5/1/10

Το όχημα του πολιτικού ασύλου

του Σταυρου Λυγερου

Ενα μεγάλο ποσοστό των μεταναστών, που συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, υποβάλλουν αίτηση πολιτικού ασύλου. Το κάνουν κυρίως για να κερδίσουν χρόνο. Η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος συχνά διαρκεί χρόνια και εάν δεν ολοκληρωθεί, οι αιτούντες δεν απελαύνονται. Εξασφαλίζουν, δηλαδή, καθεστώς προσωρινής παραμονής. Η πλειονότητα όσων υποβάλλουν αιτήσεις δεν έχει ταυτότητα ή διαβατήρια. Κατά κανόνα αναφέρουν ως χώρα προέλευσης τόπο όπου υπάρχουν συγκρούσεις, προκειμένου να αποσπάσουν θετική απάντηση. Από τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου ελάχιστες γίνονται δεκτές, επειδή κρίνονται καταχρηστικές ή δεν υποστηρίζονται από τους ενδιαφερομένους (στη συνέντευξη εμφανίζεται περίπου το 10%).

Η μαζική υποβολή αιτήσεων αποδυναμώνει τον θεσμό του πολιτικού ασύλου. Ορισμένες φορές μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Μέσα στο σωρό απορρίπτονται και αιτήσεις ατόμων τα οποία δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Για την κατάσταση αυτή δεν είναι άμοιροι και φορείς που έχουν αποστολή την προστασία των πολιτικών προσφύγων. Ξεχειλώνοντας την έννοια του πολιτικού πρόσφυγα έχουν υπονομεύσει τον θεσμό για την προστασία του.

Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, επιβάλλεται να καταστεί όσο το δυνατόν πιο καθαρή η διάκριση μεταξύ πολιτικών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Το πολιτικό άσυλο προέκυψε για να προστατεύσει άτομα που διώκονται προσωπικά για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, για την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους κι όχι γενικά για τα άτομα που κατοικούν σε χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα ή σε χώρες όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Ως τέτοιο, το πολιτικό άσυλο αποτελεί κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Για δεκαετίες δεν υπήρχε πρόβλημα, επειδή το φαινόμενο της παράνομης οικονομικής μετανάστευσης ήταν περιορισμένο. Τώρα πια, η σύγχυση είναι πολυτέλεια.

Οι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν προκάλεσαν καταστροφές και ένα ισχυρό ρεύμα παράνομης μετανάστευσης. Οχι βεβαίως προς τις ΗΠΑ, αλλά προς την πλησιέστερη Ευρώπη. Το γεγονός, ωστόσο, ότι λόγω των συγκρούσεων η ζωή πολλών Ιρακινών και Αφγανών έγινε πιο δύσκολη και επικίνδυνη δεν επαρκεί για να χαρακτηρισθούν πολιτικοί πρόσφυγες.

Αν υιοθετηθεί αυτός ο τόσο ευρύς ορισμός, πρακτικά θα δικαιούται την προστασία του πολιτικού πρόσφυγα η συντριπτική πλειοψηφία όσων κατοικούν σε εμπόλεμες ζώνες. Μια τέτοια εξέλιξη θα τροφοδοτούσε ένα γιγαντιαίο μεταναστευτικό κύμα, το οποίο δεν είναι ούτε ικανή ούτε διατεθειμένη να δεχθεί η Δύση. Το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει τους επαγγελματίες προστάτες των μεταναστών να παίζουν αυτό το παιχνίδι, υπονομεύοντας στην πράξη τον θεσμό του πολιτικού ασύλου.

Το ζήτημα δεν αφορά, βεβαίως, μόνο την Ελλάδα. Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και της παροχής πολιτικού ασύλου είναι ευρωπαϊκό και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπισθεί με την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Εστω και με καθυστέρηση, η Ε.Ε. έχει αρχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, αλλά μένει να αποδειχθεί εάν οι γενικές αποφάσεις θα μετεξελιχθούν σε συγκεκριμένη πολιτική και σε επαρκή χρηματοδότησή της.
kathimerini.gr

3 σχόλια:

