλους κάποιος.
    Δρούν ανεξέλεγκτα αλλοι απο ξένο χρήμα και άλλοι απο ανοησία..!!

    Επιμενίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλωσεις Τουρκων πολιτικων,οπως αναφερονται απο Τουρκο συγγραφεα (για να μην παραποιηθουν).

    Bulent Ecevit (09,03,2005) (Former Prime Minister)

    We reminded the problems in theAegean to Turkey.

    Relations with Greece could not be overcomed being in “Sirtaki” style.

    Mrs. Ciller treated too positively to the Greeks in Kardak Rocks Dispute.

    Sukru Sina Gurel (19,01,2005) (Former Minister of Foreign Affairs)

    Turkey’s rights have not been more important than the relations with Greece and the Europe.

    EU is concealing itself behind Greece in the issues related to Turkey.

    Greece deserved to be disgraced in Ocalan Problem.

    The number of Turkish soldiers in Cyprus is related to Turkish Military Service.

    Cyprus Island is very important for us even if no Turks live in there.

    Secrecy is dangerous during the exploration of discussions.

    Onur Oymen (09,12,2004) (Former Ministery of Foreign Affairs Undersecretary and member of Turkish Parliament from CHP)

    Greece tried to realize the Sevr Treaty in the Aegean disputes.

    Greece is violating the Lausanne Treaty.

    Western Countries always supported Greece.

    Pangalos: “I am confessing that we created the Kardak Problem.”

    Turkish Foreign Ministry learned that NOTAM 714 was abolished from radio in 1980.

    If we give Kardak to Greece, in stormy days we can’t pass our navy from there.

    Tuncer Kilinc (17,01,2005)(Former General Secretary of National Security Agency)

    Greece can do nothing to Turkey in military subjects.

    We can take back all of the Aegean Islands whenever we want.

    Turkish Aegean Army is going to be in that region until Greece give up to extend its territorial waters to 12 nm.

    Western countries want to destroy Ataturk and Kemalism in Turkey.

    There has been counterrevolution in Turkey since 50 years.

    http://www.casusbelli.org/sayfa.asp?sayfaID=13

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (συνεχεια)

    Απο το βιβλιο Νταβουτογλοι Στρατηγικο Βαθος.

    Ως προς τα Ελληνοτουρκικά, ο Νταβούτογλου θέτει θέμα Αιγαίου:
    «Σήμερα είναι γνωστά πλέον τα αποτελέσματα της στρατηγικής ολιγωρίας για το ότι δεν τέθηκαν υπό έλεγχο τα νησιά του Αιγαίου και εγκαταλείφθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη στιγμή που η Τουρκία κρατά τον σφυγμό του μαλακού υπογάστριου της Ρωσίας μέσω των Στενών, η Ελλάδα έχει αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία, μέσω των νησιών του Αιγαίου. Ο χώρος στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο, πράγμα που οφείλεται στα ασυγχώρητα λάθη που έχουν γίνει, εξαιτίας της απουσίας συνεπούς θαλάσσιας στρατηγικής. Η κρίση στο Καρντάκ (Ιμια), που έφερε στην επιφάνεια την ελληνική κυριαρχία ακόμη και σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, είναι το πικρό αντίτιμο των συσσωρευμένων αυτών λαθών». («Στρατηγικό Βάθος», σελ. 154).

    Ανατροπή του στάτους κβο
    Η αμφισβήτηση του στάτους κβο είναι από τα σημαντικά σημεία στη θεώρηση Νταβούτογλου:
    «Η πηγή του βασικού προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αντίθεση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του τρέχοντος στάτους κβο. Σε αντίθεση προς το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας, και προς τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες που γεννιούνται από την παραπάνω κατάσταση, η πολιτική διανομή έγινε μέσω διεθνών συμφωνιών, υπέρ της Ελλάδας, πράγμα που υποδαυλίζει προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η γραμμή FIR, οι περιοχές διοίκησης και ελέγχου και η στρατιωτικοποίηση των νησιών». («Στρατηγικό Βάθος», σελ. 171).

    Οι σχέσεις με την Ε.Ε.
    Ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας είναι αυτό που προτάσσει ο Νταβούτογλου στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.: «Το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Τουρκία στις διπλωματικές-πολιτικές της σχέσεις με την Ε.Ε., θα είναι η υπόθεση της αρμονίας μεταξύ των περιφερειακών επιλογών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της περιφερειακής πολιτικής που ακολουθεί ανέκαθεν η Τουρκία». («Στρατηγικό Βάθος», σελ. 508). *

    http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=40619

    Ναι, απο την εθνικιστικη και κρυπτοχρυσαυγιτικη Ελευθεροτυπια.

    Καλη χωνεψη κυριε Ηρακλειδη. Κυριε Ηρακλειδη, ρωτειστε καλυτερα καποιον του Ναυτικου, τι ειδους σκαφος ειναι τα LST και LPD , ποσα και που εχουν οι Τουρκοι και ποσα εχουν οι αλλες Ευρωπαικες χωρες.

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλλη μια "παρεξηγημενη" σελιδα του Τουρκικου Υπουργειου Εξωτερικων για τις γκριζες ζωνες.

    http://www.mfa.gov.tr/islands_-islets-and-rocks-in-the-aegean-which-were-not-ceded-to-greece-by-international-treaties.en.mfa

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βέβαια κ. Καθηγητά, την ώρα που γράφατε το άρθρο σας, τα τουρκικά F-16 πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάντια μας.Να έχουμε αγράμματους πανεπιστημιακούς για να μην πώ τίποτα χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οταν αυτος ο γλειφτης τουρκολαγνος γραφει κατι εγω τα προσπερναω και πηγαινω στα σχολια αμεσως ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. OI ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ??

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το σχόλιο αυτό μετριάστηκε

    Βρε +++++ καθηγητή της κακιάς ώρας. Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι ότι οι Έλληνες προχωρούν στην διάρκεια των χρόνων και αιώνων και ξεκολλάνε από οποιαδήποτε παλαιότερη εμμονή ή Μεγάλη Ιδέα. Εμείς έχουμε ενταχθεί απόλυτα στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και σκέψεις.
    Αντίθετα οι πρωτόγονες εμμονές των Τούρκων δεν τους αφήνουν να ξεστραβωθούν (μην ξεχνάμε και την προπαγάνδα στην Παιδεία τους) και θεωρούν πολύ φυσιολογικό, η Μεγάλη χώρα των 70 εκατομμυρίων να κάνει ό,τι θέλει εμπρός σε μια των 10. Σε συνδυασμό και με τον οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό βλέπουμε τι γίνεται. Τόσο πολύ δύσκολο είναι να το καταλάβεις, όργιο;
    Εμείς τα τελευταία 50 χρόνια ασχολούμαστε με το πως θα πλουτίσουμε, πως θα ξεγελάσουμε τον άλλον, πως θα κάνουμε καμμιά αρπαχτή και πως θα γεμίσουμε την χώρα λαθρομετανάστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ κ.Καλεντερίδη, δεν είχα διάθεση να μπω σε έναν δημόσιο(δυστυχώς δεν έχω το προσωπικό σας email) αντίλογο αλλά ακολουθώντας (ως υπόθεση εργασίας) την δική σας συλλογιστική, διερωτώμαι που θέλετε να οδηγήσετε τελικώς την Ελλάδα.Είναι φανερό ότι η Τουρκία βελτιώνει σταθερά την γεωπολιτική και οικονομική της θέση στην ευρύτερη περιοχή και επιχειρεί να μας εμπλέξει σε ένα μπαράζ εξοπλισμών (όπως ακριβώς η ΗΠΑ την Σ.Ένωση κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου).Εσείς προσωπικά τι προτείνετε ? Η Τουρκική "Δημοκρατία" είναι ένα νεοπαγές, μη ευρωπαική κράτος με πολλαπλά εσωτερικά μέτωπα και είναι λογικό να πάσχει από τις παιδικές ασθένειες όλων των νέων κρατικών μορφωμάτων που νομίζουν ότι αποτελούν το επίκεντρο του κόσμου.Το να ακολουθούμε ατέρμονα αυτό το γαιτανάκι των εξοπλισμών (προς χαριν των διαφόρων "μεσολαβητών") δεν οδηγεί πουθενά.Εαν αύριο η Τουρκία επιλέξει να συνάψει ευρύτερη συνεργασία με το θεοκρατικό Ιραν ή να επενδύσει στην πυρηνική ενέργεια, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε σαν χαζοί ? Δηλαδή με του μ@λ@κες, θα γίνουμε και μεις όμοιοί τους ?


