13/1/10

Τουρκία: Θα διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στα δημόσια και ιδιωτικά φροντιστήρια .

Δημοσιεύτηκε στο σημερινό Φύλλο της Εφημερίδας της Τουρκικής Κυβέρνησης, η απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου για τη "διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα δημόσια και ιδιωτικά φροντιστήρια".

Η απόφαση (υπ' αρ. 2009/15085) ελήφθη στις 1/6/2009, μετά από σχετικό έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Παιδείας στις 22/5/2009 και με βάση το άρθρο 2 του νόμου 2923 του 1983 περί "διδασκαλίας ξένων γλωσσών και εκμάθησης των διαφορετικών γλωσσών και διαλέκτων των Τούρκων πολιτών".

Ο νόμος, στο άρθρο 2, αναφέρει τις "αρχές που διέπουν τη διδασκαλία ξένων γλωσσών στις κάθε βαθμού δημόσιες και ιδιωτικές, γενικές και επαγγελματικές σχολές, καθώς επίσης και τις σχολές που παρέχουν παιδεία σε ξένη γλώσσα", σημειώνοντας όμως "με την επιφύλαξη των διατάξεων διεθνών συμβάσεων".

Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι "οι αρχές σχετικά με την ίδρυση και την επίβλεψη των φροντιστηρίων αυτών καθορίζονται με κανονισμό που εκδίδει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας" και ότι "οι ξένες γλώσσες, η διδασκαλία των οποίων μπορεί να γίνει στην Τουρκία, καθορίζονται με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου".

Το άρθρο 1 του νόμου, στο οποίο δεν στηρίζεται η απόφαση περί διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, αναφέρει ότι "σκοπός του παρόντος νόμου είναι η ρύθμιση των αρχών που διέπουν τις ξένες γλώσσες οι οποίες θα διδαχθούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα σχολεία που διδάσκουν σε ξένη γλώσσα και την εκμάθηση των διαφορετικών γλωσσών και διαλέκτων που χρησιμοποιούν παραδοσιακά οι Τούρκοι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή".

Το γεγονός ότι η απόφαση δεν στηρίζεται στο άρθρο 1, σημαίνει πρακτικά ότι η ελληνική γλώσσα ως προς την έγκριση για φροντιστηριακά μαθήματα, δεν τοποθετείται σε ένα πλαίσιο "γλωσσών και διαλέκτων Τούρκων πολιτών", μεταξύ των οποίων είναι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, τα σχολεία των οποίων διδάσκουν μαθήματα στην ελληνική γλώσσα.

Μπορεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να αφορά τη "διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε δημόσια και ιδιωτικά φροντιστήρια", αλλά ο σχετικός νόμος είναι πιο ευρύς και κάνει λόγο για "κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης".

Ωστόσο, υπογραμμίζεται η σημείωση που υπάρχει στο άρθρο 2 για τις "διατάξεις των διεθνών συμβάσεων", που παραπέμπει θεωρητικά στη Συνθήκη της Λωζάννης, στη "Μορφωτική Συμφωνία του Βασιλείου της Ελλάδος και της Τουρκικής Δημοκρατίας" που υπογράφηκε στις 20.4.1951 (ΦΕΚ 103/Α/1952) και στη "Συμφωνία για την Πολιτιστική Συνεργασία" που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στις 4 Φεβρουαρίου 2000. (ΦΕΚ 142/Α/2001).
news.ert.gr

14 σχόλια:

  1. Κυρια Δραγωνα τι ακουω; Δεν θα διαμαρτυρηθειτε στο ΟΗΕ; Ειναι δυνατον οι Τουρκοι να πεφτουν σε τετοια ολισθηματα; Ακου Ελληνικα στα Φροντιστηρια της Τουρκιας..Χαλασε ο Κοσμος....Καλα δεν εχουν ακουσει οι Τουρκοι οτι δεν υπαρχουν ελληνικα;;;;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν μάθουν οι Τούρκοι ελληνικά, την κάτσαμε τη βάρκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. paei xalasse o kosmos . kai etsi tha ginoun EVROPAIOIOIOI E AEI SYXTHR. PL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην το κοροειδευται
    ξερω οτι
    στην τουρκια των παραλιων (μικρα ασια) υπαρχει ενα κινημα
    αποδωχεις του ελληνικου πολιτισμου και αγαπης των αρχαιολογικων χωρων μας.....

    μην ξεχναται ότι οι περισσότερη ειναι
    εκτουρκισμένα
    ελληνικά φύλλα
    και σιγα σιγα διαισθανονται τη διαφορα τους με την τουρκικη μαζα του εσωτερικου της τουρκιας...