  1. Απολύτως αληθές το δημοσίευμα καθώς "επαγγελματίες" του χώρου, κυρίως οργανωμένα δικηγορικά γραφεία, τουριστικά γραφεία,ΜΚΟ και ομαδούλες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έχουν
    μετατρέψει τον θεσμό του πολιτικού ασύλου σε πατσαβούρα.
    Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για την σκοπούμενη μαζική απόδοση Ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς θα ήθελα να επισημάνω τα λόγια ομιλητή (εκπροσώπου του Δικτύου Clandestina) στη δημόσια εκδήλωση-ανοικτή συζήτηση με θέμα "Μετέωροι άνθρωποι μεταξύ ασύλου και απέλασης" την οποία διοργάνωσαι η περιβόητη Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου" στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ στις 31/10/2009 : "ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ Η ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΟΙ, ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ,ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ.ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ, ΑΠΩΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΧΡΟΝΟ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥΣ,ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΑΝΘΡ.ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΑΓΑΓΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ, ΗΤΟΙ ΕΝΑ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ.ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟ "ΝΟ ΒΟRDER" !!!!
    Σε πολύ απλά ελληνικά, ο εν λόγω κύριος ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να παρακαμφθεί τελείως κάθε νόμιμη διαδικασία καταγραφής αλλοδαπών και να αφεθεί η χώρα μας στο χάος.
    Παρούσα στη συζήτηση ήταν και η ειδική σύμβουλος του Υφυπ. κ.Βούγια, καθώς και ο βουλευτής κος Κουράκης, οι οποίοι όχι απλά έδειξαν να συμφωνούν με τα λεχθέντα αλλά όπως ενημερωθήκαμε αργότερα κανόνισαν και τετ-α-τετ συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού με Επιτροπή της ΕΕΔΑ, για να καθοριστούν οι γενικές γραμμές του νέου νομοσχεδίου περί μεταναστών (πράγμα που ήδη έχουμε δει που οδηγεί, βλ. ιστοσελίδα της ΕΕΔΑ και το προσχέδιο του νέου νόμου).
    Μην αναζητούμε λοιπόν "Κεκρόπορτες" και "Εφιάλτες"
    στην Άγκυρα, στην Ουάσιγκτων, στο Τελ Αβίβ ή στα Τίρανα.Αυτή τη χώρα μας μόνοι μας την καταστρέφουμε και υπόλογοι είμαστε μόνο εμείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ιδιο σχολιο εκανα και στην αναρτηση με τιτλο
    «Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια: ανάγκη, παγίδες, ιδεολογήματα Προβληματισμοί σχετικά με την επιχείρηση μαζικών ελληνοποιήσεων»..Συγγνωμη για την επαναληψη αλλα την θεωρω εξαιρετικα σημαντικη....
    .................................
    Η μεγαλυτερη προδοσια στην ιστορια του ελληνικου κρατους, αλλα και του ελληνικου πολιτισμου, στην κορυφωση της...Η νομιμοποιηση της διαλυσης των συνορων μας...Το τελικο σταδιο του σχεδιου, ελληνικο κρατος σαν προοπτικη αναφορας του ελληνισμου (σαν πανανθρωπινη αξια), ΤΕΛΟΣ!! Εσεις έλληνες ψηφοφοροι του ΠΑΣΟΚ θαυμαστε το προϊόν σας..Σας λυπαμαι, διοτι πανικοβλητοι βλεπετε την προδοσια αλλα δεν μπορειτε να μιλησετε, βλεπετε αυτό θελει γενναιοτητα, ελπιζω να την βρειτε...Οσον αφορα το προβλημα αυτο καθ'αυτο, πρεπει να εχομε υπ'οψη μας οτι η λαθρομεταναστευση, δεν ειναι προβλημα στατικο αλλα δυναμικο..Οποιοδηποτε μετρο υπερ της λαθρομεταναστευσης θα φουσκωνει το ποταμι των ανθρωπων που μπαινει καθημερινα στην χωρα μας...Και η Ασια ειναι ωκεανος δεν ειναι λιμνη ανθρωπων,όπως και η Αφρικη..

    Προταση: Να ληφθουν μετρα για τους νομιμοποποιημενους λαθρομεταναστες, αλλα παραλληλα να θεσπισθουν αυστηρες ποινες για τους παρανομα εισερχομενους..

    Για τους δουλεμπορους ποινη θανατου, η οποια να εκτελειται εντος 5 ημερων

    Για τους συνεργατες δουλεμπορων πενταετη κοινωνικη εργασια σε φτωχες περιοχες της χωρας..
    Το ιδιο για οσους εμπλεκονται σε παρανομη νομιμοποιηση λαθρομεταναστη..

    Για τους λαθρομεταναστες δεκαετης κοινωνικη εργασια σε φτωχες περιοχες της χωρας

    Για την νομιμοποιηση λαθρομεταναστη, πρεπει να προηγειται στρατιωτικη θητεια σε βοηθητικες θεσεις, ή εναλλακτικα ισοχρονη κοινωνικη εργασια, οπου η στρατιωτικη θητεια ειναι αδυνατη..
    Αυτο να ισχυει ανεξαρτητως φύλλου και ηλικιας..Με την νομιμοποιηση να διδεται το δικαιωμα του εκλεγειν..

    Για να γινει διαδικασια νομιμοποησης πρεπει να υπαρχει λευκο ποινικο και καλη συμπεριφορα απεναντι στην πατριδα που τους φιλοξενει..

    Η ιθαγενεια να διδεται επι τιμη στους νομιμοποιημενους λαθρομεταναστες, οι οποιοι εμπρακτως αποδεικνυουν τα φιλοελληνικα τους αισθηματα..
    Στην περιπτωση αυτη να αποκτουν και το δικαιωμα του εκλεγεσθαι..

    Η κοινωνικη εργασια να επιβλεπεται απο μια αντιστοιχη με την παλαιοτερη ΜΟΜΑ, στρατιωτικη υπηρεσια..
    Κατα την διαρκεια της κοινωνικης εργασιας η διαμονη να γινεται σε ειδικους προς τουτο στρατωνες, τις οποιες θα κατασκευαζουν και θα συντηρουν οι διαμενοντες...

    Ισως ολα αυτα ακουγονται σκληρα, αλλα δεν υπαρχει αλλη λυση..Το διλημμα ειναι πλεον ξεκαθαρο, ή συμπεριφερομαστε σαν κυριαρχη χωρα ή διαλυομαστε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O antiporodeutikos dikaonei to onoma tou pote arage tha proteinei tin epanafora tou thesmou tis douleias?
    Christos Voulgaris apo Londino
    PS EXOUME THAMASEI TO MEGALEIO TON ERGON TIS NEAS DIMOKRATEIS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.