    Κάποια στιγμή πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τις σπασμωδικές, ετερόφωτες και αντανακλαστικές κινήσεις και να επικεντρωθούμε σε πιο Ελληνοκεντρικές επιλογές και με συνεπή εξωτερική πολιτική με ορίζοντα 50ετίας? (μίνιμουμ).

    Το επίκεντρο του σχολίου μου, είναι ότι πρέπει να βλέπουμε τι συμφέρει ΕΜΑΣ και όχι τι κάνουν οι γύρω μας.Η Βουλγαρία επέλεξε να διαλύσει σχεδόν πλήρως το στράτευμά της για καθαρά οικονομικούς λόγους.Αυτό όμως δεν πρέπει να μπορεί να αποτελέσει και δική μας επιλογή.
    Καλώς ή κακώς η χώρα μας επέλεξε την ευρωπαική της πορεία και το να κρυφοκοιτάζουμε στο παρελθόν με τριτοκοσμικές πολιτικές και αγκυλώσεις, δεν οφελεί.
    Ξέρετε, ξέρω, και όλοι μας το γνωρίζουμε καλά ότι ο μπαρμπά Σαμ δεν επιτρέπει Ελληνοτουρκικό πόλεμο, οπότε μην διασπείρουμε τόσο εύκολα φήμες και φοβίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το προβλημα ειναι οτι αυτόν τον Ελληνοφωνο Μαλακα τον πληρώνω εγω καθε μήνα και με εξτρα τα Ευρωπρογράμματα ως πότε ομως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε όσα ουσιαστικά είπαν οι προηγούμενοι σχολιαστές , παρά να εκφράσω την απορία εάν πράγματι ο κ. καθηγητής πιστεύει αυτά που γράφει. Εάν δεν τα πιστεύει και είναι καθοδηγούμενα είναι επικίνδυνος για ευνόητους λόγους . Εάν όμως πράγματι τα πιστεύει , φοβάμαι ότι είναι διπλά επικίνδυνος γιατί από άτομα σαν και αυτόν διαμορφώνονται οι σκέψεις των αυριανών πολιτικών επιστημόνων τηw
    Ελλάδας και ίσως των ηγετών της.
    THEODGK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΓΩ ΩΣ ΕΛΛΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ(ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙ ΜΟΥ) ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΚΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗ!"ΑΪ ΣΙΧΤΙΡ" ΠΙΑ ΜΑΣ ΤΑ'ΠΡΗΞΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΣΤΑΥΛΟΙ ΤΟΥ!ΑΝΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΩ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΨΕΙ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμε φίλε 09 Ιανουαρίου 2010 2:53 μ.μ.
    στο σχόλιό μου πουθενά δεν λέω κάτι που παραπέμπει σε ψυχροπολεμική λογική.
    Επειδή είναι προφανές ότι ο κ. καθηγητής έχει "ρουφήξει" κανονικά την τουρκική προπαγάνδα, έθεσα ένα απλούστατο ερώτημα:

    -Αφού η Τουρκία κινείται αντανακλαστικά απέναντι στον ελληνικό μεγαλοϊδεατισμό και μόνο, γιατί αναπτύσσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο του ΝΑΤΟ και του κόσμου ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά, τα οποία μάλιστα θεωρεί προέκταση της Ανατολίας;
    -Είναι δυνατόν μια χώρα που απειλείται από τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο του κόσμου, να κλείνει τα μάτια σ' αυτό;

    Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω καμία διάθεση να δημιουργήσω κλίμα φοβίας και ηττοπάθειας στον κόσμο, ούτε να εξυπηρετήσω συμφέροντα εμπόρων όπλων.
    Ίσα-ίσα, σε αυτό το ιστολόγιο έχουμε καταδείξει τις εσωτερικές αδυναμίες της Τουρκίας και αυτό που προτείνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα εναλλακτικά και ο νοών νοείτω.
    Πάντως, θεωρώ ιερή υποχρέωση προς την πατρίδα να επισημάνω τις από κάθε πλευρά αχαρακτήριστες επισημάνσεις και συμπεράσματα ενός ανθρώπου που μορφώνει τα ελληνόπουλα και πληρώνεται με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου, όπως είναι ο κ. Ηρακλείδης.

    φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η ηλεκτρονική μου διεύθυνση είναι skal@infognomon.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έλεος με τον παραπάνω θολοκουλτουριάρη ψοφοδεή άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 'o μπαρμπά Σαμ δεν επιτρέπει Ελληνοτουρκικό πόλεμο'

    Μεγάλη αφέλεια να βασιζόμαστε σε υποθέσεις για την βούληση των μεγάλων δυνάμεων. Αυτοί πηγαίνουν όπου φυσάει ο άνεμος ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Δηλαδή πως χάθηκε η μισή Κύπρος; τί έκανε ο μπαρπα σαμ; Τϊ έκανε με τους Σέρβους;

    Θα βασιστούμε στα όνειρα του καθενός για τις διαθέσεις των μεγάλων;

    Είμαστε μόνοι μας και ότι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας όπως πάντα. Άν μας βοηθεήσει κάποιος, είναι καλοδεχούμενο αλλά δεν μπορούμε ναβασιζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "o μπαρμπά Σαμ δεν επιτρέπει Ελληνοτουρκικό πόλεμο"

    Αλλαξαν οι εποχες αγαπητε φιλε. Και επιτελους οι Ελληνες πρεπει να παψουν να σκεφτονται με νοοτροπια 1828 και να προσβλεπουν στις Μεγαλες Δυναμεις για τη σωτηρια τους.

    Οι ιδιοι οι Αμερικανοι, πλεον λενε σε διπλωματικες επαφες, πως η Τουρκια εχει ενδυναμωθει τοσο, ωστε δεν ειναι πια η ελεγχομενη Τουρκια του 1980.

    - Η Τουρκια δεν αφησε τους Αμερικανους να χρησιμοποιησουν το εδαφος τους για επιθεση στο Ιρακ.

    - Η Τουρκια εχει παγωσει τις σχεσεις της με το Ισραηλ, εναντιον του οποιου μαλιστα, εμφανιζεται με μια ρητορικη που θυμιζει Χαλιφη. Δηλαδη ο Ερντογαν σε ρολο προστατη των απανταχου ανυπερασπιστων ισλαμικων αδερφων. Η συμμαχια Τουρκιας-Ισραηλ ειχε χτιστει στη Μ.Α. με τις ευλογιες των ΗΠΑ και ειχε στρατηγικη σημασια για το Ισραηλ. Παρ ολα αυτα, η Τουρκια αντι να τη δυναμωσει, κλεινει το ματι στο Ιραν και εχει αποκαταστησει τις σχεσεις με τη Συρια.

    - Οι ΗΠΑ δεν πειθουν την Τουρκια ουτε καν να ανοιξει τη Χαλκη.

    Μηπως δινετε λοιπον υπερβολικη πιστωση στην εξαρτηση της Τουρκιας απο τις ΗΠΑ? Μηπως η Τουρκια του 2010 δεν ειναι πια η Τουρκια του 1985, αλλα μια Τουρκια του G20 , με μεγαλες φιλοδοξιες και ηδη περιφερειακη δυναμη που τεινει να γινει περιφερειακη υπερδυναμη?

    Αυτο που η Ελλαδα μπορει να περιμενει , ειναι σε περιπτωση αναφλεξης, να παρεμβει το ΝΑΤΟ (οι ΗΠΑ) καποια στιγμη. Αλλα στο μεταξυ, κατι θα εχει αλλαξει στο Αιγαιο.

    Δυστυχως, αναλογα με το γειτονα που εχεις, πρεπει να ενεργεις. Η Βουλγαρια, δεν ειναι στο στοχαστρο κανενος και καλα εκανε. Εμεις δεν ειμαστε Βουλγαρια, το λεει και ο κυριος Νταβουτογλου, πως το Αιγαιο ειναι το πιθανοτερο θεατρο πολεμου για την Τουρκια.

    Αν το 1996 στα Ιμια εστω και απο λαθος, καποιος ειχε πατησει ενα κουμπι, ουτε οι ΗΠΑ θα προλαβαιναν να επεμβουν ουτε κανενας. Η επεμβαση θα γινοταν "κατοπιν εορτης".

    (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. (συνεχεια)

    Και το Ισραηλ θα ηθελε να μην εχει γειτονες τους Αραβες και τ αναπαλιν, αλλα ελα που ετσι ειναι η γεωγραφια...

    Βεβαια, η Ελλαδα θα επρεπε να εχει αλλη πολιτικη εδω και καιρο και πολιτικη και εξοπλιστικη, αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια.