    αλλο οι λαοι
    και άλλο οι ηγεσίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.
    ΑΛΛΟ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ.
    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ. Π.Χ. ΠΕΤΡΑ-ΛΙΘΑΡΙ-ΚΟΤΡΩΝΑ-ΧΑΛΙΚΙ-ΟΓΚΟΛΙΘΟΣ ΚΛΠ. ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙ ΗΔΗ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΥΨΗΛΟΙ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΜΑΣ ΟΠΛΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προς φιλο 11:00....
    Το εχω ξαναγραψει και η αληθεια ειναι οτι ενοχλουμαι οταν επαναλαμβανομαι..Αλλα μου δινεις την ευκαιρια να πω οτι το κτηριο του κλασσικου ελληνισμου, ειναι ακατοικητο..Δυστυχως Δεν τολμουμε να μπουμε μεσα εκει, διοτι απαγορευεται απο τον πολιτισμικο μας κατακτητη..τον χριστιανισμο..Η σχεση μας με τον πολιτισμο αυτον ειναι σχεση αιματος, αλλα η επικοινωνια μας με τον πολιτισμο αυτον ειναι επιδερμικη, στο μετρο που μας επιτρεπεται...Συντομα θα γινει προσπαθεια να κατοικηθει απο μη μωαμεθανους τουρκους, οι οποιοι θα παρουσιασθουν σαν απ'ευθειας απογονοι των Ιωνων φιλοσοφων..Τι νομιζες οτι με τα Σκοπια ξοφλησαμε; Θα υπαρξει και συνεχεια, ηδη οι αποδομητες εχουν ποντισει πηλινες φοινικικες επιγραφες μεταξυ Ροδου και Κρητης για να ισχυρισθουν οτι οι κρητικοι ειναι φοινικικο φυλλο..Ξερεις την συνεχεια ε; δυσαρεσκεια για το ελληνικο κρατος, δημοψηφισμα για ανεξαρτησια, δημοψηφισμα για ενωση με την μητερα πατριδα το Ισραηλ...Αυτη η αγαπη των τουρκων για τους αρχαιολογικους μας χωρους, ειναι το προανακρουσμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλά, ας περιμένουμε να δούμε ΑΝ κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί και κυρίως ΠΩΣ θα εφαρμοστεί.Γιατί η Τουρκία άλλα λέει κι άλλα κάνει και γι'αυτό που τελικά θα κάνει θα θέσει 1000 όρους και θα απαιτήσει 100000 ανταλλάγματα.

    Αλλά δεν κατάλαβα τι είναι αυτά τα δημόσια φροντιστήρια;δεν είναι σχολεία; και αν όχι σε ποιες ηλικίες απευθύνονται; Και κυρίως πού αποσκοπεί όλο αυτό το θέμα; Η ελληνική μειονότητα πχ, στην Πόλη(όχι όμως στην Ίμβρο και στην Τένεδο-πού τις θυμήθηκα αυτές θα μου πείτε-)έχει κάποια σχολεία.Αυτά του άρθρου τώρα, τι ρόλο θα παίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αντιπροοδευτικέ,

    για 1000 και χρόνια (αλλά και για 2000), χριστιανισμός και αρχαιοελληνικό πνεύμα πορεύθηκαν μια χαρά,τώρα που εμείς οι Έλληνες φεύγουμε από τον Χριστιανισμό, τώρα εμφανίζονται αυτά που λες, για σκέψου...




    ανώνυμε 11:00,

    λες "και σιγα σιγα διαισθανονται τη διαφορα τους με την τουρκικη μαζα του εσωτερικου της τουρκιας..."

    η τουρκική μάζα του εσωτερικού που λες, είναι...κουρδική! οπότε, όπως καταλαβαίνεις, πολύ πιθανόν και να μην υπάρχουν καθόλου Τούρκοι από καταγωγής! Αυτό που συμβαίνει είναι που όσο ανεβαίνει το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των Τούρκων (όσων, τέλος πάντων) τόσο αρχίζουν να προβληματίζονται και να καταλαβαίνουν.Αλλά για να έχουμε την αλήθεια και την "απελευθέρωσή" τους, θα πρέπει να ξεσκεπάσουν και τον κεμαλοφασισμό!Τον οποίο αυτοί,παρεξηγημένα,θεωρούν δυστυχώς, ότι τους κάνει πιο Ευρωπαίους, ενώ στην πραγματικότητα τους απομακρύνει από την Ευρώπη όσο και το ισλάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΦΙΛΕ ΑΝΤΙΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΙΣ ΠΑΣΟΙ ΓΝΩΣΤΟΝ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
    ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΑΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΔΙΟΤΙ ΩΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ.
    ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ ΟΜΩΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ, ...ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΦΙΛΕ, ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ.
    ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ;
    ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ,ΑΠΟ ΤΟΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟ, Ή ΑΠΟ ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΠΑΘΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ, Ή ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΘΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΛΕΕΙ ΕΝΤΟΛΗ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ, ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ, ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΜΑΣ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΚΑΤΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΘΕΣ/ΚΗΣ Ή ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.
    Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΜΕΝΗ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάλλον ετοιμάζονται για την ώρα που θα μας εξαγοράσουν οικονομικά, οπότε θέλουν να έχουν διοικητικά στελέχη που να μιλούν την τοπική γλώσσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ε, βέβαια πόσοι έλληνες έχουν μείνει σην Τουρκία; Τι έχει να φοβηθεί η Τουρκία; όταν τα λιγοστά ελληνόπουλα αλέθονται στον μύλο της τουρκικής προπαγάνδας και απαγγέλουν κλαίγοντας τον...τουρκικό εθνικό ύμνο, τι πειράζει να διδαχθούν και την αλφαβήτα;
    Όποιος ξενόγλωσσος θέλει εκμάθηση της γλώσσας του να πάει σε φροντιστήριο. Τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα δεν έχουν καμία σχέση. Είτε έλληνας, είτε κούρδος στην Τουρκία, είτε τούρκος, είτε πακιστανός στην Ελλάδα το ίδιο πράγμα. Η υποχρέωση μιας δημοκρατικής χώρας είναι να μην εμποδίζει την διδασκαλία, ομιλία και γενικά χρήση μια γλώσσας. Ως εκεί.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θέλουν να στρατολογήσουν νέους πράκτορες που θα ξέρουν πολύ καλά ελληνικά δεν τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την ελληνική γλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν είναι άστοχες οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν παραπάνω. Αλλά φαντάσου να μας το πουλήσει και αυτό η Τουρκία ως "κίνηση καλης θέλησης" για την δήθεν προσέγγισή μας. Λέτε; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αμαν και ποτε! Τουλαχιστον θα τα μαθουν σωστα και δεν θα γραφουν στα αλαμπουρνεζογκρηκιγκλις οπως οι εγχωριοι γκιαουρηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.