4/1/10

Παπανδρέου για ΠΓΔΜ: «Η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής»


Συνέντευξη Παπανδρέου σε σερβική εφημερίδα
«Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την προοπτική της πλήρους ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ και θα σταθεί στο πλευρό του σερβικού λαού καθώς αυτός θα πορεύεται σε αυτή τη μακρά και απαιτητική φάση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Νοβόστι», συνέντευξη η οποία δημοσιεύεται σήμερα με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σερβία.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. σχετικά με την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο κ.Παπανδρέου αναφέρει ότι η ατζέντα της Θεσσαλονίκης που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και προσθέτει ότι ο ρυθμός με τον οποίο τα δυτικά Βαλκάνια προσεγγίζουν την ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις έκαστης χώρας αναφορικά με τις συμφωνημένες αρχές και προϋποθέσεις, ενώ εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι προσπάθειες της Σερβίας προς την κατεύθυνση αυτή, σύντομα θα παραγάγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ.Παπανδρέου υπενθύμισε ότι έχει προτείνει μια πρωτοβουλία για ένα νέο οδικό χάρτη με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες απαιτήσεις και τα κριτήρια της Ε.Ε. ενώ έχει προτείνει και ως συμβολική ημερομηνία το 2014 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Ερωτηθείς για το θέμα του ονόματος με την ΠΓΔΜ ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής. Προβήκαμε σε ένα σημαντικό βήμα λέγοντας ότι θα αποδεχθούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αναμένουμε από το γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου».
«Όσον αφορά το θέμα του ονόματος ή θα βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση εργαζόμενοι από κοινού στενά σε πνεύμα συνεργασίας και βοηθώντας τους λαούς μας να έλθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, είτε θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις και κάνοντας την εθνικιστική (και ενίοτε αλυτρωτική) ρητορική την καθημερινή πολιτική μας τροφή», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει υποστεί οποιουδήποτε είδους πίεση να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου και αν κατά την έννοια αυτή πρόκειται να αλλάξει η θέση της Αθήνας, ο κ.Παπανδρέου είπε «η στάση της Ελλάδας είναι γνωστή επί του θέματος αυτού και δεν θα αλλάξει».
«Η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και η διεθνής νομιμότητα παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής μας και σε αυτό το πνεύμα είμαστε αφοσιωμένοι σε προσπάθειες που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευημερούντος περιβάλλοντος για όλους τους κατοίκους του Κοσυφοπεδίου συμπεριλαμβανομένης της Σερβικής Κοινότητας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο Κοσυφοπέδιο, είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς και η εμπλοκή μας στην περιοχή αποδεικνύει την αφοσίωσή μας σε αυτούς τους στόχους. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για όλους μας στην Ε.Ε.».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

6 σχόλια:

  1. Kαι ποιος καθόρισε αυτή την "κόκκινη γραμμή", κ. Παπανδρέου; Διότι εθνική, πάντως, δεν είναι, αφού καθορίστηκε ερήμην του έθνους.

    Ποιος σας εξουσιοδότησε, πώς και πότε να εγκαταλείψετε την γραμμή των πολιτικών αρχηγών του 1992 (ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγο) και να οπισθοχωρήσετε σε νέα; Ρωτήσατε τον ελληνικό λαό αν δέχεται να δοθεί το όνομα της Μακεδονίας, σύνθετο ή απλό, για μία ή όλες τις χρήσεις; ΡΩΤΗΣΑΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι το κλειδί στο θέμα της ονομασίας ειναι το "για όλες τις χρήσεις". Όταν όμως υπάρχει σημείο διαμάχης συνηθίζεται οι αντιμαχόμενοι να επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία το σημείο της διαφοράς για να τονίσουν την εμμονή τους. Κάθε μη αναφορά προκαλεί την εντύπωση ότι υπάρχει διάθεση αλλαγής πολιτικής. Δεν έχω το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του πρωθυπουργού. Αν δεν επανέλαβε όμως το "για όλες τις χρήσεις" δεν είναι ευχάριστο. Πολύ περισσότερο που διάφοροι Ελληνες ανταποκριτές θεωρουν ότι αυτό ακριβώς το σημείο αποτελεί "βαρίδι" στην εξωτερική μας πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ,

    Το "για όλες τις χρήσεις" δεν πρόκειται να μας σώσει. Το προσδιοριστικό θα ξεχαστεί και θα μείνει το σκέτο "Μακεδονία". Έτσι την λένε και σήμερα διεθνώς, αλλά αν δεν νομιμοποιηθεί από την Ελλάδα, ο "μακεδονισμός" τούς είναι άχρηστος. Με την σύνθετη ονομασία, η Ελλάδα νομιμοποιεί ουσιαστικά το "Μακεδονία" και τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Φοβάμαι ότι κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Με την σύνθετη ονομασία, η Ελλάδα νομιμοποιεί ουσιαστικά το "Μακεδονία" και τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Φοβάμαι ότι κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό."

    Μη φοβασαι φιλε μου! Πριν ανοιξουν οι ασκοι του Αιολου, η Ελλαδα θα εχει πεσει απο μεσα. Βλεπε μεταναστευση χωρις τελος. Νομιζεις πως οταν με τα χρονια αλλοιωθει σε μεγαλο ποσοστο η εθνολογικη συσταση των Ελληνων, πως θα ανησυχει το κρατος για το Σκοπιανο ή για το Αγαθονησι κλπ? Αυτα θα ειναι ξεπερασμενα πραγματα.

    Με τοσους Αλβανους που θα παρουν ελληνικη υπηκοοτητα, πιστευεις πως πρωτο θα σκασει το Μακεδονικο ή μηπως το Τσαμικο?

    Αν μπει και η Τουρκια στην Ε.Ε. και σε 5 χρονια οι Τουρκοι εποικοι παρουν ελληνικη υπηκοοτητα, πιστευεις πως το προβλημα μας θα ειναι το μακεδονικο? Θα σκασει πρωτο το Αιγαιο.

    Το καλο ειναι πως θα ειμαστε πολυπολιτισμιοι και "προοδευτικοι", ωστε ο,τι και να παθει η Ελλαδα, θα το αντιμετωπισουμε με "ψυχραιμια" (διαμαρτυρια στον ΟΗΕ, στον ΟΟΣΑ, κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΒΛΕΠΩ ΣΙΓΑ, ΣΙΓΑ, ΟΤΙ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΝΟΗΜΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ...! ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ...ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΤΟΙΜΑ ΜΟΝΟ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΚΑΝΟΥΜΕ!! ΧΑ ΧΑ ΧΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H grammi mas einai gnosti elege kai h Ntora kai exoume pali ta idia kai me ton Jefry.

    Pantos kai me tous Servous prepei na fullagomaste. As mi ksexname, oti par oli tin voitheia pou tous prosferame, eno oli h Evropi eitan enantion tous, aftoi eitan apo tous protous pou anagnorisan tous Skopianous !

    Xenokrates apo tin Vienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.