    Η Ελλαδα δεν εχει χρησιμοποιησει τοσα χρονια ΚΑΘΟΛΟΥ την Ε.Ε. για να ασκησει πιεση στην Τουρκια ουτε καν για το ανοιγμα της Χαλκης ή για το casus belli, κατι που ειναι εξωφρενικο. Απο την αλλη, επαναλαμβανει σε καθε ετησια εκθεση, οτι πρεπει να τα βρουμε και εν αναγκη να προσφυγουμε στη Χαγη. Αλλα ουτε πιεση προς τα εκει ασκουμε. Στρατιωτικα ειμαστε πλεον χαμενοι απο χερι, αρα ουτε ετσι ελπιζουμε να βρουμε δρομο για να σταματησουμε τις απαιτησεις.

    Εκτος απο αυτα που η Ελλαδα θα επρεπε να ΕΧΕΙ κανει, η Ελλαδα θα επρεπε να ΕΧΕΙ αναπτυξει περισσοτερο την εγχωρια αμυντικη βιομηχανια, να επικεντρωθει σε συστηματα που θα ειναι σε θεση να μεταφερουν το χτυπημα στην Τουρκια , γιατι αυτο ειναι η καλυτερη αποτροπη και σε καλυτερη εκπαιδευση (οπως κανουν οι Ισραηλινοι, που ειναι λιγοι εναντιον πολλων και εχουν κοινη λογικη οι ανθρωποι).

    Με δυο λογια, η Ελλαδα θα επρεπε να ενισχυσει αεροπορια και ναυτικο, με ικανοτητα μακρου πληγματος, ανωτερη εκπαιδευση (στο Σ.Ξ ειδικα οπου ειναι ανυπαρκτη για τις απλες μοναδες ΠΖ) και χρηματα σε εξοπλισμους με αυξημενη προσθετη αξια για την ελληνικη βιομηχανια, ωστε να ειναι χρηματα που εν μερει θα επιστρεφουν στις τσεπες του κρατους.

    Το αλλο λογικο, θα ηταν να εφαρμοσουμε το "o εχθρος του εχθρου μου ειναι φιλος μου", κατι που υπονοησε νομιζω ο κυριος Καλεντεριδης. Και που αποκαλυφθηκε πως επραττε συστηματικα και η Τουρκια με χρηματοδοτηση ανθελληνικων ιστοσελιδων, δωρεαν εξοπλισμο και εκπαιδευση βαλκανιων αξιωματικων, υποκινηση της μειονοτητας στη Θρακη, κλπ.
    Αλλα βεβαια, αυτο θα χαλουσε την ελληνοτουρκικη φιλια...

    Αντ αυτου, η Ελλαδα κανει ολα τα αντιθετα. Ε, καιρος ειναι να τα παρατησουμε κι ολα και να περιμενουμε τους Αμερικανους να αποτρεψουν τον πολεμο. Παντως στα απομνημονευματα του ο Κλιντον, ιδεα δεν ειχε για τα Ιμια, μεχρι αργα τη νυχτα που αρχισαν τα τηλεφωνα. Αν ειχε ανοιξει καποιος πυρ πρωτος, ο Κλιντον θα ηταν ακομη παραδομενος στο Μορφεα.

    Εγω θα συμφωνησω σε ενα πραγμα. Το ισοζυγιο με την Τουρκια χανεται μερα με τη μερα. Αν ειναι να συνεχισουμε με τετοια χαλια και κανοντας τα αντιθετα απ ο,τι ενα φυσιολογικο κρατος στη θεση μας, εγω θα προτεινα, οντως , για να μη σπαταλαμε αδικα και χρηματα, να αφησουμε την αμυνα μας στους Αμερικανους και στο Θεο (οποιος προλαβει πρωτος, καλοδεχουμενος) και να κρατησουμε 20.000 ΕΠΟΠ εν ειδη Εθνοφυλακης.

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αφιερωμένο σε όλους τους "Υπερπατριώτες" του πληκτρολογίου, που ολημερίς βρίζουν, ασχημονούν και επιχειρούν να προβάλλουν τις σκουριασμένες "απόψεις" τους, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία του Ίντερνετ.Όποιος φοράει γκρίζα γυαλιά θα βλέπει πάντοτε 'Γκρίζους λύκους".

    "Διαδήλωση συμπαράστασης στις μειονότητες οργανώθηκε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συνθήματα και πανό που τόνιζαν ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει το Φανάρι και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

    Η πρωτοφανής αυτή εκδήλωση, οργανώθηκε από συνασπισμό φιλελεύθερων, αριστερών οργανώσεων, που αποκαλείται «70 εκατομμύρια βήματα κατά των πραξικοπημάτων».

    Οι διαδηλωτές φώναζαν μπροστά από τον Πατριαρχικό Οίκο «Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών», «Ελευθερία», «να διαλυθεί η Εργκενεκόν» και κρατούσαν πλακάτ στο οποίο έγραφε στα ελληνικά «Όλοι οι λαοί είναι αδέλφια» και στα τουρκικά «να δικαστούν οι πραξικοπηματίες και όσοι σχεδιάζουν 'κλωβούς'».

    Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «Κλωβός», που αποκαλύφθηκε από την τουρκική δικαιοσύνη πρόσφατα, είναι σχέδιο που επεξεργάζονται δυνάμεις του Στρατού για την δολοφονία προσωπικοτήτων με στόχο να προκληθούν επεισόδια ανάλογα με τα Σεπτεμβριανά.

    Εκπρόσωπος του συνασπισμού διάβασε ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζονται οι στόχοι της διαδήλωσης: «Και εμείς θα θέλαμε να λέμε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για πραξικόπημα.

    » Μέσα σε 50 χρόνια έγιναν τρία αιματηρά πραξικοπήματα, ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα και ένα με ηλεκτρονικό υπόμνημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι «ακόμα κλείνουν τα πολιτικά κόμματα και φυλακιζόνται δήμαρχοι, εκλεγμένοι από τον λαό, ακόμα υπάρχει το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα και ότι πρόσφατα δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια των αρχών ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ.

    » Δεν αισθανόμαστε ήσυχοι. Διότι σύμφωνα με το σχέδιο 'Κλωβός', ο πρώτος που θα εδολοφονείτο ήταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.»

    Ο συνασπισμός που διαδήλωσε σήμερα στο Φανάρι δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από διάφορες συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος των διαδηλωτών Γιλντζίν Ενέν:

    «Έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις κατά του αστυνομικού κράτους και των πραξικοπηματιών» είπε και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε νέα επίθεση κατα των Ρωμιών και δηλώνουμε ότι θα τους υπερσπασπιστούμε».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν βρίσκονταν της στιγμή της διαδήλωσης στο Φανάρι, αλλά ενημερώθηκε για αυτήν από δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε περιοδεία στη Μαύρη Θάλασσα.

    Η κα Ενέν δήλωσε ότι ετοιμάζεται μεγάλη διαδήλωση στην κεντρική λεωφόρο Ιστικλάλ, την παλαιά λεωφόρο του Πέρα στις 23 Ιανουαρίου."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. >>Αφιερωμένο σε όλους τους "Υπερπατριώτες" του πληκτρολογίου, που ολημερίς βρίζουν, ασχημονούν και επιχειρούν να προβάλλουν τις σκουριασμένες "απόψεις" τους, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία του Ίντερνετ.Όποιος φοράει γκρίζα γυαλιά θα βλέπει πάντοτε 'Γκρίζους λύκους".

    "Διαδήλωση συμπαράστασης στις μειονότητες οργανώθηκε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συνθήματα και πανό που τόνιζαν ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει το Φανάρι και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».<<


    Αν η επισημη τουρκικη πολιτικη και η γενικη νοοτροπια ηταν αυτη μιας χουφτας ανθρωπων που διαμαρτυρονται, τωρα θα ειχαμε λυσει τα ελληνοτουρκικα στη Χαγη, ο Χραντ Ντινκ και ο πατηρ Andrea Santoro θα ηταν ζωντανοι και το παρον ιστολογιο θα ασχολουνταν με πιο ευχαριστα θεματα.

    Αντιστοιχες μειοψηφικες ομαδες υπαρχουν και σε Ισραηλ και Παλαιστινη.


    Τα ελληνοτουρκικα, ειναι ενα εγγραφο μακρια απο επιλυση ειτε μας αρεσει ειτε οχι.

    Το χαρτι αυτο, η Ελλαδα το εχει υπογραψει. Λειπει η Τουρκια.

    http://www.icj-cij.org/jurisdiction/index.php?p1=5&p2=1&p3=3

    Αυτη ειναι η πραγματικοτητα αγαπητε φιλε, περαν του τι κανει ο καθε συλλογος "τρεις κι ο κουκος", που δεν εχει καμια πολιτικη δυναμη ειτε στην Τουρκια ειτε στην Ελλαδα.

    Το εγγραφο της Τουρκιας, αγαπητε, "προοδευτικε" φιλε με τα "χρωματιστα γυαλια", δεν υπαρχει , γιατι στην Τουρκια, δεν κυβερνουν οι λιγοι που λεν οτι θελουν ανεπαφο τον Πατριαρχη. Τουναντιον, ψαξτε να βρειτε τι ποσοστο παιρνει το κομμα του MHP στην Τουρκια. Ειναι κατα πολυ περισσοτεροι των "χρωματιστων λυκων" και οι "μετριοπαθεις" ειναι αυτοι που δε ζυγωνουν εξω απο τη Χαλκη, ειτε ειναι ισλαμιστες ειτε ειναι κεμαλιστες.

    Καλα τα ροζ γυαλια, αλλα καλυτερη και η πραγματικοτητα.

    http://www.icj-cij.org/jurisdiction/index.php?p1=5&p2=1&p3=3&code=GR

    Η λεξη κλειδι , ειναι το COMPULSORY, on condition of reciprocity.

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. >>"Διαδήλωση συμπαράστασης στις μειονότητες οργανώθηκε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συνθήματα και πανό που τόνιζαν ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει το Φανάρι και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».<<

    Και κατι αλλο επ αυτου. Νομιζω πως μια διαδηλωση συμπαραστασης, ειναι το ελαχιστο που εχει να περιμενει η Ελλαδα, απο μια χωρα που διακειται εχθρικα εναντιον της, με τη βουλα του υπουργειου εξωτερικων της (βλεπε πιο πανω), την εχει αφησει να απορροφησει κοινοτικα κονδυλια και να γινει υποψηφιο μελος της Ε.Ε., καιτοι ειναι υπο απειλη πολεμου και εχει απο το 1993 ανοιξει δρομο επιλυσης.

    Οποτε μην κατηγορουμε σωρηδον την Ελλαδα για γκριζα γυαλι και υπερπατριωτισμο, γιατι και τα ροζ γυαλια, δινουν το ιδιο στρεβλωμενη πραγματικοτητα με τα γκριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Διορθωση (θα εχω και παροραματα σε λιγο... συγγνωμη)

    Οπου: και οι "μετριοπαθεις" ειναι αυτοι που δε ζυγωνουν εξω απο τη Χαλκη, ειτε ειναι ισλαμιστες ειτε ειναι κεμαλιστες.

    Αντικατασταση του Χαλκη με ΧΑΓΗ.

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι οι ομάδες που διοργάνωσαν/νουν τέτοιες εκδηλώσεις στην Τουρκία αποτελούν σαφέστατα περιθωριακό στοιχείο της εκεί πολιτικής σκηνής τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική πλευρά. Ωστόσο και οι εδώ "εθνικώς αγανακτούντες" ούτε είναι περισσότεροι ούτε απολαμβάνουν μεγαλύτερου σεβασμού από το σύνολο του Ελληνικού λαού. Άρα ούτε αυτούς πρέπει να ακούμε ?
    Αγαπητέ φίλε, με την ποσοτική αναφορά σου, στην ουσία υποβιβάζεις και την δική σου θέση, διότι και σεις (και δεν το λέω καθόλου ειρωνικά ή υποτιμητικά) τόσοι είσαστε...Σε κάθε εθνική διαδήλωση μαζεύονται οι ίδιοι πολιτικοί χώροι με τους ίδιους εκπροσώπους, οι οποίοι μάλιστα κρατάνε από 3-4 πανώ ο καθένας τους.
    Ας βγάλουμε λίγο την τσίμπλα από τα μάτια μας και ας δούμε λίγο παραπέρα από τη μύτη μας.Αν καθίσεις και παρακολουθήσεις τουρκικό δελτίο ειδήσεων, η αναφορά στην Ελλάδα είναι απείρως μικρότερη από την αντίστοιχη δική μας για την Τουρκία.Και όσο και να μας ενοχλεί η αλήθεια, το μέγιστο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η Τουρκία και όχι το αντίστροφο.Αυτοί έχουν τις εσωτερικές πολιτικές φαγωμάρες τους και το Κουρδικό.Άσε που άμα φύγεις 500 χλμ στο εσωτερικό της Ανατολίας και σταματήσεις απλούς ανθρώπους στο δρόμο, ούτε οι μισοί δεν γνωρίζουν την πρωτεύουσα της Ελλάδας.Καλά στο Ντιγιάρμπακιρ δεν γνωρίζουν ούτε καν ότι υπάρχει χερσαίο σύνορο μεταξύ των 2 χωρών.
    Πάψτε να ζείτε με το φόβο του Τούρκου.Σε μια μελλοντική σύρραξη έχουν να χάσουν πολλά περισσότερα από όσα φανταζόμαστε (όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα κατανοούν τι λέω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. { σαν να κυβερνούσαν ή να ποδηγετούσαν την εξωτερική τους πολιτική οι «γκρίζοι λύκοι» (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) και οι «δικέφαλοι αετοί» (ΛΑΟΣ), αντιστοίχως, }



    να μην τον χαρακτηρίσω τον ...καθηγητή, αλλά να τον ενημερώσω για κάτι πολύ βασικό:
    την Τουρκία δεν χρειάζεται να την κυβερνούν οι γκρίζοι λύκοι για να θεωρηθεί ακραία και εθνικιστική, οι κεμαλιστές και το κόμμα του Ερντογάν είναι ήδη ακραίοι,εθνικιστές,ρατσιστές,μη δημοκράτες ,επιθετικοί και επεκτατικοί απέναντι στις γειτονικές τους χώρες. Αυτό να το καταλάβουμε όλοι,στην τουρκική βουλή υπάρχουν μόνο ακραίοι εθνικιστές! ...κι ο καρατζαφέρης δίπλα τους είναι πολύ "λάιτ"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δεν έχει σημασία πώς βλέπουν οι Τούρκοι την "τουρκική απειλή",σημασία έχουν τα γεγονότα και οι ενέργειες του κάθε κράτους.Άλλωστε οι Τούρκοι-και καθένας- κάνουν την πολιτική τους.Εσείς κ.Ηρακλείδη ποιανού πολιτική κάνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αγαπητε φιλε. Εγω δε σας λεω τι πρεπει να ακουμε. Σας λεω ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Προφανως ουτε στην Ελλαδα η πολιτικη που ακολουθειται ειναι αυτη των "εθνικως αγαναχτουντων", ουτε , ακομη περισσοτερο, στην Τουρκια ειναι αυτη των διαδηλωτων υπερ Βαρθολομαιου.

    Η Ελλαδα, με τις επιλογες που εκανε και το σεβασμο που απολαμβανουν οι 2 μεγαλοι, εφτασε εκει που εφτασε. Πρεπει να συνεχισω? Δειγματα καλης θελησης εχουμε κανει ουκ ολιγα. Προσφατα παραβιαστηκε και το Πρωτοκολλο Παπουλια-Γιλμαζ. Καπου αγαναχτεις. Γιατι εγω αρνουμαι να βαλω στο ιδιο επιπεδο, την ελληνικη πολιτικη και την αντιστοιχη τουρκικη. Εχουμε κανει ΠΟΛΛΕΣ προσπαθειες προσεγγισης και απο την Τουρκια τιποτα.

    Δεν υποβιβαζω θεσεις αγαπητε φιλε. Υπογραμμιζω το κατα ποσον μια θεση ειναι η ΚΥΡΙΑ πολιτικη γραμμη ενος κρατους ή οχι. Ειπα μηπως εγω πως η πολιτικη της Ελλαδας ειναι αυτη που θελω? Σεις αντιθετα παρουσιασατε τη διαδηλωση στην Τουρκια, που μαλλον δεν ηταν μεγαλειωδης, μιας που στις τουρκικες εφημεριδες δεν υπαρχει φωτογραφια ή πρωτοσελιδη αναφορα, ΩΣΑΝ αυτη η μικρη ομαδα διαδηλωτων να καθοριζε την πολιτικη της Τουρκιας! Οποτε αδικα εμεις ανησυχουμε και φωναζουμε, γιατι οι ανθρωποι διαμαρτυρονται για τον Πατριαρχη. Ειναι σα να μου λετε, πως αδικα οι Παλαιστινιοι φωναζουν γιατι υπαρχει συλλογος Ισραηλινων στρατιωτων που δηλωνουν πως δε θα ξαναπιασουν οπλο.

    Αν βγαλετε την τσιμπλα κι εσεις απο το ματι σας, θα διαβασετε τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ που εβαλε σε συνδεσμους και δεν ειναι ΓΝΩΜΗ δικη μου. Το οτι εχετε μια γνωμη, δεν παει να πει πως αυτη ειναι και ευαγγελιο.Αυτη ειναι η πολιτικη πραγματικοτητα αυτη τη στιγμη αναμεσα σε Ελλαδα και Τουρκια. Μπορει να μη σας αρεσει, αλλα αυτη ειναι. Αν η Τουρκια ΑΥΡΙΟ καταθεσει ενα χαρτακι που λεει "αναγνωριζω τη Χαγη", η Ελλαδα θα μπορει να ανοιξει υποθεση σε ο,τι θελει εναντι της Τουρκιας και τ αναπαλιν. ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ να το πω?

    Οσο για την Τουρκια που δεν ασχολειται στα ΜΜΕ με την Ελλαδα, μα φυσικα! Ειναι σα να μου λετε, πως ο ελεφαντας δεν ανησυχει τοσο για το μυρμηγκι οσο το μυρμηγκι για να μην πατηθει απο τον ελεφαντα. Γιατι να μιλησουν τα τουρκικα ΜΜΕ? Για τα τουρκικα νησια που ζηταμε? Για τις υπερπτησεις ελληνικων αεροσκαφων πανω απο τη Σμυρνη? Για το σχεδιο δολοφονιας μουφτη στη Θρακη? Ειναι σα να μου λετε, πως στην Κυπρο εχουν μεγαλυτερο αχτι τους Αγγλους , παρα οι Αγγλοι τους Κυπριους! Η το ιδιο για τους Αμερικανους, λογω Κισινγκερ. Μα φυσικο δεν ειναι? Τι εκανε ο Κυπριος στον Αμερικανο?

    Φυσικα εχουν τις φαγωμαρες τους και επιπλεον , ΔΕ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ με μας. Το Αιγαιο δεν παει πουθενα, εκει μενει. Η Τουρκια μεγαλωνει οικονομικα και πολιτικα, γιατι να βιαστει να κανει τιποτα με την Ελλαδα? Σε 30 χρονια, η διαφορα στα εξοπλιστικα, θα ειναι τετοια, που θα γελαμε αν λεμε πως η Ελλαδα θα κρατησει 1 εβδομαδα.

    Εγω ΔΕΝ πιστευω πως η Τουρκια θα κανει πολεμο, εκτος κι αν τη ζορισει πολιτικα η Ελλαδα νωριτερα. Αλλιως θα περιμενουν να... κανουμε παραχωρησεις υπο την απειλη βιας. Τωρα για το αν στο Ντιγιαρμπακιρ ηξεραν την πρωτευουσα της Ελλαδας... Τους Τουρκους που πηγαν στην Κορεα, τους ρωτησατε αν ηξεραν που ειναι η Κορεα? Στην Κυπρο νομιζετε ηξεραν που ειναι τι ειναι η Λευκωσια? Αν χρειαστει να χρησιμοποιηθουν, δε χρειαζεται να ξερουν πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. (συνεχεια)

    Παντως να σας θυμισω, πως το 1996, στα Ιμια, δεν ξεσηκωθηκε κανεις, ουτε στο Ντιγιαρμπακιρ ουτε πουθενα , να πει "που παμε". Επισης, να σας θυμισω, πως τοτε, οπως αποκαλυφθηκε προσφατα, ο Ουμεν, εκρυψε απο την κυβερνηση του πως οι Ιταλοι απαντησαν πως τα Ιμια ηταν ελληνικα. Αυτο, δεν αλλαξε σε τιποτα τη σημερινη τουρκικη πολιτικη.

    Η δικη μου θεση, ξερετε ποια ειναι? Απο το 1993 εχουν περασει τοσα χρονια που εχουμε ανοιξει τη λυση δικαστικα στα ελληνοτουρκικα. Τους βαλαμε στην Ε.Ε, περιμεναμε, τιποτα. Εγω καπου αγαναχτω. Οχι τιποτα αλλο, αν μη τι αλλο για τα χρηματα που δινουμε εξαιτιας των Τουρκων και θα μπορουσαν να πανε στη γεννια των 700. Οποτε θα ηθελα παγωμα των ενταξιακων διαπραγματευσεων της Τουρκιας μεχρι να ζητηθει απο την Τουρκια, η προσφυγη στη Χαγη, οπως λενε οι ετησιες εκθεσεις προοδου της Ε.Ε.

    Πειτε με περιεργο, πειτε με εθνικιστη, πειτε με ο,τι θελετε. Απλα δε συμμεριζομαι την αισιοδοξια σας και προτιμω απο το να κανω τον μαντη Καλχα για το αν και ποσο η Τουρκια θα φοβηθει το κοστος,προτιμω να λυσω εδω και τωρα ο,τι μπορω , οταν εχω ακομη καποια αποτρεπτικη δυνατοτητα και πολιτικο μοχλο πιεσης. Και φυσικα, μεχρι να γινει αυτο, πρεπει να συνεχισουμε καποιους εξοπλισμους.



    Φιλικα,

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αγαπητε φιλε 07:32,

    σε περιπτωση που το χασατε, ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο του κ. Ντοκου.

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/httpnewskathimerinigr4dcgiwarticlescolu.html

    Ελπιζω να μην τον θεωρησετε και αυτον οτι ειναι στο ιδιο τσουβαλι με εμας τους τυφλους.

    Παραδεχεται οτι η πολιτικη μας δεν εχει αποδωσει καρπους και οτι δεν ξερει ομως τι νεα πολιτικη πρεπει να ακολουθησουμε...

    Αυτη ηταν η πολιτικη των πολλων, οχι η δικη μου.

    Την αλλη πολιτικη των πολλων, δε χρειαζεται να σας την πω, τη διαβαζετε στις οικονομικες εφημεριδες καθε μερα.

    Ισως τελικα, η Ελλαδα να χρειαζεται μια εθνικη αγαναχτηση γενικα, μηπως και αλλαξει τιποτα. Γιατι προφανως, η μεχρι τωρα θεση των πολλων, εχει οδηγησει τη χωρα σε κατασταση, για την οποια δε νομιζω να ειναι πολλοι ικανοποιημενοι...



    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Για κατι σαν και σενα Αlex Iraklidi μου εβγαλε ο Ελληνικος λαος την ρηση =

    ΘΕΛΕΙ Η ΠΟΥΤΑΝΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΜΑ Η ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙ.

    Συγχωρεστε με Κυριοι που το εγραψα ετσι ,αλλα νομιζω δεν αξιζει καμμιας αλλης απαντησεως ο θλιβερος αυτος τουρκοπρωκτογλυφτης.

    Σε μια σοβαρη χωρα τετοιου ειδους σκουπιδια ΟΧΙ μονο δεν θα 'διδασκαν' αλλα θα ηταν απο καιρου χωμενα σε κανενα κελλι του Κορυδαλου παρεα με αλλους τουρκους κρατουμενους για να συνεχισει να τους παρεχει τις υπηρεσιες που ξερει και αρεσκεται..

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΛΕΕΙΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΟ. ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Παραθετω κι αυτο.

    Ειναι η εκθεση προοδου της Τουρκιας, του 2005. ΟΛΕΣ οι επομενες, λενε τα ιδια και τα ισια.

    Σελιδα 26 παρακαλω.

    http://www.google.it/url?q=http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2006/nov/tr_sec_1390_en.pdf&ei=GetIS7LgGISV_QbtgqCTAg&sa=X&oi=nshc&resnum=1&ct=result&cd=1&ved=0CA4QzgQoAA&usg=AFQjCNFvyxZZ9KY57-3qotguFO9yhgPnjw

    Ποιες βραχυπροθεσμες δεσμευσεις καλης γειτονιας ειδατε?

    Ποιες προσπαθειες επιλυσης στα πλαισια του ΟΗΕ και της Χαγης ειδατε?

    Ποιος ο λογος να γραφονται αυτα , αν μετα δεν πραγματοποιουνται ποτε?

    Αυτα ειναι η πολιτικη των ΠΟΛΛΩΝ, δηλαδη των ελληνικων κυβερνησεων, οχι οι δικες μου με τσιμπλα.

    Εγω απλα ερωτω γιατι δεν εχουν γινει. Και αγαναχτω αν θελετε. Που δεν ακολουθουμε αυτα που υπεγραψαν οι κυβερνησεις μας, οχι το δικο μου το κεφαλι.

    Υπαρχει κανενας λογος απλα να βαζουμε τετοιους ορους, να υπογραφουμε , να λεμε δηθεν οτι αξιολογειται η Τουρκια και να μη γινεται τιποτα?

    Παλι θα πειτε πως ειμαι εθνικα αγανακτουντας, αλλα τουλαχιστον, αγανακτω για την επισημη πολιτικη θεση μας, που μενει στα χαρτια. Δε λεω να μπουκαρουμε στην Τουρκια ουτε να αρχισουμε να μπαραζ πυροβολικου απο τη Ροδο.

    Να τιμησουμε την υπογραφη μας θελω. Οι πολλοι στη δημοκρατια αποφασιζουν. Ειναι κακο να ζητω να εφαρμοστει η επισημη πολιτικη μας και να αγαναχτω που δεν εφαρμοζεται?

    Μακαρι να εφαρμοζοταν και η πολιτικη των υπερασπιστων του Βαρθολομαιου, να μην αγαναχτουσα!

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αγαπητέ κ. Απόδημε,

    Πολύ καλά τα λέτε και εκτεταμένα. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

    Ελπίζω η ιδιότητά σας του αποδήμου να μην σας εμποδίσει να πιάσετε τα όπλα σε περίπτωση σύρραξης με την γειτόνισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αγαπητε φιλε 1209

    Η ιδιοτητα του αποδημου, δεν ακυρωνει την εθνικοτητα. Αν και οποτε χρειαστει, δε σκοπευω να αφησω τους συγγενεις και φιλους που εχω στην Ελλαδα να σκοτωνονται κι εγω να χαιρετω απο την τηλεοραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Оλα συνδέονται μεταξύ τους.Που πήγαν όλα αυτα τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα απο την Ευρωπαϊκή Ενωση και απο δάνεια;Απλό ερώτημα-τι έγιναν τόσα χρήματα;-Τα φάγατε,ολοι μαζι οι Ελλαδίτες και τωρα κατήγορείτε την Τουρκία που έχει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στον κόσμο.Να είχατε και εσείς!Τα λεφτά υπήρχαν,το μυαλό ΟΧΙ.Εκ των υστέρων κάνετε τους αναλυτές,τους αδικημένους.Εσείς οι ιδιοι δεν φταίτε;
    Αντι να ιδρύετε ερευνητικά πανεπιστήμια,εσεις ξοδεύατε για τη διοργάνωση των ολυμπιακών Αγώνων.Αντι να παράγετε,αγοραζατε απο τη SIEMENS μεσω Χρηστοφοράκου.Και αλλά πολλα τέτοια.Αλλά τοτε το χρήμα υπήρχε και κανένας δεν προβληματίζονταν με το λογαριασμό που θα έρθει αργότερα.Ψηφίσατε μια απο τα ίδια,απλα διαφορετικό χρώμα.Κανέναν δεν επρεπε.Αλλα οποιος δεν διαμαρτύρεται για αυτά που γίνονται παει να πει συμφωνεί με αυτα.Αλλο τα λόγια τα μεγάλα,και αλλο οι πράξεις του καθενός.Οι πράξεις των Ελλαδιτων έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της πτώχευσης,οχι η Τουρκία,αυτη κάνει τη δουλειά της και καλά μάλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @ 10 Ιανουαρίου 2010 12:09 π.μ.

    Θα συνεχισει να μας δινει οδηγιες και συμβουλες απο τον καναπε της οικιας του.
    "Back seat driver" που λενε και στο Αστραλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αφιερωμένο σε Ηρακλείδη, και στα ροζ γυαλιά.

    >
    Οι ειρηνιστές και οικουμενιστές ή «ευρωπαϊστές» έχουν τον δικό τους τρόπο για να παρακάμπτουν τις οδυνηρές πραγματικότητες Φαντάζονται ότι είναι πιο ρεαλιστές, αφού ξεπέρασαν τους «εθνικούς αταβισμούς» και συμπορεύονται με τη νέα παγκόσμια κατάσταση, όπου τάχα το εμπόριο και ο διάλογος θα αντικαταστήσουν τον πόλεμο. Οι θέσεις όμως αυτές διόλου δεν είναι ρεαλιστικότερες από τις πομφόλυγες του εθνικισμού, συνιστούν απλώς την αντίστροφη ιδεολογία, και μάλιστα μιαν ιδεολογία διόλου πρωτότυπη, αφού δεν περιέχει παρά κοινοτοπίες του καπιταλιστικού φιλελευθερισμού διατυπωμένες πριν από 300 χρόνια και διαψευσμένες επανειλημμένα έκτοτε. Οντας ιδεολογία, εκπληρώνουν και τις ψυχολογικές λειτουργίες της ιδεολογίας, δηλαδή επιτρέπουν σε «προοδευτικούς» διανοούμενους ελαφρών βαρών και σε αστείους δημοσιογραφίσκους να αναβαθμίζουν το μικρό τους εγώ εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι υψηλών ιδεωδών· συνάμα υποθάλπουν σε μικρομεσαίους πολιτικούς την ανακουφιστική ψευδαίσθηση ότι μπορούν να συρρικνώσουν την πολιτική σε διαχείριση και διάλογο, αποτινάζοντας από τους ισχνούς ώμους τους το βάρος έσχατων ιστορικών ευθυνών.

    [ Πηγή: http://kondylis.wordpress.com/2009/01/06/nationalstrategy/ ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. στον ανωνυμο @ 10 Ιανουαρίου 2010 12:09 π.μ.-Ναι ρε θα συνεχίσω και den ime apo australia mastora,αλλα εχει σημασια;την αλήθεια να την ακουτε δεν σας αρέσει.
    Μερικές ακόμη οδηγίες
    1)η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει βιομηχανία κατασκευής πυραύλων που θα χρησιμοποιούνται τόσο για ερευνητικούς σκοπούς στο διάστημα όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.Πυραύλους ικανούς να "φτάνουν"στα βάθη της Τουρκίας και πιο πέρα
    2)η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει στόλο βομβαρδιστικών αεροσκαφών,δηλαδή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών,δηλαδή ερευνητικά πανεπιστήμια
    3)πυρηνικό οπλοστάσιο
    Αλλά όσο υπάρχουν τα μπουζούκια ποιός νοιάζεται για όλα αυτά
    όπα οπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αγαπητοι 1:53 και 9:38, που προσπαθειτε να με ειρωνευτειτε (και μαλλον ειστε το ιδιο προσωπο).

    Αυτες οι ψευτομαγκιες εφαγαν την Ελλαδα και η εντυπωση πως "εγω ειμαι πιο εξυπνος, πιο μαγκας, την ξεγελασα την εφορια, τον επιασα κοροιδο τον Ευρωπαιο, ο Τουρκος ειναι μπουνταλας".

    Δε σκοπευω να συνεχισω να ασχολουμαι μαζι σας, το ηθος σας το δειχνετε μονοι σας.

    Αλλωστε και τους αποδημους, η Ελλαδα εχει κανει το παν να τους διωξει απο κοντα της. Οταν βεβαια στην Κατοχη η Ελλαδα πεθαινε της πεινας, η αμερικανικη ομογενεια ηταν αυτη που ναυλωσε πλοια με τροφιμα. Τοτε ειναι καλοι οι αποδημοι.

    Οσο για τα μπουζουκια, αν τα παρατουσατε λιγο για το Σαββατο βραδυ , οπως γινεται στην Ευρωπη, παρα να τρεχετε καθε μερα και 2 ωρες στην καφετερια για να πιειτε τον καφε που οι αλλοι Ευρωπαιοι πινουν σε 10 λεπτα, ισως η Ελλαδα να μην ειχε χρεοκωπησει.

    Ειρωνευθειτε οσο θελετε τους αποδημους. Ας κανετε πρωτα ολοι εσεις που μεινατε το δικο σας καθηκον και μετα ας φωναξετε. Αλλα ξερετε υπαρχουν κι αυτοι που δεν ειναι καν αποδημοι οταν ξεσπα το κακο και τρεχουν να παρουν σειρα στο αεροδρομιο για εξωτερικο...

    Κατα τα αλλα, αγαπητε "Ραμπο" Ελληνα φιλε, οι δικοι μου 18 μηνες, ειναι το ιδιο "καλοι" αν οχι καλυτεροι απο τους δικους σας, γιατι μαλλον ηλικιακα ειστε πολυ νεοτερος μου και μαλλον δεν τα προλαβατε.

    Αποδημος.

    ΥΓ. Συγγνωμη που υπογραφω ως αποδημος. Επρεπε να σας λεω πως ειμαι ΛΟΚ που σας γραφω απο Ρεντινα, για να μπορω να αντιμετωπιστω απο τους αλλους "Ραμπο" ως ισοτιμος... Τι να πει κανεις... Εγω φταιω που ασχολουμαι...

    Οι αποδημοι ξερετε αγαπητε "Ραμπο" ακομη και αυτοι που ειναι στο "Αστραλια", δρουν και ως πρεσβευτες της Ελλαδας. Γιατι αργα ή γρηγορα καποιος ξενος , θα σε ειρωνευτει για τους Τουρκους, τους Σκοπιανους κλπ, πως η Ελλαδα ειναι σαν το παιδακι που φωναζει. Γι αυτο, συχνα, οι αποδημοι ειναι πολυ πιο ενημερωμενοι απο εσας τους Ελλαδιτες, που σας πιανει ξενος και σας ρωτα να απαντησετε με επιχειρηματα και το μονο που λετε ειναι "Μας παραβιαζουν τον εναεριο χωρο, μας απειλουν, θελουν το Αιγαιο", που σε εναν ξενο, απλα επιβεβαιωνουν οτι αλλο απο αναρθρες κραυγες και αυτο που μοιαζει με εθνικη προπαγανδα, δεν ξερετε τι αλλο να πειτε, γιατι κι ο Τουρκος λεει τα δικα του, οπως και ο Σκοπιανος.

    Διωξτε κι αλλο τους αποδημους. Αλλωστε εσεις τωρα θα εχετε μερικες εκατονταδες χιλιαδες Πακιστανους Ελληνες, που αν γινει πολεμος, ειστε σιγουροι πως θα πυροβολουν προς ανατολας τους φιλους και ομοθρησκους Τουρκους και οχι προς Δυσμας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Σχετικά με το πόσοι είναι αυτοί που αντιδρούν στα διάφορα εθνομηδενιστικά ιδεολογήματα/προτάγματα και ακόμα περισσότερο σε επιλογές γύρω από ζωτικής σημασίας εθνικά θέματα, ένα δημοψήφισμα θα πείσει και τον πιό 'δύσπιστο'. Ας θυμηθούμε και τους 'λίγους' 'ακροδεξιούς' που ψήφισαν ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. "Oi germanoi (Tourkoi) einai filoi mas" Vraveio Artemi Matsa- Vinkun Quisling- Efaialti ston "Kyrio" Irakleidi. To Sxolieio tou skal gia ton apovatiko stolo tis tourkias me kaliptei an kai epipleon auta pou lene oi Tourkoi mou thimizei kati pou vrika sta plaisia tis ereunas mou sto Istoriko arxeio tou YP. EX. germaniko dimosieuma tou fevrouariou 1936 "I germania einai o akindinoteros geitonas tou Velgiou" Opoiosdipote omoiotites me ta legomena ton Toukon DEN EINAI SIMPTOMATIKES!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανωνυμε 10 Ιανουαριου 2010 1:53 π.μ.

    Δεν καταλαβαινω την επιθεση σου προς τον Αποδημο. Σε τι απο αυτα που εχει σχολιασει διαφωνεις δηλαδη; Να μας πεις συγκεκριμενα ωστε να βγαλουμε μια διαγνωση και για σενα. Το δε "back seat driver" ταιριαζει ακομα καλυτερα σε οσους απο εμας τους Ελλαδιτες βαριουνται να διαβασουν ενα κειμενο στα Αγγλικα και προτιμουν να ειρωνευτουν βλακωδως για να νιωσουν οτι εκαναν το καθηκον τους και μπορουν με ησυχη τη συνειδηση τους να επιστρεψουν στο supersport.

    Αποδημε, σου ζητω συγγνωμη εκ μερους της Μητερας Πατριδας για την ιδιωτεια (με την αρχαιοελληνικη αλλα και την αγγλικη ετυμολογια του ορου) μερικων εκ των τεκνων της, και ευχομαι να μην σε πικραινει σε βαθμο που να σταματησεις ποτε να ενδιαφερεσαι για αυτον τον τοπο. Η Ελλας δεν ειχε ποτε την πολυτελεια να χανει εστω και εναν υποστηρικτη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ JOHNSON ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΣΕΒΙΤ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟ
    ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΤΕ Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΤΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ;
    OTAN O ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
    ΚΑΙ ΕΦΕΡΕ ΠΡΟΣΚOΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,Ο JOHNSON ΚΤΥΠΗΣΕ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ TOY :TO ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΓΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ;
    AN EINAI AΛΗΘΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ Η Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;
    MΗΠΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΙΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ;
    EMΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑΧΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ,ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΚΜΑΙΟΣ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΜΗ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ)-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ TEST DNA ΣΟΛΟΥΣ ΜΑΣ;- ME AΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΘΥΠΑΞΙΑΣ ΜΑΣ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ-"ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ,ΑΛΒΑΝΙΑΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
    κ.α. "ΚΡΑΤΙΔΙΩΝ" ΕΝΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΙΘΟΥΝ (ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ)ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ ,ΦΙΛΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΜΑΧΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΠΡΙΤΣΙΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ,ΑΙΓΑΙΟ Κ.Λ.Π.
    ΟΠΟΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΦΩΝΗ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΣΥΝΕΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΚΠΟΡΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΦΩΝΕΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΣΕΒΕΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΑΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ ΛΟΓΩ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣ ΜΗΝ ΜΙΛΟΥΝ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ CIA-MIT.-ΘΥΜΑΣΘΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΠΟΥ TAΠAIΡNE ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ;-.
    ΜΙΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΕΣ-ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΑ "ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ" ΟΠΩΣ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ,
    ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Την καλησπέρα μου σε όλους και όλες,

    Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω εγώ από την πλευρά μου (ένας νεαρός 21 χρονών φοιτητής Γεωπονίας από Θεσσαλονίκη)είναι τα παρακάτω.

    1) Η Τουρκία αν δεν αποβλέπει στον κατάλληλο, προς όφελος της, συχετισμό δυνάμεων γιατί ναυπηγεί δυο LST των 6.000 τόνων?Γιατί θέλει LPD? Για να κάνει κρουαζιέρες ο κύριος Νταβούτογλου με το συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας στη Μεσόγειο? Ήδη διαθέτουν όπως επισήμανε ο κύριος Καλεντερίδης έναν μεγάλο αποβατικό στόλο. Εγώ προσθέτω ότι ήδη έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν με ελικόπτερα(σε μία διαδρομή) ένα τάγμα ειδικών δυνάμεων με πλήρη εξοπλισμό.

    2)Επίσης έχουν μεταγωγικά αεροσκάφη που σίγουρα μπορούν να ρίξουν μια μοίρα αλεξιπτωτιστών σε μια διαδρομή.

    3) Αν πάλι δεν αποβλέπουν στην αλλαγή συνόρων γιατί στον Έβρο έχουν προωθήσει τα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155mm cal 52. Έχουν γεωγραφικό μειονέκτημα στην Θράκη αν θελήσουν να εισβάλλουν και προσπαθούν να το αντισταθμίσουν με τα συγκεκριμένα πυροβόλα που θα τους βοηθήσουν να ακολουθήσουν τακτικές scoot and shoot και άρα επιβίωση του πυροβολικού τους αλλά και το μέγιστο δυνατό πλήγμα στο πεζικό, στα άρματα μάχης και στο αντίπαλο πυροβολικό. Δηλαδή σε εμάς τους άτιμους γκιαούριδες που ήμασταν τόσο αχάριστοι και "μια μέρα που βρεχε μονότονα"(όπως λέει και το γνωστό άσμα για τους παλιούς..το ακούει ο παππούς μου) ξεσηκωθήκαμε και ζητήσαμε την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μας από το καταραμένο αυτό γένος των Μογγόλων! Προσπθούν με τα συγκεκριμένα πυροβόλα να έχουν την υπεροπλία στον Έβρο(τουλάχιστον σε πυροβολικό) διότι και μεγαλύτερο βεληνεκές έχουν και τα μόνα που μπορούν τα "τακτοποιήσουν καλά"΄είναι τα λιγοστά pzr2000. Τα πιο πολλά όμως πάνω είναι Μ109. Αγοράζουν και γεφυρούλες. Γιατί τις πέρνουν κύριε καθηγητά? Μήπως με γουστάρει καμιά τουρκάλα και θέλει να περάσει δυτικά να μου δώσει κάνα φιλάκι? Όχι γιατί θα τρελαθούμε με τις..άντε να μην πω.

    4) Αν δεν αποβλέπουν στην αλλαγή συνόρων γιατί προσπαθούν να αλλάξουν τον συχετισμό ισχύος στο ναυτικό κατά το δόγμα Οζιόκ? Α ναι ξέχασα..έχουμε όμορφα μοντέλα στη Μύκονο και θέλουν να τα κάνουν κρουαζιέρες τα ναυτάκια τους. Άρα χρειάζονται πιο καλά και πιο πολλά πλοία από τα δικα μας για να τους προτιμήσουν οι κοπέλες(όπως γίνεται στη ξηρά με τα αυτοκίνητα)

    5)Έχετε διαβάσει το βιβλίο του κυρίου Νταβούτογλου κύριε καθηγητά? Εγώ το διάβασα. Πήγα λιγότερες μέρες για καφέ με τα φιλαράκια μου για το διαβάσω. Έχουμε να κάνουμε με έναν έξυπνο και επικίνδυνο άνθρωπο κύριε καθηγητά που θέλει αλλαγές. Πολλές αλλαγές σε χάρτες και ονόματα.

    6)Κύριες καθηγητά έχετε μιλήσει με παιδιά 18 - 24 χρονών από τη γειτονική χώρα σε facebook και chat για να αντιληφθείτε πως πορώνουν τη νεολαία τους? Και δεν μιλάω για την Πόλη που είναι ένα κομμάτι της Τουρκίας. Σας μιλάω για Σμύρνη, Άγκυρα, Καζιαντέπ και πιο βαθιά. Μιληστε λοιπόν με νέα παιδιά και όχι με τους ηλικιωμένους για να δούμε αν υπάρχει διαφορά. Και αν υπάρχει είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο κύριε καθηγητά? Όταν έχουν πρότυπο τον Κεμάλ και σου μιλάνε για το μεγαλείο των Οθωμανών εσείς βλέπετε μακροπρόθεσμα να επικρατεί ηρεμία στη θάλασσα "φιλίας"?

    Περιμένουν απλώς κάποια πράγματα οι Τούρκοι:

    1)Πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα
    2)Αυξημένο άνοιγμα της ψαλίδας των εξοπλισμών υπέρ τους ειδικά στην αεροπορία.
    3)Εύνοια διεθνούς παράγοντα.
    4)Αναταραχές σε βάθος δεκαετίας στη Ελλάδα
    5)Ισχυρή τουρκική οικονομία.
    6)Πολιτική "εξουδετέρωση" της Κύπρου.
    7)Συνεργασία "Τούρκων Δυτικής Θράκης" με UCC για τυχόν στρατιωτικό αντιπερισπασμό (σε βάθος δεκαετίας)και κοινή δράση σε δύο μέτωπα με ασσύμετρες απειλές και πολιτική υποστήριξη από Τουρκία(και σε εφοδιασμό φυσικά.
    ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΣΥΝΕΧΕΙΑ..

    Και συνεχίζω κύριε καθηγητά.
    Εγώ αγαπητέ κύριε καθηγητά πιστεύω στην αδελφοσύνη των λαών αλλά όχι στην ραγιαδοσύνη. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ. Λέω ναι στον φραπέ και στο ωραίο μίνι της συνομίληκης σερβιτόρας κύριε καθηγητά αλλά έχω πλήρη θεωρητική γνώση στο G3 αν με χρειαστεί η πατρίδα. Αν είναι να γίνω ραγιάς προτιμώ το κεφάλι πάνω σε παλούκι παρά χανουμάκι. Ο Έλληνας ξέρει να πολεμάει κύριε καθηγητά. Η Κορέα(απόκρουση εφόδου πεζικού 1300 κινέζων από 120 Έλληνες στο ύψωμα "Χάρι") και η Κύπρος δεν έγιναν πριν χίλια χρόνια. Οι παππούδες και πατεράδες μας πολέμησαν εκεί και όλοι είπαν ότι ξέρουμε να πολεμάμε.
    Αν νομίζετε κύριε καθηγητά ότι θα εξημερωθούν οι Τούρκοι είστε γελασμένος. Αν νομίζετε ως πολιτικός επιστήμων ότι το Ανατολικό ζήτημα έχει λυθεί είστε πάλι γελασμένος για να μην πω και καμιά άλλη βαριά κουβέντα που δεν συνηθίζω να λέω. Διανύουμε την τρίτη φάση του Ανατολικού ζητήματος κύριες καθηγητά. Το αν θα επικρατήσουμε εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα. Ίσως μια εσωτερική διάβρωση στην γειτονική χώρα με μυστικές επιχειρήσεις και το κατάλληλο μπαχτσίσι μας βοηθήσει αρκετά. Έτσι δεν μας βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και το 1821? Αλλά ξέχασα..ήμασταν "αχάριστοι εμείς οι Οθωμανοί υπήκοοι", "αχάριστοι" Πελλοπονήσιοι, Κρητικοί, Θεσσαλοί, Ηπειρώτες, Θρακιώτες, Μικρασιάτες, Πολίτες και τόσοι άλλοι "αχάριστοι γκιαούρηδες". Ήταν "αχάριστος Οθωμανός πολίτης" ο προπάππους μου ο Χρήστος έφεδρος υπολοχαγός πεζικού δις παρασημοφορημένος που έσωσε κοπέλα σε χωριό από τα χέρια δύο Τσετών(τους λόγχισε σε έναν παροξυσμό τρέλας..στο πόλεμο τρελένεσαι..όποιος είναι πιο τρελός επιβιώνει) όχι δεν ήθελαν να την πειράξουν.Κούπεπε ήθελαν να παίξουν μαζί της. Όπως κάνανε και στη Κύπρο μετά από χρόνια το 1974.
    Με αυτούς θα είμαστε φίλοι? Αν είναι έτσι η φιλία πως είναι η έχθρα? Μου λέτε κύριε καθηγητά? Εγώ που είμαι απόγονος Σμυρνιών και Πολιτών ξέρω πως είναι η φιλία των Τούρκων. Ξέρω πως από τον Τούρκο ποτέ μην περιμένεις ειρήνη και αγάπη. ΠΟΤΕ! Το 1922 με το 1974 είναι πολλά χρόνια διαφορά κύριε καθηγητά? Είναι αρκετα νομίζω. Άλλαξε ο Τούρκος? Όχι. Από το 1974 μέχρι το 2010 πόσα χρόνια διαφορά? Λίγότερα πάντως.΄Άλλαξε ο Τούρκος? Με τις υγείες σας κύριε καθηγητά!

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας,(μελλοντικά,πρώτα ο θεός,υποψήφιος έφεδρος αξιωματικός πεζοναυτών ή αερομεταφερόμενου πεζικού).

    Ένα ποιηματάκι της στιγμής...

    Γιούργια σου λέω μην μασάς
    Ο μεχμετζίκ έρχεται ο κερατάς
    Πιάσε το G3 κράτα γερά,
    το αίμα κυλάει
    ποτίζει την λευτεριά

    Η Μάνα Ελλάδα σε κοιτάει
    ζητάει μια θυσία μικρή
    όπως κάνανε οι πρόγονοι μας
    στη ματωμένη αυτή γη

    Προχώρα φορώντας κατάστηθα τον σταυρό
    Κατέβασε την ημισέληνο από τον τρούλο τον ιερό

    Μην φοβάσαι, κάνε σταυρό
    όρμα φαντάρε,λόγχισε τον εχθρό
    Μην φοβάσαι, πολεμάς για ιδανικά
    πολεμάς για δημοκρατία και Λευτεριά

    Σταυριανάκος, Σιαλμάς, Ηλιάκης, Βλαχάκος, Καραθανάσης και Γιαλοψός σε κοιτάνε από ψηλά,
    Όρμα Παλληκάρι, γονίδιο του πολυμήχανου Οδυσσέα εσύ,
    Χρησιμοποίησε όσα έχεις μάθει από πατέρα, μάνα, σχολείο και εκπαιδευτή

    Μην φοβάσαι, όλοι φοβούνται
    πόλεμος είναι αυτός,
    ατσάλι, εκρήξεις, αίμα και φωτιά,
    τον δρόμο μας όμως φωτίζει η γλυκιά Παναγιά

    Δρόμος ομοψυχίας, θυσίας και συμφορών
    Δρόμος κουραστικός, αιματηρός και νέων αγώνων
    Δρόμος Δημοκρατίας, Νίκης και Λευτεριάς!

    Δεν ξέρω αν σας άρεσε αλλά μετά από 4 ώρες διάβασμα"Βελτίωσης φυτών" μου ήρθε να γράψω αυτό το ποίημα στις τρεις τα χαράματα. Θα το βάλω και στο blog που έχω με τα φιλαράκια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ο Αλέξης Ηρακλείδης δεν είναι καν αντάξιος το ονόματος του (Αλέξης) και τοy επώνυμου του (Ηρακλείδης). Οι ανοησίες που γράφει αποδεικνύει ότι οποιοσδήποτε γλυφthς μεταπτυχιακός μαθητής μπορεί να πάρει ένα PHD της πλάκας. Αλλά δεν εξηγεί πιο Ελληνικό λαμόγιο τον έκανε καθηγητή σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Λυπάμαι τους μαθητές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.